Resepi ni akak mekchu yang ajar.. dia kata senang.. bila buat memang sah la senang nyaaa..
Bahan-bahan yang perlu ada...
Mangkuk 1 (isi pizza) : daging ayam kisar, hotdog dan udang (ayam boleh ganti dengan daging. hotdog dan udang kalo tak suka tak perlu letak)
Mangkuk 2 : red capsicum, green capsicum, bawang besar separuh dan sebiji bawang putih
Mangkuk 3 : shredded mozzarella cheese
Roti pizza dan pisau pemotong. Serta sos cili dan moayonese (tiada dalam gambar)
Bagi orang Seremban, mekchu boleh cadangkan beli mozzarella cheese dan roti pizza tu kat Pasaraya Rakan (berhadapan Giant Senawang).. Kalau nak carik kat jusco/giant/tesco pun ada rasanya..
Hiris red capsicum, green capsicum dan bawang besar
Tumis bawang putih dengan bahan di Mangkuk 1 tadi. Separa masak aje.
Ada orang tak tumis pun ayam/daging semua tu.. Kalau tak tumis nanti takut tak masak betul pulak.. terpulang pada masing-masing..
Bawang putih tu pun dah naik hangus.. Ye la, orang tak pernah memasak sambil mengambil gambar.. Serius mencabar..
Kendian, gaulkan bersama bahan2 yang dah dihiris tadi.. Tolak ketepi sekejap..
Sapukan sos cili kegemaran di atas roti.. sapu rata-rata tau.. Masa ni dah boleh panaskan oven
Taburkan mozzarella cheese.. lagi banyak ditabur, lagi sodap.. sambil tu tekan-tekan sikit kasi padat..
Ambil bahan2 tadi tu. tabur kat sebelah atas nya.. pun tekan kasi padat.. Nak tabur lagi cheese pun boleh..
Dah sudah sesi tabur menabur, masukkan pizza ke dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 20 minit dengan api atas bawah.. ehhh gitu ke ayat orang memasak erk?
Jangan lupa panaskan oven dulu tau. Jangan terus masukkan pizza.. Dah panas dalam 5 minit, baru boleh masukkan..
Dan inilah hasil selepas 20 minit.. suka part cheese bertali-tali tu.. terasa macam hebatnya aku memasak!
tu berlakon aje tu.. dia bukannya nak makan pizza.. sibuk kutip udang aje
Masak pizza ni lagi senang dari masak kuih kodok sebenarnya.. kuih kodok kena masak seketul demi seketul masuk dalam kuali.. kena jaga pulak nak terbalik kan.. tapi pizza ni masuk aje dalam oven tu.. bila dah masak berbunyi lah ia..
Tapi nak buat macam mana kan... kuih kodok tetap di hati papa-jib..
Sedap pulak nampak.. lepas ni letaklah resepi lagi yer ... Senang nak buat sebab step by step su tunjuk... bravo...
ReplyDeleteermmm memang nampak sedappp, akak pun dah lama tak buat utk anak2, penyakit malas dah menjelma
ReplyDeletewah sedap pizza mekchu..yum222
ReplyDeleteaah memang senang darin kodok kan mekchu..huhuhu
ReplyDeleteamboi...keluar dah resepi kedua chef mekchu! bravo :)
ReplyDeletenampak sedap..lg2 tang cheese berdosa tu..ekekekeke
kuih kodok tetappp yg paling best.hakhakhak
ReplyDeletenak cuba jugak ^_^
ReplyDeletehahahhaha
ReplyDeletecuma satu mana cari roti pizza tu yer..puas i cari...kadang2 jumpa yg ada topping terus...tak syok nak makan dengan sosej jek hehehe
comfirm sedap air tangan mama-chu kan :)
ReplyDelete