@churalliya

Wednesday, May 26, 2010

Day 2 (20-May-10) : HK City Tour @ Aberdeen & HKI Mosque


10.45am : Proceed to Aberdeen. Kat sini lah tempatnya kalo nak tgk kehidupan penduduk asal di Hong Kong.. dorang dulu kebanyakannya hidup sbg nelayan.. skang kehidupan dorang dah byk berubah.. mestilah berubah kan, kalo tak, tak jumpalah bangunan tinggi2 kat HK nih.. smpaikan kat lereng2 bukit pun bleh buat bangunan tinggi2.. pelik betul..

so far, kitowang x nmpk pun rumah atas tanah sepanjang ada kat sana.. semua pakat duduk rumah tinggi.. sbb tu dorang x bleh ada kereta.. kat mana la nak parking.. car wash, bengkel kereta, kedai potong semua susah nak cari makan kat HK ni..

ok, time dgr cerita dr mr.freddie yg ensem.. mcm adik beradik bruce willis..

Kat Aberdeen ni ada restoran terapung yg paling femes di HK dan perkampungan nelayan.. byk gile sampan & boat kat situ.. nyonya yg bwk kitowang tu relek2 aje lalu kat tepi kapal2 besar.. sampan2 kat situ juga digunakan sebagai rumah dorang.. air kat situ kaler hijau (itu pun nak bg tau ke?)

kecut2 perut bila nyonya ni layan kepala lalu kat celah2 kapal besar

1st xperience najmi naik sampan.. 1st time jugak naik bas, teksi, train & van (next entry)

Jumbo Floating Restaurant

Pakej naik sampan ni not included.. so kena lah bayar sorang HKD55.. separuh dr duit tu utk charity.. boleh lah, pengalaman pertama naik sampan kat HK.. hahaha..

Seround je, lepas tu proceed gi kilang diamod lak.. lupa lak nak share, kalo nak ke area Repulse Bay tu kena lalu kat Cross Habour Tunnel.. terowong merentasi laut you..

11.30am : @ TSL Hong Kong.. salah satu kedai emas yg femes kat sana.. kitowang tgk mcm mana berlian yg korang pakai tu di buat.. wah, dasyat korang pakai berlian...

emas HK lebih murah dr mesia..
kat sana emas 18K.. tapi x de selera pulak nak membeli.. lakiku dah hint soh pilih utk hadiah enibeseri.. terlampau terharu kot smpai x bleh nak pilih..


1.00pm : Lunch Time @ Muslim Restaurant area Kowloon.. tak ingat lah nama dia.. makan sepuasnya sbb susah woo nak carik nasik & lauk.. najmi x nak mkn sgt.. budak kan kalo dah penat, makan pun x nak..

tuh dia... dia sudah mengamuk.. x bleh stay lama dlm bangunan.. kalo kat luar x pe..

nmpk tu betapa happy nye najmi bila ada kat luar (& omak dia 2x5 jugak)

waiting for the bus to the next stop

2.30pm : @ Kowloon International Mosque.. dibuka sejak tahun 1984 bg menggantikan masjid sebelumnya yang telah dibina sejak 1896.. erm, lama gak tu kan..

sempat jalan-jalan kejap kat area masjid sebelum ke train station


3.30pm : arrived at Hung Hom (HK) station.. East Rail Train to Lo Wu (shenzen) station.. amek masa dlm 45 minit utk smpai ke sana.. sib baik najmi sudah lena.. lega omak & apak ehh.. mr.freddie tu siap pesan, sampai kat Shenzen nnti be more carefull.. jaga anak elok2, jgn biarkan dia lari sorang2 sbb kat sana life lain dr HK..kalo budak hilang mmg x akan jumpa..
aduh, kerisauan membelenggu.. agaknya dia pun perasan najmi asyik berlari ke ke hulu, ke hilir..

with mr.freddie - adik kpd bruce willis

dia sudah tido...

smpai je station Lo Wu, kena lalu immirgation & custom HK.. setapak je melangkah dah masuk China.. kena lak lepas immigration & custom China.. punyalah ramai orang.. kalo najmi berjaga time tu, tak tau lah nak ckp apa dah.. masing2 pun dah penat..
5.30pm : selamat check-in @ Greentree Inn Hotel, Shenzen.. our next tourist guide nama dia a-cun.. org cina, tp cakap indon.. enggak bisa bicara english.. mandikan najmi & terus keluar gi dinner..
6.00 pm : Dinner @ FZY halal restaurant.. lemas skit kat Shenzen ni sbb semuanya under construction.. gali sana, gali sini.. nak wat train bawah tanah.. penduduk dia 14 juta org.. paaaatut pun tmpt dia padat.. kiri kanan depan belakang ada org..


7.00 - 8.30pm : jalan2 kat area Dong Men Night Market.. kat sinilah tmpt nak beli barang2 souviner dr China.. tp x menarik.. org terlalu ramai.. beli bj otromen najmi je, lepas tu kitowang terus blk hotel..

najmi sorang je yg dah mandi.. kitowang x sempat.. masa itu emas..

10 comments:

nuyulaisy said...

wah....bestnya,,akak nanti jgn lupa wak balik oler2 tuk nuyul yer....

mama zharfan said...

best tgk pic holiday u ni..

CuTeMiUt78 said...

wah.. seronoknya... smpi gak najmi kat HK kan...

Mak Su said...

dorang tulis sampan? sampan ride? dorang pandai tulis BM.. wow!

alia said...

wah cuti2 keluarga gitu....

churalliya said...

nuyul : ole2 dah habis la nuyul

mama zharfan : selama ni sue yg tumpang happy tgk org lain nye gmbr

cutemiut78 : tu la, kecik2 dh smpai.. jeles

mak su : a ahh.. sampan.. bangga

alia : sethn sekali, kesian..

[-suziey-] said...

actually i nk komen n3 ats tp xnmpk button n3..hehe tumpang sini la yek.emm eyes if the world tu br tau ade ek kt sana..bestnye..xyah pusing dunia tgk replica pn ok..hehe..tp kejap sg la 3 minit je stop mane sempat nk psoing..

~~@lyci@~~ said...

wahhh, banyak nya gambar..
satu2 lg tgk.. beshnya pg negara org kan.. alycia ni bila lah lg huhu..

eh, kat ntry bwh mekchu kt ada xtra suar timberland utk baby.. adam 1 tahun 3 bulan.. tp biasa pakai saiz 6 - 12.. sbb badan kecik.. ada xtra lg ker?? nnt bgtau kat blog alycia ekk..

tq ;)

tiefazatie said...

best2 jln2 mekchu...=)..mmg penat la..berabes nie ifa tgk..hihi..sume gune public transport...umah pun tinggi2 nie..ptt byk public transport..mesti la org pun ramai..=)

ASaDa RyutaRo said...

ohh.. HK nak masuk China kena lepas imegrisen jugak rupanya.. mmg lain2 negara ke cmna?

hahaha.. tgh travel mmg akan jadi x sempat mandi. kihkih :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...