@churalliya

Monday, May 30, 2011

Singapore Itinerary

Yeyyyy.... akhirnya keluar jugak entry yang dinanti ramai ni.. (bersengkang mata mak ko nak..)

Kami ke Singapore adalah selama 3H2M di bawah travel pakej.. kalo kat seremban ni mekchu amek Proxima Travel & Tours.. pegi-balik drive sendiri dan kedua-dua malam stay di The Zon Regency Hotel, JB.. hotel tu tersangat lah strategik sebab dekat dengan stulang.. kedai makan banyak sangat kat area hotel tu.. dan dekat jugak nak masuk singapore..

bilik cantik.. sesuai sangat kalo setakat nak balik mandi & tido kan..

itinerary adalah request daripada kami sendiri... kalo ikutkan memang travel ejen ada sediakan city tour lawat esplande, singapore flyer, merlion park, geylang, semua2 tu.. tp tujuan utama kami adalah nak ke USS dan shopping sahaja.. sbb tu dia jadi percutian yang agak pendek dan sendat tapi happy... haaa, punyalah susah nak luahkan perasaan tu kannn...

Bila dah di customize semua, jadi lah macam yang tertayang part by part macam hari tu.. terima kasih sebab sentiasa follow mekchu dan bg semangat soh update.. tanpa korang, siapalah mekchu (sempat)..

kalo ikut itinerary kami hari tu, kos seorang hanyalah RM485 sahaja.. murah kan.. semua orang boleh pergi.. tak payah nak tunggu turn dapat duit kutu pun boleh pegi..

Apa yang dapat untuk RM485 tu?
1. Tiket masuk USS (harga tiket je dah RM170 untuk dewasa. kanak2 umur 6 tahun ke atas tak pasti pulak berapa.. ahakssss)
2. 2 nights stay at The Zon Regency Hotel, JB (included b/fast)
3. Transport ke USS pergi dan balik (pegi pukul 9 pagi tunggu kat lobi, balik up to 10 malam.. tp kitowang dapat bertahan sampai 8 malam je.. melecet... hahahaha)

Tatau lah ok ke tak.. tp itu lah pakej yang kami amek masa kat sana hari tu.. tidak termasuk transport untuk 2nd day dan makan minum tau.. transport 2nd day tu kami cari sendiri.. kalo ikutkan dalam RM500 untuk sewa transport sehari siap ngan driver nak bawak kita jalan2 (upon request nak bawak gi mana). Nanti sewa transport tu bahagi lah dengan umat manusia yang join trip kan.. kalo 5 orang, kena lah tambah sorang seratus.. gitu....

Untuk makan dan minum, memang tak jadi masalah.. tapi mahal sikit la kan.. bila simpan duit nak beli henbeg tu, jangan lupa simpan untuk duit makan sekali.. hahaha.. mana la tau excited pikir henbeg, henbeg, henbeg kan, sekali duit makan terlupa.. x de tenaga pulak nak shopping..

Itu je lah kot itinerary yang mekchu boleh share.. simple dimple je pon.. kitowang pun plan last minute jugak.. kalo proper, mesti boleh dapat yang lebih baik..

Jadi harap explanation tadi dapat menjawab kepada soalan kawan-kawan hari tu (felling rancangan bersama mekchu gitu....)


 
 

dan soalan-soalan tambahan dari kawan-kawan..

Jawapan kepada bitt: baaaaanyak sangat.. soklan tu jugak yang mekchu dok tertanya2 dulu tapi tak de sape nak tolong jawabkan.. kali ni biar mekchu yg jawabkan.. hehehe.. bitt jgn risau tau.. setiap satu theme tu mmg akan ada menan untuk budak.. mak dgn bapak budak pun boleh join sekali..


Jawapan kepada mummysyafie (nor) : kat sana ada disediakan rental stroller.. yg kecik ada, besar ada.. kalo malas nak bawak, boleh je sewa USS punya.. nak masuk mainan kat dalam tu mmg tak boleh bawak la stroller ni.. kena parking kat luar.. mmg banyak tempat parking stroller.. mebbe 'susah' kat situ kena dokong budak sambil beratur kot.. atau pun 'susah' dalam erti kata lain, pintu keluar yang jauh dari tempat parking stroller.. kena 'menjemput' stroller.. hehehe.. nor, tak de apa la yang susah.. kalo tak bawak lagi susah kot..


Jawapan kepada yana : a ahh.. 2-2 malam tido kat JB sebabnya harga hotel kalo stay kat JB ngan singapore jauh berbeza.. lagi pun hotel yang akak tido tu dekat sangat ngan Woodland (pintu keluar masuk SIN-JB)..  sewa keta org JB ngan sewa keta org singapore rasanya yang singapore lagi mahal :) itu pendapat akak ko yang berlagak pandai ni aje la.. hahahaha... yana boleh survey dulu kot..


Jawapan kepada bitt (eh, banyaknya soalan dari dia.. hahaha) : game yang basah2 ada la satu dua je kot.. tak perlu sampai nak bawak rain coat.. hehehe.. kelakar la bitt ni.. tapi kalo bawak budak harussss bawak kan baju spare dia.. kot2 la dia nak berenang air dinosour tu kan..

Itu lah serba sedikit info yang mekchu boleh share.. kot2 ada soalan yang belum terjawab, sila kan tanya.. 

Kalo nak review balik entry lepas ada kat sini (kat belah tepi kanan tu pun dah buat link)
Kalau dah pegi nanti jangan lupa tag mekchu :)

16 comments:

sha a.s said...

da mcm tourist guide dah dia ni...ehehe

Nini D.. said...

lengkap!!... i like!!

kemma said...

terbaikkkkk....mmg berkelyakan la mekchu ni..hehe

eT said...

Waaa...menarik ni mekchu..
Harus wat proposal ajak asben p sana..huhu

AKO @ retna said...

caya la mekcu.. panjang lebor sungguh penerangan dia :p

Softtouch [Hanim] said...

thanx mekchu...hargai sgt2...muah muah...

mummysyafie said...

tengkiu...satu lagi persoalan, budak² kena kos yang sama ke ngan orang dewasa?

si tuan putri kiUt said...

tenkiuuu3.....igt mauu pg jugakkkk...Insyaallah...

Emmy said...

horeyy! tengkiu mekchu atas itinerary yg terbaekk ini...mmg tgh buat homework nak g uss yg xtau bila..hahaha...tp mmg ramai org sajeskan tdo jb then masuk spore...jadi kalu kita takmo tour spore, kita boleh je le amik pakej masuk uss sehari je kan...ye la kalo yg mmg tujuan nak g uss je kan...hehehe...oche mekchu kerana menjawap soklan...

♥MiZz-siHa♥ said...

penerangan yg lengkap...
thanks for sharing..

mamyharraz said...

take noted! sgt detail..

**hug mek-chu**

CaDLyNN said...

bestkan mekchu!!! mmg lepas ni lin nak masu USS plak..takmo bergambar kat luar je..hihihi

lydzar said...

less than 500 per person..ok, simpan duit syiling dalam tabung skg jugak

POSH76 said...

bagusla ur information...mmg plan nak pi....

QASEHNYA RANIA said...

information yg lengkap.......:)

Nur-nba said...

Pernah ke USS tahun lepas. Memang seronok bercuti di sana.

Excited saya membaca entri2 akak.. Memang seronok baca catatan perjalanan honeymoon akak di Singapore ni. Memang detail habis.

So ramailah yang kena menabung kalau nak ke sana.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...