@churalliya

Instagram

Wednesday, December 17, 2014

BBQ bersama Penghulu Gojes

Lanjutan daripada meeting kali ke-2, maka terhasil lah mini gathering bersama kawan2 penghulu gojes ni..

Penghulu gojes adalah isteri2 kepada Penghulu Cantik.. nama pelik? biar kan...

 mesyuarat bilangan pertama.. 

dan mesyuarat bilangan ke-2...

Miting nya beria.. buat syarat je tu.. kasi suami2 kagum sikit.. hahaha.. sebenarnya kat wassap jugak penyelesaian segala masalah.. hahaha..

Ye la, tiap kali nak miting tiap kali tu lah bawak buku kosong.. apa yang ditulis hari tu semua tak ingat dah.. tak pe, mommies hebat..

Alhamdulillah, planning kami nak menyatukan 9 family bergahtering sambil BBQ terlaksana.. yadedabeduuuu.. mommies semua memang terbaek...

di hari kejadian.. tema merah.. 

 cubaan buat pipi belon ngan abang mi.. ok, abang menang.. belon pun tetap comel..

Kami booking 4 apartment di Paradise Lagoon Apartment, Port Dickson.. sebelah hotel corus paradise tu.. 1 apartment ada 2 bilik.. so kami share 2 family.. Budak2 tu pun dah macam adik beradik sendiri.. kawan sejak bujang trang tang tang lagi..

Agenda simple je.. petang BBQ.. malam karok dan sambung makan.. Pagi esok mandi pool..

Antara gambar yang sempat amek petang tu.. tak banyak sangat sebab asyik bergosip dan makan aje masing2...







 paling best sebab suami2 pun sama rajin.. isteri plan, suami laksanakan.. kan bagus macam tu.. 

 anak2 selagi tak jerit suruh makan, memang kat situ aje lah sampai hari gelap.. 



 huiii... layan perasaan nampak.. 


Makan.. makan.. makan.. sampai lah matahari terbenam...


Malam kalau ikut perancangan ada karaoke.. tapi memandangkan anak masing2 yang tersangat baik nya, so kami dengar karaoke anak2 aje... kejap menjerit, kejap bergaduh, kejap bertekak.. adoiiiiiii pitammmmmmm... hahahaha.. mak ngko nak bercakap pun tak boleh.. cukup terhibur..

Pagi esoknya celik je mata terus dapat wassap dari chef kami "korang, turun sekarang.. sarapan dah siap.."

Tidak kah itu sesuatu yang seronok dilihat?

 ada nasi goreng sardin, sambal sardin, kuih kodok, nuget ngan sandwich.. 

air pulak ada 4 jenis pagi tu.. amboii sangat..

Bangga nya ada kawan yang pandai masak.. Mekchu kat rumah pun tak mampu nak buat sarapan hebat macam ni.. ini kan pulak masa kat otel..

Habis tu apa je kerja mekchu?

Hahahahaha soklan.. selain dari buat keputusan, mekchu tukang beli pinggan ngan cawan polisterin je.. itu pun tak pandai bajet.. kena top up kat kedai sana.. hahahaha..

ni lah dia chef.. mama ngan helda.. tu tengah masak kuih kodok 2 kilo.. memang berkampung kat bilik dorang je siang malam.. balik bilik sebab mandi ngan tido aje.. 

 muka mommies di pagi hari.. hahaha.. heppp jangan tanya dah mandi ke belum.. 

Pagi tu anak2 yang umur 2 tahun ke atas semua kitorang paksa pegi mandi pool dengan papa masing2.. boleh lah mommies bergosip kejap.. disamping plan untuk our next project.. nampak gaya macam dapat lesen besar bleh buat jauh sikit lepas ni..


Cherating... tunggu kami datang!!



by mekchuN (^_^)

Tuesday, December 9, 2014

D'Savoy, A Famosa Water World, Safari dan Family

Ke A Famosa lagi ke kita?

A ahhh.. aduhhhhh tetiap tahun pun ke sini.. tapi untuk agenda yang berbeda lah..

Tahun 2012 gathering dengan family labu...

Tahun 2013 paling hebat.. sambut enibeseri ke 8.. ingat lagi gambar dengan pelampung a famosa sempena 8 tahun nikah, lepas tu tak campur family day UPTM dan family day SUKNS. Boleh pulak semua buat kat sana jugak..

Dan tahun 2014 kami tak muak2 ke sana lagi.. Sebab kalau cakap muak memang kena tinggal rumah lah jawabnya..

Mmmmm... bleh lantik jadi ejen A Famosa nampak gaya.. nak nak papajib skang dah jadi members kat sana.. dapat 5 tiket masuk water world + safari + apartment.. rugi pulak kalau tak pegi.. serius kerugian..

nahhh gambar dengan handbag kiri kanan... ni tengah kebulur sangat ni.. singgah makan kat Tampin kejap.. lagi pun nak amek voucher tertinggal kat opis papajib.. 

Mula-mula plan terus nak masuk Safari.. masa tu dah 4,30 petang.. bajet dapat masuk kejap pun jadik laa.. Sekali orang jaga tu tak bagi masuk.. tutup pukul 5.00 petang.. So, patah balik dan terus check-in aje..

bergambar aje dekat parking lot ni.. di sisi abang sado kiteeeee.....

D'Savoy Apartment 3 bilik.. setiap bilik ada 2 katil queen.. sangat selesa.. 

Malam keluar makan dengan FIL..




Lepas kenyang, singgah cow boy town kejap.. Sampai2 je terus dengar countdown.. 5..4..3..2..1.. pommmm pommm pommmMMMMM (bunyi bunga api). Kami tengok dari dalam kereta aje laaa...

Balik bilik terus tido la.. apa lagi...

Siang tu lepas sarapan nasi lemak kat bilik terus check-out dan ke water world..

wajah2 keriangan dapat mandi water park dalam cuaca mendung.. tak panas langsung.. orang pun tak ramai.. sukatik kitorang nak buat aksi macam mana pun kat dalam tu.. 






nenek jah tak nak join mandi.. rehat2 aje kat dalam cabana.. 

Lepas tu terus tak de gambar lagi dah.. henfon dah simpan sebab nak naik slide orang besar.. yeyyy..

"papa, mama nak naik slide ngan big ice cream aje.. itu aje... lepas tu mama gi salin baju"

Ooooooo ada hati nak naik Big ice cream yeeeee....

Kena naik 4 orang 1 pelampung tu.. berat antara 35-80 kilo aje yang dibenarkan... maka mekchu, papajib, deqna ngan nabila naik dulu.. kak eliz tolong dukung wawa.. herry muatan terlebih pulak.. hahaha.. plan lepas ni nak naik lagi temankan kak eliz pulak..

"kak eliz, tak pe.... lepas ni su nak naik 2 kali..........." ~sambil melambai2 ala model kat kak eliz..

Nak mendaki sambil bawak pelampung ingat dah paling mencabar dah.. Dia tatau cabaran nak masuk dalam big ice cream tu lagi... Seriusssssssssssssssss... mekchu tak akan naik lagik dah.. Cukup lah sekali tu aje... Tobat!!!!!

Dia punya menjunam kat dalam tu ya ampunnnnn... kecuttt perut weiii... berpusing yang tak tahu ke mana arah.. sayuuuuupppppppp aje rasa... mula2 dengar masing2 jerit.. sampai kat dalam tu senyap! tak dengar suara sesiapa dah.. masing2 katup mata dan redha je apa yang bakal terjadi..

Kepala mekchu siap terhantuk kat dalam tu.. entah masa bila tak tau.. Kuat weiiiii.... terus terasa macam kancing gigi ngko!! sampai bawah terus menangis.. menangis sakit dan menangis kesyukuran sebab dah sampai bawah... hahahahaha kelakar pulak rasa..

Lepas je hajat naik big ice cream dengan slide yang 4 orang lagi satu tu, so setel dah keinginan mekchu.. terus bawak wawa mandi dan tukar baju terus.. wawa pun baru sihat je tu..

lepak dalam cabana tunggu yang lain setel.. uishhh menunggu dorang habis mandi lagi penat kot.. 

Setel kat water world, kami terus ke safari.. adehhh penat.

Pukul 4.30 petang, selepas cuaca hujan..

 terus naik truk safari ni.. truk yang tunggu kitorang.. masa 1st time datang dulu dekat 2 jam gak beratur.. 

Nak tau siapa kat belakang kitorang tu? Ariel zafril ngan wawa zainal nok... mula2 tak perasan pun sebab dorang yang naik dulu.. bila truck dah jalan tengah tengok binatang apa ntah masa tu.. mekchu toleh belakang.. sekali terpukau.. waaaahhhhh lentik nya bulu mata mamat ni... terus perasan airel zafril.. toleh kanan pulak nampak wawa zainal..

Mmmmmm lepas tu keje mekchu asyik toleh belakang aje la.. hahahaha.. tengok bulu mata ariel zafril, tengok handbag wawa zainal, tengok anak dia, bibik dia... hahahaha kepochi dalam diam..



Ingat nak amek gambar dengan dorang.. tapi semua laju je jalan nak tengok gajah buat show.. tak pe la, dorang tu budak2 lagi.. manusia biasa je sebenarnya kan.. hahaha len macam tak ayat nak pujuk hati?

Nahhh tengok gajah berlakon...


Masa gajah nak sembur air tu kitorang dah siap2 bukak payung.. hahaha tau sangat dah tektik kamu wahai gajah..


 muka keterujaan papajib.. hahaha.. takut sebenarnya tu.. 

Setel gajah, giliran monyet pulak.. show burung, koboi letup2 tangki semua dah terlepas.. mana yang sempat aje la sementara masih bukak petang tu..

Mulanya adik pemandu boat tak nak bawak kitorang dah.. ye la, dah petang sangat.. entah apa kak eliz cakap terus adik tu start enjin sampan.. eh kapal..

 pengalaman pertama untuk wawa.. kesian dia takut

 kami di pulau monyet :)

 abang mi tak puas hati kenapa dia takut nak bagi monyet makan.. hahaha sekurang2 nya abang berani mencuba..

mama pun sama.. berani mencuba sampai cenggitu sekali ghoman ehhh.. hahahaha.. 

3 tempat tu aje kami layan kat safari.. semua nya mengejar masa.. nak jalan semua memang tak larat sangat dah..

Last sekali dari kami.. semua pun dengan gaya kaki tersendiri.. hahahaha.. 

Penat.. penat.. time berjalan tak penat.. time dah sampai rumah tu hadoiiii...

Terima kasih papa untuk percutian singkat ini.. ehhhh asyik singkat aje.. bila nak panjang-panjang papa? Orang tua-tua kata alang-alang penat (^_^)


by mekchuN (^_^)

Wednesday, December 3, 2014

Serangan HFMD

Serius sebelum ni tak pernah nak ambil tahu pasal virus HFMD ni.. yang mekchu tahu dia serang bahagian tangan kaki dan mulut.. hahaha

Malam sabtu ngam2 start cuti sekolah abang mi mengadu macam nak demam.. biasa lah, bila suruh mandi cakap "mi ni macam nak demam lah mama..."

Mekchu malas nak layan aje bila dia mengadu mcm tu sebab itu dialog biasa kalau malas nak pegi sekolah.. Sehingga lah pada hari Ahad tu..

Tiba-tiba nampak banyak bintik merah kat lutut dia.. petang tu nampak dah tumbuh kat tangan dan kaki.. Aiiiyokkkk anak aku ni macam dah kena penyakit kaki mulut je ni..

So 1st time google simptom2 HFMD.. gugel sama2 dengan abang mi.. tunjuk gambar2 semua kat dia..

Dan memang sah laaa... terus bawak pegi klinik..

tangan, kaki dan mulut abang mi.. so scary maaaa... 

Part tangan ngan kaki tu x de apa.. tak gatal pun dia kata.. tapi tang mulut tu yang kesian tu.. mengamuk tak dapat makan minum.. kesian nya tengok.. Perut lapar, tapi tak bleh makan.. sakit kan.. kita yang kena ulser seketul ni pun sakit macam nak sepak orang... ini kan pulak penuh 1 mulut..

"tengok perut mi dah leper....." ~ terus meraung

Klinik bagi ubat sapu.. memang tak berjaya lah kan nak sapu kat ulser budak.. Kawan2 fb cadang belikan ubat spray ni..

boleh beli kat farmasi.. memang bagus sbb spray.. abang mi senang lah jugak nak jaga.. bagi aje ubat ni kat dia, nanti dia spray sendiri kat mana yang sakit sblm makan.. boleh la jugak makan sikit2.. 

Selang 2 hari lepas tu benda yang mekchu risaukan terjadi.. Wawa berjangkit... uwaargghhhh sedihnyaaaaa....

 wawa baru balik dari hospital.. tak nak pegi klinik sebab ubat dia ala-ala aje.. tu ubat dari Colombia.. 

 luluh hati mama tengok wawa lembik tak larat, tak nak makan, tak nak minum.. 

 banyak kemain ulser dalam mulut wawa.. tu yang dapat selak.. yang kat belah dalam banyak lagi.. 

kena tengok tmpt ulser.. so nanti senang nak spray kat situ.. kat lelangit pun banyak tapi tak boleh nak spray sebab dia melalak ya ampun punya kuat...

Sedikit fakta HFMD.. ini dari pengalaman mekchu sendiri..

  • Penyakit ni adalah disebabkan virus.. So tiada antibiotik untuk virus.. Kalau bakteria je ada antibiotik. Kalau mintak antibiotik kat doktor memang tak akan dapat..
  • Tempoh jangkitan amat sekejap.. dalam tempoh 2 hari akan boleh nampak kesan samada kat tangan/kaki/mulut
  • Penyakit ni akan sembuh dalam tempoh 3-6 hari bergantung pada tahap jangkitan virus
  • Bintik2 di tangan dan kaki tiada side efek.. bermaksud tidak gatal.. Kemungkinan ada beberapa bintik yang seakan-akan chicken pox sebab ada air di dalam.. 


Ini pulak sedikit tips kalau anak kena HFMD (ini pun kawan2 yang banyak bagi tips)

  • Kena pastikan anak tidak dehydrated.. kena pastikan anak2 minum walau pun sedikit.. dan monitor pampers anak supaya tidak kering/anak kencing.. Kalau pampers basah tu maksud ok lah tu
  • Kena bagi makan/minum jugak.. lagi kerap makan/minum lagi cepat anak2 boleh recover. Ini part paling susah kot.. 
  • Kalau ada adik beradik yang kena jangkitan, kalau boleh asingkan segala2 nya dari mereka.. Asing bermaksud kena tinggal asing2 kot.. Mekchu dah cuba asingkan dorang tapi tetap berjangkit..
  • Bagi anak2 minum susu/air guna syringe.. nak habiskan 4oz susu mengambil masa selama 1 jam.. masa tu memang habis tenaga melawan tenaga dia.. nak buat macam makan kan, kena jugak.. memang kena jugak bagi minum.. 
Sabtu lepas memang stress sangat jaga wawa.. nampak dia lemah sangat.. bila dia lemah otomatik omak ehh pun lemah.. asyik merengek aje.. ikut kan rasa hati nak je warded kan dia.. 

Sehingga lah papajib wassap bagi tau dia menang hadiah lumayan... 

terus kembali bersemangat.. hilang stress hari tu.. tahniah papa.. 

dan hari ni Alhamdulillah, anak-anak dah kembali sihat.. dah kembali melasak macam biasa.. 

Biar lah mereka nak melasak macam mana pun janji mereka sihat.. HFMD sila pergi jauh2 dan jangan datang lagi.. syohhh syohhhh... 


by mekchuN (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...