@churalliya

Instagram

Thursday, September 4, 2014

Meneropong bintang di angkasa

Bengkel di Klana Resort, Podiksen baru-baru ni... atau well known as Baitul Hilal.

Kat situ ada tempat khas untuk teropong bintang, planet, bulan.. sangat istimewa... Hanya satu di Malaysia..

Berat hati jugak nak minta ijin papajib nak pergi bengkel.. walau hanya 3 hari 2 malam, tapi beliau kena rancang perjalanan seharian dengan details seminggu lebih awal.. kan dah keje Tampin, balik keje pukul 5.30 petang.. Jadi urusan hantar dan amek abang mi dari sekolah kenalah rancang betul2..

Tahniah papa.. urusan anak2 berjalan lancar.. hujung tahun ni mama banyak training kat luar tau.. so practise make perfect.. LOL

Hari pertama bengkel dah nampak kerut2 di dahi bila penceramah terangkan apa yang patut dan apa yang tak patut buat.. Pedulik la dengan kerja semua tu.. kerja sampai bila pun tak akan habis.. mekchu bukan nak cerita pasal kerja pun kat sini.. Buat masa ni tak minat..

Mekchu nak cerita pasal kejadian selepas waktu bengkel.. satu-satu nya tempat untuk luahkan perasaan...

tengok ni... sunset dari tirai kamar sambil2 layan rindu awak 200% dengan piah.. Subhanallah.. cantiknyaaaaa....

Tak payah turun tepi pantai pun.. selak langsir je.. sangat cantik bukan..

Malam sambung bengkel..

 team operasi di kaplai oleh incik bosh yang pakai baju hijau tu... 

Tiba-tiba dah hari ke-2.. Selamat Pagi Podiksen... 

menikmati teh tarik yang super sedap.. lunch carik teh tarik, dinner pun carik jugak.. 

mekap telur kita jap.. hahaha mekchu ada telur?

di sebalik tabir.. hahaha dan itu lah yang macam korang nampak kat IG mekchu tu.. 

Hari ke-2 pun berlangsung baik-baik aje.. ni selepas bengkel abis untuk hari ke-2..

bersama penceramah dari SIRIM.. 

Ehhh mekchu tak bagi tahu pun bengkel apa kan... Biar lah rahsia.. hahaha...

cubaan menahan planet marikh dari jatuh menimpa bumi.. yang tengah tu nampak sangat serik tak mampu menahan planet dari gugur ke bumi.. hahaha 

ai ai captain... 

Petang tu.. tengah golek2 atas katil (ye la, hari biasa tak dapat nak golek2).. Tiba2 rumet buat perangai

"su nak naik banana boat tak?"
"hahhhh... bila?"
"sekarang... jom..."
"jom"
"jommmmm... saya call budak2 ni... "
"jommmm"

Idea giler betul dia ni... Dengar dia call bilik demi bilik.. setiap perbualan ada ayat ni "jumpa kat bawah dalam masa 5 minit..."

Wahhhh gilerrr ahh semangat... mekchu terus lompat katil dan termenung depan bag.. cisssss baju renang terlupa bawak.. pakai je la apa yang ada...

Ok mengaku.. mekchu tak pernah naik banana boat sepanyang hayat.. hahaha kesian tak? patut menjadi sejarah jugak ni... berani-berani takut..

Dan baru tahu kita boleh tahan banana boat tepi pantai macam tahan bas.. hahaha.. Kalau tidak jauh ke depan sana kena menapak...



lama tengok gambar ni.. pelik kenapa yang kat tengah tu macam padat semacam... hahahaha rupanya ada 7 seat je banana boat ni.. kami ada 8 orang..  tu kak sham kat tengah kena berpaut pada dahan yang kukuh kat depan dia.. 

Adik tu bagi tau tak payah basah pun tak pe.. dan haruslah kami memilih yang tidak basah.. nak keliling pulau sikit aje.. lepas tu balik.. tak nak lama-lama sebab nak rasa naik banana boat aje..

Sudahnya, tak de makna tak basah.. di 'kona baring' nya banana kami. Terus la jatuh dalam laut.. cisssss tau tak kita tak pandai berenang... hahahaha.. Sebenarnya mekchu dah lama tak mandi laut.. tak suka mandi laut sebab leceh nak salin2 baju, tak suka lekit2 air masin semua tu..

Mmmmmm.. tak nak mandi laut yeeee.... tak nak lekit-lekit yeeee.... kim salam!!

mandi di sisi matahari terbenam... lamanya tak bau air laut... 

Malam, sambung bengkel lagi...

kahkahkahkah.. gambar untuk tatapan pembaca blog aje.. penat sangat naik banana boat kot.. 

Malam tu ada lagi aktiviti menanti kat sana... Kami mendaki anak 132 anak tangga untuk ke puncak.. Kat atas tu ada teropong besar. Paling besar kat Malaysia.. Teropong ini lah digunakan untuk melihat anak bulan syawal, nak tengok gerhana bulan, gerhana matahari, kejadian planet yang jarang2 berlaku..

Bangga jugak lah sebab dah sampai sini.. Mula2 ada briefing sikit pasal tempat tu.. hari tu mekchu ingat, tapi bila nak update blog lupa dah segala info.. hahahaha

 teropong ni ada nama khas.. apa ntah.. yang tahu teropong ni super duper hebat.. 

bergambar dengan teropong.. 

sementara nak tunggu masa yang sesuai untuk teropong.. 

Kalau hari hujan dan awan tebal, memang tak boleh nak teropong apa.. tak nampak apa.. malam tu pun sebenarnya tiada kejadian istimewa yang berlaku.. setakat kami dapat teropong bintang aje..

Mekchu dapat tengok bintang berkelip.. kerlipan yang macam percikan bunga api tu.. cantik tau.. mekchu percaya pencipta lagu twinkle little star tu dah pernah tengok bintang berkelip guna teropong.. hahahah... memang gitu lah bintang berkelip. Masa teropong tu siap buat gaya twinkle twinkle little star...

Persoalan..Betul ke bintang ada 5 bucu?

Dan persoalan lagi... bulan ada cahaya ke tidak? Bulan tak de cahaya ok.. Bulan menyerap cahaya daripada mahatari... haaaaa macam2 jugak sempat belajar kat situ.. seronok jugak kan belajar astronomi ni..

serius.. meneropong bintang di langit.. 

Kalau dapat pergi masa gerhana bulan atau matahari atau pergerakan planet2 yang lain memang best..

dapat tengok bintang pun dah rasa best... 

Cantik tau kat sana.. korang kalau nak expose pada anak-anak pasal planet, angkasa, milkyway ni semua, mekchu suggest tempat ni.. selain dapat mandi kolam, mandi laut semua tu, anak2 boleh tahu something new... mana nak dapat hotel ada fasiliti ni..

Hari last...






 churalliya Rabbit terbang ni hanya boleh jumpa kat podiksen. Dia hanya akan muncul selepas tamatnya bengkel.. #limitededition #kerjamekchu

Hahahahaha...

Pitam kalau dibiarkan dia lebih lama di sana..




by mekchuN (^_^)

Tuesday, August 26, 2014

Up cerita raya 2014

Mengambil kesempatan hari terakhir Syawal untuk publish entry raya... Mujur masih dalam bulan Syawal... masih sedang elok la tuh nak up cerita raya.. rasanya macam nak senapas kan je entry raya kat sini.. nak pudat semua masuk kat sini aje... boleh je kannnn...

Tahun ni malam raya dan pagi raya di Labu.. Walau pun hari2 balik Labu, raya tetap kena ikut giliran.. Kalau tak de kami, emak sorang2 pulak kat rumah tu.. Akak ngan abang raya di rumah mertua masing-masing dulu.. Cenggitu lah tiap2 tahun... tak dapat sama2 dengan kaklong dan abang ngah pagi raya tu... Pengorbanan untuk emak namanya...

Gambar-gambar pagi raya sementara tunggu papajib ngan abang mi solat raya..

 gambar pertama adalah gambar selfie dengan nenek labu.. 

 kemudian gi tangkap budak kecik ni.. bagus, elok pulak lekat turban atas kepala dia pagi tu.. 

 gambar ni kan, mekchu nak crop lepas tu nak buat bookmark!! eee geram lak haku!!

 yeyyyy.. abang ngan papa dah balik semayang raya... yeyyyyyy.... 

hermmm.. macam tu lah.. reaksi abang bila ketika sayang.. ketika marah toksah bagi tau.. 

Kendian, pegi melawat kubur arwah abah dan sesi bermaafan.. Hanya kami...

 ni bukan lakonan tau.. ini betul2.. sayu sangat bila salam dan peluk emak.. adik doakan emak sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, dirahmati dunia dan akhirat... 

 lepas tu turn abg mi.. dah ajar kat dia nak cakap macam mana bila salam ngan nenek.. sampai je turn terus blur.. tu mintak simpati tak ingat dialog la tu.. 

 kendian budak kecik ni pulak... turban dah hilang

 last sekali turn papajib.. haaaaa yang ini baru betul lakonan.. hihihihi... 

 begitu lah family kecil kami di pagi raya..

Mekchu kan, boleh control lagi bila salam ngan nenek labu.. tapi bila salam ngan papajib kenot kontrol anymore laaa... sedih sampai tesedu sedan.. itu pun tak abis cakap.. sebab tak boleh nak cakap lagi dah... tekak dah perit sangat.. pelokkkk aje lah... orang banyak dosa memang gitu ke?

Patut kena ada sesi mintak maaf dalam bilik tidur... Part II.. hahahaha... Maafkan segala kesilapan, kekasaran, kemarahan, kedegilan, kecomelan mama pada papa selama ni.. ehhh yang last tu macam tak kena pulak...

Lepas tu bergambar sefamily.. apa yang ada je la pagi tu.

3 generasi

 cubaan bergambar 1 family... tak de yang senonoh

abang mi yg sentiasa berperangai kalau minta amek gambar... sebelum tu gambar bertiga aje.. 

baju mekchu kain nya beli di pritilulu... batil shawl beli dari matase sutera...

Tragis tau di sebalik persiapan baju raya tahun ni.. baju raya pertama tu yang penting sebenarnya kan... sebab nak sedondon..

Papajib la... dia tak nak ada baju melayu baru tahun ni.. nak pakai yang tahun lepas punya.. kaler shocking pink tu.. tak nak membazir banyak2 baju melayu, tak selalu pakai katanya... alaaaa, cakap je la papa suka kaler pink kan kan kannnnn... hihihihi...

Disebabkan papajib tak nak ada baju melayu baru, jadi kena pikirkan tema yang ada kaitan dengan shocking pink ni... mekchu nak recycle baju raya tahun lepas? memang tak la kan.. dah alang2 budak-budak baju tak muat, so lets think....

Nasib lah jumpa kain baju kaler shocking pink, kain biru ni.. fuhhh lega sangat... kain biru tu kan 2 meter.. kaw team dengan tailor mintak buatkan wawa punya kain jugak.. so ini lah hasilnya tema kontra kami tahun ni...

hihihi... masih berusaha nak dapatkan yang terbaik.. 

Elok je setel bergambar, abang mekchu pun sampai... dan saudara mara dah mula datang beraya...

 tu abang mekchu baju nya ntah ke mana dah... 

Tak lama lepas tu akak mekchu pulak balik... ok la tu ada yang tolong tengok kan nenek labu.. tak de la dia sorang2... cuma kami ni aje la yang tak dapat jumpa dorang lama-lama...

Jam 3 petang macam tu gerak dah balik Pilah pulak.. nasib lah jalan clear.. bagus sangat.. cemas jugak baca status masing2 sangkut kat bukit putus.. itu keadaan biasa menjelang hari raya kan.. tapi tak biasa bagi kami.. 5 keta berderet tak bergerak pun dah declare jem...

Gambar kat pilah tak banyak.. ini je yang ada.. uncut!!

gambar ni mekchu memang tak share kat mana-mana.. khas utk reader blog ni aje.. hahaha korang bagi lah caption sendiri kat gambar ni.. 

Raya ke-2 di sekitar Pilah







Raya ke-3 di Melaka







Raya ke-4 di Seremban



Raya ke-5 dah tak ingat apa jadik... hahahaha itu lah bahana bila pemalas nak update blog..

Dah kat bawah ni gambar raya setelah dicampur aduk kan..





Memang bercampau baur... hahaha.. gambar yang lain entah mana.. ni je yang selamat transfer dalam laptop ni...

Ok, bye.


by mekchuN (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...