@churalliya

Instagram

Tuesday, August 26, 2014

Up cerita raya 2014

Mengambil kesempatan hari terakhir Syawal untuk publish entry raya... Mujur masih dalam bulan Syawal... masih sedang elok la tuh nak up cerita raya.. rasanya macam nak senapas kan je entry raya kat sini.. nak pudat semua masuk kat sini aje... boleh je kannnn...

Tahun ni malam raya dan pagi raya di Labu.. Walau pun hari2 balik Labu, raya tetap kena ikut giliran.. Kalau tak de kami, emak sorang2 pulak kat rumah tu.. Akak ngan abang raya di rumah mertua masing-masing dulu.. Cenggitu lah tiap2 tahun... tak dapat sama2 dengan kaklong dan abang ngah pagi raya tu... Pengorbanan untuk emak namanya...

Gambar-gambar pagi raya sementara tunggu papajib ngan abang mi solat raya..

 gambar pertama adalah gambar selfie dengan nenek labu.. 

 kemudian gi tangkap budak kecik ni.. bagus, elok pulak lekat turban atas kepala dia pagi tu.. 

 gambar ni kan, mekchu nak crop lepas tu nak buat bookmark!! eee geram lak haku!!

 yeyyyy.. abang ngan papa dah balik semayang raya... yeyyyyyy.... 

hermmm.. macam tu lah.. reaksi abang bila ketika sayang.. ketika marah toksah bagi tau.. 

Kendian, pegi melawat kubur arwah abah dan sesi bermaafan.. Hanya kami...

 ni bukan lakonan tau.. ini betul2.. sayu sangat bila salam dan peluk emak.. adik doakan emak sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, dirahmati dunia dan akhirat... 

 lepas tu turn abg mi.. dah ajar kat dia nak cakap macam mana bila salam ngan nenek.. sampai je turn terus blur.. tu mintak simpati tak ingat dialog la tu.. 

 kendian budak kecik ni pulak... turban dah hilang

 last sekali turn papajib.. haaaaa yang ini baru betul lakonan.. hihihihi... 

 begitu lah family kecil kami di pagi raya..

Mekchu kan, boleh control lagi bila salam ngan nenek labu.. tapi bila salam ngan papajib kenot kontrol anymore laaa... sedih sampai tesedu sedan.. itu pun tak abis cakap.. sebab tak boleh nak cakap lagi dah... tekak dah perit sangat.. pelokkkk aje lah... orang banyak dosa memang gitu ke?

Patut kena ada sesi mintak maaf dalam bilik tidur... Part II.. hahahaha... Maafkan segala kesilapan, kekasaran, kemarahan, kedegilan, kecomelan mama pada papa selama ni.. ehhh yang last tu macam tak kena pulak...

Lepas tu bergambar sefamily.. apa yang ada je la pagi tu.

3 generasi

 cubaan bergambar 1 family... tak de yang senonoh

abang mi yg sentiasa berperangai kalau minta amek gambar... sebelum tu gambar bertiga aje.. 

baju mekchu kain nya beli di pritilulu... batil shawl beli dari matase sutera...

Tragis tau di sebalik persiapan baju raya tahun ni.. baju raya pertama tu yang penting sebenarnya kan... sebab nak sedondon..

Papajib la... dia tak nak ada baju melayu baru tahun ni.. nak pakai yang tahun lepas punya.. kaler shocking pink tu.. tak nak membazir banyak2 baju melayu, tak selalu pakai katanya... alaaaa, cakap je la papa suka kaler pink kan kan kannnnn... hihihihi...

Disebabkan papajib tak nak ada baju melayu baru, jadi kena pikirkan tema yang ada kaitan dengan shocking pink ni... mekchu nak recycle baju raya tahun lepas? memang tak la kan.. dah alang2 budak-budak baju tak muat, so lets think....

Nasib lah jumpa kain baju kaler shocking pink, kain biru ni.. fuhhh lega sangat... kain biru tu kan 2 meter.. kaw team dengan tailor mintak buatkan wawa punya kain jugak.. so ini lah hasilnya tema kontra kami tahun ni...

hihihi... masih berusaha nak dapatkan yang terbaik.. 

Elok je setel bergambar, abang mekchu pun sampai... dan saudara mara dah mula datang beraya...

 tu abang mekchu baju nya ntah ke mana dah... 

Tak lama lepas tu akak mekchu pulak balik... ok la tu ada yang tolong tengok kan nenek labu.. tak de la dia sorang2... cuma kami ni aje la yang tak dapat jumpa dorang lama-lama...

Jam 3 petang macam tu gerak dah balik Pilah pulak.. nasib lah jalan clear.. bagus sangat.. cemas jugak baca status masing2 sangkut kat bukit putus.. itu keadaan biasa menjelang hari raya kan.. tapi tak biasa bagi kami.. 5 keta berderet tak bergerak pun dah declare jem...

Gambar kat pilah tak banyak.. ini je yang ada.. uncut!!

gambar ni mekchu memang tak share kat mana-mana.. khas utk reader blog ni aje.. hahaha korang bagi lah caption sendiri kat gambar ni.. 

Raya ke-2 di sekitar Pilah







Raya ke-3 di Melaka







Raya ke-4 di Seremban



Raya ke-5 dah tak ingat apa jadik... hahahaha itu lah bahana bila pemalas nak update blog..

Dah kat bawah ni gambar raya setelah dicampur aduk kan..





Memang bercampau baur... hahaha.. gambar yang lain entah mana.. ni je yang selamat transfer dalam laptop ni...

Ok, bye.


by mekchuN (^_^)

Sunday, August 24, 2014

Kalau suka

Kalau suka dengan baju bunga besar mekchu ni, korang kenalah LIKE gambar ni...



LIKE kat facebook tawu..

Cara-cara:

1. Klik link ni https://m.facebook.com/128639593829093/photos/a.938813089478402.1073741898.128639593829093/942647329094978/?type=1&source=56

2. Kendian Klik LIKE di situ

Ehhh entry raya tak up up lagi... esok lusa mekchu publish entry raya ok..

Kesayangan, jangan lupa sumbangkan LIKE korang tau.. 1 LIKE amat berharga... Tak suka mekchu tak mengapa, asalkan korang suka dengan baju yang mekchu pakai ni...

Terima kasih kesayangan semua...


by mekchuN (^_^)

Wednesday, August 13, 2014

Wawa nak belanja bideo karok moncong

Minta tolong skit... alaaa skit je..

Nak mintak kawan2 semua LIKE gambar wawa pagi raya ni... Cara-cara :

  1. Klik link ni https://www.facebook.com/photo.php?fbid=493357700800315&set=a.118117064991049.18929.100003782675484&type=1&theater
  2. Apabila munculnya gambar ini sila klik LIKE



Haaaa... 2 step aje pon... Kalau opis blocked FB time keje, lepas keje boleh LIKE.. hahaha style berpaksa pulak..

Muahhhh diucapkan kepada semua... kalau wawa menang nanti mama belanja bideo karok moncong satu ok...

by mekchuN (^_^)

Monday, August 11, 2014

Pandora di hari lahir

Tak pernah lagi kerja di hari lahir.. Birthday je kena cuti!!

Pedulik la tak de plan sekali pun.. janji hari kejadian tu kena cuti.. Itu janji dalam diri sejak dulu.. Baru je start keje lepas cuti panjang kan.. Cuti untuk menghargai diri..

Ini semua cerita kebetulan di hari lahir.. iya, semua yang di bawah ini adalah kebetulan...

Kebetulan pertama... jalan-jalan Seremban untuk meraikan birthday voucher...

Body shop bagi 25% discount... geng bas sekolah mekchu bijak.. awal2 dia dah kirim 2 botol pencuci muka, 2 botol moisturizer.. PDI group bagi RM10 voucher ngan 30% discount.. memang rugi yang amat lah kalau tak gunakan ia..

ni gambar sesi pemilihan kasut.. tak perasan pun ketinggian kasut tu.. bila dia punch masa nak bayar nampak 3.5 inch shoes.. gulppppp aku kah itu?

Lepas setel redeem apa2 yang patut, gi carik kek.. Kebetulan sangat beli kek sendiri di hari lahir.. 1st time kot.. tak pernah tau beli kek sendiri sebelum ni..

nasib ada arissa tolong cover untie potong kek.. hihihi.. 

Ini kebetulan ada acara makan2 sempena hari raya.. so boleh la potong kek sekali.. papajib konpem tak de buat seprise kek tu..

Lepas tu lagi... kebetulan papajib call dapat balik awal dari putrajaya... so gi deting kat Palm Mall kejap... nak dijadikan cerita kebetulan kat Palm Mall ada Pandora (haa part ni nampak benooo tipunya)

Dan tiba2 papajib ajak masuk Pandora... tak percaya tau.. tapi dia lagi tahu kedai Padora di level bawah depan main entrance... hahahaha.. Palm Mall ni mall baru bukak.. so kitorang 1st time sampai sana..

weeeee.. nampak tak apa yang baru?????

bag tu memang bag baru.. ehemmm tapi itu bukan jawapan dia... hihihihi... 

Dan ini kebetulan yang paling best....

Adehhh touching sangat dapat prezen Pandora tahun ni... mekchu tak berzikir tepi telinga papajib pun nak Pandora ni.. tahun lepas ya.. tapi masa tu 'tak di apek ehh cakap den'...

Ingat lagi tahun lepas ajak pegi Alamanda kengkonon nak bawak papajib tengok apa itu Pandora... nampak je kedai dari jauh terus belok kanan.. siiiikit pun tak nak jejak kaki masuk situ... Dia kata merugikan.. memang betul pun sebab bukan boleh trade in apa semua kan...

Fine.. Ku pendamkan hasrat konon2 duit kutu nak beli Pandora... tak sempat tunggu turn duit kutu, papajib dah belikan gelang Oro Italia awal tahun hari tu.. So terus je la ku kuburkan hasrat nak berpandora sebab dah tentu lah gelang emas ni lagi best...

Tiba2 papajib bawak masuk kedai Pandora dan suruh pilih.. tanpa berlengah terus je mula melilih... Bila papajib kata nak belikan, jangan lah sesekali nak jual mahal... memang dia tak akan repeat offer punya... 

Pilih punya pilih, maka ini lah hasil persetujuan bersama...

gelang, 2 clips, 2 charms dan 1 charms terjuntai.. entah mekchu tak ingat sangat nama2 tu.. itu yang basic kot.. kalau nak basic lagi seketul charm pun dah cukup.. tapi terkontang kanting pulak nanti sorang2 kat situ.. so mekchu paw terus 5 ketul.. 

total berapa? itu lah dia... 

selautan kasih sayang di ucapkan kepada suami tersayang... terima kasih papa... 

terus pakai my new baby... sampai je rumah terus simpan... 

Mekchu ni jenis lasak dan kelam kabut... so sayang pulak nak pakai hari2... Beli dan simpan??? tak lah... bukan simpan.. nanti kalau papajib bawak pegi vacation kat mana2 baru pakai... *hint

Cerita raya mana???? alaaaaa... sibuk pulak membelek new baby kita ni... hahahaha...


by mekchuN (^_^)

Wednesday, August 6, 2014

Alhamdulillah... 35 tahun yang indah

Pejam celik pejam celik... 


Haaaa... hambek siap xtra large size lagi... 

Budak comel tu dah 35 tahun hari ni... comel kan ia?

Dan genap lah 1 tahun mekchu berhijrah untuk memperbaiki diri.. InsyaAllah..

gambar pertama selepas berhijab.. masa ni otw nak balik sambut raya kat Pilah tahun lepas.. 

Syukur kerana terpilih untuk diuji...
Syukur kerana masih diberi kesempatan untuk berbakti..
Syukur kerana berpeluang untuk memperbaiki diri..
Syukur kerana dikelilingi mereka yang menyayangi diri ini..


by mekchuN (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...