@churalliya

Instagram

Tuesday, April 15, 2014

Langkawi D3 : Under Water World & macam mana bawak barang banyak2 naik flight

Hari ke-3 badan abang mi panas semula.. Wawa pun sama dah tunjukkan ciri2 demam.. Bagi dorang makan ubat demam dan lekat cool fever kat dahi ngan tulang belakang bontot tu...

Packing laju2 dan check-out.. Misi utama hari last nak tengok nemo kat Under Woter World.. Sebelum tu ada banyak lagi singgahnya.. tapi malas nak cerita..

Ohye, tempat2 sejarah macam beras terbakar, makam mahsuri semua tu kitorang tak pegi.. Bawak budak2 tu bukan paham apa pun.. Island hopping, kilim geoforest semua tu pulak kena KIV dulu tunggu budak2 besar.. Cukup lah setakat yang ringan2 aje..

Perasan tak 3-3 hari pun mekchu pakai bawal.. Kalau dengan anak2 ni memang tak selesa nak lilit2.. Bawal paling sonang..

kat dalam Under Water World

bila abang mi ok, adik pulak tak nampak... 

tau dah macam mana muka mekchu bila dah tua nanti :)

#selfie lah kita

wawa tak de perasaan sangat terhadap ikan.. ada makanan, senyap sekejap.. 

ini apa kes pulak? hahahaha mimpi ngeri lah ikan2 malam tu... 

 nampak muka abang mi.. muka demam sangat kan... punya lah dia bertahan.. 

kecik je wawa kat situ... 

2-2 pun mata kuyu...


Tiba-tiba dah ada kat airport...

Sebelum tu kena tayang gambar orang kuat yang menyetelkan barang2 nak bawak balik somban..

benti jap layan air kelapa.. papajib sorang je turun.. budak2 tu badan dah makin panas pulak.. 

Ada yang mintak mekchu share macam mana nak angkut banyak2 barang naik flight... Meh rapat sini mekchu nak bagi tau... Lepas ni kalau hasben korang bagi alasan susah atau leceh atau remeh nak bawak barang banyak naik flight, tunjuk kat dia entry nih ehhh... bahahahahaha...

 ini adalah jumlah barangan yang akan dimuat naik atas flight sebentar lagi.. 

Tugas mekchu adalah menjaga barang sambil dukung wawa.. manakala papajib yang kulu kilir tolak troli.. last sekali dia tolak stroller abam mi (stroller wawa kan, tapi abam mi yang duduk situ sebab tak larat sangat nak jalan)

Nasib lah awal jugak sampai airport.. tak suka terkejar-kejar..

angkut je semua barang kat wrapping service counter sana.. kat situ lah nak balut barang, kat situ lah nak tanggalkan tag lama, kat situ jugak nak kunci bag... haihaihai....

kasi balut barang2 dalam plastik tu... dari berbunjut-bunjut, jadi beberapa bunjut je yang tinggal... 

Selalu balut bag tak de la ketara sangat saiz sebelum dan selepas... 

Sampai mekchu pun suspen.. takut ada tertinggal barang.. Sebab dalam kereta tadi punya lah penuh, bila dah wrap haikkkkkkk, ini aje?

Servis balut barang ni RM10 untuk 1 bunjut.. Ok lah kan dari berterabur atas conveyor belt tu nanti.. Tak sanggup.....

tu plastik biru ada 3 comforter set dalam tu.. menakjubkan sungguh.. yang bag ada tali terkeluar tu punya lah besar sebelum tu... tinggal copot itu aje.. dah macam saiz rice cooker aje.. hahahaha... 

Part menanda barang.

Mekchu terpikir papajib akan tanda dengan pen marker aje... jenuh jugak nak tulis "ini papajib yang punyaaaaaa""ini papajib yang punyaaaaaa" kat tiap2 bunjut tu kan... hahahahaha.. Sekali dia keluarkan selotip merah laaa.. wahhhhhh bijak nya papa... ringkas dan tuntas.. zassss zassss zassssssss dah siap...

dan proses menanda.. yang ini mekchu kagum (jugak la) dengan papajib... tak sangka dia boleh pikir sebaik itu.. hahahaha..

macam tu memang dari jauh dah boleh nampak

Lepas setel check in barang, baru lah pegi isi perut.. Tak sempat pun nak makan laksa power kat situ.. Risau pikirkan budak-budak tak sihat.. Tu wawa eksen je tu.. Sebenarnya dia baru lepas berguling atas lantai.. Boleh tahan meragam.. Tak pikir apa dah.. Pikir nak selamat sampai rumah aje...

abang mi paling kesian... lembik betul dia petang tu.. entah berapa kali muntah.. cool fever tak jalan. Ubat demam pun muntah semula.. basahkan kain wawa dan letak kat kepala.. dah la wawa mengamuk tengok kain dia kat abang mi.. 

ni sorang lagi.. demam jugak dan sangat menduga kesabaran.... 

First time 2-2 demam.. Penik laaa... Dah bawak budak-budak berjalan, itu lah risiko dia kan... Tapi nak buat cemana, mama dia nak sangat pegi berjalan.. Alaaa, kalau pikir tak nak tanggung risiko takut anak demam, memang tak berjalan la jawabnya...

Papajib dah buktikan dia boleh handle barang2 diselangi keadaan anak2 yang demam dengan baik, maka mekchu bagi lima bintanggggggggg.... hahahaha tiba-tiba dapat bintang..

(ehemmm paham2 la tu kan papa... maksud dia boleh jalan jauh lagi la lepas ni)


by mekchuN (^_^)

Thursday, April 10, 2014

Fake

Senyuman ku adalah ikhlas...


Tapi ternyata korang lebih terror... Boleh nampak kepelesuan dalam senyuman itu...

Senyum tapi sedih.. hahahaha..

#wakilMBJdihati


by mekchuN (^_^)

Tuesday, April 8, 2014

Langkawi D2 : bla, bra, bla & Parasailing

Nak fokus cerita pasal parasailing semata kali ni.. Sebab yang lain-lain dah habis cerita kat sini hari tu..

#1sttimekatanya. Kena teruja lebih..

Masih di hari ke-dua... Najmi asyik merungut bila nak mandi laut... Tak padan dengan demam pagi tu... Ada masa sikit petang tu, papajib bawak pegi area Pantai Chenang sana..

Tapi dia parking kat Pantai Tengah.. mekchu pun tatau ada banyak pantai kat sana.. bila nak add location kat instagram baru lah ku tahu... Sepanjang-panjang pantai tu nampak payung terbang.. macam2 kaler.. Gerammmm....

Sebelum keberanian sampai, jalan-jalan sepak-sepak pasir macam biasa tepi pantai.. sambil jakun tengok orang berparasailing dari dekat... Wawa tido dalam keta.. Nenek labu tak larat nak turun lagi dah.. Dia temankan budak kecibung tu..

 captured by abam mi.. sekeping ni aje yang dia boleh tolong katanya... 

memang bersepah payung besar kat atas sana.. 

Dalam 5 ke 10 minit dok perati minah-minah arab kat sana naik dan turun macam tak de perasaan, tiba2 terdetik hati nak naik... Ajak papajib sama.. tapi dia kata nak jaga anak mandi laut.. Ok, fine..

Tak tahu lah dari mana datangnya keberanian nak naik Parasailing ni.. memang berani secara tiba-tiba sangat ni.. Terus bayar aje RM60 kat adik tu..

Sekali lagi ajak papajib naik sama.. Kan boleh naik 2 orang.. Tapi dia kata dia tak pandai nak landing.. nanti takut landing atas pokok.. kahkahkah.. satu lagi alasan tak boleh blah... Kalau tak de papajib kat situ, tak de siapa pulak yang nak amek video mekchu ni kan.. Tak pe, nanti papa belajar landing ehh..

siap lambai2 kat papajib tu... hahaha..

lepas tu terus cuak.. hahahaha...

Korang nampak tak tali kat montot mekchu tu tak betul? Adik tu ikat tali tinggi sangat.. Dia tak dapat bezakan antara montot dan peha ke apa ni.....

Bila naik sepatutnya kita relek je boleh duduk atas tali tu.. dah tali tu tinggi, mekchu macam berdiri je kat atas sana.. sakit woiii pinggang dan perut ni.. macam buat push up 88 kali..

Bila kat atas tu..... adik tu siap pelik
"kak, kenapa akak duduk tinggi sangat ni? orang lain rendah aje"
"akak ko ni bukan duduk dik oiii.. akak tengah berdiri ni.."
"hahh?"
"tali ni kenapa tak letak betul kat bontot akak?"

"ohhh akak tarik je la tali ni.. boleh betulkan"
"nak tarik macam mana?"
"akak lepas la tangan.. betulkan tali ni"
"ko gile nak suruh akk lepaskan tangan.."
"tak de apa-apa la kak.. lepas je tangan"
"tak pe la dik.. akak sanggup berdiri kat atas awan ni dari lepaskan tangan.........."

Ni ada video nya.. korang layan aje lah.. kelakooooo...

video
Dia ingat kita tiap2 hari naik benda ni kot.. tiba2 je dah terbang.. Papajib siap Bismillahirohmanirohim kat tepi.. #parasailing #holidaymekchu — at Pantai Tengah, Langkawi


That's me... Yeah it's me.... Ohhh oooolala.. A ahhh mekchu la tu.. iyeeeee itu mekchu.. (^_^)
8 hari 8 malam la korang akan tgk gmbr mekchu ber-parasailing.. hahaha sangat bangga dengan diri sendiri.. Asyik2 tepuk bahu sendiri cakap well done pada diri sendiri.. #parasailing #holidaymekchu


video
"Mama nak mendarat.... mama nak mendarat..."

Budak tu suruh mekchu lari masa mendarat.. ngko tengok la. Punya menurut arahan kaki belum cecah tanah dan mula mengayuh.. kahkahkah #parasailing#holidaymekchu — at Pantai Tengah, Langkawi

video

Lepas turun parasailing kena temuramah pulak... hahahaha... 
Itu memang real me.. memang tak pura2 berani.. memang penakut sebenarnya.. memang isshhhhhh memang laaaa dia ni!!!
"mama mi hebat....." kata abang mi disisi (•_^) #parasailing #holidaymekchu — atPantai Tengah, Langkawi

Memang pengalaman sangat lah... Perasaan? tak de perasaan bila nak naik.. menggeletar apabila turun... 

aksi pompuan kerek yang boleh berdiri atas udara... kahkahkah... 


Korang kalau ada peluang nanti try laaa.. Sekali pun jadi laaa.. Kalau tanya mekchu nak naik lagi tak? Ya, mekchu akan naik lagi dengan syarat papajib naik sama..

Kali ni kalo naik mekchu ingat nak #selfie kat atas sana.. chewahhhh...


by mekchuN (^_^)

Friday, April 4, 2014

Langkawi D2 : Cable Car, Duck Tour, Rojak Pasemboq & Parasailing

Hari kedua, demam pulak si abang mi...

Bangun tido rasa badan dia panas.. Papajib keluar tapaw sarapan, suruh dia belikan cool fever & ubat demam sekali... Setengah jam lepas tu nampak abang mi dah cergas sikit.. Jangan la demam2 abang, kita jauh ni nak balik...

nasib lah tak panas sangat.. risau berjangkit dengan adik aje... dia tak meragam tak ape.. 

Jangan demam ye sayang-sayang mama.. Nanti tak dapat berjalan pulak kita..

Hari kedua plan nak naik Cable Car...

tido dari dalam kereta.. masuk je kereta memang lena... tak banyak cerita budak ni...

memberanikan diri keluarkan monopod.. hahahaha.. 

Tujuan beli monopod sbb nak bawak g langkawi.. kalau tak guna nanti kena kecam dengan papajib pulak..

Alamak.... entry monopod dan shutter tak buat-buat lagi ni... ada.. ada.. ada la tu nanti...

mekchu tak terror nak halakan bagi nampak orang sekeliling lagi.. asal nampak diri sendiri je cukup.. hahaha tu yang papajib kena pandai2 carik ruang supaya nampak dirinya dalam gambar.. 

dengan nenek labu pulak... kali ni nenek senyum.. yeyyyy... 

wawa tido.. abam mi dah laju ke depan tak sabar nak naik cable car.. nenek labu pulak malas nak melayan.. sudahnya asyik2 gambar kitorang aje laaa....

maka perjalanan mencari kaunter cable car pun bermula... 

Dah pernah pegi pun tetap sesat tak jumpa mana kaunter cable car.. boleh pulak tersampai kat Langkawi Duck Tour.. Tu semua punca nak suruh naik letew... Tak pe, boleh bodek papajib kendian.. Yang penting naik cable car dulu..

Nenek labu kan sakit lutut.. risau jugak masa dia nak naik cable car tu.. Comel je nenek labu suruh budak tu berhentikan cable car sebab dia nak naik.. 2-3 bijik jugak cable car terpaksa dilepaskan sebab nenek labu nak timing naik punya pasal... kikiki...

tu dia.. mendongak ke atas... 

jangan tengok abam mi.. tengok mama dia aje.. hihihi..

lagi lagi selfie... 

Asyik bergambar aje.. sampai kena sound dengan nenek labu..

"ngko ni asyik amek gambar aje.. cuba lah baca apa2 yang patut..."
hahahaha.. hambek sedas!!

Terus senyap nikmati suasana alam sekitar.. Lepas tu ternampak air terjun kering kontang.. Kat langkawi memang panas... hujan tak turun.. bayangkan air terjun pun boleh kering.. Subhanallah....

Turun je cable car nenek labu terus nak lepak aje kat tepi tu.. Tamo ikut kitorang naik tangga ke pelantar atas tu.. Mekchu pun terus keluarkan segala mak nenek botol air kat dalam bag konon nak kasik ringan.. Mintak tlg nenek labu pegang sekejap.. Boleh senget bahu kalau angkut bag pink tu..

dalam pendakian ke tingkat tertinggi Gunung Mat Cincang

Sampai je atas tu mula la perut lapar.. Boleh pulak terorder burger ayam RM5.90 sekeping... cissss kat bawah tadi tak nak lak ngko laparrr... bau dia sungguh mencengkam perut taw...

Tengah makan beger, boleh abam mi muntah terbelahak kat atas tu... dia kan tak sihat pagi tu... hadoiiiii time2 ni memang hilang ayu seorang mama.. tadah muntah anak memang skill mekchu dari dulu... dah la kena jadi bibik kejap lap muntah anak kat atas tu... phewwwww....

Tak pasal kena beli lagi sebotol air mineral.. baik tak payah keluarkan botol air bagi nenek labu pegang tadi.. #aptb

ni aje gambar family yang ok.. nak pakai monopod tak bleh nampak full.. bila nak adjust kasi nampak semua ambil masa pulop.. tengok2 abang mi kat sebelah dah hilang.. hahaha.. jangan lambat dari 3 saat, maka bosan lah ia.. sudahnya mintak tolong orang amek kan.. bila ada orang abam mi jadi behave sikit.. 

 bila mekchu yang pegang henfon, maka gambar papajib aje lah yang belambak... tp tak nak letak gambar dia banyak2 kat sini...

nasib lah kecibung ni mesra camera... 

maka berebut lah kami nak amek gambar dengan wawa... 

hahahaha gitu lah kalau dipaksa jugak bergambar... 

Sekejap aje.. tak sampai setengah jam pun.. Abang mi mood tak berapa baik lorrr... kalau ikutkan kami nak lama lagi.. nak buat cemana kan...

perjalanan turun.. tu pulau senyum dari zaman baru kawin sampai dah beranak 2.. papajib tetap tak bosan menceritakan pasal pulau senyum tu (nmpak tak ada mata dan mulut senyum?).. nasib lah kali ni abang mi yang tukang layan.. mekchu dah doplohpat kali dengar dah... 

Sampai je bawah, terus ke 'kereta/boat' Langkawi Duck Tour tadi tu... Tak dapat naik yang Melaka punya, dapat naik Langkawi punya pun best jugak... ehhh lagi best kot..

 sebelum jalan.. kemain kuat adik tu pasang lagu nak hiburkan hati kitorang...

di atas daratan... sambil2 jalan tu ternampak pulak tempat makan atas pasir tepi laut.. terus terliur sebab dah lapar sangat kot... 

di atas lautan... life jacket tak mencukupi.. adik tu kata papajib muka pandai berenang, so mekchu tak payah pakai life jacket.. hahahaha kemain ko ye dik pandai mengusik... 

Lalu atas laut lagi lama dari darat.. best sebab laut kat sana kan memang cantik, bersih.. lalu pulak kat celah2 bot2 orang kaya tu... rasa nak lompat naik atas bot dorang je... mekchu pernah terbaca kalau kat Melaka lalu kat sungai yang musyuk ehhh? kembong lah hidung hirup bau dia kan... hihihi...

Adik tu bawak pusing kat kedua-dua mata senyum yang papajib dok hebohkan kan tadi tu.. dapat tengok mata senyum dari dekat.. pueh hati deh...

pengalaman pertama naik duck tour ni.. best!! 
wawa excited nampak air.. dia lonjak2 kan badan nak mesuk dalam laut.. huiiii bahayanya kamu ni... 

ada tempat duduk open kat belakang.. tapi papajib tak bagi pegi sana.. risau kan budak2... 

Berapa harga tiket Langkawi Duck Tour? mekchu tak tahu.... Cable car pun tidak ku tahu jua.. Kalau korang nak naik kedua2nya, mekchu nasihatkan pegi amek pakej dia.. boleh jimat berganda.. tempat naik dekat2 aje... jangan risau takut tak jumpa...

Lepas turun, masuk kereta dan terus pegi makan kat tempat makan atas pasir tepi laut yang nampak tadi tu...

 
1st round... nampak nasi lemak, order nasi lemak... nampak laksa, order laksa... tu nasi lemak kat tepi, tangan kaut laksa... 

Nampak pulak papajib makan rojak pasemboq, dapat rasa sikit je.. tiba2 dah licin pinggan dia...

2nd round order rojak pasemboq macam papajib tadi.. siap duduk meja lain untuk lebih feel..

Memang kenyang sangat2 lah.. Kami sepanjang kat sana memang tak makan kat kedai canggih2 ni.. main bedal mana yang rasa ok..


Penutup dengan gambar wawa pakai spek... Entry parasailing kendian laaa.. Tak larat pulak.. Lagi pun parasailing pengalaman baru... Kena special sikit...

Kena baca tau entry parasailing aii lepas ni.. Tunggu tau.. Tunggu...


by mekchuN (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...