@churalliya

Instagram

Tuesday, October 28, 2014

Ke Kelate Ke Kite?

#kekelatekekite

Ikut rombongan opis papajib ke Kelantan.. Dorang pegi naik bas.. Pegi malam Khamis lagi.. Disebabkan abang mi ada exam Jumaat tu, so lepas dia exam baru kami gerak ke Kelantan..

Untung ko abang mi, habis paper terus celebrate naik flight.. hahaha.. kalau dapat result corot memang mama cubit montot tembam tu ok..

suka betul 2 beradik ni naik teksi.. 

1st time sampai KLIA2.. masa post gambar ter tag International Departure Hall pulak kan.. harus mengundang suspen di kalangan kawan2.. hahaha..

Tak de makna International, dalam2 ni aje.. Tunggu wawa besar sikit lah nak jalan jauh sikit.. Ni pun dengar nak pegi Kelantan dah standby kelenguhan badan yang akan dialami.. paham sangat dah budak2 tu..

Kalau mood ok, selamat. Kalau mood meragam, memang mama pun ikut meragam hoiiii... Tapi tetap nak berjalan kan.. Tak cabar diri maka tak tahu pulak sejauh mana kemampuan nak handle anak2.. gituuuuu...

 ramai yang scary tengok aksi abang mi... dia memang suka test degupan jantung mama ngan papa dia.. 

 dun worry tau.. abang mi masih di tempat yang selamat sebenarnya... 

flight petang.. tak ramai..

Dalam flight wawa tak tido.. pegi balik dia tak tido.. nasib lah sekejap aje kan.. sakit2 tengkuk dah mama ko melayan anak dalam flight..

Kami stay di Hotel Perdana, Kota Bharu. Hotel yang sangat cantik dan selesa... Bilik besar.. Lapang la budak2 nak main sorok kat dalam tu... Macam biasa, gambar bilik tok sah harap ada.. Letak je bag masing2 nak melompat atas katil..

Sampai pun dah malam.. Opismate papajib dah nak start dinner pun.. Naik bilik mandikan budak2 kejap.. Lepas tu turun bawah join dinner.. Dinner yang super ohsemmmm... tak dapat nak cakap sedap nyaaa dan betapa banyak nya makanan..

Kelantan kalau makan tak sedap memang saje je la kan...

Malam tu kami ikut naik bas ramai2 dengan opismate papajib ke Wakaf Che Yeh..

budak2 tu sangat excited dapat naik bas.. kita panggil dorang buat derk aje.. teruja sangat tu.. jangan kacau..

hihihi.. rombongan che kiah ke wakaf che yeh

Tak carik apa pun.. tapi rugi la kan dah sampai Kelantan kalau tak pegi sana.. jalan-jalan aje kalau ada yang menarik baru beli..

wakaf che yeh selepas hujan.. 

 wawa tu kejap je tu.. dia tak biasa pakai carrier.. lemas.. selalu naik stroller aje.. kali ni papajib tak nak bawak stroller.. mekchu suka kan stroller sebab boleh sangkut bag.. haha

mmmm.. cam tu gak penyesaian nya.. nasib jugak lah wawa ni jenis tak buas macam abang.. masih senang nak kawal cuma time dia merengek je la rasa nak merengek sama.. 

Ada masa 3 jam untuk tawaf keliling.. tapi kami sejam macam tu je kot dah setel.. budak2 mata dah bengkak nak tido.. Kami balik bilik dulu malam tu..

Hari ke-2 di Kelantan..

Banyak tempat nak pegi.. So otak tu laju je pikir baju yang paling selesa untuk diri dan anak-anak..

 #ootd
Tudung : Bokitta Hijab
Top : Scarlet
Pants : Uniqlo
Kasut : Puma
Bag : Coach

lepas sarapan nasi kerabu yang super sedapppppppp..... sementara tunggu bas sampai.. 

hahahaha.. suka pulak tengok abang mi dalam gambar ni.. kemain ko nak....

kat depan Hotel Perdana.. elok pulak anak2 nak bergambar.. 

Destinasi pertama kami hari tu adalah Pasir Panjang.. apa yang ada kat sana mekchu tak tahu sebab tak pernah sampai.. 

 3-3 tak pernah sampai Pasir Panjang.. melainkan papajib dah banyak kali sampai.. so dia ada 'ekkkk' sikit.. hahahaha

mmmm... penat panggil nak amek gambar.. jangan di kacau budak2 tu.. khusyuk melayan perasaan.. suka betul naik bas.. 

Sama macam misi kami sebelum ni.. tak de nak carik apa selain toto.. hahahaha.. toto kat rumah tu dah nipis perlukan pengganti..

Jalan punya jalan, jumpa dengan kedai jersi ni.. ehh papajib memang nak carik jersi. Lupa.

 so masuk kedai ni... menggila papajib pilih jersi... mekchu yang tak paham apa dok diam2 kat tepi..

Lama jugak kat dalam kedai ni.. lama sebab nak customized jersi letak nama la, logo la, nombor laaa...

jersi baru Liverpool katanyaa.. tambah nama player moreno apa ntah.. 

Abang mi pun dapat jersi jugak.. mekchu? mmmmmm tak mahu laaa.. kita nak baju lain..

 sementara tu budak2 dah bersepai atas lantai... hahahaha.. 

 nasib uncle isa datang main2 kejap ngan dorang.. dia kagum dengan kegemokan abang mi.. hahaha last jumpa masa bulan puasa hari tu kan masih kurus.. tiba2 je naik badan abang mi ni.. 

Setel jersi, gi carik toto pulak.. toto senang.. masuk kedai pertama terus beli aje.. memang carik brand narita.. hahaha.. di akui bagus..

dah setel misi di pasir panjang, moh naik bas kita ke destinasi seterusnya... 

Ke Nordin Batik lah kite... Budak2 dah tido masa ni.. So tinggal kan kejap dorang dalam bas.. Uncle isa tolong jaga :)

Kat situ memang nak carik baju batik papajib.. Kesian ngko baju batik dia semua dah uzur.. Kitorang carik yang sedondon.. tapi yang tinggal design tak cantik. Nak mecing kaler pun masih tak cantik di mata ku.. Sudahnya beli papajib nya kemeja batik aje 2 lai..

Tak yah nak berdondon sangat kot.. Pegi keje dah asing2 sekarang.. Kalau dulu shiok la bleh selfie pakai baju sama2 dalam kereta...

Seterusnya ke Pasar Siti Khadijah.. haaaa mekchu ada banyak misi kat situ.. hahaha..

ni kedai paling last... dapat baju kurung cotton siap kaler kuning idaman hati hoiii.. suka nyaaaa....

budak2 berpeluh2 dah time ni.. memang kena cepat carik baju.. nampak je yang mencengkam mata cepat2 beli.. 

Bak kata papajib
"mama nak tak? kalau nak beli aje.. nanti menyesal..."

Berulang kali ayat tu bermain-main di telinga.. hahaha sebab dah banyak kali kena.. dah balik semban mula la nak menyesal...

mmmm... macam tu la penyudahnya.. daripada tak nak beli apa-apa terus terbeli ntah apa-apa.. hahaha.. 

Lepas setel abang mi rekues nak makan.. hahaha asyik nak makan je la ko abang..

 kalau mood baik tu kan, baaaaaaaik sangat 2 beradik ni.. 

 ehhh geram lak aihhh pandai pulak korang posing yeee....

Petang tu semua balik bilik masing-masing dah.. time ni kepala mekchu dah start berdenyut.. sakit yang amat...

Budak-budak ni memang tak tahu penat agaknyaa... nasib lah papa sporting nak melayan anak2 petang tu.. mekchu dah surrender..

 masa untuk gembirakan anak-anak pulak.. 

Malam tu ada dinner kat otel lagi.. tapi mekchu tak turun sebab pegi SPA... hahaha tak tahan wei sakit kepala, sakit belikat ni semua sakit laaa... memang mintak dimanja sangat tu...

Lepas SPA, lepas dinner janji ngan member papajib nak jumpa.. nak makan megi ketam kononnya...

Tapi kepala ni kembali nyuttt nyuttt... tak tahan pulak rasanya.. ubat dia memang kena telan panadol dan tidooooo aje... budak2 pun dah meragam kepenatan...

 adik masih menten lagi.. tapi abang mood dah ke laut sangat tu.. hahahaha..

sudahnya papajib aje yang keluar.. mekchu dengan anak2 naik bilik rehat.. itu kalau bawak keluar jugak memang spoil mood sangat tu... 

Hari ke-3 di Kelantan

Hari ke-3 opismate papajib yang naik bas pagi2 dah gerak balik.. dorang singgah Terengganu dulu.. tapi kitorang relek2 lagi.. flight menjelang petang. So tak de la rushing sangat...

 muka selepas dapat makan nasi berlauk... nyummmmehhhhh

pukul 5.30 petang flight... sebelum jam 7.00 dah sampai KLIA2..

Nampak sangat dah malas nak taip kan...

Kawan2 mekchu ramai tau kat Kelantan tu.. Tinie tokeh Matase Sutera ada function kat KL.. Wanie, yana, shaz ada ajak nak jumpa tapi maaf sangat2 tak sempat sebab kekangan masa plus kami tak de transport... Kalau stay lama lagi InsyaAllah kita boleh jumpa kan....

Terima kasih papajib bawak mama dan anak2 jalan-jalan sempena sebelum cuti sekolah.. makna nya akan ada percutian lain sempena cuti sekolah pulak tau.. sempena abang mi belum start Darjah 1... sempena adik wawa dah 2 tahun tau... Ehhhhhh... Banyak lah sempena ngko!!! hahahaha

Harap kita akan semakin tabah membawa anak2 bercuti.. hahahaha ayat penutup tak boleh blah...


by mekchuN (^_^)

Friday, October 24, 2014

Wawa dah 2 tahun

Celebrate birthday wawa baru-baru ni..

Semua pun last minute.. macam biasa, mama ngko ni memang suka berdebar.. hahaha..

Nak belanja muka birthday girl ni je dulu.. Full entry kendian..

adik wa!!!

Sekejap je dah 2 tahun.. rasa macam baru semalam menerankan wawa.. hahahaha..

Celebrate birthday wawa kat 9 Lakes Restaurant.. best!!!!


Nanti mekchu nak share info pasal 9 Lakes Restaurant ni.. Sangat rekemen untuk celebrate party sebab sangat privacy..

Kat seremban limited kot tempat2 yang macam ni.. So orang-orang Seremban, nanti mekchu share info ok..


by mekchuN (^_^)

Thursday, October 23, 2014

Program CSR bersama anak2 yatim Baitul Mahabbah

CSR tu bermaksud Corporate Social Responsibility

Ok, itu kena letak kat kepala entry beserta bold supaya mekchu dan kawan2 semua ingat sampai bila-bila.. hahaha honestly dah baca banyak kali maksud dia tetap tak ingat bila ditanya..

Mula-mula nak ucap syukur Alhamdulillah sebab kerja amal yang tak seberapa ni berjalan dengan lancar.. (ngko ingat ini ruangan ucapan dapat award keeerrrrr???) Berkat usaha dan kerjasama semua opismate, semua anak2 happy dan kakak2 dan abang2 ni lagi lah berganda happy nya...

Kenapa kakak? kenapa abang? sebab dorang yang panggil kitorang cenggitu.. tak baik kan nak marah anak2 yatim.....

Rumah anak-anak yatim Baitul Mahabbah ni terletak di Seremban 2.. tak pernah sampai sana.. tetapi kami dipertemukan di Rumah Kelab SUKNS..

Kena buat program sosial. Program apa nak buat bersama anak2 yatim adalah something yang boleh stress bila pikir.. nak something yang enjoy dan terpaling penting boleh buatkan anak2 ini happy... So apa dia?

Ninnn diaaaa....

Tapi sebelum tu mekchu nak kenalkan master mind untuk program hari tu.. orangnya kurus, tapi penuh bertenaga dan penuh aura positif..

sumpah kami tak janji nak pakai satin shawl.. kalau dah 2 jiwa 1 hati tu memang tak ke mana... hahaha kannn kak piah...


Antara persediaan beberapa hari sebelum program CSR...

 alaaa.. mekchu tu menyemak je lebih.. bukan menolong sangat pun... 

 itu pun eksyen je tu... percayalah...

Mungkin tak banyak yang mekchu dapat bantu... tapi sekurang-kurangnya mekchu ada sekiranya diperlukan... mekchu ada di kala kak piah kelaparan nak pegi makan... mekchu temankan.. di kala kak piah tak muat kereta nak angkut barang2, mekchu bawak kereta lebih, di kala kak piah ketakutan ada katak melompat, mekchu tolong sama melompat kat tepi... hahahahaha...

Bukan setakat mekchu yang membantu....

wawa pun turut hadir 2 hari sebelum program...

 dan abang mi sehari sebelum program... 

Jadi eksaited lebih sebab nak meraikan anak-anak istimewa.. lain daripada program2 yang pernah buat sebelum ni...

Dan ini pulak cerita di hari kejadian (11 Oktober 2014-Sabtu)

Abang mi nak ikut, tapi mekchu tak bagi.. Mekchu kena jadi fasilitator.. so nanti tak de siapa nak jaga kan abang mi.. Kot spesis baik duduk diam tak pe.. nanti habis semua dia kacau nanti..

 terus terasa sayu hati bila tengok muka anak2 ni.. ni kat depan rumah dorang kat Seremban 2

ni dah sampai di rumah Kelab SUKNS... selamat datang adik2 akak semua... 

Dalam pukul 10 pagi kot acara pun bermula...

Bermula dengan pembahagian kumpulan.. budak2 tu dah siap-siap dibahagikan kumpulan.. jadi pagi tu hanya kumpulkan dan serahkan dorang kepada fasilitator masing2.. budak2 ni pun dah siap pakai name tag ikut warna kumpulan.. mekchu kumpulan PINK... yeyyyy..

 tengok kak sue dah siap keluarkan jari tak cukup sorang adik... hahahaha... 

1 kumpulan = 2 orang fasi. 5 hingga 6 orang adik-adik dari pelbagai peringkat umur..

Lepas dah jumpa adik2 semua, sebelum mula tugasan kami kena buat sorakan kumpulan dulu.. alahaiiii nak bersorak la pulak...

ni kak sue dan kak zana tengah berkenalan dengan adik2.. dorang panggil kami kakak.. so kami pun terpaksa la gelarkan diri kakak jugak.. nanti kecik pulak hati adik2 tu.. hahahaha... 

Tapi serius adik2 ni semua sangat sporting.. senang sangat kot nak bagi idea.. kita mintak dia bagi nama dengan buat sorakan kumpulan je, macam2 pulak idea bernas lain yang dorang bagi.. hahahaha tak terlintas dek akal..

"kita bagi nama kumpulan pink panther ok tak?"
"pink panther?" ~ muka masing2 blur dan tak puas hati
"kenapa? tak best ehhh?"
"kita bagi nama the wannababes lah kak.. the wannababes is hot to go.. H.O.T.T.O.G.O...."
~ kak sue dan kak zana tercengang (*o*)

Siap dengan sorakan dia bagi... ngko memang terbaek lah dik!!! nampak sangat kita perbezaan generasi kita.. hahaha...

video
tiap kali kak sue rindu, kak sue tengok video adik2 ni.. hahaha kelakar sangat....

Giliran kena present sorakan kumpulan.. hahahaha...

Tak sangka pulak menang.. memang kreatip tau adik aisyah ni.. lepas ni akak nak hafal sorakan ni.. kalau pegi mana2 akak nak tiru aje.. hahahaha..

ok kita dah menang sorakan kumpulan.. lepas ni kalau kita kalah pun tak pe dah.. hahahaha

Secara pokoknya, akarnya tiada... hahahah... ok, secara ringkasnya, nak kata ringkas pun tak jugak sebab benda ni tak ringkas sebenarnya.. benda ni rumit.. hahaha.. perkataan apa nak guna erkk...

Ok, secara umumnya, kena buat aktiviti bersama adik2 dalam kumpulan.. kena siapkan semua task.. ada check point bagi setiap task.. setiap check point tu pulak ada penjaganya.. hahaha... kalau tak siap atau salah, so tak boleh proceed next task..

Banyak jugak task yang kena buat... ada 8 kesemuanya kalau tak salah..

Mekchu memang tak tahu langsung pasal task yang kena buat.. memang sama-sama surprised.. walau pun kemana-mana bersama dengan kak piah, tapi satu task pun dia tak bocorkan tau..

tugasan pertama kena gunting2 kertas buat props.. ala yang ada misai, bibir, janggut semua tu laa.. lepas gunting kena lekat2 kat lidi tu.. 

Pada masa yang sama kena jugak lukis nama kumpulan kat atas manila kad.. yg ini mekchu pas kat adik aisyah tu aje.. setel keje.. akak just tolong sapu gam aje.. adik yang lain tukang gunting dan tampal.. hahaha

keje mekchu buat bunga kipas kat atas tu aje.. 

Sepanjang buat task ni, keje salmi dj penyakat asyik la menyakat orang... sejuk2 tangan ni nak cepat siap.. mekchu tau je la cepat cuak... choiii sangat...

"5 minit lagiiiii....."
"3 minit lagi......"
"1 minit lagi....."
Lepas tu dia lupa kot...
"2 minit 30 saat lagi..." ~ boleh pulak makin bertambah masanya.. hahahah nampak sangat nak menyakat kannn...

Memang riuh sangat la keadaan dalam rumah tu.. seronok sangat sangat...

Bukan adik-adik je yang seronok, fasilitator pun sama seronok... terlupa kejap tujuan nak raikan adik-adik.. hahaha..

group feberet memang tidak akan terlepas dari gangguan dari group sebelah... hahahaha

Antara task lain yang kena selesaikan....

 jawab soalan..

 mencari jalan..

tiup belon.,..

origami..

Part origami ni lah group mekchu tertinggal... mekchu bebal skit bab2 nak melipat ni.. hahaha nyesal aku tak belajar lipat awal2...

Task last sekali paling best.... kena selfie kat photo booth.. kak sue sukaaaa sangat ni... hahahaha

riuh sangat masa ni.. sementara nak tunggu turn selfie kat photo booth bikin sendiri.. 

yang ini bagi akak setel kan.. korang posing cun cun ok

 adik2 ni sporting pulak tu memasing pegang props yang buat awal tadi..

budak pakai baju belang tu.. haishh comel nyaaaaa....

video
adik-adik dah lama 'menang' dalam hati akk sue... 

lepas selfie kena transfer gambar dan print terus...

Kesian adik2 akak... toner abis lah dik.. dorang punya lah excited nak simpan sorang satu gambar.. jangan sedih tau... nanti akak print lain bagi kat adik2 semua..

ni hasil gambar selfie dari kami.. the wannababes!! cheewahhhh

dari camera opis pulak...

Alahai.. kak sue ni dah la hantu gambar... 88 keping pun tak puas tau..

Dengan itu, selesai lah kelapan-lapan tugasan yang perlu dibereskan...

melepaskan mengah sekejap.. hahahaha

dengan adik abbad yang paling comel dalam grup... 5 tahun kot umur dia.. 

Keseluruhan group mekchu dapat no.5.. hihihi.. ala, tak kisah la dapat 2nd last.. janji hamper lagi besar dari no.4.. hahahaha... tak de la, janji adik2 happy.. 

next time kita cuba jadi juara ok... 

kenangan beramai2... cepat carik mekchu... hahahaha

Menjelang tengah hari selesai lah program paling best ni.. dan tiba lah masa untuk berpisah dengan adik2... sedih je muka masing2 nak kena balik naik bas.. macam kak sue sedih nak balik sekolah asrama dulu2... nanti kalau free kak sue datang melawat adik2 yee...

Selesai segala, kena mengemas pulak.. tu yang rajin sangat tu..

dan begini lah keadaan selepas tamat program... tak tahan weii bau masing2... 

Kepuasan di tahap maksimum. tak sama dengan event yang pernah buat sebelum ni...

Semoga adik-adik akan ingat kak sue selamanya seperti mana kak sue rindukan adik-adik semua... Doa kak sue yang terbaik untuk adik-adik Baitul Mahabbah... Amin...


by mekchuN (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...