@churalliya

Instagram

Monday, October 20, 2014

Nuffnang tak tipu kita kan

Haaaa.. sekali berlambak kempen yang tengah running kat blog..



Ini error ke apa ehhh?

Korang punya serupa tak?

So....... tak boleh malas-malas lagi la ni?



by mekchuN (^_^)

Wednesday, October 15, 2014

CSR Teaser

Program bersama anak-anak yatim Baitul Mahabbah baru-baru ni... 

pertama kali tolong buat photobooth.. dan rasanya itu lah photobooth yang paling cantik mekchu pernah nampak...

Tapi tak payah nak teaser sangat kot... gambar dah bersepah kat instagram tu...

Entry kemungkinan lagi 2 minggu siap.. atau paling lambat pun 4 minggu siap laaa..

Tak lama aihhhhh...


by mekchuN (^_^)

Monday, October 13, 2014

Gurauan abang mi

Minggu ni abang mi exam.. Exam penggal ke-2.. 5 hari sampai Jumaat nanti.. Baru pra sekolah dah exam sampai 5 hari... sehari 2 paper.. pengsannnn....

Emak dia kat rumah ni pulak yang debor lebih.. macam lah anak tu nak amek SPM..

Isshhh tak boleh laa... kita tahu kan setakat mana pencapaian anak kita.. jadi memang akan rasa cemas tak tentu arah..

Bulan lepas abang mi amek exam untuk masuk Darjah 1.. sekolah dia ni dahsyat.. nak masuk pra sekolah kena amek exam.. nak masuk Darjah 1 pun kena exam jugak.. Exam penggal ke-2 memang sah sah lah kena amek jugak..

Risau kalau dia tak dapat sambung pengajian kat sekolah yang sama.. sekolah ni dekat dengan opis dan mekchu rasa selesa bila hantar anak kat situ... kat mana la abang mi nak sekolah nanti kan... Cuba tak nak pikir yang bukan-bukan, tapi tak mampu.. pikiran tu nak jugak pikir yang bukan-bukan...


Macam mana tak risau... Lepas exam nak masuk Darjah 1 hari tu mekchu ada training seminggu kat Midvalley.. so balik dari training tu baru dapat tanya khabar exam dari dia...

"abang..... macam mana exam abang hari ni?"
"biasa-biasa aje mama...."
"abang boleh jawab tak?'
"Jawi je mi tak boleh jawab....
"waaahhh good boy lah anak mama ni..."
Happy lah kan, jawi je yang dia tak dapat jawab....

Esok tu papajib tanya mekchu...
"mama, ada tanya abang pasal exam dia semalam?"
"dah.... dia kata jawi je yang tak dapat jawab"
"mmmmmmm.... dengan papa dia kata bahasa melayu tak dapat jawab, bahasa inggeris tak dapat jawab, matematik tak dapat jawab....."

"haaaahhhhhhhh"
Pandai ngko jaga hati mama kan abanggggggggggggg.....


Ni pulak beberapa hari lepas exam masuk Darjah 1.. Masuk je dalam kereta terus abang mi bercerita...
"mama... mama nak tau tak markah paling tinggi exam hari tu dalam kelas mi?"
"mesti lah mama nak tau.. berapa?
"89 je..."
"ehhhh ok lah tu.. abang punya markah berapa?"
"15"
"HAHHHHHH???"
"ehhhh tak.. tak... 16"

"HAAAHHHHHHHH!!!"
"kenapa mama?"
"abang, 16 ke 60?"
"Ehhhhh tak la mama... mi bergurau aje...."

Tak ke sakit jantung bila dengar? Boleh pulak dia bergurau benda2 macam ni...

Tapi mekchu tetap letak kan kepercayaan bahawa budak2 tak pandai menipu...

imej terkini

Mama sentiasa doakan abang berjaya dunia akhirat.. Walau selasak mana abang, walau senakal mana abang, walau sedegil mana pun abang..... abang tetap anak mama yang tidak ternilai harganyaaa...

InsyaAllah ada rezeki abang di sekolah Abim tu.. InsyaAllah... mama doakan yang terbaik untuk abang tembam mama.... Ok, mama cuba tak pikir yang bukan-bukan dan abang pun tolong jangan bergurau yang bukan-bukan ok....



by mekchuN (^_^)

Tuesday, October 7, 2014

Raya Haji 2014

Tak tahu nak cerita apa sebenarnya...
Raya macam biasa aje sebenarnya..
Tak de apa yang baharu pun raya haji ni sebenarnya...
Penggiliran berlaku pada yang sepatutnya sebenarnya..

Dan sebenarnya......

Kena update jugak walau sedikit sebab kempen iklan nuffnang tengah banyak running kat blog.. kuikuikui.. dasar sangat...

Time2 kita down nak update dia ghairahkan semangat kita untuk update.. siapa dia? ehhh teka teki ke apa ni? hahahahaha...

Jom layan gambar jom.... Ok, turn raya haji tahun ni adalah di Pilah...

 malam raya ada takbir raya.. menu mee kari.. 

alamak.. sorry rayyan mak ngah terketiak kan rayyan.. hahahaha... 

Takbir rumah kedua dan ketiga mekchu hantar abang mi aje sebagai wakil..

Pagi raya pun menjelma.. hahahaha tak best langsung ayat penyambung kali ni...

Pagi tu mekchu kena tinggal dengan papajib.. dah siap mandi dan siapkan abang mi, lepas tu mandi dan siapkan wawa pulak.. tengah mandikan diri sekali tau2 dia dah start enjin keta pegi semayang raya.. cisssss.. orang lelaki senang la kan... siapkan diri sendiri aje.. yang kita ni terpelanting siapkan diri sendiri dia tak kisah pon... huuuuuwaaaghh sedih tak dapat gi semayang raya tahun ni..

 tak pe dik, kita tinggal kat rumah diam-diam... jom amek gambar banyak banyak banyak jommm..

sambil amek gambar, sambil sakat budak kecibung ni.. 

 kakak bella pun ketinggalan pegi mesjid rupanya.. hahahahaha...

 amboiiii dik.. diva nya muka masa dayang pakaikan kasut... 

 beribuan gambar kakak bella amek kan... semua nampak pink biruuuuu aje... 

 abang rayyan yang baru keluar hospital beberapa hari sebelum raya... kurus dah abang ayyan ni..

 kawan men beskal petang2..

Tak de gambar family pun.. nenek jah lepas semayang raya terus stay kat masjid.. JKKK katanya sibuk uruskan daging korban.. tengah hari baru balik.. Kak eliz sibuk masak makanan untuk orang masjid.. deqna dah balik senanti adik ipar nak tunang...

So kitorang? pandai2 bawak diri.. lepas amek gambar terus cabut baju. Tunggu tengah hari sikit pegi kenduri tunang kat rumah jiran sebelah...

 kengkonon nak bergambar sekeluarga... papajib tu susah pulak dia nak amek gambar.. moody kalah abang mi dah...

Lepas pujuk papajib, abang mi pulak moody.. lepas abang mi dah ok, papajib pulak masuk toilet setengah jam... hadoiiii... ketiak dah peloh.. nak gambar family punya pasal, ku tahannnn ketiak dari berpeluh jebat!!

dannnn... tattt taraaaa gambar raya haji.. hahahaha kena tatt taraaa sebab susah nya nak dapat masa ni.. 

Korang, ni bukan gambar raya puasa hari tu tau.. Ni gambar raya haji.. betul bukan gambar ulang tayang pun...

Tahun ni tak de baju raya langsung.. selai pun tak de... anak2 pun tak de... tolong lah percaya... Baju melayu raya puasa pun tak bertukar, ini kan pulak raya haji kannn... tak pe, langkah penjimatan sejak minyak naik...

salam aidiladha dari NAJ(ib,wa,mi) & mekchu

Sama je la caption nya dengan kat instagram.. malas nak pikir ayat lain.. update gambar kat IG pun dah rasa macam update kat blog... Pegi lah follow mekchu @churalliya

Ok last gambar anak-anak si penglipur hati yang lara.. hahahaha


Begitu lah seadanya update yang janji ada dari mekchu...

Tata :)



by mekchuN (^_^)

Thursday, October 2, 2014

Sukan PBT 2014

Ohhh rindunya nak bebel kat sini... Jap.. jap nak lap habuk ni dulu...

Mekchu?
Bersukan?

Boleh ke pomps tu?

Hahahahah tu soklan dalam hati korang kan... hahahahaha...

Gian nak main volleyball.. nak main tapi nak jadi simpanan je kat tepi...

Dari hari-hari training sampai lah hari kejadian, memang bilangan gegirl tak pernah cukup.. makanya punah lah harapan mekchu nak jadi pemain simpanan.. Mereka pentipu sebenarnya..

"ok, turun je training, nanti jadi simpanan je....." ~ sesungguhnya ayat itu telah merobek hati ini... mekchu kena main semua game.. huwaarghhhhh :'(

Antara gambar-gambar masa training...



Haikkkk? 2 keping je ke gambar training? Tapi percaya lah, banyak hari jugak tau mekchu join training.. Walau pun mekchu lah yang paling jarang datang training pada hakikatnya.. hihihihi... Jauh weii nak balik labu..

Nahhh ni ada lagi sekeping

ehhh ni betul tau tengah training.. friendly dengan mana ntah masa ni.. 

Dan di hari kejadian pertengahan September yang lepas..

Ni nama dia sukan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).. tiap2 tahun ada... tapi apsal ntah tahun ni mekchu bleh terjoin... kepoweran apakah? tahun ni Majlis Daerah Kuala Pilah jadi tuan rumah.. Melang, here i come... hehehehe...

Mekchu masuk team Unit Kerajaan Tempatan (UKT).. ala-ala pemain import gitu.. bolehhh? hahahahaha kelakar nya bila ingat balik... macam tak percaya pun ada..

Sini tak ramai player perempuan.. Nak cukupkan 1 team kemain payah lagi... Jadi orang yang lembik2 macam mekchu pun terpilih untuk main... Redah aje laa... Sayangkan opis punya pasal kannnn....

Punya lah debor hati ni hanya Tuhan yang tahu.. hahaha game 6 orang 1 court pun tetap takut...

ni tengah tggu turn nak main.. still boleh posing2 dgn team.. nak hilang darah gemuruh katanyaaa....

Malam baru turn kitorang lawan... lawan team mana tak ingat... Ada 2 game kena setel kan hari pertama tu..

Mekchu dah pesan kat papajib tak yah la datang tengok bini dia ni main volleyball... sebab kalau dia datang mekchu tak boleh main.. Tengah2 game papajib datang jugak siap bawak anak-anak semua...

Nasib lah boleh jugak main.. walau pun kemain malu bila tak dapat pukul bola.. hahahaha... dengan papajib pun nak malu kan.. #ntahapaapa

Lepas je abis game, dengan tangan masih gigil2 terus dia hulur wawa suruh tidokan.. choiii sangat..

ni tengah nak tunggu next game ni, sempat lagi tido kan anak... #mamawalaudimana

So result malam tu..... 1 menang.. 1 lagi kalah bergaya... hahahahaha

 sempat aje bila nampak camera.. sebab tu dorang tak nak amek gambar masa mekchu tengah game.. nanti hilang fokus.. hahahaha

Alhamdulillah, layak ke quarter final.. 

Esoknya ada perasmian... Bila ntah last join acara perasmian gini... ho hoiiiiii terasa malu2 tak tentu arah pulak...

 selamat pagi kuala pilah... nasib lah rumah nenek jah sejengkal aje..

 padang lecak uolsss... habis kasut cantik aii... 

sebelah tu majlis daerah seremban, sebelah tu jelebu, sebelah tu tampin, sebelah tu rembau dan seterusnya... 

dengan exco pun sempat selfie... hahaha cayalah

Lepas habis perasmian, sambung game...

Quater final kena lawan 2 game lagi... result quater-final 1 game menang, 1 game kalah bergaya...

Maka team kami layak ke semi-final... perempuan lembik ni layak ke SEMI-FINAL ok.. SEMI-FINAL... fuhhh yang ini kena besarkan font.. hahahaha

Dan dipendekkan cerita, setelah berhempas pulas mengejar bola... memukul bola, team kami akur di tempat ke-4 cuma.. hahaha guna perkataan sopan yang ada aura kesian sikit..

Kami tak menang.. dan kami jugak tidak kalah.. mmm macam mana tu? Ok lah fine... kami kalah bermaruah.. boleh? hahahaha susahnya nak mengaku kalah..

Jadik la tu kan.. pertama kali main dengan teamate ni dan dapat jugak nombor.. dapat jugak medal...

Dan berita baik bagi team lelaki.. dorang Johan.. yeyyyy...

ni gambar sebelum team boboi lawan untuk final.. sakit pulak hati kita tengok gambar ni... hahaha

Korang tak payah carik mana mekchu sebab masa ni mekchu sedang dodoikan wawa kat tepi tu... papajib bawak lagik anak ehh kat court untuk hari kedua berturut...

Serampang 2 mata dari papajib... datang untuk memberi sokongan pada bini dia di samping mintak tidokan anak jugak.. hahahaha papajib ohh papajib...

nahh ada sekeping gambar tengah final.. takut nak amek gambar sebab takut kena bola..

juara gegirl pula jatuh kepada team MD Kuala Pilah.. team tuan rumah ni.. memang hebat pun dorang ni... ko tengok semua muda-muda belia belaka.. 

Keseluruhan, mekchu sangat enjoy... sesekali keluarkan peluh cenggini memang best.. walau pun kurang training tapi bangga la sebab dapat lawan dengan budak2 muda..

Watch out adik-adik ku.. kita repeat tahun depan.. cheewahhh.. hahahaha

Kalah menang belakang kira... yang penting semangat.... kann kannn...

Esok tu mekchu jalan macam penguin :D



by mekchuN (^_^)

Monday, September 29, 2014

#prayforkuningoren

Tolong...

Tolong jangan sepi kan blog kesayangan ini.. Mari ramai2 doakan agar blog kuning oren ni tak terkubur tanpa sebab #prayforkuningoren

Nah belanja gambar anak dara...



Macam tak percaya... bulan depan dah masuk 2 tahun...
Tapi badan menten halussssss...

See her mama then (^_^)
Anak mama katanyaaaa....


by mekchuN (^_^)

Thursday, September 4, 2014

Meneropong bintang di angkasa

Bengkel di Klana Resort, Podiksen baru-baru ni... atau well known as Baitul Hilal.

Kat situ ada tempat khas untuk teropong bintang, planet, bulan.. sangat istimewa... Hanya satu di Malaysia..

Berat hati jugak nak minta ijin papajib nak pergi bengkel.. walau hanya 3 hari 2 malam, tapi beliau kena rancang perjalanan seharian dengan details seminggu lebih awal.. kan dah keje Tampin, balik keje pukul 5.30 petang.. Jadi urusan hantar dan amek abang mi dari sekolah kenalah rancang betul2..

Tahniah papa.. urusan anak2 berjalan lancar.. hujung tahun ni mama banyak training kat luar tau.. so practise make perfect.. LOL

Hari pertama bengkel dah nampak kerut2 di dahi bila penceramah terangkan apa yang patut dan apa yang tak patut buat.. Pedulik la dengan kerja semua tu.. kerja sampai bila pun tak akan habis.. mekchu bukan nak cerita pasal kerja pun kat sini.. Buat masa ni tak minat..

Mekchu nak cerita pasal kejadian selepas waktu bengkel.. satu-satu nya tempat untuk luahkan perasaan...

tengok ni... sunset dari tirai kamar sambil2 layan rindu awak 200% dengan piah.. Subhanallah.. cantiknyaaaaa....

Tak payah turun tepi pantai pun.. selak langsir je.. sangat cantik bukan..

Malam sambung bengkel..

 team operasi di kaplai oleh incik bosh yang pakai baju hijau tu... 

Tiba-tiba dah hari ke-2.. Selamat Pagi Podiksen... 

menikmati teh tarik yang super sedap.. lunch carik teh tarik, dinner pun carik jugak.. 

mekap telur kita jap.. hahaha mekchu ada telur?

di sebalik tabir.. hahaha dan itu lah yang macam korang nampak kat IG mekchu tu.. 

Hari ke-2 pun berlangsung baik-baik aje.. ni selepas bengkel abis untuk hari ke-2..

bersama penceramah dari SIRIM.. 

Ehhh mekchu tak bagi tahu pun bengkel apa kan... Biar lah rahsia.. hahaha...

cubaan menahan planet marikh dari jatuh menimpa bumi.. yang tengah tu nampak sangat serik tak mampu menahan planet dari gugur ke bumi.. hahaha 

ai ai captain... 

Petang tu.. tengah golek2 atas katil (ye la, hari biasa tak dapat nak golek2).. Tiba2 rumet buat perangai

"su nak naik banana boat tak?"
"hahhhh... bila?"
"sekarang... jom..."
"jom"
"jommmmm... saya call budak2 ni... "
"jommmm"

Idea giler betul dia ni... Dengar dia call bilik demi bilik.. setiap perbualan ada ayat ni "jumpa kat bawah dalam masa 5 minit..."

Wahhhh gilerrr ahh semangat... mekchu terus lompat katil dan termenung depan bag.. cisssss baju renang terlupa bawak.. pakai je la apa yang ada...

Ok mengaku.. mekchu tak pernah naik banana boat sepanyang hayat.. hahaha kesian tak? patut menjadi sejarah jugak ni... berani-berani takut..

Dan baru tahu kita boleh tahan banana boat tepi pantai macam tahan bas.. hahaha.. Kalau tidak jauh ke depan sana kena menapak...



lama tengok gambar ni.. pelik kenapa yang kat tengah tu macam padat semacam... hahahaha rupanya ada 7 seat je banana boat ni.. kami ada 8 orang..  tu kak sham kat tengah kena berpaut pada dahan yang kukuh kat depan dia.. 

Adik tu bagi tau tak payah basah pun tak pe.. dan haruslah kami memilih yang tidak basah.. nak keliling pulau sikit aje.. lepas tu balik.. tak nak lama-lama sebab nak rasa naik banana boat aje..

Sudahnya, tak de makna tak basah.. di 'kona baring' nya banana kami. Terus la jatuh dalam laut.. cisssss tau tak kita tak pandai berenang... hahahaha.. Sebenarnya mekchu dah lama tak mandi laut.. tak suka mandi laut sebab leceh nak salin2 baju, tak suka lekit2 air masin semua tu..

Mmmmmm.. tak nak mandi laut yeeee.... tak nak lekit-lekit yeeee.... kim salam!!

mandi di sisi matahari terbenam... lamanya tak bau air laut... 

Malam, sambung bengkel lagi...

kahkahkahkah.. gambar untuk tatapan pembaca blog aje.. penat sangat naik banana boat kot.. 

Malam tu ada lagi aktiviti menanti kat sana... Kami mendaki anak 132 anak tangga untuk ke puncak.. Kat atas tu ada teropong besar. Paling besar kat Malaysia.. Teropong ini lah digunakan untuk melihat anak bulan syawal, nak tengok gerhana bulan, gerhana matahari, kejadian planet yang jarang2 berlaku..

Bangga jugak lah sebab dah sampai sini.. Mula2 ada briefing sikit pasal tempat tu.. hari tu mekchu ingat, tapi bila nak update blog lupa dah segala info.. hahahaha

 teropong ni ada nama khas.. apa ntah.. yang tahu teropong ni super duper hebat.. 

bergambar dengan teropong.. 

sementara nak tunggu masa yang sesuai untuk teropong.. 

Kalau hari hujan dan awan tebal, memang tak boleh nak teropong apa.. tak nampak apa.. malam tu pun sebenarnya tiada kejadian istimewa yang berlaku.. setakat kami dapat teropong bintang aje..

Mekchu dapat tengok bintang berkelip.. kerlipan yang macam percikan bunga api tu.. cantik tau.. mekchu percaya pencipta lagu twinkle little star tu dah pernah tengok bintang berkelip guna teropong.. hahahah... memang gitu lah bintang berkelip. Masa teropong tu siap buat gaya twinkle twinkle little star...

Persoalan..Betul ke bintang ada 5 bucu?

Dan persoalan lagi... bulan ada cahaya ke tidak? Bulan tak de cahaya ok.. Bulan menyerap cahaya daripada mahatari... haaaaa macam2 jugak sempat belajar kat situ.. seronok jugak kan belajar astronomi ni..

serius.. meneropong bintang di langit.. 

Kalau dapat pergi masa gerhana bulan atau matahari atau pergerakan planet2 yang lain memang best..

dapat tengok bintang pun dah rasa best... 

Cantik tau kat sana.. korang kalau nak expose pada anak-anak pasal planet, angkasa, milkyway ni semua, mekchu suggest tempat ni.. selain dapat mandi kolam, mandi laut semua tu, anak2 boleh tahu something new... mana nak dapat hotel ada fasiliti ni..

Hari last...






 churalliya Rabbit terbang ni hanya boleh jumpa kat podiksen. Dia hanya akan muncul selepas tamatnya bengkel.. #limitededition #kerjamekchu

Hahahahaha...

Pitam kalau dibiarkan dia lebih lama di sana..




by mekchuN (^_^)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...