@churalliya

Saturday, May 28, 2011

us @ Orchard Road

Sepanjang 2nd day adalah di Orchard Road semata-mata... plan asal konon-konon nak spend separuh hari je kat situ, lepas lunch nak jalan-jalan kat tempat lain pulak.. tp disebabkan kat sana tengah summer sale, maka dari pagi sampai petang lah kami berada kat sana tu..

Orchard Road adalah sorrrrrrrga membeli belah.. harus tuju tempat tu dulu sebelum perkataan 'tak sempat' muncul..

 transport kami pada hari kedua.. tak sama dengan dengan 1st day dan kali ni adalah MPV. tak naik transit lagi maka tak perlu turun naik imegresen dan kastam.. duduk je dalam keta.. nnti org imegresen tu panggil nama (base pada passport) nanti masing2 angkat la tangan.. mi-cah sukeeeee sangat.. xicted gile tunggu org tu panggil nama dia..

amacam anak2 semua... best tak? (itu belum sampai lagi tu...)

Ok, mood mi-cah hari kedua agak kelaut sikit.. mebbe rasa penat berenang air dinosour tak hilang lagi.. jadi, dia adalah meragam sekepuk hari tu... serius tak tenang nak shopping.. mekchu cadangkan korang pegilah orchard rd ni dulu, baru masuk USS.. jadi semua masih full energy lagi..

salah satu cara nak bagi dia diam buat sementara waktu, bagi main camera... asalkan dia senyap sekejap pun jadi lahh.. mama-chu nak membeli dan membelah..

dah dapat camera sibuk suruh mama posing... x de hal punyaaaa...

Dress-up hari kedua ntahapaapantah sebab pakai selipar.. rasa comot momot je.. tu kaki ada lebam la pulak.. ntah apa punca tak tau.. hahaha.. papa-jit geleng kepala je.. sakit2 pun bila dapat shopping, hidup nyawa...

another shoot by mi-cah... mama-chu seronok membeli barang anak....

 kalau t-shirt gap budak tu selalu dlm RM59, kat sana dapat la dalam RM45 (itu contoh)..

nak kata barang-barang kat sana murah tak de la sangat... murah siiiikit la dari mesia.. tapi yang mekchu suka dia punya design yang sangat cantik, terpesona dan updated.. berbeza sangat design yang sampai kat mesia.. kadang2 tu terpikir jugak adakah ada badan yang mengawal berang2 kat mesia ni.. bila sampai barang baru, dia sapu dulu.... adakah??

tak sangka jugak, negara moden mcm ni tapi masih kurang menyediakan kemudahan sepatutnya.. nasib baik mi-cah mempunyai seorang papa yang gagah #TDDMKA

 2nd day cuaca hujan rintik-rintik.. nasib baik agenda kami dalam bangunan aje..

 satu-satunya gambar kami beramai-ramai.. itu pun tak cukup korum..

tengah tunggu kereta nak pegi lunch.. sempat sekeping untuk kenangan...

driver bawak makan kat Geylang Serai.. jauh jugak dari Orchard Rd tu.. terasa masa tu cepat je berlalu..

baru perasan gambar makan satu pun tak de.. memang kalo time makan, kena cepat2 suap mi-cah ni.. mood dia nak makan akan datang sekejap aje... jadi kalo time tu ko nak snappo bagai, memang dia akan marah.. tapi jangan risau, kedai makan kat sana teramat banyak pilihan dan senang nak cari yang halal.. 

hahahaha.. kelakar pulak tengok gambar mi-cah ni...

kami ke Geylang Serai memang untuk makan semata-mata.. tak sempat jalan-jalan pun... 

"nak pegi mana lagi" tanya driver
"kita pegi Orchard Road balik ye" jawab papa-jit

sesungguhnya jawapan itu membuatkan mekchu tersenyum.... yeaaaahhh kita sambung shopping... 

memang dalam hati tu teringin nak city tour macam pegi Merlion Park, Esplanade, Singapore Flyer semua tu tapi kitowang tak de banyak masa dan shopping adalah lagi penting.. hahahaha.. mmg dasar....

memang pandang dari dalam keta je la.. mebbe next time bleh wat trip khas untuk city tour dan sesungguhnya kena tunggu mi-cah ni besarrrrrr dulu..

bugis junction pun main pandu lalu je... 

 yang penting dah sampai Orchard Rd kembali untuk meneruskan misi... kita ada misiiiiiiiii... hahahaha... 

semua tau kan, kat sana kena lalu tunnel kalo nak melintas..

dun u ever2 melintas jalan.. nanti kena saman.. bayangkan kiri & kanan jalan penuh dgn shopping complex.. kalo sekejap nak beli barang kat sebelah kiri, sekejap nak beli barang kat sebelah kanan memang tak dapek den nak nolong...


 sorga bagi ku.... sorrrrrgaaaaaaa.....

kami cari kedai levis $200 dapat 2 pasang.. pas tu dapat voucher $80 kalau kita pakai levis sedia ada.. tapi ntah mana ntah kedai nyaaaaa.. jumpa kedai yg kecik je.. 

 kami hanya sempat masuk Wisma Atria, takashimaya, TANGS, Lucky Plaza & last sekali Paragon ni... 

Kat Wisma Atria beli baju2 mi-cah.. Takashimaya beli apa tak ingat.. TANGS beli henbeg #1 dan henbeg #2, Lucky Plaza beli souviners dan levis papa-jit dan Paragon beli henbeg #3..

tayang papar bag aje.. barang2 dalam tu biarlah rahsia.. hahahaha.. rahsia lah sangat kan... 

malam tu, kami pun bergerak balik.. brg2 main sumbat dalam bonet keta.. itu lah untungnya bawak keta :) sesungguhnya percutian yang ringkas dan sendat ini memberi memori dan kenangan yang tersendiri.. 

Ok, mekchu start draf itinerary sepanjang kami kat sana.. ingat2 lupa pulak dah... cane ni...

18 comments:

ratusiput said...

kalau nk bli brg branded mmg sorga di sngapore.lg murah berbanding msia... :)

mummy_ayu said...

byk gak hasil shopping tu.. suka2..

Nini D.. said...

best gile baca sumer entry pasal USS :)

yana2605 said...

waaa nak gak gie SIN...tak pernah sampai lg nie..tp kan akak gie sana tp bermlm kat JHB erk??mcm tue bukan byk cost ke sbb sewa keta bagai??adviced sikit kak mana lg better tido sin or tido JHB

Just Call Me Bitt said...

mekchu ulang alik dari JB erk...

owh mi-cha lapa erk..hehe bawa derang ni semua kena pantaskan hehe kalo tak bergema hehe

AKO @ retna said...

wahhh sakan soping ek..
alamakk nak kena hitung duit ni, nak soping apa ek nnt?? ermm...

suka g orchard time new year!
best ! :)

AKO @ retna said...

mekcu,
mmg dari masa kita kecik2 lagi, slalu beli brg kat spore sebab derang punya barang latest2 dan cantek2!

evenn klu beli kain ela pun, better beli kat spore haha :-D

illafira said...

bugis junction lg murah dari orchard road..huhuhu.. alamk ruginya g spore tapi x singgah merlion and esplanade

mummysyafie said...

banyak shopping..harus ke orchard road setiap kali gi sana. sale sampai julai kan..kat sana boleh shopping bila sale je.

USS je nor tak pernah gi mekchu. hopefully tercapai hajat gi tahun ni.

Softtouch [Hanim] said...

bestnya mekchu soping....sopin sakan no....budak2 mmg xterjangka moodnya..ekit lg dia oklah tu..

sha a.s said...

hello...thnx sudi jd follower Sha :) sronok nye g USS! k.a.m.i pn ade plan nk ke sana, tp ntah bile..huhu...

keep in touch ya!

Dee said...

wah..shopping sakan ye mekchu..

Farra Dhelina said...

heaven nya mekchu!!

amirah said...

uii..syoknya soping...takpe, janji hepi kan

CaDLyNN said...

bestnye sempat shopping..lin tak sempat pon..huhuhu..sampai 3 handbag mekchu kebas! mmg terbaikla :)

mummy Darin said...

singapore tu hub, tu pasal barang byk latest... dulu masa aku transit kat singapore from US pun.. ada mintak wangi kat singapore, takde lagik kat US.. sebab dia made in France.. so bolehlah pegi sana lagik...

tiefazatie said...

wah..sgt2 la best mekchu!jeles!hihi

eKa said...

camne nak dpt van tu yer.. murah tak.dgn tourist guide seklai yer?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...