@churalliya

Thursday, May 27, 2010

Day 3 (21-May-10) : Shenzen Part I


Maka entry hari ke-3 pun bermula..
day-3 begin

Dah nak genap seminggu, 3rd day tak siap2 lagik.. ampunkan hamba penunggu gua.. hahahaha.. tgk tak cerita tu?

8.00 am : Turun ke lobi & transport kitowang telah tersedia.. hari ni kami punctual.. hari ke-3 ni ada 169 keping gmbr.. itu pun setelah byk yg terpaksa kena delete sbb memory card 4GB yg telah fenuh..

Kami terus di bawa b/fast di muslim restaurant yg tak ingat nama.. makan nasi & telur campur.. bila mkn 2-2 tu rasa mcm nasi goreng yg mak masak.. eemm.. sedap.. tp x leh makan byk2, cepat muak..


8.45 am : Terus di bawa ke muzium emas/jade.. dorang bg tau psl sejenis binatang yg dinamakan pixu iaitu combination kepala = naga, badan = kuda, kaki = singa & ekor = ?? apa ntah, x ingat la pulak.. hari tu beria hafal sbb nak tulis kat blog.. apa daaa.. hahaha.. pixu ni sepasang (husband & wife) dan selalu dorang letak kat kedai/bank/rumah.. kasik ong ma..

Pedulik la psl pixu tu, kitowang x minat sgt pun..

layan najmi naik gajah lagi best.. kat dlm tu dia mengamuk sgt

9.15 am : Kitowang di bawak pulak gi tengok muzium ubat herba & kain sutera.. dgr kain sutera dan excited.. tapi hampa sgt bila tgk design dia tak ummpphh.. frust!! kedua-dua tmpt ni agak buhsan..

11.00 am : Maka di sini bermula segalanya.. cheewah.. Kami dah sampai ke Windows Of The World, Theme Park, Guangdong.. walllahhhh... best gile!!! Sbnarnya yg ini x de dlm pakej, tp disebabkan kitowang amek masa yg sgt pendek utk lawat muzium td, so ada byk masa sblum ke next stop..

Masuk sini kena byr CNY120 seorang.. mmg berbaloi-baloi.. kat dlm tu byk sgt taman replika utk tmpt2 femes, tmpt2 bersejarah seluruh dunia..termasuk lah 7 wonders of the world.. sesuai lah mcm sue ni yg tak pernah round d world kan.. gi sini je dah rasa pegi semua tmpt..

Tmpt ni besar sgt-sgt-sgt .. Kitowang naik train je.. Naik train kena byr CNY20 seorang.. x larat woo nak jalan.. kalo jln, rasanya 4 tmpt je kot yg dpt pegi.. hahaha.. tp tension gile, sepanjang dlm train tu dia akan berenti 3x je.. setiap kali berenti dia bg 3minit je.. sgt kedekut ok.. & kitowang lah yg selalu kena hon, driver pnggil soh naik train cepat..

Tgk je la ehh gmbr kat bawah nih.. ada byk sgt tmpt yg x dpt snap.. sbb driver tu bwk laju.. kiri kanan ada replika.. kejap snap yg kiri, kena snap kanan.. tak tentu arah dibuatnya.. gmbr pokok jugak 2 byk.. mencik tau!!


pintu gerbang pun dah berdiri megah - parthenon (greece)

bro.john @ sunway pyramid.. ?? hah??

tlg sue namakan tmpt2 ni.. sue bukan tau sgt.. sejarah aii cukup makan ma.. yang sue tau 2 kat bawah tu, candi borobudur (indonesia) & taj mahal (india)


coliseum (italy), windmill (amsterdam), pyramid of giza (egypt)

bro.john kat depan pisa tower (italy)

ala, tak tau la ni bangunan apa.. dah google, tp x jumpa lak


we @ pyramid giza


@ niagara waterfall (new york)
comel je waterfall dia kan.. cuba yg real punya.. kecut2 perut..


arr.. yg ini tak yah google pun sue dah tau.. @ eifal tower (paris)

najmi dah kebasahan.. dia main kejar2 air yg keluar dr lobang kat park tu.. adoii yaii...


bro.john is my hero.. u go bro!! hahaha

1.00 pm : Sudah kepenatan & kelaparan.. so 'che fan' laa.. kat shenzen ni lagik la susah nak carik makanan halal.. makan smpai x bleh nak telan lagi..

uols rehatkan mata sebentar.. ada lagi cerita & gmbr lepas nih.. day 3 entry part II to be continued..

nak siapkan top 10 utk contest mekchu la pulak..


7 comments:

soclose2213 said...

beshnya sue : tak dpt g dpt tgk sini pun dah syiokkk..

jom join contest ana pulak..hihihi

~~@lyci@~~ said...

wahhh.. kat eiffel tower tu mmg i ske sgt... romantik gitew hehe..

tiefazatie said...

wah..bestnye..smart pic2 mekchu..=)

eiNa said...

tengok gambar pun dh best dah tambah laa ada kat tmpat tu sndiri kan? laaagiiiiiiiiiiiii bestt!!!

Muhammad Adam Rayyan said...

pergh meksue!!! satu tmpt pegi, tapi meksue dah amek gambo cam dah jalan satu dunia la!!! terbaekkk

churalliya said...

ana : mmg byk gmbr gedik dpn cermin.. lelap mata je bleh pilih.. tggu kemunculan ku

alycia : i loike eifal tower..

tiefazatie : toceh..

eina : selama ni sue yg tumpang berangan tgk gmbr org gi vacation.. hehe

adam : adam dr dlm perut pun dah puas round d world dah.. kasik chan lak kat abg.najmi.. hehe

QASEHNYA RANIA said...

wahh...best nyer : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...