@churalliya

Thursday, September 12, 2013

Bandung Day 1 : Trans Studio, Fave Hotel dan The Valley

Malam tu budak2 sangat memberikan kerjasama.. awal2 lagi dorang dah tido.. senang nak packing barang.. tak de orang nak kacau.. tapi tetap berejam-rejam packing... rasa macam nak bawak 1 rumah!

Flight kita kol bape papa?
6 setengah
Kita nak gerak dari rumah kol bape papa?
4 setengah
Kita nak tido kol bape papa?
10 setengah

Hahahaha.. nan hado tido.. kejap2 jaga tengok jam takut abis bateri :)

Seribu satu pengalaman baru bila bawak najmi dan najwa berjalan jauh.. tapi kalau tanpa pengalaman, kita tak tahu sejauh mana kemampuan kita dan kenakalan anak2 kita kan.. Ini sebagai tiket untuk pergi lebih jauh lepas ni.. Cehhh ayat pancing papajib baik punya..

Sampai LCCT awal jugak.. tapi nak uruskan bag tu yg makan masa sikit.. rupanya luggage tak sekali dengan boarding pass.. balik pun sama.. patut lah tiket murah. So pegi topup luggage untuk balik nanti siap2 kat sana.. kalau bayar kat kaunter memang cekik darah..

 kami pergi dengan 2 bag sahaja.. isi separuh penuh dan separuh kosong.. dalam bag merah tu ada bag  lagi...


1st time naik air asia keluar Malaysia.. Turun naik tangga baru lah sampai kat boarding gate.. tengok2 seat semua dah kosong.. Staff kat situ bagi tau dorang memang tengah tunggu kami berempat je.. tak sempat duduk pon.. Lepas tu flight nya nuunnnnnn jauh kat hujung sana.. Merasa la kami berjogging kat LCCT di awal pagi.. sampai je seat masing2 bernafas macam kerbau jantan.. pftttttt!!! baik jogging sampai Bandung terus!

 macam tak sangka papa bawak kami jalan2 jauh.. 

budak ni paling excited.. dia jugak paling nakal.. 

Semua nak buat sendiri... siikit pun tak takut.. paling suka masa landing sebab flight tu melantun.. boleh dia gelak kuat2.. dia tatau mama dia kecut2 perut kat sebelah..

Lepas 2 jam setengah selamat dah kami jejak bumi Bandung... Masa kat sana lewat satu jam dari masa kita.. Korang tak yah tukar jam kat tangan.. tolak je 1 jam..

Sila jangan terkejut dengan airport Bandung.. alahai kecik aje.. kalau dah jumpa toilet sila buang terus.. jangan nak simpan2 untuk toilet seterusnya sebab memang tak jumpa lagi dah...

pak supir kami sepanjang 4 hari.. mula2 ingatkan ariel peterpan buat part time :)

sampai jam 8.00 pagi masa sana.. kita rasa dah lama siang, tapi dorang baru nak mulakan aktiviti...

Terus minta pak supir bawak gi minum.. walau pun dah melantak nasi lemak dalam flight, tapi tak puas sebab tetap nak carik nescafe..

Sekali pak supir bawak kami ke Kartika Sari.. rasa2nya kawan2 ada bagi tau Kartika Sari kena pegi hari last.. rupanya pak supir suruh kami minum kat cafe sana.. Tapi malangnya tutup lagi.. bukak jam 9.30 pagi dan waktu tu baru jam 9 pagi..


Buat apa kat Kartika Sari?

Beli menan abam mi ajer... Abam mi ni kan................ kat sana pun dia paw mainan.. satu kotak mainan dia saje...

budak ni jugak yang baik.. tak banyak ragam.. tak mandi pagi pun relek je dia.. 

Malam tu siap2 pakaikan wawa baju jalan.. pagi tu tinggal tukarkan pampers aje.. Tak mandikan pun sebab tak sampai hati nak mandikan dia pukul 4 pagi..

Disebabkan cafe Kartika Sari belum bukak, kami minta pak supir hantar ke Trans Studio je... oyye, kami di Bandung ni free & easy.. Bawak budak memang tak sesuai kalo nak ikut travel agent.. Lagi pun Bandung ramai yang dah pegi.. So sedikit sebanyak dah boleh bayangkan dan boleh buat plan sendiri..

Sampai sana pun kaunter belum bukak lagi.. gelojoh kan orang Malaysia ni.. pagi2 dah terpacak.. Ye la, pelik jam tangan dah pukul 10.30 pagi tapi semua belum bukak lagi :) Nak kerja ke tak nak dorang ni..

Sudahnya bergambar je dulu...

si gemok pujaan ramai.. 

gambar 4 orang kat depan ni ada.. tak nak letak sebab mekchu tak cun! hahaha

Tapi kami tak masuk pun dalam Trans Studio ni.. Kenapa tak masuk? haaaaaa ninnn diaaaa...

tak sanggup kot nak redah lautan budak2 sekolah ni.. ada la dalam 5-6 bijik bas sampai.. 

Kami rela tak masuk daripada masuk sambil muncung sedepa... kalo dah ramai2 ni kita pun boleh jadi tension.. belum tension layan perangai abam mi lagi...

Bila orang tanya dah sampai Trans Studio? Laju2 kami akan jawab DAHHHHHHH :)

Bila orang tanya lagi, apa yang best kat Trans Studio? Kami akan jawab blueberry muffin dia.. hahahaha..

kat malaysia pun mekchu tak pernah makan muffin nih.. terasa sedap berlipat kali ganda bila makan kat Bandung.. 

bersungguh ku menyonyot..

Selesai je sarapan jam kita dah pukul 10.30 pagi.. lama lagi nak check-in hotel.. Sudahnya habiskan masa kat dalam mall dia aje.. Lama jugak kat dalam mall tu.. Mall ni biasa2 aje.. tak yah masuk pun tak pe.. tapi kitorang nak habiskan masa punya pasal..


Plan nak ke mana dulu, mana kendian semua mekchu pas kat papajib.. tugas mekchu carik link entry Bandung yang best2 pas tu suruh papajib study... hari 1st memang tiada sebarang perancangan rupanya.. ok, kita ikut aje..

Jalan2 dalam mall sampai penat.. papajib belum apa2 dia dah membeli t-shirt kat dalam tu dan mekchu pulak baru nak belajar convert rupiah ke rm.. cuak pulak bila nampak banyak sgt angka kosong kat tag harga tu.. Jalan sampai kaki lenguh baru lah tiba masa untuk check-in hotel..

Tak sabar nak balik hotel.. badan rasa tak selesa.. kita yang dah mandi pukul 4 pagi ni pun tak selesa, ini kan pulak budak2 tu..

Kami stay di Fave Hotel.. berapa rate semua mekchu tak boleh nak bantu sebab tak tahu... yang penting kami upgrade dari bilik standard ke bilik executive.. Baru lah legaaaaaa nak tambah extra bed..

tema hotel adalah pink dan purple.. 

 bagi kawan2 yang tak berapa kisah dengan lantai tiada carpet, dengan pemandangan, dengan toilet... mekchu boleh rekemenkan hotel ni.. tapi bagi mereka yang mementingkan ciri2 tersebut, hotel ni tak sesuai kot..

pemandangan adalah atap2 rumah setinggan aje.. toilet pun tiada tab.. tapi bagi kami dari golongan sederhana ni, hotel ni dah cukup sempurna dah.. 

kat sana asyik belasah megi je abam mi ni.. sampai kena sorok kan.. 

Petang rehatkan badan.. bukan penat apa pun.. penat sebab tak dapat shopping lagi kot..

Jam 8.00 malam dah janji ngan pak supir nak pegi makan di The Valley. Tempat makan yang sangat-sangat best.. jalan nak menghala ke sana agak mengerikan jugak.. naik cerun bukit, jalan dia alahai..... muat2 satu kereta je.. kalau bertembung dengan kereta dari depan, mekchu dah katup mata siap2.. kecut perut haku....

Tempat ni atas bukit.. pemandangan yang sangat cantik.. tp camera tak cantik, so tak dapat lah nak tunjuk suasana malam yang cantik tu kat korang..

 tu kat bawah tu nampak tak lampu2 rumah orang? tinggi tau tempat ni.. sejukkkkk sangat2.. kalau nak datang sini elok bawak baju sejuk.. memang gigil... 

Kitorang tak jadi makan tepi tu.. sebab kesian budak2 sejuk.. tukar tempat makan kat dalam... lain lah kalau datang berdua.. memang seronok feeling romantik-romantik kat situ.. Kalau cakap sejuk mesti boipren akan sarungkan baju sejuk dia kat korang.. dorang sejuk menggigil pun tak pe janji gelpren dia selesa... kannnn...

Hahahaha.. bukan apa, terberangan pulak.. bila sampai je tempat tu kan terus terbayang... Ehhh best nya kalau papajib ajak makan kat sini masa cinta cintun dulu.. lepas tu diakhiri dengan ayat "sudikah su menjadi teman hidup den?" hahahahaha...  tapi masa tu masing2 tak berduit nak pegi makan kat The Valley ni.. melamar kat atas Menara Alor Star pun buleh...... (^_^)

kami.. setelah 9 tahun di lamar.. hahahaha.. 

kat sana memang tak de lampu kalimantang langsung.. semua guna lampu juntai2 kat pokok dan lilin.. bila nak makan tu kan, macam orang rabun jugak laa... 

 abam mi makan sup buntut.. sedap sangat weiii sup buntut dia.... mama dia tukang abiskan.. 

 ni mekchu punya.. nasi padkaw.. macam2 ada dalam set tu.. memang kenyang melampau.. 

ni pulak pilihan papajib.. nasi apa ntah.. siap ada bandera malaysia.. 

suapkan wawa nasi dengan sup.. hahaha silau flash ye dik.. 

Lepas makan, boleh jalan2 kat situ..

ni tempat makan kat belah bawah... siapa kulit kebal boleh la makan kat sini.. 

Oyye, dah nak abis cerita lupa lak nak perkenalkan family azuan- opismate papajib.. kami pergi 2 family.. dorang pun bawak 2 orang anak, adam & am.. Abam mi happy sebab ada kawan.. Kejap kawan, selebihnya gaduh..

 bergambar ramai2... tak banyak pun gambar kami ramai2.. \

 serius tak larat dengan abam mi ni.. kan banyak lilin kat sana.. asyik nak membakar aje keje nyaaaa.. sekali jerit sekali tumbuh kedut kat muka mama ni.. haishhhh...

abaikan abam mi yang merajuk tu.. susah bebenor nak ajak bergambar.. rasa macam tak nak balik sebab tempat tu sangat best..

Tak ke mana lagi dah.. terus balik hotel untuk siapkan diri hari ke-2... Dan hari ke-2 percutian baru bermula..

Nota Kaki:
1. Kalau datang Bandung untuk shopping, tak payah masuk kan Trans Studio dalam list korang.. Sebab dia Indoor Theme Park je..
2. The Valley memang wajib pegi.. Kalau ada plan nak proposed atau celebrate annivesary tu, alahai lagi lah wajib pegi..
3. Sila baca menu betul2 sebab hanya berpandukan cahaya lilin kan.. Sup buntut datang dengan set yang ada nasi.. make sure jangan terlebih order pulak..
4. Sila bawak baju sejuk kalau ke The Valley

*baru dapat momentum nak update

by mekchuN (^_^)

18 comments:

anakomak said...

The Valley tu area2 Kg Daun jgk kan?

Azura Aziz said...

seronoknya baca... yeahh, akunya entry bandung pun xabis lg haha..

wawa, anty kenal bj sejuk wawa tu.. comeyyyy ;)

mama_onie said...

Sampai kempis pipi mekchu nyonyot air... dahaga bona tu...

*wahhhhh terus teringin nak celeberate anniversary kat bandung dan The Valley!

anakomak said...

Pak Supir ok x?
Klu ok nnt review la ctc no dia eh...

amirah said...

bestnyaaa...nak pergii..nak pergiii..lahai bila la nak pegi bandung ni..asikla kata nak pergi tapi perginya idak jugak.. : (

ceywie ku said...

suka baca cerita mekchu, terang dan jelas. ada hati gak nak pegi ni. nnti update ye, senang nak rujuk. ;-)

Anonymous said...

salam mekchu..
takde tab pon takpe.. tapi toilet dia bersih x? hehe

mikamusz said...

ha.. barulah cara.. dah ada entry bandung.. kena baca sbb aku pun antara yang tak pernah sampai lagik

salwana nordin @ che'wa said...

tak sabar nk tunggu part 2 plak hhheeeeee..

_cik.laling_ said...

rindu nye tyme saya ke bandung bersama keluarga....tapi harus cuba trans studio punya roller coster.. mmg terbaik!!! huhuhuhu~~

JIVEBUMZ said...

mekchun,
seronok baca entry bandung nie cpt lagi update!! hahaha

Emy Omar said...

Good info Mekchu..berguna utk orang yang tak pernah sampai Bandung mcm saya ni.1 soalan sup buntut tu sup ekor ke??

Bitt (double IS) said...

wahh bandung...bila la nak terjah sana tuh...tapi ok la akan ku ingat tips mekchu nanti ;)

lily lotus said...

bestnya teringin nak pergi

CaDLyNN said...

wawa...meh sini aunty nak gigit pipi tu..

hahaha...

abam mi nampak kenakalannye..ekeke..

btw.mekchu mmg cun! update lg ye :)

Nini D.. said...

sila jgn geramm ye ketika anda mengapprovekan kesemua komentar saya.saya membaca entry anda secara pukal dlm tempoh setengah jam sementara adam tido.hehehe

Mek Onie said...

akakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk,onie baru p bandung,gila best ! rasa macam nak repeat lagi !hihihi

jom gi bandung murah jerrr said...

Salam,
Jom pegi bandung 239rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

jangan teragak-agak kalu anda ada sebarang pertanyaan sila contact kami di :
whatsapp : +62 83821789103
email : icanyorke@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...