@churalliya

Monday, September 30, 2013

Bandung Day 3 (Part II) : Restoran Padang, Rumah Mode (repeat), Paris Van Java & Collector Parfume

bersambung dari entry Bandung Day 3 (Part I) : Anakecil, Terminal Tas & Jln Cihampelas

Nasib lah papajib dan semua setuju nak terus pegi makan. Azuan & scha tak de hal. Yang papajib tu kemain beno shopping nya.. Kalau ikutkan dia nak terus ke Rumah Mode lepas tu baru makan.. huiiiiii tak dapek do.. perut ni dah lama pedih... Papajib tu perut dia lain sikit spesisnya.. makan sekali, boleh tahan berejam-rejam.. mekchu ni kena isi selalu, tapi sikit-sikit.. Sikit? ye la ambek la sikit..

Maka ke Restoran Sederhana (Nasi Padang) lah kami... kat sebelah Rumah Mode tu aje.. orang dok cakap nasi padang je kan, nak jugak la merasa...

Sampai je sini, wawa dan am tido... dapat lah mama dorang makan dengan bahagia...

 memang benar..... ngko belum pun cecah bontot 15 pinggan lauk dah terhidang depan korang... siap lengkap dengan dessert.. tak perlu kata apa-apa... kalo usik baru bayar.. pistol tu tidak termasuk dlm pakej. Itu menan abam mi yang ke-3 utk hari tu..

Dah la serba salah nak makan.. kena pulak bincang dulu nak usik yang ni ke idok.. kalau ada yang kata nak, baru lah berani usik.. hahahaha.. cari penyakit jugak makan cara ini.. kami usik dalam 4-5 pinggan aje.. lepas tu ayam goreng kami mintak tambah..

Abam mi dengan adam kemain lagi memuji kicap dia sedap.. hahaha dalam banyak2 lauk tu, kicap dia yang menjadi pojaan.. sampai naik flight balik makan nasi lemak abam mi masih bercakap pasal kicap dia.. hahaha.. kalo ada jual, nak jugak mama belikan..

teh botol ni lagend.. kena try walau pun rasa dia teh O kosong..

Alhamdulillah.. kenyang... ehhh mekchu tak bagi tau pun total harga makanan kat sana kan... ya, betul sebab bukan mekchu yang bayar makanya mekchu tak tahu harga.. tapi tak de la mahal sangat.. macam makanan nasi padang ni dalam RM50 je untuk 4 orang makan.. yang makan kat The Valley & Kampung Daun tu dalam seratus plus plus untuk 4 orang..

Perut dah kenyang, maka hati pun senang..

Bila korang keluar je dari restoran ni, siap sedialah dengan penjual2 FM, bag kecik, keychain ni semua akan mengerumuni korang.. dia akan follow sampai dah masuk dalam kereta.. sambil buat muka sedih.. tak boleh la tengok.. dah beli banyak kat Pasar Baru hari tu, tapi beli jugak FM kat situ.. Dah la sebeban FM nya..

Korang kalo tak nak beli, sila berkeras.. kami tak boleh.. part tu memang lemah sikit.. tak pe la, kawan2 jugak yang untung kan dapat FM :D

Kendian, repeat semula Rumah Mode.. kat sebelah restoran tu aje.. jangan jalan kaki tau.. kena naik kereta jugak.. merana kalo jalan kaki...

Wawa sambung tido tak bangun2 lagi.. Besyukur. Dan sekali lagi bersyukur bila abam mi kata tak nak ikut.. nak main dengan adam dalam kereta.. Aishah & azuan tak nak turun.. Kami ni aje yang nak pegi semula atas sebab frust hari sebelum tu tak dapat membeli.. barang dah survey, tinggal capai aje..

 wawa yang seakan memahami.. elok je tido sepanjang makan dan menyelesaikan misi di Rumah Mode..

 paling tak tahan part kalo bertangga.. kat sana tak stroller friendly.. pastikan tangan hasben korang betul2 pejal dan kental ok..

Kali ni kami hanya masuk ke store baju dia aje.. kedai henbag dan kasut tak pegi lagi dah..

Sampai je kat dalam, terus masing-masing berpecah.. nanti lagi setengah jam jumpa depan cashier.. itu tips untuk menjimatkan masa.. Tak perlu nak ngekor bontot masing-masing.. Belum sempat papajib habis cakap, mekchu dah hilang.. hahahaha dasar nak balas dendam sangat tu...

Target nak cari baju lengan panjang.. Maklum ler, stok baju dalam lemari kat rumah semuanya pendek nampak ketiak. Nak pakai dengan cargidan semua tebal2 macam nak pakai dalam salji.. Cari punya cari, tak banyak yang berkenan.. ada la selai dua.. Bila tunjuk dengan papajib dia geleng, terus letak semula..

Pas tu cari blouse biru semalam tu.. sekali dah habissss.. arghh tidakkkkkkkkk... kenapa? kenapa? kalo tau mekchu sorok kat tempat yang susah nak jumpa.. Dalam keterujaan memilih tu, hati tu risau dengan keadaan abam mi sebenarnya.. hati ibu ni kan memang sentiasa terkenang anak.. ntah meraung ke dia, melalak ke dia.. tapi setakat risau gitu aje la...

Kali ni sempat tawaf keliling.. sampai ke department budak.. maklum la keadaan tenang tanpa abam mi.. wawa pulak tido.. nak membeli tapi baru je beli sebakul pagi tadi.. buat syarat amek selai baju wawa.. hahahaha best betul jadi wawa...

Baju budak lebih kurang sama dengan Anakecil.. tengok harga, tapi tak pandai nak beza mana yang mahal, mana yang murah.. hahaha.. apsal la nilai duit dorang banyak sangat nombor kosong?

 ini benar-benar candid... kita punya lah shiok menebar baju sekali memang ada dengar ketik, ketik (bunyi camera).. tak de la heran mana.. sekali makin dekat pulak bunyi ketik ni.. angkat muka dan argghhhhh papajib jahattttttt.....

Rumah Mode ni banyak baju2 branded yang murah.. nak kata reject tak nampak pulak macam reject.. kalau pandai pilih, memang nampak macam beli kat butik.. Macam biasa, mana yang papajib kata tak cantik mekchu tolak tepi.. sebab papajib nak bayar, so kena lah akur cakap dia... hahahaha...

Tiba masa, berjumpa lah sepasang suami isteri di depan cashier.. dah capai kata sepakat, papajib pegi bayar dan mekchu tunggu kat luar.. Dalam tu padat. Hujung minggu memang ramai... Kalau nak selesa, pergi lah hari biasa..

Sementara tu tunggu kat luar.. Boleh tahan lama jugak menunggu.. ni macam bukan pegi bayar je.. tapi macam sambung shopping.. Bukan bleh percaya papajib tu.. hahahaha..

dari mula sampai lah selesai... sporting betul kamu ni dik... opsssss lupa nak bawak seluar dia.. cekci nampak pampers...

top dari baajookoo.. pantang retis jual, semua pun pompuan ni nak beli.. baju dia pelik tapi selesa..

masing-masing tersenyum keriangan... 

gambar gembira... 

dah jom kembali ke kereta... 

Ngam-ngam pukul 6 kami keluar dari situ.. Rumah Mode, kami pasti akan kembali...

Sampai je kereta abam mi elok aje... mama memang selalu bayangkan yang bukan-bukan.. Dia ada nangis kejap sebab boring adam tido.. nasib kejap je..

Tak terhenti setakat di situ.. Maklum la, hari last dapat shopping kan, kena setel kan semua jugak..

Azuan rekues nak pegi Paris Van Java.. waahhhh masa survey tak de pulak terbaca pasal tempat ni.. excited.. dah ala-ala Van Diesel je namanya.. konpem heibat..

Paris Van Java ni shopping complex yang sangat sangat besar.. dari hujung sana ke hujung sana besarnyaaaa (efek kepoci tunjuk hujung ke hujung). Bila tengok bangunan dia kusssssss semangat.. Ini kalau turun konpem jalan sambil seret kaki je ni.. Jadi mekchu & scha membiarkan suami2 je yang turun tengok apa yang menarik.. Kami tunggu dalam kereta aje sambil bergossip...

Sempat pesan ngan papajib soh amek gambar banyak2..




Mekchu kalo shopping complex ni kureng sikit.. sebab kat Malaysia pun banyak kan.. Harga dah tentu lebih kurang sama aje.. tapi kalau nak turun tengok tak de salah pon... At least bila orang tanya pasal Paris Van Java ngko boleh jawab. Tak pun ngko boleh kerek sebab dah pernah sampai sana.. hahaha isshhh mekchu ke yang cakap tu.. astagfirullah..

Suami-suami pun tak lama mana kat dalam tu.. dorang pun tak larat nak menapak kot.. Tak lama lepas tu papajib balik dengan membawa pritzel auntie annes.. Apa lagi, terus menerkam!! Ce kalo bawak balik baju, konpem tak sambut kepulangan sebegitu rupa.. Saat ni makanan lebih penting dari segala..

Haipppp... belum habis lagi.. Hari ke-3 memang banyak tempat yang kami pergi.. Pergi je semua.. Nak tunggu sampai Bandung lagi entah bila..

Last sekali kami ke Collector Parfume.. Ya, ini destinasi terakhir kami hari tu.. letih membaca? mekchu lagi lapan kali ganda letih menapak.. yang mengarang ni pun 8x2 lebih penat dari lain2.. korang kalo tak baca, siap la!! hingin haku nak share lagik....

Masa ni kan, rindu tilam bantal tok sah cakap la.. rindu dengan cewek tukang urut tu jugak..


Tak de pulak buat homework nak carik parfume bau apa.. bila sampai je sana, semua nama parfume dah tak ingat.. yang ingat bentuk botol aje.. Parfume kat rumah tu ada lagi.. tapi nak jugak ada parfume Bandung..

dapat pulak list parfume dengan nama gitu aje.. kalo ada gambar boleh gak agak2... gasak lah beli mana yang wangi... 

bukan kitorang punya semua tu.. besekali dengan kiriman kawan-kawan... 

Kalau sesiapa penggemar parfume, boleh la datang sini.. Bau dia boleh tahan lasting.. Boleh la nak pakai buat basahan... abam mi pun dapat 1 botol. Dia pilih sendiri bau apa ntah..

Lepas tu terus mintak pak supir hantar balik hotel.. homaiiiiii tak larat sangat dah... lembik....

Kalau dah penat, nak keluar makan pun tak selera.. papajib je tapaw makan malam tu.. sebab tu korang nampak entry makan hanya sekali dalam sehari.. sebab memang kami makan sekali sehari pun.. maksud makan yang betul2 makan tu...

hero yang merangkap banker kesayangan :)

Malam tu, lepas je budak2 tido kami pun projek.. Projek kemas barang weiiiii... mana nak sumbat barang2 yang beranak pinak ni.. Papajib siap minta tolong pak guard carik kan kotak kosong..

memang tak muat... kena tapaw dalam kotak jugak...

Tak tunjuk satu-satu sebab tak nak ada yang mengatakan mekchu ni nak menunjuk.. maka mekchu tunjuk bunjut2 bag tu aje..

Esok dah nak balik... alaaaaaaaaa :(

Nota Kaki :
1. Kena cuba makanan Padang.. ada beberapa tempat. Tapi kalau nak senang, pegi kat sebelah Rumah Mode tu.. Ingat tau, kalau usik baru bayar... Jangan pulak pegi marah orang tu sebab letak macam2 lauk yang tak order atas meja..

2. Rumah Mode (again) kena pergi.. Bagus kalau dapat pergi hari biasa sebab hujung minggu ramai..

3. Kalau setakat percutian 4 hari 3 malam, Paris Van Java tak perlu lah pergi.. shopping complex sama je macam kat sini..

4. Peminat minyak wangi, boleh la ke Collector Parfume.. Cakap je ngan pak supir tu, konpem dia tahu punya..

5. Tangkuban Perahu? ehh tak de pun gambar kat Tangkuban Perahu kan... hohohoho... memang kami tak plan nak ke sana walau pun itu adalah tempat wajib pergi kalau ke Bandung.. sebab? Sebabnya nak ke sana dah memakan masa 2-3 jam.. kali lah 2 untuk kembali semula.. dah habis 1 hari yang berharga.. Nak naik bukit dengan mengendong anak pun salah satu faktor yang perlu dititikberatkan.. Lagi pun misi kami ke Bandung untuk shopping.. maka hanya tempat2 shopping yang mekchu share dengan kawan2 kat sini... Mungkin kalau ada rezeki, next trip.. InsyaAllah..

Next entry last day.. oiii tak sabar nak abiskan pengembaraan...

by mekchuN (^_^)

8 comments:

Azfaliza Abd. Latif said...

alaaa apsal aku terlepas pandang Rumah Mode.. wajib pegi next trip! (tah bile tah huwaaaaa)...

syawalsimpsons said...

banyak nya shopping..tak sabar nak G sana nnt...tapi lambat lagi..kumpul duit dolu..

Bitt (double IS) said...

tu la kicap abc mekchu...p cari kat tesco ke carefour ke ada jual sbetol rm8 lebih kot..saya dah terlekat kicap tu since kawin dengan tabb la..agagaggaa

wahh shopping sakan...syoknyaa...

mama_onie said...

Nak FM!!!!

Suliana said...

bestkan rumah mode. sy pergi masa tak kawin lagi. jadi soping baju sendiri je. hehe.. tapi tak de lah sakan maacam akak. sebab masa tu pun bajet2, duit tarak. haha

Ann Ishak said...

berkobar2 saya nak pegi bandung lepas ni :) teruja dah

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

Nini D.. said...

dikau sengaja menayang gambar2 santek supaya daku menggelupur dpn en azraai ajak holiday Bandung tahun depan!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...