@churalliya

Monday, May 24, 2010

Day 1 (19-May-10) : Take off to HKIA

Alhamdulillah, dah selamat smpai ke bumi Malaysia.. w/pun hanya 5 hari 4 malam, tapi i'm surrender!!! enough beb.. penat gile tapi seronoooook sgt..

jgn muak bila dlm seminggu ni asyik baca cerita psl HK-shenzen je.. bukan apa, saje nak wat reference kpd sape2 yg ada plan nak gi sana & utk diri sendiri jugak..

We all naik Cathay Pacific dari KLIA ke HKIA (Hong Kong International Airport).. flight pukul 1.30pm.. amek masa 4 jam jugak nak smpai ke sana tu & awal2 lagi dah prepare soh najmi tido dlm flight.. apa lagi, bg dia ubat selsema la..hehehe..

membaca amalan yg mulia.. tp x yah la kat sini jugak ko nak tonjolkan minat..


otw to departure gate.. kena naik train..


dah ada kat depature gate.. dia sgt sgt teruja.. thn lepas gi sarawak dia kecik lagik..

selesa sgt naik Cathay Pacific ni.. lagi pun 1st time ma naik boeing 747.. jgn risau, makanan dlm flight mmg halal.. sejam je najmi tido.. lepas tu, sendiri mau ingat la kitowang bertahan fizikal & mental.. sib baik dpt special seat utk infant.. ada la ruang dia nak main kat bawah tu..

dia sudah tido.....


not bad bg mereka yg lapar..


berangan jadi org kaya kejap.. sementara tggu stroller najmi..



smpai je kat HKIA, hujan la pulak.. mmg sekarang ni musim hujan kat sana.. dekat 2 jam jugak la tourist guide tggu kitowang sbb flight kena buat 3-4 round dulu before landing.. bila smpai, luggage lak delay.. najmi dah start meragam..

dlm train lagi.. otw to HK immigration & customs check


dia sudah marah... bila tgk najmi meragam, otomatik rasa lemah badan.. alah hai....

around 7pm baru dpt naik bas.. w/pun kitowang bertiga je, tp bas persiaran yg dtg jemput.. we all terus di bawa ke Metro Park Hotel, Kowloon.. lepas mandi & rehat sekejap, keluar carik makan.. lapar gile.. sib baik travel agent ada bg siap2 senarai halal restoran area Kowloon..

dlm bas to Metro Park Hotel.. gmbr hotel apa ke benda semua x sempat snap sbb teruna kesayangan dah meragam yg amat..

driver teksi yg tunjukkan halal restoran.. dah la dia ckp kita susah nak paham.. sib baik ada org pakistan tggu kat luar tu.. dia mcm tau2 je kitowang tgh kelaparan.. mlm tu kitowang makan kat restoran pakistan kat Chung King Mansion, Nathan Road..

makanan, tambang teksi kat sana mmg mahal.. naik teksi je dah HKD60 ada la dlm 5-10 km je.. makan mlm tu pulak dlm HKD80.. makan roti nan & chicken curry je pon.. makan telan, makan telan.. pinggan mangkuk dah melayang najmi baling.. plan nak gi ladies market pun terbantut sbb masih hujan lagi.. terus blk bilik je..


dah itu je utk 1st day.. x kemana pun.. nak smpai ke hotel pun dah seharian..

9 comments:

tiefazatie said...

wah..bestnye kak..=)

NeenaAnuar said...

takpe sis.. sambung citer sampai 3 minggu pun okk.. I lovesss to read this type of entries! hehehe...

Tak penah ke sana lagi.. so with your entries nanti boleh lah I jadikkan as reference kan kot2 nak ke sana! :D

soclose2213 said...

sue, alhamdulillah dah sampai ..ada beli ole2 tak?...hhihi ^.^

churalliya said...

tiefazatie : mmg best..

neena : 1st time, lain la mcm neena dah round d world :)

ana : ole2 dah sold out lah.. hehe

soclose2213 said...

hah sold out..huhuhu nak majuk nak mau..cepat pujuk..(tak kosa sue nak layan hihihi)

~~@lyci@~~ said...

slamat kembali mekchu..
mmg xsabo2 nak tunggu mekchu balik ni.. nak baca cerita & tgk gambar..

nnt upadet lg taw..
i tunggu hehe..

eiNa said...

bagi najmi ubat sesema nk bg dia tdoo??ekekeke.. saboo jek la..

churalliya said...

ana : ala bucuk bucuk.. nnti kita gi sana gather2 ye..

alycia : nnti jgn muntah tau tgk gmbr

eina : bg 5ml tapi doz x cukup kuat lah..sejam je dia tido

QASEHNYA RANIA said...

layan mekchu....hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...