@churalliya

Monday, May 31, 2010

Day 4 (22-May-10) : HK Disneyland


maka entry holi holi holiday mekchu pun bersambung.. klik pangkah cepat2 kalo x suka.. entry yg agak pjg..
8.00 am : turun lobi bersama 2 beg beso.. hari ini mau masuk disneyland.. yaa bee daa bee duu... ni lah tujuan asal kitowang masa gi MATTA Fair hari tu sbnarnya nak gi disneyland.. sekali jumpa yg ada pakej hk-shenzen, itu sudah bagus..
kenangan kat dpn hotel GreenTree In, Shenzen.. tak perasan lak lens kelabu asap.. hahaha.. superman baru nak bertukar..

8.15 am : having our b/fast at the same restaurant.. then proceed to the train station..

sama gak masa dtg shenzen hari tu.. nk blk HK kena naik train jugak.. nak ke station dia ya ampun... hazabbb sgt.. fasiliti kat shenzen ni x berapa user friendly.. semua tangga.. curam2 lak tu.. yg bawak stroller ni mmg kena ada daya ketahanan lutut yg kuat kalo nak tolak ikut laluan yg disediakan.. kejam btol.. kalo dah cerun curam, x kan lah snggup nak tolak anak dlm stroller.. buatnya dia melejang kat dlm stoller tu, konpem omak eh pun ikut terjunam sekali..

bro.john angkut 2 beg, a-cun angkut stroller, sue angkut najmi.. dan yg paling mencabar adalah sue.. dokong najmi mcm kena naik tembok besar cina.. smpai atas, pucat2 muka mcm nak pitam.. nak terlekuar isi perut..

tp bro.john x layan sgt kepitaman sue masa tu.. sbb kitowang kena cpt, sbb hari sabtu mcm tu selalu org ramai nak ke HK.. sblm kol 9 dah kena naik train.. lambai2 a-cun & kasik tips skit.. then,
babai shenzen..

lalu immigration & customs china, lalu pulak immigration & customs HK.. br plan nak soh bro.john beli tiket guna machine tu.. toleh2 je dia dah siap beratur kat kaunter.. hahaha.. amek langkah yg bijak..kalo guna machine, ketinggalan train la jawabnye..


9.30 am : selamat berada dlm train to Lo Wu station.. najmi sgt lah behave pg tu.. dia mcm dah mabuk pun ada.. alahai, kesian anak mama nih.. org besar pun x larat.. ini kan budak kan..

kiri kanan pegang biskut.. lapar sgt dia.. smbil kunyah, terus lena.. kesian sgt

10.30 am : smpai dah Lo Wu station.. perut lak meragam.. adoii.. kat hotel x nak lak ko tunjukkan tanda.. dah la toilet kat sana semua x de paip.. haaa.. pandai2 la korang gunakan kreativiti ye..

terus di bawa ke disneyland dgn bas..

12.00 pm : hello Hong Kong Disneyland.. sejuknye mata.. betul ke dah smpai nih?

"pls be here at 8.30 tonight. the bus will be waiting for u right here at this parking lot" (sambil tunjuk no.parking lot bus)
"erk, can we request early? around 3-4 pm?" (adoi, nak blk awal je ko kan mekchu..)
"cannot.. you must see the fireworks at 8.oo tonight"
"ooooooo.."

hambik ko.. 8 jam lebih kat dlm tu.. ingatkan smpai ptg je kat dlm tu.. tp x pe, nmpknya merasa gak la kitowang tgk fireworks..

"slow slow mama.. kita ada byk masa.." hahaha...

nak masuk ke dlm tu je dah 30 minit ok.. gile pya slow tu.. saje menikmati suasana di pintu masuk.. rasa pelik lak x de tourist agent yg follow kitowang hari tu..

so, gasak bergambr je la.. tgk2 batteri lak nak abis.. lupa nak charge mlm td.. ini satu kerugian.. sape nak dipersalahkan nih... alaaaa...




ok ok.. sikiiit je lagi nak masuk ni.. gmbr harusss ada..

punyalah ramai org dlm tu.. agaknya pakej ni saje je soh kitowang g hari sabtu kot.. soh rasa meriah kat dlm tu..

nak bergambar ngan mickey & minie mouse kena beratur, nak gmbr ngan pluto kena beratur, ngan donald duck pun beratur.. barisan plg pendek kat chipmunk ni haa..


najmi suka kena cium ngan chipmunk tu.. smpai terhantuk kepala dia ngan hidung org tu..


abg pluto nak blk.. sbb hari nak hujan.. x sempat pun amek gmbr..

elok je lepas amek gmbr ngan chipmunk, hujan pun turun.. ingatkan dlm filem, sbb hujan dia kejap ada, kejap x de.. ye la, kan kalo org buat filem tu pakai hujan buatan.. hahahaha.. apa lagi, semua pakat berteduh kat dlm kedai souviner.. penuh lah semua kedai..

brg2 dlm tu semua cantik2.. tapi mahal beb!! nak belikan najmi mickey ori pun rasa rugi.. hahaha.. kitowang beli t-shirt sorang selai & magnet utk kegunaan sendiri je..

sambil tunggu hujan reda..

boleh je kalo nak redah, tp memandangkan bawak najmi & ada lagi 7 jam lebih kat dlm tu, so kitowang relek-relek je..

org terlalu ramai, x tau mana nak tuju dulu.. ikut kaki ni je nak langkah ke mana.. sekali dia benti kat Fantasyland.. we ols hanya akan beratur kalo kat board tu ada tulis "10 minutes from here".. kalo lebih drpd tu, we ols x sanggup..

so we ols layan "it's a small world".. best gile.. najmi pun suka sgt.. dia tepuk2 tangan sambil kagum.. naik cruise & nnti ada la patung budak2 nanyi lagu "it's a small world (after all)" ikut bahasa negara masing2.. mcm africa, asia, india, etc.. tak ingat dah.. sue pun sgt lah enjoy tau kat dlm tu..


lepas makan & rehat kejap, smbung jalan-jalan & masuk blk kat dlm Fantasyland.. kali ni layan Mickey's PhilharMagic pulak.. pun "10 minute from here".. hahaha..

kitowang tgk magical 3-D adventure.. mmg 1st time sue dpt experience sendiri 3-D yg betul2 3-D.. siap bleh pejam2 mata rasa objek tu nak terbang kat kita, rasa angin, air. gegar2 semua tu.. kalo kat genting tu apa punya 3-D laa.. najmi takut.. sbb semua org jerit2 kan.. dia bantai menangis.. adoii.. potong stim betol laa..



kat dpn sleeping beauty casle.. kat sini lah firework mlm kang..

keluar je dr dlm tu, tgk org ramai berkumpul kat tgh main street.. sekali nmpk ada patung besar semua character mickeymouse clubhouse tu.. alamak!! kitowang telah lepaskan sesuatu yg berharga.. x sempat nak tgk.. semua dah masuk dlm dah.. siap basah2 org kat situ kena sembur air.. mmg dasyat la sape pya idea tu..
ni je yg smpat kitowang snap..

terus lepak2 kat main street & pikir apa lagi nak buat.. ada lagi 3 jam nih.. sekali ada show High School Musical kat tgh2 tu.. mcm tau2 je kitowang tgh kehabisan idea.. malas nak gi dekat2.. org ramai.. tgk dr jauh je.. sekali dia pusing daa.. sib baik x rugi tenaga gi tgk dekat2..


smbung lepak kat main street smbil layan kerenah najmi yg macam-macam..


suka betol dia main belon tu.. sib baik x pandai demand lagik.. kalo tak, pingsan la papa dia.. belon tu 1 dgn harga HKD100 = RM50..


apa lagi nak buat erk? nak main semua games x bleh lak.. nak beratur malas pulak.. kitowang plan nak naik train je.. pun "10 minutes from here".. haha.. 10 minit apa nya.. dekat setengah jam gak la tggu train..

ptg tu layan kat Tomorrowland pulak.. bawak najmi naik Utopia.. bleh drive kereta sendiri ikut laluan dia.. najmi peserta paling pendek kat dlm tu.. lepas tu papa dia bawak najmi naik UFO zone.. yg ini sue awal2 lagi x mo naik benda2 yg berpusing nih.. uuii.. takut muntah..



cayalah najmi.. mama pun x sanggup naik.. ada dia kat dlm keta tu ha..

yee dah malam.. kejap lagi ada bunga api.. ramai kat situ semua tggu bunga api rupanya.. disebabkan bateri camera G10 yg dah kong, maka masa2 mcm nih lah nokia ku memainkan peranan..
ermm.. not bad jugak w/pun guna nokia cabuk


last capture sblum beramai2 carik bas masing2..

Journey kitowang x abis smpai situ.. lepas blk hotel, mandi & rehat.. terus keluar gi Ladies Market.. ini je masa yg ada utk cari souviner.. najmi lak muntah kaw2 punya.. adoii.. kesian sgt..

10.45pm : @ Ladies Market.. jmpa kedai yg ke-2 dah terus borong 25 lai t-shirt.. kedai no-3 borong fridge magent, keychain,etc.. untung dorang dpt pelanggan mcm kitowang ni.. haha.. dorang 11.30pm nak tutup kedai dah..

guide utk korang yg nak ke ladies market.. bleh bargain price tau... HKD100 bleh dpt 5 helai t-shirt & HKD100 bleh dpt 7 fridge magnet..


blk, hotel x bleh rehat lagi.. kena packing brg lak.. dtg 2 beg, blk 3 beg.. std lah tu kan.. mlm tu kitowang mkn roti je.. 7x meal package dah abis.. hahaha..

ready to leave HK.. errmm.. mungkinkah akan berulang??


15 comments:

nuyulaisy said...

bestnya tgok gmbr akak....

lor yerkew xder paip,habis tu akak basuh x??

hehehhe gurau jew

AKO @ retna said...

eheh, kita pun stay kat greentree hotel tuh.. senang jalan kaki jer nak g pasar derang.. ;)

psst best kan g disneyland.. ghase cam nak pegi lagi.. tapi pikirkan org2 sana x friendly.. huh seram nak pegi lagi hahaha

Nida said...

olorr... ciannya... lepas makan biskut sampai tertidur la haiiii...

[-suziey-] said...

weeeee syioknya disneyland..biler la i nk merasa..hehehe...najmi msti excited tgk byk kwn dia kt disneyland tu kan..ekeek:p upin ipin ade x? hahahah:p

waaa bnyk nya borong sourvenir...me kalu g vacation..FM wajib beli..

AKO @ retna said...

oo cuaca kat disney dah tak sejuk ek? kita gi bulan 3 aritu still sejuk lagi... perghh gigilll

mama zharfan said...

suka sgt tgk all the pics!! pic dpn sleeping beauty castle tu paling lawa!!

NeenaAnuar said...

best kan tengok 3D! nak2 biler ade side2 effect tu! hehehe...

Biler la I nak sampai Disneyland nie! dpt amik gambar ngan maskot waktu kat Movie World Gold Coast jerk last yer! itu pun dah eksited giler.. tu belum lagi jumpa Mickey & minnie! huhuu..

Dear! I'm soooo soryy kalau you tak leh view my blog's picture! maybe saiz gambar2 tu besar sgt coz I guna flickr pasal tu dia lambat download.. nak2 kalau internet dlm keadaan tenat! :(

Anyway.. TQ soooo much coz sudi pilih I as 1 on the top 10 contestant! tak sabar nak tunggu full result! :D

Ila Ramli said...

yg pasti..najmi mmg is so cute...geram..geram.tgk gmbar dia main belon tuh..hihi. best laa dia, kecik2 dah gi disneyland..huu

shaza said...

bestnye gi disneyland.. teringin jugak nak bawak anak2 pegi satu hari nnt.. InsyaAllah..

churalliya said...

nuyul : pandai2 la bwk masuk air mineral.. haha

ako : disneyland mmg best.. kalo ada kat mesia lagik best kan

nida : biskut tu je dia nak makan

suziey : souviner je dah 1 beg lain.. upin & ipin in the making lagik :)

mama zharfan : tq.. tp najmi lak buat muka bosan

neena : best, tp kesian ngan najmi menjerit takut

ila : xcited btol dia main ngan belon tu..

shaza : insyaAllah, ada rezeki tu nnti

.::WaNiE::. said...

bestnye bestnye bestnye

comel la si najmi punye tshirt batman tu

CaDLyNN said...

bestnye pegi HK...teringinnye...wah..bestnye..huhu..jeles2...

churalliya said...

wanie : cari superman x de saiz lak.. batman pun layan.. rm19 je tu, beli kat alamanda

cadlynn : insyaAllah, kalo ada rezeki kat hujung dunia pun bleh sampai...

ken said...

disneyland is always fun :)

Shafa said...

teringin la nak g hk disneyland nie... tapi tengok price cam mahal2 gak eh... bln 3 ni ada matta fair lagi. boleh lah usha2 pakej..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...