@churalliya

Friday, February 18, 2011

Koleksi Fridge Magnet Mekchu

Kali ni saje nak tayang koleksi fridge magnet (FM) yang ada kat rumah kami.. ini mmg betul fridge rumah kami.. yang penuh pintu atas dan bawah hari tu fridge rumah akak.. mekchu belum tahap sampai mcm tu lagi... teringin sangat nak wat entry pasal FM sejak baca kisah FM shaza dulu...

Ok, ini adalah 'peti es' kitowang.. harapkan besoo jek.. isi kat dalam kosong..

Setakat hari ni, pintu sebelah atas je yg hampir penuh.. tp kalo susun elok2 masih ada ruang lagi tu...

Ntah berapa kali susun pun tatau.. kekonon nak susun ikut bentuk...
Yang kurus tinggi belah kiri atas, yang bentuk boolat kat belah kiri bawah..
jangan terperanjat.. KLCC nye pun ado, eye of malaysia ngan KL Tower pun ado.. hehehe..

Yang bentuk empat segi semua sebelah kanan.. konon2 nak nmpk kemas.. sudahnya serabut jugak..

Antara yang menjadi kegemaran mekchu...
jenis orang2 mcm nih... so cute.. pasangan korea tu akak mekchu bagi.. pasangan iban tu kitowang beli sendiri kat sarawak..

yang jenis tulisan nama tempat macam ni pun suka jugak.. dari jauh dah nmpk kan..


percaya tak, setiap magnet ada value tersendiri.. setiap satu tu tak mungkin sama dengan yang lain dan ada kenangan masing-masing kan.. magnet yang dapat sebagai souviner dari family atau kawan2 tak sama dengan value magnet yang kita beli sendiri..

setuju tak?

dan magnet kesayangan mekchu adalah yang ini...
huhuhu... sayang sebab mahal woooo...

sekarang magnet jenis yang senang pecah orang dah tak berapa minat... yg diperbuat dari seramik tu.. kalo sekali anak usik, jatuh berkecai atas lantai.. pas tu mesti magnet yg lekat pakai gam UHU kat belakang tu tertanggal.. pas tu sudahnya simpan FM tu kat dalam pasu2 yang ada kat dapur tu... ohhh kesiann...

kalo nak beli, elakkan dari jenis seramik.. sebaliknya pilih jenis leper yang tak nmpk magnet kat belakang tu.. itu konpem tahan lasak dan tahan lama..

tapi kalo dah cantik dan nmpk lain drpd lain, mekchu beli jugak.. hehehe...

Sebuah keluarga girrafe sebagai penyeri.. pun beli kat Sarawak.. ini kalo micah mintak, rela bagi dia main henfon taw...

dan FM yang paling terkini masa pegi Aquaria hari tu..

kalo pegi mana2 benda lain tak dapat beli tak makan hati sangat.. tapi kalo tak beli FM rasa bersalah dengan diri sendiri.. ramai kan blogger yang wat Giveaway prezenkan FM.. sukaaa... tapi asyik tak sempat nak join..

masih dalam proses utk penuhkan ruang2 kosong yang ada.. mekchu sayang kesemua FM yang ada.. kalau korang nak bagi prezen dipersilakan, tapi kalo nak mintak no no kennot... hahaha...

korang ada rasa tak tiba-tiba nak wat entry pasal FM korang pulak?.. mesti lagi menarik.. silap2 dah rupa macam kedai jual magnet... jom la share...

35 comments:

Shu Shinju said...

banyaknye FM... bestnye...
umah shu xleh letak FM la kak... anak sedara asyik nak ambik jer... dah banyak pecah & tertanggal magnet..huhu...

cikceriacorner said...

wow..meriahnye..seronok tgk..heheh

shaza said...

wah, menarik.. kita memang suke tengok fridge magnet orang.. hehe.. yang fm hk disneyland tu mmg kita dah agak yang paling mahal sbb dari jauh dah nampak..

aquaria dah ade fm jenis getah ek.. dulu mase pegi sume jenis seramik.. harus pegi lagi ni..

~aSFaLiZa~ said...

baru nak minta 1 mekcu dah kata no no canot. adeh

AKO @ retna said...

wah banyak gak koleksi mekcu ye.. :) pasni leh tambah lagi tu :p

CaDLyNN said...

banyaknye fm mekchu..cantik2 dan unik2 lak tu..ada fridge sendiri jugak tapi belum start kumpul fm..tapi kitenye fridge sangat kecik tiut..hoho

✿etiey erywan✿ said...

wah mriah. cantik..

eda said...

waa...byk nyer..nnt nk wat entry fm gak laa..hihihiih

-aNida OtHmaN- said...

manyaknya........jeles...

sume chantik-chantik...eheheheh

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kita punya sekerat ajer..hehehe :)

Daddy Ziyyad said...

setujuuuuuuuuuu..

FM yg kita beli sendiri masa melancong lebih tinggi sentimental value nya...

~lebih prefer FM getah...kalau jatuh/kena pijak tak rosak

mummy_ayu said...

banyaksnye FM dia...suka
ayu pun sejak join dunia blog nie pun..dah terminat kumpul Fmm..comel

mummy_ayu said...

banyaksnye FM dia...suka
ayu pun sejak join dunia blog nie pun..dah terminat kumpul Fmm..comel

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waaa banayk tuuuu suke tgk..ehehe

MieZa said...

Fm yg kt uma pon dah byk pecah taw =( jatuh jer..

A.s.t.i.n.a said...

Mek.. peti kite sebijik penuhh cenggitu.. kakak stewardess ske kumpul beli kat obersi.. selalu ilang org ambik.. esp kalau wat majlis kat umah..

~~@lyci@~~ said...

fuiyoo.. byknya.. okay, pasni buat entry pasal FM jgk la.. rugi aritu xkirim time mekchu g hongkong.. pasni kt tukar2 fm nakk..

fiza said...

Banyaknya, suma cantik2.

joijoi80 said...

best2nya saya pun ader fm gak..nanti kalo free leh gak story. fm yg kita beli sbg kenangan mmg jadi kesayangan. anak mmg x bleh usiknya

InaAchik said...

besonye esbok dia!

FM giler melonggok!
nak satu!!!

"kalo pegi mana2 benda lain tak dapat beli tak makan hati sangat.. tapi kalo tak beli FM rasa bersalah dengan diri sendiri"
SETUJUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU~

Nini D.. said...

mekchu...ramai giles yg jawab doblassss.....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hehehe yeah memang setiap FM ada kenangan tersendiri kan...cun rr FM mekchu..jeles..FM kat umah pun macam2 jenis jugak..hat pesen skali hentak berderai memang melambak rrr...

anna scully said...

best..best..suka sgt ngan magnet ni..selalu beli tapi tak tahan la..lama2 mesti jatuh sendiri...dah tu tinggal magnetnye je..tang gambar ntah ke mana2.

Faizaharis2 said...

wOw manyakknyerrr.....

saya pun ada laa gakk.... mula2 tak minat pung....jeling pun idak.... tp lama2 cam best je... terus laa harus beli setiap kali g bercuti ....

Na Shith said...

Dh jdk trend ek la ni...kompol FM byk2 esp kalo jenjalan p mana2... sama la kita... kalo org tanya nk present apa, mesti aku ckp FM. Tp aku pnah terbaca yg tak elok pasal FM ni... kononnya ade efek pd makanan yg disimpan dlm esbox..betul ke tak wallahuallam..sbb aku pn masih buat koleksi FM neh.. :D

Emy Omar said...

Banyak FM mekchu..kita pun suka kumpul FM puas dok susun anak2 lak gigih menyusun sama..mekchu,berkenan dengan keluar giraffe tu..comel la

Dee said...

ada..mekchu tunggu dan lihat saja ye..tu pun dh tinggal sikit..dee suka bg orang..hehehe..tukar suka sama suka..

jesnita_ns said...

manyaknya FM..nak satu...heheh

Nik said...

sue,
aku pun gila kumpul FM..
aku plg suka kat FM Disneyland ko tu
mmg cantik!

mummysyafie said...

nanti bleh simpan penuh satu fridge. tapi yang mudah pecah letak kat atas mekchu. nanti najmi comel susah nak capai..


FM hongkong disneyland tu cantik kan. patut la mahal..

chekpid said...

FM tokyo ku dah pecah..huh sedey. Hero kt rumah tu, kalo tak sampai ada jek akalnya panjat kerusi. Nasib ada backup, beli yang bukan seramik. Betullah...seramik2 ni bahye, mudah pecah.

CuTeMiUt78 said...

wah banyaknya FM mekchu.. rasanya cam baru baca pasal FM ni..

Opie said...

opie gile kumpul magnet nih....mane pegi mesti beli..tu tak campo kirim ngan org lagik & skrg nih swap ngan penpal..suke sgt...skrg nih ada dlm 600 pcs...nih di antaranye
http://opie-fridgemagnet.blogspot.com/

@Z said...

eh sama la kita...saya pun suka kumpul FM...dah penuh kat peti es pintu bahagian atas..nak letak kat pintu bawah takut anak2 capai...tu pun dah byk yg anak2 buat pecah... :)

Emmy said...

kita pun dah ada fm dari shenzen hasil laki ku gi training kemarin...serupa tp xsama kot mcm mekchu punya.... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...