@churalliya

Friday, May 28, 2010

Day 3 (21-May-10) : Shenzen Part II

cont :

1.30 pm : having our lunch at FZY halal restaurant.. sblum makanan smpai tu, smpat bicara sama a-cun..

"kami enggak mau ke village dan tonton show"
"mengapa?"
"kami udah capek.. lepas ini kami hanya mau ke splendid of china dan mau terus pulang ke hotel"
"ooooo" (lama gak dia fikir..)

lepas tu dia smbung blk

"tapi makan mlm nya di hotel susah mau jumpa.. ajen sudah booking mkm mlm nya di sini jam 7 nnti.."
"oooo" (turn kitowang pulak yg fikir pjg)


"ok lor, kalau gitu kami ikut saja lah.."

plan nak terus lepak2 kat hotel terbatal.. pikir blk, kang susah lak nak cr makan kat area hotel tu.. kitowang penat gile!! terasa lama sgt nk tggu ptg.. sabr mekchu, sabar.. bukan senang nk smpai sana..

najmi on off dia meragam.. time dia meragam tu yg x tahan tu.. nak berdukung & jln2 je.. dah mengeras muscle tangan ni asyik dokong dia
..

2.30 pm : lepas makan & recharge our batteries, kitowang di bawa pula ke Splendid of China.. apa ke bendanya tu mekchu?

kat pintu masuk with a-cun yg bisa bicara bahasa indonesia



Splendid of China ni tempat replika bangunan bersejarah, landmark menarik & adat tradisi org china.. kalo Windows of the World tadi tu semua replika yg ada kat dunia, kat sini lak replika hampir kesemua bangunan bersejarah negara China pulak.. miniature dia mmg truely represent their original.. mmg terasa mcm puteri hang li po bila ada kat sana..

masuk kat dlm tu, kitowang x mo naik train dah sbb nnti x dpt amek gmbr.. kitowang nak jln kaki smpai ke replika tembok besar china.. tujuan utama mmg nak gi sana je.. jalan relek2 je smbil menikmati pemandangan..



so kitowang pun bejalan dan belajan dan bejalan.. dlm cuaca yg 2x5 je sama panas ngan mesia.. mmg panas... sib baik x beria pakai maffela pagi td tu..

10 minit je ok dah tak larat.. lepas tu mmg jln main seret kaki je.. sib baik najmi behave nak dok dlm stroller dia..



byk sgt bagunan pagoda kat situ.. mcm2 jenis ada.. amek yg kat main road je.. x larat nak pi jenguk semua.. kawasan perkampungan pun byk.. kira dpt la "feel" tu

finally, smpai gak kitowang kat tmpt tujuan.. yeahhh... the great wall of china..

lepas tu, moh kita patah blk.. naik train pulak.. janji dah puas amek gmbr.. naik train sbb nak pusing keliling pulak.. kawasan dia ni 3x lagi besar dr window of the wolrd tau.. so, sape nak pegi kena lah prepare pakaian & kasut yg sesuai ok..


dia sudah tido...

sementara najmi tido, mama & papa dia start buat aktiviti yg berfaedah

4.00 pm : it's show time @ Cultural Village.. ada pulak pakej tgk cultural show.. bukan opera cina tu.. ntah, kitowang pun tak paham jalan cerita dia.. mmg layan semata..

"papa, papa paham ke cerita dia?"
"ntah......."

selalunya bro.john la yg cpt faham jalan cerita..

sejam jugak show tu.. lepas tu, terus di dinner & balik hotel.. penat wok...




mama superman & superbaby dah kepenatan & nak tido.... kena packing barang sbb esok nak ke HK semula..

good night shenzen..

8 comments:

Nida said...

Seronoknya nampak kegembiraan bercuti di sana... Penuh dengan warna2 budaya :)

tiefazatie said...

seronok ye..macam tempat nie mekchu pegi..=)

churalliya said...

nida : 1st g sana.. tmpt yg x jumpa lagi kat malaysia nih

ifa : semua dpm pakej.. kitowang follow je..

Ila Ramli said...

aha...sonok betul nmpaknya vacation nih! tp, tgk 3 beranak nih..mesti org ingat warganegara shenzen jugak...hahaha :D (jgn marah..)

churalliya said...

ila : x larat nak marah.. kat mesia ni pun ramai yg speaking cina ngan kitowang.. ini kan pulak kat sana.. siap tya direction.. cemana la nak menjawab..

Ila Ramli said...

ahaha...:D. "we're sorry, we only can speak english!" ---> mesti org kt sana cakap, eksennya...xtau ckp bahasa ibunda shenzen..hihi.

Itu petanda kena blajar bahse jepun ke, korea ke, mandarin ke, kantonis ke...humm...

AKO @ retna said...

mekcu,
dekat area hotel tu ada restoran islam n halal laa... ;) mmg kita makan kat situ jer aritu..

churalliya said...

ila : kan best kalo tau mandarin.. kat sek dulu amek mandarin form 1-3.. tp yg lekat che che laushe je..

ako : restoran dia yg facing jejantas tu ke? ada dia bwk kitowang.. tp nak ke sana pun ngeri lah, rmai org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...