@churalliya

Thursday, September 26, 2013

Bandung Day 3 (Part I) : Anakecil, Terminal Tas & Jln Cihampelas

Pagi tu kemain cargas bangun pagi dan bersiap.. maklum la, malam tu kan dah kena urut 1 badan.. terasa darah mengalir lancar je dalam badan ni..

Anak-anak pun bangun ceria dapat recharge battery.. Mak pak dia lagi lah bertambah ceria bila tengok anak2 ceria kan.. berdoa supaya mood anak2 baik sampai misi selesai.. hari ni last day nak shooping pun.. esok dah nak balik..


burppp... sy dah breakfast.. kena siap mkn kenyang2.. mama tu kalo dh shopping mmg tak ingat nak bagi sy makan... (^_^)

Kecibung wawa dah selesai b/fast.. hari ke-3 suapkan dia bubur nasi kat cafe aje.. mama tak masak sendiri lagi dah.. tak menjadi pulak bila masak guna slow cooker tu.. banyak sangat letak air kot..

Itu yang hari ke-3 decide bagi wawa makan bubur cafe aje.. Lepas tu aishah siap tapaw bubur untuk am dan untuk wawa sekali.. tak terpikir nak bawak termos kecik letak bubur tu.. ye la, asyik pikir nak shopping apa aje..

ehhhh bak sini candu saya.. candu saya ni tak boleh share.. saya tak boleh tido tanpa candu saya.. 

arrrrrrr abang adam skodeng saya....... dah sorang je gegirl.. kena la buli.. ada abang pun tolong pandang aje.. hahahaha.. kita doakan auntie aishah dapat gegirl boleh kawan dengan wawa nanti ok..

Destinasi kami yang pertama di hari ke-3 adalah Anakecil.. kepada mummies yang ada anak dari baby sampai berumur 7-8 tahun, WAJIB pergi!

wawa ketiduran selepas penat kena buli.. hahaha.. time tido wawa memang lintang pukang.. tapi mekchu suka sebab dia mesti tido bila sampai tempat shopping..

Factory outlet untuk baju budak kat Bandung ni memang banyak.. Tapi Anakecil adalah salah satu yang direkemen kan.. kalau ada masa nak survey, boleh lah gi survey.. Macam mekchu memang tak de masa nak survey2 ni..

Meroyan tengok baju-baju budak kat dalam tu.. yang paling geram bila tengok baju yang kecik2 tu.. ehh memang kecik betul size dia.. bila angkat confius ini untuk anak manusia atau anak kucing?.. sebab terlalu comel.. hohoho tak baik kan samakan anak dengan kucing oiiii...

Mula-mula mekchu masuk kat bhgn budak lelaki.. capai selai dua letak balik.. capai lagi letak balik.. ternyata hati tu dah mengenyam nak gi tengok baju gegirl.. let go aje tugas carik baju abam mi kat papajib.. mekchu carik wawa punya, papajib carik abam mi punya.. Jumpa kat cashier dan berbincang di situ.. yang ni ok tak? yang ni nak beli tak?

Begituuuuu.....

menggila tengok dress wawa.. tengok jumpsuit pun menggila jugak.. baju tidur pun sama.. masuk je semua dalam bakul.. nanti kita tapis..

Lama jugak masing-masing kat dalam tu.. maklumlah destinasi pertama dan masih bertenaga.. tambahan pulak memang menjadi kegemaran beli baju2 budak kannnnn...

Mekchu pilih design yang cantik2 aje.. yang macam susah jumpa kat Malaysia ni.. yang macam carik kat online pun tak de macam tu.. lepas tu pilih harga yang bawah dari rp100,000. Makna dia bawah dari RM30 la.. cehhhh terror dah culculate kan.. Hahaha.. Yang atas dari tu, mekchu letak balik..

habis je membeli, bangun lah si kecik ni.. timing baik la dik.. 

satu bakul tu aje yang melepasi tapisan keselamatan.. hahahaha.. kalo ikut nafsu semua pun nak beli kan.. 

robot hitam tu menan pertama abam mi di hari ke-3.. 

rest kejap.. ibu-ibu melepaskan lelah lenguh ketiak tebar dan pilih baju.. hahahaha.. 

Dekat 2 jam jugak kot.. ke tak sampai? ke lebih dari tu? ntah tak toleh jam langsung...

Memang mula2 plan tak nak bawak banyak baju budak2 dari rumah.. konon nak beli dari sana aje.. tapi tak berani la nak amek risiko.. bawak je secukupnya.. bukan besar sangat portion baju budak kalo sumbat dalam bag tu.. Kami tak berani lagi buat macam tu.. Tapi kalau nak beli yang baru, tinggalkan satu bag terus! hahahaha.. Ngeri pulak bila teringat dulu pegi holiday tapi tak bawak bag baju! Denggggg... Menangis nak kena beli baju luar dalam..

Setel di Anakecil, setel hilangkan lenguh ketiak kami terus ke Terminal Tas, Bags & Shoes. Kat belah mana tatau. Ni minta pak supir yang bawakkan. Sebab tak jumpa lagi henbag dan wallet pojaan hati..


Bag, kasut memang melambak.. pun masih tak mampu mencengkam hati.. Orang lelaki biasa lah, mesti pelik.. Banyak2 bag macam ni pun tak de yang berkenannnn? Mekchu kalo part henbag ni memang cerewet sikit.. Just beli wallet nenek labu je kat sini.. Wallet mekchu pun dah koyak rabak. Tapi tak pe la, masih boleh pakai lagi..

Elok je keluar dari Terminal Tas ni, tengok2 papajib dah menghilangkan diri.. kat luar2 tu ada banyak kedai bundle.. kesukaan dia la tu.. lama jugak menunggu dalam keta.. nasib ekon pak supir ni power..

 sambil tu aishah keluarkan bubur yang tapaw kat hotel pagi tu dan suapkan kat 2-2 budak tecik ni.. dah macam mak tiri suapkan anak dah.. hahaha.. thanks scha.. bebas dari kelaparan wawa hari tu.. 

 saya yang dah kenyang... 

Setengah jam lepas tu muncul papajib tersengih-sengih.. rupanya dia dah selamat berjalan-jalan kat area situ.. Lepas tu paksa mekchu & scha jalan2 jugak.. apa lagi, cargas lah kami keluar tinggalkan mereka dan anak2..

jumpa satu blouse yang sangat cantik kat dalam Passion ni.. tak sabar pulak nak pakai.. tapi kena lining dulu kat bhgn lengan sebab design berlobang-lobang nampak ketiak.. nanti dah pakai mekchu tayang.. 

Ada banyak lagi factory outlet kat sebelah2 tu. Tapi kami tak masuk pun.. Papajib rekemen sini, maka kami masuk sini aje lah.. Passion ni kalau tak pegi pun tak pe.. Sebab dah alang-alang pak supir bawak ke Terminal Tas, itu yang masuk sini..

Destinasi seterusnya adalah Jalan Cihampelas.. Destinasi semua tu dekat2 aje.. cuma jalan yang penuh kenderaan so jadi macam lama sikit.. Paling lama pun dalam 30 minit je pon..

kemain happy abam mi sampai sini.. sebab dia nampak superhero dia tergantung kat atas tu.. 

ini adalah gambar kami yang paling ok sepajang kat sana.. selebihnya abam mi buat perangai atau pun wawa tido.. 

Jalan Cihampelas ni banyak jual pakaian dari charactor marvel macam spiderman, superman, ironman. hulk. Dragon ball pun ada.. ohh goku (love). Dia deretan kedai sepanjang jalan tu.. Ada kedai yang ada ekon dan ada yang pakai kipas sajork.. Maka bertahan lah...

Malam sebelum tu kami lalu kat sini.. tengok macam heppening je kan.. Bila pergi indah khabar dari rupa.. tak menarik sangat sebenarnya.. Tapi papajib ada misi penting dia kat sini..

nak carik clutch bag.. kawan-kawan kirim katanyaaaa...

Kemain sangat ia... Rupanya macam2 dia dah target nak beli.. Mekchu je yang melopong2 tak de arah tujuan.. patut lah beria bawak family pegi Bandung..

Mekchu tak kuasa nak follow.. masuk 1 kedai aje lepas tu terus tunggu dalam kereta jaga budak-budak.. Kat situ boleh tahan panas.. tak bleh bawak stroller lak tu sebab banyak tangga.. Mungkin kalau pergi waktu malam best kot.. tak panas dan boleh mengawal anak2 dalam keadaan tenang..

Lama oii papajib ni shopping.. Boleh tahan laki aku ni sesekali kalau dapat lepas berhopping.. mekchu tak beli apa pun kat sini.. mungkin sebab perut dah lapar, maka nafsu membeli tu terpadam sementara..

Lebih setengah jam jugak lepak dalam kereta.. Tak selesai shopping lagi.. Nak pegi join dia takut pulak nak lintas jalan tu.. kereta berhimpit2.. kecut2 perut ni tengok kereta lalu sejengkal je dengan kereta sebelah..

Bila nampak je bayang papajib, terus merayu kat dia soh bawak pegi makan....

"papa, dah sudah ke? nak pergi mana pulak lepas ni? Kita pergi makan yeeee..pleaseeeeee?"
 Selalu kan, Dia tanya. Dia jawab semula... 

* bersambung

UPDATE (mak lupa nak tinggalkan nota kaki)

Nota Kaki :
1. Kepada yang target nak menambah koleksi baju anak, Anakecil adalah sangat direkemenkan.. Fasiliti kat sana tip top.. Toilet bersih, tempat duduk banyak, playground budak pun ada kat situ.. pegi! jangan tak pegi!

2. Terminal Tas tu tak payah pergi lah.. bag banyak stok design lama.. banyak yang dah berhabuk tak terjaga sebab dah bag terlalu banyak sangat kot. Tapi kalo nak carik bag untuk buat basahan boleh la try ke sana.

3. Kalau nak pegi Jalan Cihempalas, sila pergi waktu malam. Waktu siang tidak disarankan sebab tak berapa selesa. Kalau malam lebih happening.



by mekchuN (^_^)

13 comments:

syawalsimpsons said...

boleh tahan papajib shopping ye...tak hengat..kikikikik

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

kayyana said...

best jugak klu yana dpt g sana.. haih.. bc citer akak pun ok dah lah.. kak, akak bwk slow cooker g sana ker? erk?? mcmne nak bg baby makan ek kalau kte travel ek? adoii pening jugak pk ni

mama_onie said...

Semangat nak pergi bandung makin meluap luap!

scha said...

kak..dah kantoi sy kipnap bubur..ekekekeke

Aini said...

wawa tu muka papajib sungguh kan... heheh

lydzar DN said...

tu dia..kalau ke sana tak shopping, memang baik takyah gi la kan. jeles jeles. ai jugak yang belum sampai..haih!! kena buat paspot cecepat ni :P

http://semuasihatselalu.blogspot.com/

Anonymous said...

kecibung wawa ni comelll sangat..

rasa nak cium kuat2 aje..hehehe

MamaFarah said...

comel betul la wawa ni..geram je

Azura Aziz said...

sumpahhh.. aku xpergi tmpat2 ni dulu.. apsal ntah hehe..

yana said...

Gigihnya buat bubur..memang hebat mama wawa ni..acik Yana..kalau travel..bawak nestum jek hehe..

Nanti ada masa join Puan punya blog segment ya..Kecil Tapi BErmakna..setiap Jumaat..check my link..

http://wajahsejuta.blogspot.com/2013/09/kecil-tapi-bermakna-pertama.html

Emy Omar said...

Lengkap info mekchu bagi.Bagus Wawa bagi kerjasama yang baik semasa disana ye

Nini D.. said...

waaaahhhhh......best baca..best baca...lagik best kalo dpt pegi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...