@churalliya

Monday, February 21, 2011

Mari Kenali Mekchu : Bab 9 - Kediamanku

Kini segmen yang hangat-hangat ta|k ayam itu kembali.... thanks korang bagi idea untuk tajuk bagi segmen nih.. muahh muahh kat korang...

Kali ni mekchu nak wat tajuk Kediamanku... mekchu tau ramai yang konpius selama ni.. sekejap cerita rumah nenek labu, sekejap cerita check in kat rumah seremban... kat mana sebenarnya mekchu nih tinggal?

Okeh, nak kasi senang ingat... weekdays kami di rumah nenek labu dan weekend kami di rumah seremban.. Kalau musim cuti perayaan memang kami tak hadapi sebarang masalah sebab orang dah nak start keje semua balik bandar.. tapi kami dah nak start keje balik kampung *wink *wink

Rumah nenek labu tu kat Labu la... lebih kurang 15km nak ke tempat kerja.. hari kerja tinggal ngan nenek labu sebab ada bibik tolong jagakan najmi.. bayar gaji bibik dah RM600, so lump sump sajork lor tolong jagakan najmi sekali :) lagi pun emak tak de sape nak teman...

 pertama kali pegang kunci...

dan beraksi di rumah sendiri... 

Rumah kami di seremban tu dah lama siap.. dapat kunci rumah sejak 2009 lagi.. semua dah ada kecuali wall deco.. hehehe... sebab tu bila time cuti, kitowang jarang nak keluar berjalan atau bershopping ni.. kalau boleh nak balik tengok2 kan rumah seremban tu.. risau jugak kan bila tinggalkan rumah lama-lama nih... rumah kitowang tu pernah di pecah masuk.. sebab tu risau berganda.. sebaik ada jiran2 yang prihatin..
gini lah cara perompak tu masuk rumah kitowang... cerita kisah di pecah masuk tu ada kat sini...

 kami pertama kali di rumah sendiri tahun 2009

Seremban tu kat mana biarlah rahsia.. takut ada pulak perompak yang baca blog ni kan.. hahaha... Rumah biasa2 aje.. tak de la sebesar rumah korang.. cukup lah sekadar selesa bagi kami untuk berteduh... tapi kalau dapat extend belah tepi, depan ngan belakang lagik okeh kot pa.... rumah semi-D bawah RM200K masih boleh jumpa lagi kat seremban ni.. jangan jelessssss......

ada macam budak form 5 pegang budak tak? hihihihi...

Sebab itu lah nak bercucuk tanam kat luar tu pun rasa ragu-ragu.. sedangkan rumput pearl yg kitowang tanam dulu pun dah jadi rumput carpet.. megik kan.. rumput carpet orang sebelah dah merebak.. hahaha...

ini kira ok lagi sebab boleh kenal lagi rumputnya... sekarang? pengsan.....

tak boleh review cerita pasal rumah ni lebih2... takut mengundang bahaya kan... jadi itu lah serba sikit al kisah kami yang asyik ke hulu ke hilir dengan beg baju ;p

dah terang lagi bersuluh kot kenapa kejap2 keluar statement rumah nenek labu.. kejap2 cerita pasal rumah seremban pulak.. tiap2 tahun berazam nak tinggal kat rumah sendiri.. tggu tahun depan la kot.. mmg best tinggal kat rumah sendiri kan.. tp lagi best tinggal kat rumah mak yang ada bibik *wink

29 comments:

A.s.t.i.n.a said...

maner der budak form 5 cam tu... form 3 ler mek..

Suliana said...

puas klu dpt duk umah sendiri :-) cantik umah mekchu, siap ada tanah utk bercucuk tnm, umah su plak, depan blkg sume simen.. hehe.. tggu beli umah semi/banglow baru puas nak buat apa yg patut.. hehe

Suliana said...
This comment has been removed by the author.
shaza said...

huhu.. kita kalau boleh nak jugak duk ngan mak.. hari2 boleh jumpa mak tapi apakan daya..

CaDLyNN said...

lin pon tak sabar nak masuk rumah sendiri..tapi tgkla mcmmane..nk kasi sewa kot..bestkan bile ade umah sendiri...

@e_da said...

cantik umah.. dpt murah tu.. kalau kat KL apartment pun dkat 200k.. bertuah dpt umah mcm tu

.::WaNiE::. said...

cantik umah akak !

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

wah, gumbira bkn kepalang kan dpt rumah senirik.. mana tak syok, leh berkubang sesuka ati..heheheh, plg tak syok, kena pecah masukk.. wth!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang best ada rumah sendiri kan..dan lagi best dok umah mak..sebab dapat makan masakan mak..heheheh tapi mak saya jauhhhhhhhhhhhh kat kedah..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

~~@lyci@~~ said...

mmg best bila dh ada rumah sendiri... kami duduk sendiri, tp kat kuaters.. berangan nk ada rmh sendiri, tp blum kesampaian..

MieZa said...

saya suka rumah semi-D =) masa zaman saya nak beli nanti ntah berapa lah kan...

mama ADAMAN said...

mmg best dok umah snediri... tetapi nanti hang rasa laa kena masak hari2... semua kena wat seniri.. kalu dok ngan emak..fuhhh balik keje boleh makan jer.. aku rindu aa nak dok ngan mak settle hampir 2 tahun dok umah sendiri...

eT said...

jelesnyer tengok umah mekchu...
kalo kat shah alam ni berangan la nk dok umah camni ngan harga bawah rm200k...huhu

Daddy Ziyyad said...

rumah saya sekarang pun jadi weekend house aja..weekdays tinggal dgn mertua..

untung tu rumput karpet jiran masuk rumah sendiri..:)

LyNn HaMzAh said...

moga ada rezeki mek chu nak stay rumah sendiri lepas nie...

ieda said...

part yg paling best ialah nak menghias rumah baru...part yg paling tak best ialah nak keluar duit utk hiasan tu...hahaha

faiez said...

lawa umah...hihik

Chik Att said...

duduk umah mak... yang best... mak masak sedapppp ...

CuTeMiUt78 said...

oohh gitu ke.. kira2 cam kita laa.. wikend je blk umah bp... hari berkeja blk JB.. :D

mama_onie said...

Cantik umah mekchu... kekadang terasa nak umah besar, tapi sekarang rasa nak duk appartment je.. payah nak menten wooo.... aku perlukan bibik!

Anonymous said...

paling best dok umah sendiri dgn mak!!! windu windu winduuuu... mak la x keruan sbb bukan umah dia, ahahhahahaaa
~m|m|~

~najwa~ said...

dekat seremban 2 ke mek chu? nmpk besau je rumah. Kat sana byk rumah baru naik kan..harga pun best je (nak compare dgn Penang, harga rmh mcm hantu!!) haha...

@Z said...

serius, mmg best dan lain sangat rasa bila dpt duk umah sendiri... kalau hari keje, tak sabar nak balik umah hehe...

MAPPIAU said...

eh lagi tenteram rasenyer hati tinggal anak kat umah mak sendiri kan. takpelah berkorban sikit weekend baru balik umah sendiri tak la merempuh jem memanjang kan hehe.

vavava najmi time kocik lagi montok dan comel okeh gewam gewam hihihi

mummysyafie said...

kalau kat kuching dah tak jumpa semiD harga tu mekchu. untung la awak..rumah besar n harga berpatutan.

makdara TERdiva said...

samalah dgn MDT..asik dok menyewa jer..rumah sendiri sewakan kat org..
insyaAllah tahun depan baru dduk umah sendiri..dah tak sabor2 dah ni..haha!

MaMa CyDa said...

wahhh ... bestnya umah Semi-D. idaman Mama, tp malangnya tahun nih rega umah kat seremban nih dah melampau2 naiknya. mana nak dpt lagik rumah Semi-D rega bawah rm200k huhuh pening kepala pk biler bab nak beli umah nih huhuhu

errr ... cam kat S2 pun yer, kat sendayan pun yer, kat senawang cam tak nmpk lak ader semi-d cenggini :p

QASEHNYA RANIA said...

lagi tenang mekchu p keje bila mi-cah tinggal dgn mak sendiri kan....:)

aLyNnZ said...

e..eh kite sama ler makchu..weekdays rumah mak di Seremban..weekdays di rumah sendiri di Seremban jugak..angkut mengangkut brg tu dah jadi kebiasaan..hihi..itu ler kalo org br kenal ngan blog alynn pun cornfirm derang pening..hihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...