@churalliya

Sunday, November 22, 2009

Stop It Please...

dpt e-mel dan rasa xcited nak buat entry psl smoking nih.. tertarik dgn gmbr2 kesan akibat merokok yg mmg sgt kreatif dan mmg akan berkesan kalo ada rasa insaf nak berenti merokok..




tapi kenapa la manusia nih masih tak serik? dah mcm2 gmbr yg terpampang kat kotak rokok tu, tapi selamba je perokok ni tatap.. x de takut langsung...



sayangilah org keliling kita.. dan tolong lah sayangi jugak organ-organ dalaman kita.. tu je la yang ada yang kita kena jaga.. kalo dah rosak, payah nak cakap.. tak payah nak menyesal2 nih.. sape suruh sedut penyakit? dah tau benda tu tak elok kan..

isshh.. tak paham lah kenapa nak kena merokok?? ada sebarang faedah ke? ada dpt jadik hensem ke? bleh jadi kaya ke? bleh buat org kagum ke?



bazir duit, bazir masa (ini yg paling ketara yg dpt dirasakan.. semua yg sepatutnya cepat boleh jadi lmbt disebabkan sebatang rokok), carik penyakit, bau busuk, gigi kuning, gusi hitam, susahkan org lain yg kena sedut asap, sedut bau... ya ampun......

harapan tahun 2010 nnti, jumlah perokok tegar dan mekar ini akan berkurangan.. x de sape yg boleh tolong melainkan diri sendiri..



kalo nak sebatang, meh bayar rm10 dulu.. biar serik.. mmg patut duit rokok selama ni pegi ke saluran yg betul pon.. lama-lama nnti boleh lah berenti tu.. InsyaAllah..

5 comments:

Capo Grande said...

keluar jugak entry ko ni kan...mmg panjang lebar...nasib baik la aku dah quit...huhuhu...

churalliya said...

alhamdulillah.. semoga cepat ketemu jodoh.. neway, aku dah edit title.. aku kalo dah excited mmg mcm nih.. wakakaka..

Capo Grande said...

aku faham...keburukcuaian kau menjadi punca senyuman di bibirku....hahaharun....

Noor Suhana Adzahar said...

memang pelik....kenapa la orang degil masih nak merokok....memang sejak dulu anti-rokok nih...huhuhu

Atako Deto said...

katakan Tak Nakkkkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...