@churalliya

Thursday, December 9, 2010

Vaksin HPV Pencegahan Awal Kanser Serviks

Bila tgk iklan ni ada muka akak ipar sendiri, terus dapat aura rajin nak share pasal vaksin HPV sempena cara pencegahan dari kanser serviks yg hangat diperkatakan sekarang ni..

k.eliz bersama poster diri nya.. pamplet HPV pun muka dia jugak..

kalau korang ingat cerita raya kitowang yang lepas masa beraya kat kuantan.. ada ternampak board iklan gmbr kak eliz kat tepi jalan.. petikan dari entry raya yang lepas.. "soh bro.john pusing balik nak amek gmbr.. dia malassss nak layan binik dia.. apa daaa... tp abg.Z ngan k.eliz sendiri pun malas... cane tu??"

hari tu masa gi rumah k.eliz dia bg tau yg dia dah pegi sendiri tgk gmbr muka dia kat kuantan tu.. area kl tak pernah lak jumpa.. sekali kat kuantan baru ada..

Untung kan budak2 remaja yang berumur 13 tahun skang ni.. dapat free-free je suntikan pelalian virus palilloma manusia (HPV) untuk cegah kanser serviks.. time kita dulu rubella je kan.. hahahaha.. time tu kemain belagak ngan budak2 lelaki.. apa kes nak belagak pun tak paham..

4 - 5 bulan yg lepas pernah dengar taklimat pasal kanser serviks ni dari Dr.Sukhilmi, doktor O&G yang semakin dikenali kat area seremban ni.. feee wiiit... dgr taklimat tu mmg membuatkan diri insaf.. sebab kanser serviks ni dah jadi pembunuh no.2 kaum perempuan selepas kanser payu dara..

tak kan kita nak membiarkan kaum perempuan makin pupus kot.. jom lakukan sesuatu!!

rasanya ramai yg dah tahu dan baca pasal vaksin HPV dan kanser serviks ni.. tp alang-alang tu copy paste je skit mana-mana yg penting tu utk sesi ulang kaji korang kat sini..


petikan dari Utusan Malaysia Online (Khamis, 26 Nov 2009)

takut kan bila baca.. eh, baca ke tak ni? nnti bila free baca tau.. bagus utk pengetahuan sendiri jugak.. penyakit pun berubah mengikut edaran masa tau.. dun play-play haa...

gmbr sengaja di blur kan dan di kalerkan mcm tu sbb gmbr asal mmg ngeri 1000 kali ngeri..

jadi, utk mengelakkan dari kanser serviks menyerang, maka vaksin HPV ini diperkenalkan dan telah diuji.. jgn terpedaya dgn artikel yg ckp suntikan HPV ini boleh membawa maut.. ini sama lah kes mcm suntikan H1N1 tu la.. pun ada yg ckp boleh membawa maut..

mana yg korang lebih percaya? bagi mekchu, kalau dah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan & tambahan pulak dah masuk tv, radio, paper tu kan.. insyaAllah memang terbukti selamat..


tepuk dada, tanya selera.. ecehhh...

jgn dah smpai tahap teruk baru nak terhegeh-hegeh dapatkan suntikan.. dah terlambat wok.. di kala ni kata-kata "biar lambat asal selamat" tidak bermakna lagi..

seingat mekchu masa dgr taklimat Dr.Sukhilmi hari tu, vaksin ni melibatkan 3 kali suntikan.. suntikan pertama bila2 masa selepas period, suntikan kedua sebulan selepas suntikan pertama & suntikan terakhir 6 bulan selepas suntikan pertama.. eh, paham ke tak? baca pelan2 boleh paham kot..

suntikan/vaksin boleh didapati di mana2 klinik & hospital O&G.. kalau kat sban of kos lah rekemen kat Dr.Sukhilmi dgn harga RM180 utk ketiga-tiga suntikan.. tak bleh la nak harapkan yg free aje kan.. korang bukan nye umur 13 tahun pun.. dah 31 tahun ma.. tak salah kan keluarkan duit sikit utk kesihatan masa panjang??

info lanjut pasal Dr.Sukhilmi & suntikan ada kat belog jemah ni sbb dia dah dapatkan suntikan pertama dan suntikan kedua..


Suntikan vaksin HPV adalah senjata yang boleh membantu sistem imun mengenali dan memusnahkan virus sebelum bertapaknya sesuatu jangkitan.

Suntikan vaksin dianggap sebagai kaedah pencegahan utama manakala pap smear pula adalah tahap pencegahan sekunder. Jadi, ia adalah satu kombinasi pencegahan yang amat penting.

mari lah kita sebar-sebarkannya..

mekchu, ko sibuk2 ckp pasal vaksin ni ko dah pegi cucuk ke? emmmm... mmmmm... belum.. hari tu tak bawak duit.. (bleh?) hehehe..

papa, jom tolong mama dapatkan vaksin ni dan tolong bayarkan sekali..

11 comments:

sue said...

mekchu, kalau menyusu badan boleh suntik tak? atau kena tunggu baby besar dulu. ada dr tu cakap apa2 tak psl nih. thanks.

AKO @ retna said...

kat sana cucuk bape RM ek??

psstt kita pun lom cocok... erkk takoott

Syatilla said...

bape ek skali cucuk mekchu..nak tau gak bape duit nk sediakn

lily lotus said...

info penting ni. jgn lepaskan peluang ni. mari menyuntik mariii

LyNn HaMzAh said...

kalau preggy boleh suntik ke mekchu?

mekchu said...

sue : menyusu badan x pe.. pregnen je yg x boleh

ako : Rm180 utk ketiga-tiga suntikan.. org yg dah kawin je baru boleh dapatkan suntikan ni tau

syatilla : Rm180

lily : mari menyuntik.. hehe

lynn : jawapan nya tidak boleh...

* nauzalurun said...

murah tu 180..kat kl 200 tau..each dose...kalo 3 dose,kali 3 la jwbnye..200x3 huhuhu ;))

MAPPIAU said...

alahai tang cucuk2 ni yang lomah nih, tapi tula kan untuk kesihatan jugak kan..hurmmm

eh eh kak eliz dah jadi model eh...waaaaaaaaaa...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

adoi scarynya...huhuhuh takut kan....

nuyulaisy said...

akak nuyul 19 ni bru nk buat pap smear dgn hpv..agak2nya sakit x buat pap smear???

Maryam Halwani said...

sekarang pon harga rm180 ke untuk 3 dose ? dekat mne tu ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...