@churalliya

Sunday, January 16, 2011

Cubitan Bibik

Perasan sejak balik hari tu muka bibik mcm risau.. macam ada benda yang tak kena.. ingatkan dia risau kan pasal family dia kat surabaya sana.. mebbe laki dia mintak duit lagi kot...

Sekali masa tgh packing barang nak balik pilah baru2 ni, dia masuk dalam bilik & terus mintak maap.. mintak maap yang bersungguh-sungguh dan dia cakap dia tak sengaja..

mekchu yg kepenatan pikir nak bawak baju apa (mmg selalu pun mcm tu.. amek masa sekurang2nya 5 minit pikir nak bawak baju apa.. walhal balik kampung je pon..).. ok sambung... mmg tak paham apa punca dia cakap mcm tu..

bila dia tunjuk lengan najmi, terus mengucap panjang..... lebam sehhh....


keesokan harinya.. gambar dekat..


dan gambar jauh..

dia tak pernah2 tau pukul najmi.. mekchu yakin cakap cam tu sebab mak pun ada kat rumah tu.. dan mak pun tak pernah ngadu bibik garang ke, panas baran ke.... bila tya kenapa dia buat najmi mcm tu, dia cakap najmi baling barang kat dia..

tp mmg pun najmi ni suka baling barang.. kalau dia marah mmg dia akan baling apa aje yang ada kat tangan dia.. selalunya balingan dia tepat kat batang idong.. tanya la bro.john tu, ntah bape kali operate batang idong.. kalo tak, leper je tu............

errrmm, mmg paham najmi ni tgh nakal & kadang2 kita tak dapat nak kawal emosi.. tangan tu cepat je pukul & cubit budak tu.. ceh, cakap mcm pernah buat je kan..

benda dah jadi kan.. cakap elok2 ngan bibik.. jgn buat lagi.. dia kecik lagi & cuba kawal diri.. lepas tu 8x lagi dia mintak maap..

mekchu bukan apa, pernah jugak cubit najmi smpai lebam akibat tak bleh kawal perasaan.. tp anak sendiri lain.. kesan lebam kalau mak dia buat tak pe, tapi JANGAN org lain buat.. tersentuh tau perasaan seorang ibu..

15 comments:

mama ADAMAN said...

normal tu mekcu... wani nie dah 3 org ..suaru tu dah normal high pitch... kekdang tak sabar sgt naik gaks tangan ..cuma time nak tidur tu kita explain kat dia... tanya dia ..sakit tak mama cubit tadi..tahu tak ngaper mama cubit.... last sekali cakap .. MAMA sayang anak mama.. nanti nak jadi anak yg soleh kan.... lama2 nanti ok laaa... tu mekchu baru sorang....

MAPPIAU said...

alahai siannyer najmi, dah la lengan montok, mesti sakit tuh, aduiii tersentuh jugak perasaan saye ni haaa, mudahan bibik kaksu lepas ni lebih kuat bersabar.

saye pun penah gak geram ngan anak sampai cubit tapi mase nak cubit tuh still tau tak sampai lebam yela dah anak sndiri kan. Tapi memang kaksu kalau orang lain buat anak kite macam tuh memang tersentap jugak kat hati kan.

hurmmm.

cik puan akish said...

betol tuh mekchu...

kalo kite yg cubit...lebam...takpe...pasal..kite adelah ibunye...

kalo org laen yg cubit..mmg sentap...

hehhehhe...daku pon begitu owhhh

@e_da said...

alahai siannya... hati seorang ibumau tak terasa.. sendiribuattakpe..anak kita.. bila orglain perghhh terasa dihati kan...

eiNa said...

cian najmi.. tp memang umur derang sekarang tgh mengganas kan mekchu?
ina ngn aira pun xlarat nk jerit..tu girl tuh... kalau time dady dia naik hantu dah baik bawak lari aira cecepat.. silap aribulan bleh msk paper plak kena dera ngn daddy sndiri..huhuu..

mAmAbuDaK said...

hoh kes berat...jgn manja kan bibik...

mAmAbuDaK said...

hoh kes berat...jgn manja kan bibik...

eT said...

sabar2...
kalo dia buat lg mmg lain cite...

ch@ said...

naluri keibuan mekchu terserlah. tapiii, betul kata mekchu, kalau org lain buat rasa menyirap je. kalau sendiri buat takpe, sebab bila sendiri buat, sendiri terus peluk dan pujuk.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sama la kite mekchu..
bler kite seniri yg wat, tak terasa kn.. bler org wat, mmg akan rasa kn.. huhuhu..
maid tu dh rasa bersalah la mek chu, beria benor mintak maap.. sib baik gak la die tu jenis lembut hati.. kalo tak, naya!

~~@lyci@~~ said...

huhu, bila mama sniri rotan, marah ke xrasa apa-apa kan.. tp bila org lain wat, mmg lah akan tacing ..

mummysyafie said...

atlis bibik bagitaw jugak ka mekchu.

hopefully lepas ni dier tak buat lagi la kan.

rozana said...

lebamnya..ngeri..
kena berhati2 next time,
tkt psiko ke aper..mmg die x niat..tp once dh jd bole berulang..cuba psg cctv kt umh..bkn ape..kasi die x berani wat cenggini..sbb kite x tau salasilah die kt sana nun..
org dh 5 ank..x penah lg cubit ank smpe lebam camtu..cubit tu mmg slalu..tp utk ingatan jek,,jgnlah smpe berbekas,,itu dh mcm dera tau!!!take care my dear..

NeenaAnuar said...

susah nak dpt bibik yg jujur camgini... and rasanyer dia cam betoi2 ikhlas mintak maaf tu.. kalu takk.. takkan berkali2 dia mintak maaf and dia sanggup mengaku pada mekchu kann.. takpe.. first time there's always a chance.. harap2 lepas nie dia tak buat lagi laa.. sian lak ngan si najmi tu.. so lepas nie ckp kat bibik... kalau najmi baling2 barang.. biar mekchu jek yg cubit najmi... hehehe.. :D

* nauzalurun said...

najmi lebam sbb bibik....alesha plak lebam sbb budak2 kat nursery duk cubit2 kat peha dia...abih camno..bibik ke nursery ke babysitter ke sume hampeh..kalo nak, mmg kena jaga sendiri...baru pueh ati..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...