@churalliya

Wednesday, January 12, 2011

CUCU-TUTET

Dah nak masuk tengah hari.. mi-cah masih melopong tgk channel 613 dia.. tak nak makan, tak nak minum...

kebetulan mekchu pun suka melayan katun ni.. hehehe.. mmg sama-sama melopong tgk tibi.. masa tu Little Einstein.. ada roket :)

sambil2 tu tak lupa tya dia nak susu tak? nak makan tak? nak berak tak?

"mama-chu, mi nak cucu-tutet"
"aaaaaaaaaa..? apa?"
"mi nak cucu-tutet" (dgn muka yg bersemangat dan kepala terangguk angguk sikit)
"apa pa?" (tanya papa-jit pulak.. kot-kot dia paham)

"cucu-tutet laaaa..."
"oooo... cerita roket dah abis la mi.. nnti kita tgk lagi" (senang betul kesimpulan apak ehhh)
"butan yah.... mi nak cucu-tutet.. cucu-tutet yahh..."
"apa cucu-tutet tu mi-cah oiii.. mama tak paham laa.."
"mi nak cucu... mi nak cucu-tutet yah.."

"dia nak susu coklat la ma" (sesungguhnya apak dia lagik cepat tangkap)

OoOOOoooooOOooooOOOo (O itu boOOOlat)

hahaha.. makin hari makin tak paham mi-cah ni cakap apa... sbb ayat dia tu makin panjang mcm org tua... tp seboleh2 nya kitowang akan cuba jugak pahamkan.. walau pun kadang2 sampai berguling-guling mi-cah atas lantai akibat frust mam-chu & papa-jit dia tak paham..

16 comments:

Dee said...

sy baca pun agak mesti susu coklat..tp budak2 bila pelat mmg sweet..namun nak paham tu..adoi..pening kepala..mcm anak sy fifi..

mama_onie said...

Ingat nak "susu sikit"... rupanya nak "susu coklat" jauh benar nahunya!

Wei coti kah?

MAPPIAU said...

hahaha saye bace langsung tak paham gak ape tuh cucu-tutet. puas dah bace kuat2 nih cucu-tutet, at last juz bace jawapan papa-jit nyer jer hahahaha.

kadang2 ayat2 yang terkeluar dari mulut budak yang baru nak pandai membebel ni memang bisa buat hati mengeletek tau dengar hahaha

therosputih said...

hahaha...ingatkan entry pasal cucu cicit, pas cicit jadi tutet, upenya cite psl mi-cah...hakhakhak...cucu tutet!!!

Daddy Ziyyad said...

anak saya umur 2 tahun 3 bulan.
kalau nak susu, dia mintak 'shu lo'

sebab susu dia campur milo sikit..hahah..

Softtouch [Hanim] said...

adui......susu coklat...comelnya...klaka ok bila mekchu ckp smpai najmi guling2 kat lntai sbb mama n papa dia xfaham...heeeeee

Nini D.. said...

adeila....sakit perot membaca entry nih...kikiki

shaza said...

haha.. cutenye bunyik cucu cutet tu.. best tau layan anak cakap pelat2 ni tapi maknye janganlah pelat same..

chekpid said...

haha..ayat baru...rosak tatabahasa mi-chah..apa kata lepas ni..kalau tak paham & taksampai ati nk tgk mi-chah guling2, ko suh dia tunjuk, apa yg dia nak...pi la bawak gi dapur ke..gi bilik ke..tau la anak eh tunjuk, apa bondo yg dio nak

hasrul hassan said...

Salam ...
seronok baca keletah anak2 ni ..

http://hasrulhassan.blogspot.com

Salam perkenalan.

~~@lyci@~~ said...

hahaha.. samalah mcm aku.. xfaham apa adam ckp.. tp buat2 faham.. mana bole tnjuk xfaham dpn anak hehe..

nuyin2u said...

haha bagus, pandai mi-chah kumpul vocab...;)

JIVEBUMZ said...

la ingatkan apakebenda la tadi yg najmi nak..hahaha kelakar la budaknie! anak sapa lanie?? hahaha

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hahahaha paham susu jerk tutet langsung xpaham....

Puteri Mona said...

mak tebayangkan cucu tetet hahahah.

makdara TERdiva said...

kalau MDT lagi tak paham..hoho!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...