@churalliya

Thursday, August 23, 2012

Cerita raya pertama

Tengok gambar je dah mengah.. bila edit, terus semput.. banyak la pulak.. ok, cuba cerita laju2 sementara mood tengah rajin.. 

Raya tahun ni hanya kami 2 beradik sahaja.. family akak turn beraya di pahang.. family abang flexible sbb mertua kat seremban jugak.. tiba2 dia nak balik malam raya, tiba2 dia nak balik pagi raya.. dan family kami jugak yang tiap2 tahun pun sama je jadual nyaa sejak 7 tahun lepas ~ malam dan pagi raya di labu.. tapi ada syaratnyaaaaa... raya di kuala pilah sampai raya ke-5.. korang berani?

 kena gerak kan mi-cah jugak walau pun malam tu dia tido lambat sbb sibuk main.. tak pernah dpt ikut semayang raya, so tahun ni dia berjaya.. tp katanya dia tido dlm masjid :)

 mereka dah siap2..

Tahun ni mekchu tak ikut gi masjid.. terasa tak larat pulak..

 siap2 kan emak di pagi raya.. 

 tat taraaa... emak dah siap.. 

dan kami yang feremfuan sementara tunggu kaum lelaki balik dari masjid.. 

Ehhh ehhh.. baru perasan memang tak de gambar lengkap kami semua.. selalu akak mekchu punya tugasan part2 bergambar ni semua.. dia tak de, apa yg dapat aje lah..

 tiba2 feeling comel bila berada di kalangan mereka2 yang comel.. hahahaha.. 

 kat luar.. nenek labu nak bergambar dengan orkid dia.. menjadi sungguh bunga nya.. 

Dah puas amek gambar semua bunga yg ada, baru lah dorang balik.. rehat2 sekejap sebelum terus ke kubur arwah abah untuk tahlil..

dah menjadi kewajipan tiap2 tahun kami akan sedekahkan bacaan yassin dan tahlil arwah.. tahun ni dah masuk 5 tahun kami beraya tanpa arwah abah.. 

Balik dari kubur, acara yang ditunggu-tunggu.. jeng jeng jeng.. abis lah mekap.. 

 bersalam-salaman di pagi raya.. ini kalo tak nangis memang tak sah.. 

 dan bertambah2 basah pipi bila salam dengan papa-jit.. yang pelik, dialog tiap2 tahun sama je pon.. tapi sedihnya bukan kepalang.. tu petanda banyak buat salah la tu erkkk?

 perut meragam tak sudah sebab dah sebulan tak makan pagi.. bila nmpk ayam masak merah nenek labu, terus hilang kawalan.. 

saje dera budak2 tu soh tunggu mak buyong habis makan baru kasi duit raya.. hahaha.. meriah kan bunga kat baju aiii (^_^)

Tak lama lepas tu, family abang dah gerak nak ke rumah mertua dia pulak.. tinggal lah kami yg temankan nenek labu menanti tetamu datang beraya.. gambar tetamu tak amek sbb tengah hari tu dah panas terik.. mak tak larat..

Lepas zohor terus kami beransur mohon diri balik ke kuala pilah.. selalu sejam dah sampai, tapi musim raya 2 jam tu standard.. tapi tak terasa sangat sesak dia sebab mekchu celik2 mata je dah sampai depan pintu gate kg.nenek pilah :)

Petang tu, sama2 sibuk makan laksa kat pilah.. tetamu makan, kitorang pun makan.. ate, kami pun tetamu masa tu kan sebab baru sampai..

Ok, tau entry tak best... sebelum titik, mekchu letak lagi sekeping gmbr 2 beranak ni kot2 boleh buatkan entry ni best.. hahahaha macam2 lah mak buyong ni..


Sekian, habis cerita raya pertama.. yahooooo...

7 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

memang best setiap kali bercerita pasal raya...hehehe
cantik baju mekchu

Nazirah Azeman said...

Selamat hari raya mekchu.mi cah mesti dpt byk duit raya kan

PUANSTOBERI said...

mmg meriah dgn bunga bungaan baju tu. hihi. tp lawoo... :))

Bitt (double IS) said...

cantek bunga u di baju u mekchu!
selamat hari raya mekchu, maaf zahir dan batin sepanjang berblog...
pic last tu...hahaha micah potong rambut ke yuuu?

CaDLyNN said...

cantik baju raye mekchu!

yana said...

Tp nampak dah berisi dah muka tu..mkn open house bnyk2 nti..tp biasanya mkn bnyk n HB xde kaitan..kena mkn iron bnyk2.. Dan pantang dia..lps/sblm 2 jam amik ubat..jgn minum kopi,teh,susu n nescafe..dan juga soya..kesemua air tu akan menidakkan daya badan kita serap iron..huhu..dgrlah nasihat dr puan ini..setelah kena 7 cucukan iron di punggung..amatlah sakit n serik utk melanggar pantang dlm makan iron..gud luck!

QasehnyaRania said...

al-fatihah buat arwah abah mekchu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...