@churalliya

Friday, April 4, 2014

Langkawi D2 : Cable Car, Duck Tour, Rojak Pasemboq & Parasailing

Hari kedua, demam pulak si abang mi...

Bangun tido rasa badan dia panas.. Papajib keluar tapaw sarapan, suruh dia belikan cool fever & ubat demam sekali... Setengah jam lepas tu nampak abang mi dah cergas sikit.. Jangan la demam2 abang, kita jauh ni nak balik...

nasib lah tak panas sangat.. risau berjangkit dengan adik aje... dia tak meragam tak ape.. 

Jangan demam ye sayang-sayang mama.. Nanti tak dapat berjalan pulak kita..

Hari kedua plan nak naik Cable Car...

tido dari dalam kereta.. masuk je kereta memang lena... tak banyak cerita budak ni...

memberanikan diri keluarkan monopod.. hahahaha.. 

Tujuan beli monopod sbb nak bawak g langkawi.. kalau tak guna nanti kena kecam dengan papajib pulak..

Alamak.... entry monopod dan shutter tak buat-buat lagi ni... ada.. ada.. ada la tu nanti...

mekchu tak terror nak halakan bagi nampak orang sekeliling lagi.. asal nampak diri sendiri je cukup.. hahaha tu yang papajib kena pandai2 carik ruang supaya nampak dirinya dalam gambar.. 

dengan nenek labu pulak... kali ni nenek senyum.. yeyyyy... 

wawa tido.. abam mi dah laju ke depan tak sabar nak naik cable car.. nenek labu pulak malas nak melayan.. sudahnya asyik2 gambar kitorang aje laaa....

maka perjalanan mencari kaunter cable car pun bermula... 

Dah pernah pegi pun tetap sesat tak jumpa mana kaunter cable car.. boleh pulak tersampai kat Langkawi Duck Tour.. Tu semua punca nak suruh naik letew... Tak pe, boleh bodek papajib kendian.. Yang penting naik cable car dulu..

Nenek labu kan sakit lutut.. risau jugak masa dia nak naik cable car tu.. Comel je nenek labu suruh budak tu berhentikan cable car sebab dia nak naik.. 2-3 bijik jugak cable car terpaksa dilepaskan sebab nenek labu nak timing naik punya pasal... kikiki...

tu dia.. mendongak ke atas... 

jangan tengok abam mi.. tengok mama dia aje.. hihihi..

lagi lagi selfie... 

Asyik bergambar aje.. sampai kena sound dengan nenek labu..

"ngko ni asyik amek gambar aje.. cuba lah baca apa2 yang patut..."
hahahaha.. hambek sedas!!

Terus senyap nikmati suasana alam sekitar.. Lepas tu ternampak air terjun kering kontang.. Kat langkawi memang panas... hujan tak turun.. bayangkan air terjun pun boleh kering.. Subhanallah....

Turun je cable car nenek labu terus nak lepak aje kat tepi tu.. Tamo ikut kitorang naik tangga ke pelantar atas tu.. Mekchu pun terus keluarkan segala mak nenek botol air kat dalam bag konon nak kasik ringan.. Mintak tlg nenek labu pegang sekejap.. Boleh senget bahu kalau angkut bag pink tu..

dalam pendakian ke tingkat tertinggi Gunung Mat Cincang

Sampai je atas tu mula la perut lapar.. Boleh pulak terorder burger ayam RM5.90 sekeping... cissss kat bawah tadi tak nak lak ngko laparrr... bau dia sungguh mencengkam perut taw...

Tengah makan beger, boleh abam mi muntah terbelahak kat atas tu... dia kan tak sihat pagi tu... hadoiiiii time2 ni memang hilang ayu seorang mama.. tadah muntah anak memang skill mekchu dari dulu... dah la kena jadi bibik kejap lap muntah anak kat atas tu... phewwwww....

Tak pasal kena beli lagi sebotol air mineral.. baik tak payah keluarkan botol air bagi nenek labu pegang tadi.. #aptb

ni aje gambar family yang ok.. nak pakai monopod tak bleh nampak full.. bila nak adjust kasi nampak semua ambil masa pulop.. tengok2 abang mi kat sebelah dah hilang.. hahaha.. jangan lambat dari 3 saat, maka bosan lah ia.. sudahnya mintak tolong orang amek kan.. bila ada orang abam mi jadi behave sikit.. 

 bila mekchu yang pegang henfon, maka gambar papajib aje lah yang belambak... tp tak nak letak gambar dia banyak2 kat sini...

nasib lah kecibung ni mesra camera... 

maka berebut lah kami nak amek gambar dengan wawa... 

hahahaha gitu lah kalau dipaksa jugak bergambar... 

Sekejap aje.. tak sampai setengah jam pun.. Abang mi mood tak berapa baik lorrr... kalau ikutkan kami nak lama lagi.. nak buat cemana kan...

perjalanan turun.. tu pulau senyum dari zaman baru kawin sampai dah beranak 2.. papajib tetap tak bosan menceritakan pasal pulau senyum tu (nmpak tak ada mata dan mulut senyum?).. nasib lah kali ni abang mi yang tukang layan.. mekchu dah doplohpat kali dengar dah... 

Sampai je bawah, terus ke 'kereta/boat' Langkawi Duck Tour tadi tu... Tak dapat naik yang Melaka punya, dapat naik Langkawi punya pun best jugak... ehhh lagi best kot..

 sebelum jalan.. kemain kuat adik tu pasang lagu nak hiburkan hati kitorang...

di atas daratan... sambil2 jalan tu ternampak pulak tempat makan atas pasir tepi laut.. terus terliur sebab dah lapar sangat kot... 

di atas lautan... life jacket tak mencukupi.. adik tu kata papajib muka pandai berenang, so mekchu tak payah pakai life jacket.. hahahaha kemain ko ye dik pandai mengusik... 

Lalu atas laut lagi lama dari darat.. best sebab laut kat sana kan memang cantik, bersih.. lalu pulak kat celah2 bot2 orang kaya tu... rasa nak lompat naik atas bot dorang je... mekchu pernah terbaca kalau kat Melaka lalu kat sungai yang musyuk ehhh? kembong lah hidung hirup bau dia kan... hihihi...

Adik tu bawak pusing kat kedua-dua mata senyum yang papajib dok hebohkan kan tadi tu.. dapat tengok mata senyum dari dekat.. pueh hati deh...

pengalaman pertama naik duck tour ni.. best!! 
wawa excited nampak air.. dia lonjak2 kan badan nak mesuk dalam laut.. huiiii bahayanya kamu ni... 

ada tempat duduk open kat belakang.. tapi papajib tak bagi pegi sana.. risau kan budak2... 

Berapa harga tiket Langkawi Duck Tour? mekchu tak tahu.... Cable car pun tidak ku tahu jua.. Kalau korang nak naik kedua2nya, mekchu nasihatkan pegi amek pakej dia.. boleh jimat berganda.. tempat naik dekat2 aje... jangan risau takut tak jumpa...

Lepas turun, masuk kereta dan terus pegi makan kat tempat makan atas pasir tepi laut yang nampak tadi tu...

 
1st round... nampak nasi lemak, order nasi lemak... nampak laksa, order laksa... tu nasi lemak kat tepi, tangan kaut laksa... 

Nampak pulak papajib makan rojak pasemboq, dapat rasa sikit je.. tiba2 dah licin pinggan dia...

2nd round order rojak pasemboq macam papajib tadi.. siap duduk meja lain untuk lebih feel..

Memang kenyang sangat2 lah.. Kami sepanjang kat sana memang tak makan kat kedai canggih2 ni.. main bedal mana yang rasa ok..


Penutup dengan gambar wawa pakai spek... Entry parasailing kendian laaa.. Tak larat pulak.. Lagi pun parasailing pengalaman baru... Kena special sikit...

Kena baca tau entry parasailing aii lepas ni.. Tunggu tau.. Tunggu...


by mekchuN (^_^)

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

HAPPY FAMILY

syawalsimpsons said...

mmg terbaik la jalan2 makan2 kan....tu yg best kan

Azura Aziz said...

kau g mkn kat laksa power tak.. kat tepi epot..

Lynn Hamzah said...

makin comey wawa...dah lama x merayap ke langkawi nie...insyaallah bulan 12 ni kalau ada rezeki nak pergi...

amirah said...

langkawi memang makin lama makin best ja..

QasehnyaRania said...

masa pergi hujan. tak menghayati langsung sampai puncak.huhu

QasehnyaRania said...

masa pergi hujan. tak menghayati langsung sampai puncak.huhu

langkawi duck tour pon x naik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...