@churalliya

Wednesday, October 21, 2009

Happy 7th year my blued..

my blued adalah seekor kenari yg telah dibeli pada oktober 2002 dan hari ni telah pun genap 7 thn usianya bersama pemilik dan pemandu yg sgt cermat di jalan raya....

tak sangka dah 7 thn memelihara seekor kenari.. this is the ONE AND ONLY keta yg sue ada setakat ni.. mmg kereta pertama dan tak pernah berganti lagik.. rasa kalo org lain exp the mens mesti at least 3x dah tukar dah sepanjang 7 thn kan...

terlalu byk kenangan dgn kenari nih.. ingat lagi masa nak beli tu still keje as lecturer kat senawang.. 4 hari bawak dah langgar keta org masa nak reversed.. masa tu gi makan mlm ngan member yg sama2 control ayu.. rasa mcm semua pandang.. nak reversed pandang cermin belakang je.. yg cermin sisi sikit pun tak heran.. apa lagik, sekali terlanggar sisi keta mamat sorang nih.. mmg sah sah lepas tu semua pandang kitowang.. sib baik la ada member lecturer gak yg tlg setelkan.. apa khabar la cik cham skang..

lps tu plak 2 mggu bawak dah pecah spotrim langgar divider... wakakaka.. terus benti tepi jln tahan keta.. malu nye.. malu gile!!! tgk tayar dah kempis.. nak tak nak kena la jadik mcm pelakon samarenda.. kena la tahan keta yg lalu kat situ.. dorang ni pun satu tau, kalo x nak tlg jln je la.. ini siap pheewiitt pheewit lak.. lagik la x tentu arah dibuatnya..

dah malu sgt tahan x de yg berenti, sue masuk keta.. jln blk pelan2.. 20km/j kot.. aim nak smpai kat kedai motor kat simpang dpn tu..

sib baik ada sorang indian man naik moto hon sue,, soh benti.. dia tlg gantikan tayar.. ingat lagik dia tya..
"mana u punya jumper dgn tayar spare?"
"saya tak de beli tayar spare.." dgn muka cuak gile sue jwb.. bukan kita beli keta yg dah siap 4 tayar je ke?.. x de lak rasa request nak beli tayar spare.. wakakakaka.. sengal gile!!!!!
lepas tu indian man tu heran.. "mana bleh tak de.. ini kereta baru mesti ada punya.."
terus dia bukak bonet dan terus keluarkan tayar spare ngan jumper...

aduuhhh... ada tayar rupanya kat dlm bonet aku nih.. masa tu malu2 sikit je la.. mmg pikir nak cepat je dah lmbt nak gi keje...

siap je dia gantikan tayar terus sue hulur rm10 (masa tu ada rm30 je kot dlm wallet).. masa tu mmg tgh gawat gile.. pakai prepaid lagik time tu.. credit habis pulak, x bleh call out.. kan ke haru... dan itulah last sue pakai prepaid.. tobat x nak tnggung risiko lagik..

beria soh indian man tu amek duit tu sbb sue mmg terhutang budi sgt sgt dia.. sgt sgt.. kalo tak de dia, mati keras sue kat situ......

dah satu keje nak carik spot rim kenari yg jual 1 piece je.. lecturer tu jugak yg tolong.. sib baik senang nak carik..

itu je la 2 tragedi yg mmg x dpt lupa.. dan alhamdulillah, lepas tu terus x de tregedi tragis lain smpai la hari ni.. kalo kes tak refill air batteri tu ada la 2-3 kali.. mintak tlg opismate tlg tolak.. wakakaka... sbb tu skang ni dah pakai bateri kering.. sgt sesuai utk perempuan...

mmg bergantung hidup ngan kenari ni.. keta ni la yg sue pakai masa ulang alik keje 3 thn kat USJ dulu.. 3 bln pakai dah kena hntr service..

tp sejak pindah sban skang ni, sethn sekali kot baru kena service... huhuhu... hari ni amek kesempatan nak manjakan kenari.. ye la, dia dah byk berjasa kan.. hantar gi cuci je pon..

keta std je sejak beli.. masa lakiku pakai kejap dulu tu, baru la berseri skit sbb dia tukarkan spot rim, tambah skitting, tambah skit accessories kat atap tu.. tukar radio.. lampu belakang, etc.. kalo sue? asalkan boleh jln..

angan2 nak tukar keta la.. tapi ada duit ke nak bayar?? kenari ni pun belas ihsan lakiku yg habis byrkan hutang.. dah sethn lebih stop byr duit keta nih.. tapi kenapa duit gaji tu rasa x cukup gak??

masa utk mandikan my blued..


kalo najmi dia cukup takut masuk tmpt nih.. mesti nangis..


hari ni kita pampered lebih skit.. kasik vakum bersih..

6 comments:

CuTeMiUt78 said...

lama gak tu.. emmmm memang byk memori la kan.. sama je la ngan kita..

Anonymous said...

jumper???
wakakaka nampak sangat ma

churalliya said...

cemana lak bleh terpikir jumper lak nih.. jumper tu yg pakai nak charge battery kan.. wakakaka.. nmpk sgt sengal!!
jack la.. jack yg guna utk jack the car la..... kali ni confident betul..

Anonymous said...

kak sue... sticker 18sx tu ada lagi ke kat KENARI tu..NBC ek..lupa dah ... -pidah heitech

churalliya said...

tak de dah.. sbb cermin belakang pecah kena batu masa org mesin rumput.. habis berkecai bersama dgn sticker tu.. NBG la.. bukan NBC.. kan NaBanG..

QASEHNYA RANIA said...

itulah ferempuan bila bawa kereta....he3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...