@churalliya

Wednesday, January 5, 2011

Misi mi-cah dalam Potty Training?

Umur najmi bulan ni akan masuk 2 tahun 6 bulan.. tapi masih pakai pampers lagi.. rasanya dah tiba masa untuk dia potty training kan..

cuti yang kena paksa minggu lepas amek kesempatan layan karenah anak.. bila google pasal ni, rata2 cakap umur budak antara 18 bulan - 3 tahun adalah masa yang sesuai utk ajar anak.. kira mmg dah tiba masa skang ni..

bukan senang kan nak ajar anak kencing/yakyak guna potty ni.. stressss... hahaha.. mmg kena byk2 bersabar.. dah byk kali pesan kat bibik, tp dia buat derk aje tau.. mmg kalau nak ajar anak ni, kita kena ada sepenuh masa sebelah dia.. so, kita akan lebih alert perubahan pada budak tu.. ini tidak, bibik sibuk dgn kerja lain.. grrrr...

jom mi-cah.. hari ni mi-cah kena belajar jugak gunakan potty ni.. mesti terus pandai tau.. hahaha..

pukul 11 pagi... dia kata dia nak kencing..


eee.. sensored..


siap dah semua menan dia kat situ..


nak kasi dia leka la konon.. sudahnya 20 minit pun tak de apa..

dari pagi smpai petang memang tak pakaikan dia pampers.. apa lagi, goyam-goyam lah bebird dia.. hahaha.. ada lah 3 kali dia kencing kat dalam rumah tu walaupun akan tanya dia setiap 5 minit..

"mi-cah nak kencing tak?"
"mi-cah nak yakyak tak?"
"tak nak.. mi nak entot........"

hahahaha... kentot tak pe sayang.. kentot tak payah pegi bilik air.. kentot la byk2 pun..

pukul 3 petang.. dia kata nak yakyak pulak..


masih sama.. cuma mainan je yang berbeza..

Lepas cubaan pertama yang gagal tu, baru lah try google pasal benda ni.. Antara yang sempat mekchu baca, faham & translate guna ayat bahasa mudah difahami..

Petanda anak dah sedia untuk mnggunakan tandas :
1. Pampers kekal kering sekurang-kurangnya 2 jam.. maknanya dia tak pernah kencing dalam tempoh 2 jam.
2. Masa kencing yang hampir sama. Macam kalau bg je minum setengah jam atau sejam lepas tu mesti dia kencing. Kira dah nmpak pattern la..
3. Faham dan boleh memberi respon kalau terasa nak kencing/yakyak
4. Tidak selesa dgn pampers yang basah atau kotor. dia akan selalu minta ditukar
5. Minta sendiri nak guna potty
6. Minta sendiri nak pakai underware

Masa tu konpem lah bibik ehhh mama memainkan peranan penting untuk menarik minat anak terus gunakan potty/toilet.
1. Sentiasa tanya anak nak kencing/yakyak atau tak
2. Sediakan mainan, stickers kasik anak leka di atas potty
3. Jangan tanggalkan baju anak.. nnti dia ingat nak mandi pulak. tanggalkan seluar aje
4. Jangan memaksa atau biarkan anak lama-lama atas potty.. nnti lain pulak jadinya..

Boleh cuba :
1. Letakkan pampers dia yg kotor tu kat dlm potty.. kira mcm demonstrate secara lebih jelas pada dia
2. Jangan pakaikan dia pampers. Bagi dia rasa apa itu kencing dan apa itu yakyak..

Elakkan :
1. Ajar anak potty training dlm keadaan stress.. mmg hilang sabar nnti
2. Paksa anak cepat faham mcm anak2 org lain.. perkembangan budak2 kan tak sama

Apa yang penting, mak budak kena ada semangat yg kental utk ajar anak gunakan potty.. sentiasa bagi sokongan dan puji lah dia..

mak puji lah anak.. bapak pulak puji lah omak ehhh.. tak gitu?

eh, nak dengar pulak pengalaman korang dan anak-anak dlm potty training ni.. tak kira lah anak sedara ke, anak buah ke.. atau ada tips yang sangat berkesan? konpem akan cuba..

21 comments:

.::WaNiE::. said...

woo go mi-cah hahah

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

cayalah mi-cah..u can do et....

nuyin2u said...

mana dpt nama mi-cah tu, alaaaa lama dah tak blogwalking....selamat tahun baru

Na Shith said...

Sue, maybe leh try masa anak mandi. Suh dia wiwi sambil buat bunyi syyhhhh... so tgk la dia leh kuarkan ke tak. Kalo boleh, maknanya dh terrer utk wiwi sndiri. :) Mula2 mmg bese la kalo terbabas tu. Tp biasa la kena sabarrr..hehehehe

Emy Omar said...

Insyallah nanti dia boleh la tu ye..saya anak yang 1st diaper free masa age 2 thn..yg 2nd lbt sikit..dah 3thn++ baru nak diaper free tapi malam still kena sarungkan jugak sebab mummy dia ni malas nak tanggung risiko..tapi tu la,setiap anak ni berbeza2..apa2 your MI-CAH can do it..

MAPPIAU said...

eh kak su same rupenye baye anak kite cume mude sebulan jer mi-cah dari irfan, minggu ni nak kene terai ni tak payah pakai pampers huhuhu.

tapi kan punyer la bagus mama si mi-cah ni sediakan segala tok nenek permainan ade kat situ semate2 nak bagi mi-cah syyyy syyy hihihi.chumeel jer die duduk dalam potty tu tau hahaha

AKO @ retna said...

alamak x pernah lagi nampak si ABIN tu yak yak lam potty, tau2 ajer dah bulat ajer montot dia..

iskkk nnt nak soh mama ABIN ajar laaa.....

ps: eh najmi ni lahir tahun 2008 ek?

~aku_najwa~ said...

thanks for the info mek chu. Irfan pn dh 2 thn 4 bln, tgh berfikir2 ni bila nak start toilet train.
(berazam next month - ececeh..)

anyway, gudluck mekchu!!!

Nini D.. said...

Afif ckp still xberapa jelas....try jugak teman dia yayak dalam bilik air..sampai sudah xde yang keloar..hahahaha
cadang2nye dalam sebulan dua nanti br nak start training...

mi-cha...chaiyuk!!

JIVEBUMZ said...

hihi kelakar la anak mekchu nie..
kentut tak payah masuk bilik air kentut jer banyak2 hahaha

chekpid said...

takpe mekchu...takmoh stress...he will when he is ready. intro potty training tu ok...tp take time juga...apa kate beli spender kartun...kasi reward sket kt mi-chah kalau tak pakai pampers

Puteri Mona said...

mak mak ni mmg kompom malass noqs nak menanggung risiko telepass di tgh jalan ni esp aku ler hehe. So Adam 3++ br diaper free. tu pun smpi skang malam aku pakaikan gak sbb da penah telepas skali atas katil ms tdo. Sebenonya mak pak la main peranan penting, kalau makin ko rajin n sabar makin cepat la. Masalahnya aku mmg tak sabor hahaha. sbb mak tak sker besepah2 n kotoran degil ni. So sila rajinkan diri anda hokeh. Gud Luck!!! :)

ps : mak tak belikan potty mcm tu sbb mak ngeri nak pi buang pas dia wat pojek haha, so mak beli yg ala2
kids potty seat/ lid cover tu. so leh duduk di jamban sebenar :)

Anonymous said...

for fina, aku start masa dia start cakap jelas nak kencing/berak & at her 3rd bday, diapers free, siang & malam. at one time sebelom tu, dia sendiri xnak pakai diaper even masa keluar berjalan (kita ni nak pakaikan la jugak sbb takut payah jumpe toilet kat luar). kalu mi-cah dah pandai sebut nak kencing/ berak masa tu la ko start. then jgn marah2 kalau dia 'terlepas'.

-m|m|-

CuTeMiUt78 said...

yup..memang utk mengajar anak potty training ni amat menguji kesabaran..
masa mirul, kita try buat masa umur dia 2 thn 5 bulan...mula2 memang rasa stress sgt2.. tapi still kawal.. n train dia lagi... siang memang tak pakai kan pampes.. but memang kena setiap masa bertanya pada dia.. klu tak alamat memang la akan kencing merata jadinya.. alhamdulilah.. lama2 dia ok.. n dah blh buat sendiri... smpi la sekarang.. cuma time tido mlm je la baru pakaikan pampes..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

cayalah mi-cah dh start potty training.. hukhuk, sebut psl potty training ni, my alya tak pass lg pas beyat ni, still carik pampers. time kencing ok le.. aduh, gimana nih!!! susu pn masih isap guna botol.. kena pakai petua mekchu r lop...

mekchu said...

oo.. kena tggu dia betul2 ready la kan.. on the same time kena prektis jugak.. tu la pasal.. kena byk2 sabar.. pulak tu mi-cah ni tgh lasak..

thanks uols kasik semangat & experinece korang.. korang amat beharga (tiba-tiba).. hahaha..

shaza said...

mekchu, mula2 memang susah.. yang penting pakaikan je die spender.. jangan pakai pampers.. mula2 die akan terkencing dalam spender.. dari situ die akan belajar sebab tgk spender tu basah.. nnt lame2 die tau tuju bilik air..

shaza said...

mekchu, mula2 memang susah.. yang penting pakaikan je die spender.. jangan pakai pampers.. mula2 die akan terkencing dalam spender.. dari situ die akan belajar sebab tgk spender tu basah.. nnt lame2 die tau tuju bilik air..

Softtouch [Hanim] said...

sy yg ajar anak sy dulu taska padahal patutnya tugas sy...hehehehehe..

betul setiap perkembangan budak, lain2...

pelahan2 ok micah..u can do it..

-aNida OtHmaN- said...

gOod info....sok leh praktik kat sofia....taklama lagik sofia pn nak kena camnie...
xdaya asyik pampers jaa kan...ehehehhe

QasehnyaRania said...

info menarik...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...