@churalliya

Thursday, February 25, 2010

lihat perbezaannya

najmi dah makin gelap.. nak kata main panas x jugak.. tapi agaknya sun burn akibat musim panas yg melampau skang ni kot.. hahaha..

ingatkan dia akan menten putih smpai besar.. ala, x jambu la anak mama nanti.. org tua2 ckp kan, tak tau la korang pernah dgr atau tak.. petua ni terpakai utk baby boy je la.. kalo nak tau anak kita tu putih atau hitam masa besar nnti, tgk pada sepasang bebola yg ada pd anak kita tu.. pepandai agak la apa maksud bebola tu ehh..

kalo hitam/coklat, maka akan gelap la kulit anak kita.. kalo putih/cerah, maka akan cerah la kulit anak kita bila besar nnti.. si, najmi punya bebola masa kecik nmpk gelap, skang dah cerah la pulak.. tapi jgn terlalu taksub sgt lak.. ini hanyalah salah satu kepercayaan org2 lama..

tgk.. dah gelap dr mama dia.. dulu saing-saing je keputihannya.. ehh, mcm dah sama besar je tangan kitowang neh..


paksa papa dia amek gmbr sbg bukti najmi gelap ikut sapa.. kalo tgk gmbr tu, mmg sah la ikut bapak dia.. nak kena gi obersi ni nak putihkan kulit.. hahaha..

4 comments:

Tengku Fatimah Alwani said...

takpe su.....boy takpe gelap pun....kkdg ensem gak....kang putih melepak nanti nampak lain mcm pulak :).....petua tu pun my mum penah cakap kalo 'tutttt' baby boy masa lahir merah or pink putih ler baby tu....dr situ la boleh cam......baby kan semua mcm sama jer..... kulit susah ler nak tahu.anak wanie yang boy kulit biasa2 jer....yg girl tu putih ler....sejak sekolah dua2 dah sun burn

Nur Lasa Nur Lasa said...

hmm..tanya skit.. ada tak sunblock utk budak2? or bole ke dia pakai SPF15 cam kita org dewasa ni? kalau gi swimming tu ok la..but dlm keadaan panas melampau cam skrg ni, gi keluar2 rumah pun dah rasa bahangnyeee...takut ada long term effect plak, dah la anakku perempuan... :)
pls share if u know anything..thanksss

churalliya said...

wanie : ooo, wanie pun ada dgr erk petua tuh? tu la x kisah sgt sbb dia boy.. kalo putih sgt, nmpk jambu pulak.. haha
atip : bagus soklan ko tu.. ramai parents yg tak ambil kisah psl kulit anak dia.. aku dah google, mostly kata its ok kalo nk pakaikan anak kita dgn spf15.. tapi JGN apply pd bby below than 6 mnths..

Nur Lasa said...

ok..thanks for info..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...