@churalliya

Thursday, March 18, 2010

perompak yg bodo.. penunggang yg sengal

gigil kepala lutut bila lakiku call bg tau rumah kena pecah.. rasa mcm nak terbang blk umah sban masa tu jugak.. lupa lak kenari lakiku yg pakai, kalo tak bleh gak terbang bersama kenari..

tak dpt nak bayangkan keadaan rumah masa tu.. otak ni laju je pikir apa barang2 yg beharga yg su tnggalkan kat umah.. rasanya tak de selain dr duit syiling 2 tabung besar..

30minit terus smpai umah sban bawak ameer & farah, kebetulan dorang ada kat kg semlm sbb cuti sekolah.. lg 2-3 km nak smpai, jantung ni berdebar yg amat.. rasa mcm nak amek result spm.. apa la rupa rumah aku? habislah sepah rumah aku..

smpai2 je nmpk jiran2 dah dok kumpul dpn umah.. terus meluru masuk umah.. astagfirullahalazim.. rumah aku!!!!! habis beterabur.. tak de laci yg tak terbukak.. semua ternganga.. nak tgk2 brg x bleh sgt sbb polis lom dtg amek cap jari lagi.. selak2 skit je..

buntang mata bila tgk 2 tabung besar kitowang yg hampir penuh dah kosong.. ada tnggal 2 keping duit seposen je kat lantai.. tak pasti saje tnggalkan atau tercicir sbb nak cpt.. segala mak nenek bekas bertutup semua dikeluarkan.. padan muka perompak bodo!! (perobodo) bukak bekas idaman suri ada brooch manik, bukak kotak hijau ada sepit rmbut, bukak kotak oren ada kapas muka.. padan muka!! padan!!

perobodo ni masuk ikut tngkap kecik master bed.. bukan tngkap kecik mcm toilet tu.. kan selalu tngkap ada 2 panel atau 3 panel kan, so dia telah memilih tngkap 1 panel kami yg mungkin mudah nak kopek.. dipercayai perobodo gunakan kuku kambing untuk umpil bingkai cermin tngkap dan grill.. lepas tu mungkin dia sepak dgn gunakan segala tenaga yg ada untuk tnggalkan grill.. perobodo ni mesti org dia kecik je.. bayangkan bleh keluar masuk ikut tngkap 1 panel tu..

brg2 letrik semua selamat.. sbb masuk ikut tngkap kecik, cemana nk bwk keluar brg2 letrik kan.. bila kita dah buat langkah keselamatan pd sliding door (fav perobodo), pintu depan/belakang.. dia pilih tngkap la pulak.. eeeee.. ko tau tak ko ni syaitan masyarakat? geram sgt!! geram sbb menyusahkan org.. nak kena repair tngkap, repair grill..

majoriti rumah kat tmn kitowang ni pernah di pecah masuk.. nasib baik sgt tak byk mana brg yg hilang.. kerugian dianggarkan dlm 2k shj.. duit syiling tu la byk.. snggup perobodo tu angkut berat2 cam tu kan.. siap amek 1 beg kitowang wat isi duit syiling.. t-shirt nike/adidas najib pun abis kena kebas..

tak lama tu, polis dtg amek keterangan & cap jari.. mmg dpt la cap jari dgn jelas kat tngkap tu.. mintak2 ko kena tngkp.. tido dlm lokap.. kalo dpt, apa perkara pertama yg sue nak buat? sue nak sepak telo dia!!


tuan rumah yg terkejut dgn keadaan rumah..


nmpk tu 2 tabung kitowang dah kosong.. tnggal 20 sen je tu.. tabung tu nak dekat penuh tau


bukak je nmpk brooch manik..


bukak je nmpk sepit rmbut.. sbb tu su pnggil dia perobodo.. ko pegi la rumah org kaya


masuk ikut single panel window.. kena umpil guna kuku kmbing.. sbb tu brg2 besar dia x dpt bwk keluar


import khas ASP panjang dr bkt aman.. terima kasih tuan!!


polis tgh amek keterangan & amek cap jari..


mlm td lakiku tggu kat umah, takut perobodo dtg repeat lagi.. su blk labu, najmi semua ada kat labu.. pagi td otw gi umah sban, kat traffic light side mirror altis pulak kena lnggar ngan mat moto.. sekelip mata je.. habis terburai cermin.. tak sempat nak tgk plat no.. yg su nmpk dia pkai t-shirt coklat.. tgh jam kat traffic light, nak kejar mcm mana.. eeeeeeeeee.... geram sgt sgt sgt..


seksanya rasa bwk keta x de side mirror.. sorry ye papa..

baru minggu lepas lmpu blkang pecah kena lnggar ngan moto gak.. hari ni side mirror pulak.. ya Allah, ampunkan segala dosa kami.. semoga kami terus tabah..

20 comments:

Don & Nor said...

semoga mek su n najib bersabar dgn ujian dr Nya..

Muhammad Adam Rayyan said...

aler.. siannye mek sue

harap besabar ye. dugaan Tuhan di dunia. insyaAllah ada balasan atas kesabaran mek sue sekeluarga.

adam doa rezeki mek sue sekeluarga berlipat ganda selepas kehilangan tabung kesayang mek sue itew.

churalliya said...

nor & adam : tq.. perasaan nak sepak "+3|0" perompak tu masih menebal..

Na Shith said...

Salam Sue... aku tumpang sedih dgn kjadian rompakan kt umah ko tu. Tp alhamdulillah tak byk brg berharga ilang. Mcm aku ari tu kira2 dlm 15k gak la. Citer ko lebih kurang sama cam aku. 2 mgu sblm umah aku kena rompak wan aku meninggal, 2 mgu lps umah aku kena rompak plak keta xsiden. Ni bkn sket2 punya smpi kena claim insurans. Abis ncd aku...huhuhu. Tp tu la.. dugaan dari Allah untuk dosa2 yg lampau agknya. Oh ya..aku ade jumpa ustazah. Uztazah ni duk dekat dgn area umah mak zairul. Dia kt semenyih. Mcm ko kan baru kena. Ok la kot kalo nk p jumpa dia. Sbb dia ckp dia boleh buat perompak tu plgkan smula smua brg yg di ambil. Nti dia akan rasa panas. Cam aku ari tu jumpa dia dh 2 mgu lps tu... mmg tak dapek la... cuba la kalo ko nk tawakal kan. :)

Capo Grande said...

penunggan + sengal = penungal...huhu...

sabar chu, nanti pelan2 topup balik duit sekeleng ko tu ye....

Lieza Abu Samah said...

emm...sue rumah liza pun kena pecah pun ikut tingkap bilik.. ntah2 org yg sama.. memang kalo liza jumpa org tu pun liza akan sepak...#$@@ dia.. memang kurang ajar betul..

Na Shith said...

sabar la sue... umah aku pn penah kena rampok kt penyampun tarbus. Mmg cilakak la drang..

Na Shith said...

Sue, mcm mana aku nk bc blog ko..sik ade yg nuffnang tu jek kt tgh2..

Anna Isa said...

rumah aku pun pnah kena sue..masa tu baru je dok tak smpai seminggu..dah la baru kawin tak sampai 2 bulan..habis barang aku kna kebas...sabarlah sue...aku paham apa yang ko rasa tuh..tapi nasib baik korang tak ada apa kan.alhamdulillah...betul la..nak baca blog ko susah giler...asik kuar benada tu la...nuffnang je...dah jawab abis soklan pun kuar lagi..

Rosmaidi Mainudin said...

masa bujang serumah ng najib,fariq, botak miza n asyuk penah kena pecah rumah kitaorg..tu tgok najib rilek je..leh gelak lagi plak kan..dah ade pglaman..sib baik duit je yg dikebas...sabar yo sue...

Zuraidah Sanusi said...

huh, perompak mmg bodo, kalau pandai tak merompak rumah orang, bersabar ye sue, kalau rumah dah kena pecah mmg takleh nak buat apa...cuma berharap perompak tu terima balasan...rumah aku pun pernah kena masuk..so tak pasal2 hadiah anniversary aku tahun tu adalah alarm rumah..hehhehe

Nani Aman said...

sian ko su, sabar ye.. biasanya dugaan disusuli kebaikan...

Bapak Gonjolong said...

Alhamdulilah, kami selamat
terima kasih atas kprihatinan semua
maidi:cd dragon ball ko dio kobeh, camno???

Nurul Faizah said...

sabar la su....syukur hang n family selamat...moga dijadikan iktibar..

Masdiana Mat Nor said...

saba sue...umah sue ni kat tmn mane yer.......cam tu la umah kg akak kene pecah dulu...tp lagi hebat memang takde satu almari pun tak dikumbah.....abis kain baju dlm almari die bwk kelua.......lg skt ati.....
sue asp panjang tue anak buah akak....

churalliya said...

lieza : modus operandi yg sama.. sib baik tv kitowang cap ayam je.. x mcm korang ;p

na : Tuhan menduga kpd mereka yg terpilih

anna : ko save link ni, jd kan fav http://churalliya.blogspot.com.. hari2 bukak tau... See More

maidi : tabung yg samo tu.. kena tukar tabung buluh la pas ni

zura : idea menarik utk hadiah enibeseri thn nih.. hehehe

nurul : tq..

k.mas : kat tmn kiambang indah, sblah petronas baru jln sen-paroi.. hah sedara ke ngan tuan asp panjang tu?

Anonymous said...

sue tkziah.. luckily mat mtr yg lgr my car dh byr rm500... sbb org kejar dia ms tue, lgr lmpu blkg jer tp kos blh tahan... naik kete bc ayt kursi and al-fatihah to prevent bnda2 yg x baik...

Nur Lasa said...

hey babe..sorry to hear that..i had my car broken when stopping at the traffic lite, 100m from home. took my bag n notebook.. kerugian about rm3k++ but the hassle to report n redo all the important documents + car damages it bloody troublesome. n i had phobia everytime i stoped at the traffic lite..
police got these culprits recently but my things were gone la..
my pray is wit u..biar diorg ni kena tangkap atau mati accident kena langgar lori coz menyusahkan hidup org lain..

take care!

Suhaida Mazni Sulaiman said...

mama n papa Najmi..sabar yee..duit leh cr kan!!!

QASEHNYA RANIA said...

su pon penah kene mekchu.dugaan datng bertimpa.bermula akaun mybank suami kene ceroboh,gelang & anting2 perkahwinan su kene rompak,minyak wangi n sweater pon perompak tu sapu sekali...semua tu berlaku genap sebulan selepas bernikah...sedih je bila mengenangkan sume tu.sampai skrg terfikir lagi..hu3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...