@churalliya

Wednesday, April 28, 2010

Suntikan H1N1

Sue dah enject semlm.. korang dah lom?

Kenapa mekchu amek injection nih? mekchu efected ke?
Tak.. sue tak kena pun serangan virus yg jahat tu.. bukan ke mencegah adalah lebih baik dr merawat.. eceh... Sbg salah satu preparation nak ber holi holi holiday la nih.. sesapa yg bercadang utk ke luar negara adalah disarankan untuk mendapatkan suntikan ini.. jadi, sue x mo la ketinggalan..

Kat mana bleh dptkan injection ni?
Sue amek kat Klinik Kesihatan Rasah.. hanya beberapa klinik kesihatan yang terpilih sahaja yg ada menyediakan injection H1N1 ni.. Sila rujuk http://h1n1.moh.gov.my/ untuk maklumat lanjut mengenai klinik-klinik yang ada menawarkan suntikan tersebut. Sekarang ni dah x de limit.. sesiapa nak dptkan suntikan tu pun bleh.. x mcm penghujung tahun 2009 dulu tu di mana suntikan hanya diberikan kpd kakitangan hospital, askar, polis, etc

Kenapa klinik kerajaan, hospital swasta tak de ke?
Ada, tapi kalo kat swasta nama dia bukan suntikan H1N1.. nama dia vaxigrip.. 1 lagi nama dia influvax.. 1 lagi agripal.. kesemua tu adalah vaksin untuk mencegah virus H1N1.. kat Klinik Kesihatan tu je mmg nama dia suntikan H1N1

Berapa hingget kena bayar?
Kalo amek kat klinik kerajaan, FOC sajork.. tp kalo yg berkemampuan nak amek kat swasta tu, harga dlm RM50-RM70

Apa syarat utk dapatkan suntikan H1N1?
Syarat ni sama ye utk klinik kesihatan dan swasta
1. Pastikan anda tidak mengandung.
2. Pastikan anda tidak demam.
3. Pastikan anda tidak elergi dgn telur dan seafood. Alergi nih makna dia kalo korang makan telur/seafood keluar merah2 atau gatal2 pada kulit.. kalo ada simptom mcm tu, makna dia korang elergi la tu..
4. Hanya yang berumur 18 tahun dan ke atas sahaja yang boleh amek suntikan ni

Bis tu kalo umur bawah 18 tahun mcm mana lak?
Utk kes mcm tu, hanya hospital swasta sahaja yg ada menyediakan suntikan yg boleh diambil dari baby berumur 6 bulan dan ke atas. Klinik Kerajaan belum menyediakan circular utk mereka yg di bawah 18 tahun ni. X smpt tya kenapa.. kena lah tya pihak yang berkaitan.. x habis tuntut ilmu.. hehe

Apa kesan selepas suntikan?
honestly, sue ada rasa pening2 skit.. rasa mcm nak demam tu.. tapi badan x panas pon.. tangan lak lenguh2.. bila drive, nak bagi signal pun seksa.... pendek kata rasa mcm nak baring je.. oohhh, alangkah indahnya dpt baring skang nih..

Sekian info psl suntikan ni.. sue dah ambil, jd boleh lah bercerita psl nih.. kalo ada info yg salah tu tlg inform k....



sape yg tak takut jarum? acik nurse tu soh dtg jumpa dia.. hehehehehe...

4 comments:

Don & Nor said...

slamat berholiday. smoga happy sokmo nooo. n hope xde dugaan yg dtg mcm kitorg. seksa ooo..kena kuarantin ms g holiday ke china gara2 nasuha demam ms tu. 1 ari mcm berbulan2 lamanya. tu pun nasib baik result H1N1 tu kluar nasuha negatif dlm ms 1 ari jee..klu result dpt berhari2..habih becuti kat spital jelaa jawabnyaa...

.::WaNiE::. said...

ooo wani xtau pun boleh amik injection ni as preparation ingatkan terpilih sajo

nak pegi amik la nanti

rozana said...

cik pemilik blog..
kalo kawan rapat / saudara terdekat bole msk x?
pastu kalo gambo yg nk dihantar tu ada gambo mekchu skali diterima x?
silA JWB di wajahsejuta ek..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

Tatot jarummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...