@churalliya

Saturday, July 3, 2010

Mari kenali mekchu : Bab 2 - Keluargaku

bersiran kembali menemui peminat belog oren ni.. episod kali ni berkisar mengenai keluarga mekchu.. keluarga sendiri dulu.. pas ni keluarga mertua pulak.. sabar.. sabar.. ikut turn dan ikut mood jugak nih.. susah nak tggu mood mari nak update belog..

family mekchu ni kecik je.. ada 3 org adik-beradik.. akak, abang and followed by me :).. iyo.. mekchu ni bongsu.. nama je bongsu ok... tp tak de makna nya manja..

mekchu telah kehilangan arwah abah pada 1 dis. 2007 yang lalu.. arwah meninggal sbb sakit
Advanced Rectosigmoid Carcinoma atau kata lain Kanser Hati.. cerita psl arwah ada kat sini.. kalo dok sunyi sorang2 tu mmg akan teringat kat arwah exp masa jaga arwah sakit kat hospital.. dan saat2 akhir arwah hembuskan nafas.. mmg masih terkenang-kenang lagi..


@ kedai pengantin (2005)


kenangan.... (raya 2006)


gmbr last mekchu bersama arwah (nov. 2007).. masa ni arwah tgh sakit tenat.. badan arwah sgt kurus.. dan kebetulan mmg mekchu tgh gemok..

mak ada bela ayam, itik kat kg.. kalo nak soh tido umah kitowang kat sban susah sgt sbb nnti mesti dia akan bg alasan "sape nak bg ayam itik mak makan?" dan emak mmg sgt sayang kan rumah kt kg tu.. sbb tu skang mekchu masih tnggal dgn mak utk hilangkan rasa sunyi mak kat rumah.. ok..ok.. selain tu sbb ada bibik jugak kat rumah mak.. dan selain itu jugak sbb mak rajin masak.. hahaha... dlm 15km je pun nak ulang alik pegi keje..

emak yg sgt sgt sukakan orkid (pesta flora & fauna 2007)

najmi membesar kat kg sejak umur 1 hari lagi.. bibik pulak smpai mesia masa umur najmi 3 bulan.. nnti genap 2 thn 3 bulan balik lah bibik tu.. najmi? kitowang? mak? belum habis fikir lagi apa plan lepas tu nnti...

najmi ngan bibik (2009)

adik beradik? family kak long tnggal kat sban jugak.. ada 2 org anak yg dah besar pjg.. mmg pjg pun dorang ni.. tiiingggiiii... yg 1st dah masuk form 2 kat TKC & yg 2nd skang dah form 1 kat STJ tu ha.. sek.mekchu la tu.. ekekekeke.... akak sue jadik cikgu kat sekolah bro.john dulu.. abg ipar mekchu lak keje kat kl nun.. hari2 ulang alik naik keta yg ada tangki NGV tu..

family kak long (raya 2009)


Farah Nabila Aina - form 2


Mohammad Ammer Izzat - form 1

abg ngah pulak ada 5 org anak.. 2 laki2 dan 3 pompuan.. pun tnggal kat sban jugak.. anak dia yg no.4 tu sebaya ngan najmi.. tua 5 bulan je.. tapi dia dah ada adik umur 6 bulan skang.. fuhhh.. tak terkejar mekchu.. abg ngah keje sendiri & akak ipar fully housewife.. jaga anak2 sndiri.. makan minum semua diuruskan sendiri dgn sempurna...

family abg ngah (raya 2008)


Aqil Haziq (2005) - now in year 3


Aqlan Faiq (2005) - now in year 1


Nur Jannatul Afiqah (2005) - now 5 years old


Nur Damia Aqillah (with najmi-raya 2008) - she's now 2y 6 mnths old.. beza 5 bulan je dr najmi, tp dia dah ada adik.. huhuhu..


Nur Adriana Thaqifah (2010) - 6 mnths old

perah otak nak ingat nama penuh anak buah sndiri.. selama ni pnggil nama singkatan aje..

ok, sekian sahaja cerita psl family mekchu.. nak cerita lebih-lebih tak sesuai kot.. cukuplah knal2 gitu je kan..

semoga semua terhibur dan sebelum berpisah, mari saksikan jumlah keseluruhan keluarga arwah sulaiman dan puan maznah..


raya 2007.. tak lengkap ni.. skang dah tambah lagi 3 org.. damia, najmi & qifah..


saje letak gmbr cubaan menggoda damia kpd najmi... (jun 2010)

11 comments:

rozana said...

karangan ttg keluarga yg sangat menyentuh hati...
mmg mak usu yg sgt dedikasi...
dr zaman kecik2 sampe laa ni...
tahniah2..teruskan usaha murni ini!
p/s...dulu2 time uum nama amir n ila jekla yg asyik mekchu sebut..
plus.. TOMAT..BIBIK..
..skang...hambeekk..x ingt dh nama ank sedara..;p

shaza said...

mekchu, kakak mekchu tu sebijik la macam muka mekchu.. name pun adik-beradik kan.. hehe..

Al-fatihah untuk arwah abah..

AKO @ retna said...

wah sonoknya ramai anak buah yer...
untuk mekcu sekeluarga.. hepi je tgk :)

mekchu said...

mokna : mmg rapat ngan ila & amer tu.. beria nangis2 nak blk uum.. hahaha.. ingat lg ek psl tomat.. kakakakahh

shaza : dia lagik kurus dr sue.. semua bj dia sue muat :)

retna : br 3 adik beradik ni.. kalo ramai, lg ramai lah anak buah.. lg pening nk ingat nama sorang2

.::WaNiE::. said...

tringat pulak kat nenek saya, dia suka betul ngn orkid :)

mekchu said...

peminat orkid sejati.. blk kg nnti jgn lupa belikan dia kurang2 3 pokok :)

sue said...

najmi cam tak rela digoda... beriman sungguh budak ni... berkenan nak buat menantu nih...boleh..?hehehe

enol said...

teringat lak kat arwah bapak ko hari2 hantar ko tepi highway masa keja mmsc dulu hehehehe.....

mekchu said...

sue : sape yg tawin ngan najmi mmg beruntung sgt... nak booking ke? kumpul duit byk2 ye.. hahaha

enol : masa tu dah berlalu.. byk sungguh jasa arwah..

sue said...

cam org india lak kena bagi dowry... huhuhu... xpe2, nanti lagi 20 tahun kita bincang balik....hehehe

QASEHNYA RANIA said...

layan pulak bace sampai tak jumpa butang x...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...