@churalliya

Friday, July 23, 2010

Bibik oh bibik.. kenapa ko mahal sgt??


baru balik dari agensi pekerjaan princeton, seremban.. gi ngan akak mekchu.. apa yg terjadi sebentar tadi membuatkan kami berdua tersekat selera makan.. terus kenyang smpai ke malam.. bleh kurus mcm nih.. (bukan ko mmg dah sekeping ke mekchu?)


bibik mekchu tu dah nak expired.. hahahahaha.. ayat yg paling senang nak guna.. ujung bln 10 ni expired lah dia.. bincang bincang bincang, dia setuju nak smbung lagi setahun w/pun pada awal nya laki dia ni tak bagi.. laki dia soh blk indon, jaga anak-anak..

apa ko nak makan?? selama ni binik ko ni la yg masuk kan duit tetiap bulan.. binik ko ni lah yg sara hidup ngko.. bibik ni pun faham kalo dia blk sana, hidup dorang akan kembali susah.. bibik mmg nak smbung, tp kalo dah laki tak merestui, derhaka namanya... terus bibik ckp, kalo tak bg smbung, dia tak nak blk indon.. thn depan baru blk..

tektik dan teknik yang amat berkesan.. tp bukan mekchu yg ajar tau.. hahahaha.. terus laki dia bg smbung lagi setahun..

lega selega leganya... alhamdulillah..
urusan kami dipermudahkan-Nya..

mcm2 yg kena mekchu pikir kalo bibik x dpt smbung.. ishhh.. mcm2 lah... terutama siapa yg nak temankan mak di kg tu..

so tadi mekchu ngan akak mekchu ke agensi pekerjaan utk tya segala prosedur yg kena ikut.. terbeliak bijik mata bila dgr semua kos yg terlibat...

jennifer tgh membelek pasport bibik


ini utk info kawan2 jugak kalo ada yg nk smbung bibik atau ada yg berhasrat nak amek bibik...

ini kes selepas 2 thn bekerja
1. renew permit + fomema = RM890
2. renew passport utk 1 thn= RM350
3. tiket flight (kl-surabaya) = RM1,050 (pergi-balik)

Total = RM2,290 utk smbung bibik selepas 2 tahun..

tak ke terjelepuk ngko mendengar?? lepas tu kitowang tya lah kalo amek bibik baru skang bp.. dia ckp RM9,300...

gulp... termenung.... berfikir.. bertakafur kami seketika... dulu hantaran aku kawin pun tak mahal mcm nih..

lepas tu jenn (agensi) smbung...
"lepas dia blk sini nnti utk tahun ke-3 kena bayar gaji rm600 sebulan.. kerajaan indon sudah tetapkan mcm tu"

kedua-dua terus membisu dan menyepi buat seketika...

"ok la... u letak gmbr i kat profile company u.. i pun nak jadik bibik.."
hahahaha..

mari mari mari.. ini bibik banyak manisss baru smpai dari kamboja.. hahahaha...

gile mahal.. tapi utk menyedapkan hati dan memujuk hati.. kami fikir secara rasional.. kos utk amek bibik baru 4X ganda mahalnya dgn apa yg perlu di bayar utk smbung servis bibik nih..

bibik oh bibik..

bukan mekchu takmo amek agensi yg murah2 tu.. tapi kitowang dah pernah kena kelentong maa.. serik sgt.. turun naik bilik sarjan hassan amek keterangan.. yang lari pun ada.. so, lebih baik amek yg berdaftar mcm ni... kalo bibik lari pun dia akan ganti.. lagi pun bibik adalah well trained..

ada sape2 yg nak share ngan mekchu sebarang cerita psl bibik atau kisah renew bibik??

18 comments:

enol said...

mahal giler.. padahal cost sebenar buat paspot,medical kat indon & tiket katebang = RM2000 - 3000 jekkk + levi RM460 + fomema RM190..... RM9300...hilang akal aperrr... dah ler bukan perfect sgt pun diorg keje...

~~@lyci@~~ said...

eh, yg bibik kemboja tu cun gak.. brapa harga hehe...

Rafidah Shamsuddin said...

i pun berkenan juga dengan bibik kemboja tu..paling tidak kalau dia nak lari, jauh sket la nk kena merentas negeri bagai....PM me occay :P

mekchu said...

enol : hidden kos byk sgt.. sib baik 6 bulan awal x de gaji.. 6x600 = 3600.. 9300-3600=5,700.. hemmm... penin..

alycia : lmbt seminit je.. dah ada majikan nama bro.john amek dia keje.. haha

pid : out of order..

lieza78 said...

nak jugak bibik kemboja tu.. brapa majikan bro john bayar tu.. meh liza bayar 10 x gandar dari dia bayar... ekeke macam banyak jer duit haku ni...

Ila Ramli said...

mekchu...mahal banget..
wpun sy nih tak penah ada bibik..
tp my fren ada baik punya jalan..
RM3K utk new bibik..
Jgn risau, takdek risiko, psl laki dia polis.. dijamin n gerenti beres. Berminatkah??? Saya mmg berminat, tp lum masanya pakai bibik.. hihii ;P

shaza said...

uisshh, mahalnye nak ambik bibik sekarang ni.. gaji bibik pun dah naik ek..

kite memang takde bibik cuma 2 minggu sekali panggil kak indon yang dah lame duk malaysia bersihkan habuk2 kat umah ni.. tapi baru2 ni dah sound nak mintak naik upah.. keje half day je.. pastu kita ambik dia kat depan rumah dia..

mekchu said...

lieza : lelong lelong.. bibik manisss dari kemboja utk di lelong.. hahaha

ila : ala, nape lmbt?? x pe, nk smbung ngan bibik ni dulu.. thn dpn lepas habis kontrak +1 thn ni sue roger ok

shaza : dulu dok kuarters selalu gak amek bibik yg dtg hari tu.. utk mak kat kg ni payah lak.. lagi pun utk temankan mak siang & malam kan..

Capo Grande said...

sy mau bibik mcm cut tari atau luna maya...bibik kemboja nggak mau...huhu...

mekchu said...

adakah anda sehensem ariel peterporn?

NeenaAnuar said...

saya nakk bibik yg dari kambojaaa tu! hahaahaha.. :p

tapi memang lah yek! gilozzz mahal!! sampai dekat RM10K tuu! baik ku pergi haji camgitu! tapi tu lah kann.. sakit hati tol... sometimes tu.. kite dah bayar mahal2... tapi bibik yg duduk ngan kite buat hal! yg lari lah.. yg mendera anak2 kite lah.. yg mencurik lah.. yg berdating lah! haih! risauu nyer kalau esok2 my turn lak nak dptkan maid.. camner yek? :(

mekchu said...

bibik kemboja tu sudah ada majikan nya.. lewat 2 minit je.. hahaha

serba salah sbnarnya..kalo x amek, mcm mana dgn anak & mak.. kalo amek, mcm2 hal pulak di create nye.. so far, sib baik bibik mekchu ni ok.. nnti neena amek mekchu je jadi bibik, gaji boleh dirunding.. haha

AKO @ retna said...

mahal nya rege bibik skrg ni yer. adeh mahu pk soploh kali nih...

mekchu said...

mmg mahal.. gaji dorang ikut negara dorang yg tentukan.. bibik dr indon skang mmg sold out.. dari kemboja ramai.. salah sorang yg kat atas tu.. hehe

soclose2213 said...

haah la bibik kemboja tu cun tapi kan laki ku pulak tergoda hahahaha..

sepupu hubby ada keje agensi mcm ni tapi tak pernah amik tau la sue..hihihi..tak sangka sekarang ni dah 9K, dulu 3-4k dah dpt erk..mahal2

mekchu said...

hahaha.. misi tambahan adalah mengorat majikan.. hahaha.. jgn mcm2 la sc.. jahat!!

Jue Azman said...

takut nak amik bibik. takpelah, buat masa ni masih boleh diurus lagi.

b.O.n.d.a said...

i have nO kOmen pasal bibik nih...
but One thing that i can cOmment is: MAHAI GILAK!

me myself nOw ada 2 Orang bibik..yeaaa...dua2 sangat sweet & baik!!! herO2 saya memang sayang giler kat bibik2 depa nih..sOrang masih skOlah & sOrang lagi baru je keje..

p.s: laki gua jOwO..bibik tu is my SIL lOr..kui kui kui =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...