@churalliya

Tuesday, July 6, 2010

NS sudah ada Dasar Keselamatan ICT


Alhamdulillah...
selesai sudah Bengkel Dasar Keselamatan Teknologi Maklumat (DKICT) Negeri Sembilan...

Apa DKICT tu mekchu?

DKICT mengandungi peraturan-peraturan yang mesti di baca dan dipatuhi dalam menggunakan aset teknologi maklumat dan kominukasi (ICT) Negeri Sembilan. Dasar ini juga menerangkan kepada semua pennguna di Negeri Sembilan mengenai tanggungjawab dan peranan mereka dalam melindungi aset ICT Negeri Sembilan.
(kopi pes dari DKICT MAMPU)

Kitowang bukan suka-suka nak buat dasar ni.. tp ini adalah salah satu arahan dari MAMPU supaya semua ministry/state ada dasar ni untuk rujukan kalo ada sebarang insiden keselamatan ICT. Malang tidak berbau... cewahhhhhh....

Byk benda yg mekchu dapat belajar sepanjang bengkel ni... salah satu yg mmg terpahat kemas dalam kefala ni adalah maksut ASET ICT yg sebenarnya....

Kalo kita dgr je perkataan ASET ni mesti terbayang device/hardware je kan.. no no no.. salah tau..

Menurut DKICT MAMPU, m/s 13 - Aset ICT terdiri daripada perkakasan, perisian, data atau maklumat dan manusia.. lepas baca belog oren ni, harap korang dapat 'something new'... hehehehe...

mekchu sbg peserta bengkel je.. kak jemah ngko lah urusetia.. jom lah kita layan gmbr

1st day.. group mekchu wat bidang 03 - Pengurusan Aset dan bidang 04 - Keselamatan Sumber Manusia


Bengkel 2 hari kat Seri Malaysia, PD... makan mmg best xpecially siput sedut... wallllahhhhh!!!!! petang hari pertama sempat main sepak2 air laut... tgk ketam rebut-rebut masuk lobang & layan teh tarik getah plastik ngan kak jemah...

satu-satunya gmbr yg mekchu nmpk gumuk.. terus suka gmbr ni... ratu pinky telah bertukar tangan...


layan pulak tgk ketam berebut2 masuk lobang.. hehehe.. 1 lobang masuk smpai 2-3 ekor..


mlm - diskas diskas diskas


2nd day.. smbung diskas & present...

apa yg cuba mekchu lakukan smpai bersila atas lantai tu????


lega bila NS dah ada dasar keselamatan ICT yg terkini.... harap2 semua dapat follow dasar ni demi menjamin kesinambungan urusan dengan meminimumkan kesan insiden keselamatan ICT... (ini pun ayat kopi pes).. kalo agak2 ayat skima dan mantap semacam tu paham2 la ye...

sebelum bersurai, ada sesi brgambar sbgai kenangan.. konpem masuk portal NS gmbr ni.. korang ada????


baru 1 mlm tnggalkan najmi dah rindu-rinduan... memecut terus blk umah nk jmpa najmi...

4 comments:

eT said...

program camni sekali sekala sonok gak...hehe

~~@lyci@~~ said...

moa pun br wujudkan DKICT.. cuma blum wat bengkel lg..

wah, sejak mekchu geng ngan jemah, dah jd ratu pink pulak hehe..

shaza said...

hmm, sekarang tengah musim kursus kot.. mr hubby pun tengah trainig kat oracle..

mekchu said...

a T : mmg seronok kan

alycia : NS lagik advanced.. yeah!!

shaza : wah.. bertambah hebat la dia ekk.. caya lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...