@churalliya

Thursday, March 31, 2011

Air Ikan Muntah

Perangai baru mi-cah skang ni...

Time nak tido malam je, mesti nak dengar cerita pasal harimau jahat & kura-kura... start dari warded dulu tu, suka pulak dia dengar cerita dari mama-chu dia yang tak tentu betul ni.... hahaha.. mmg banyak pakai ayat sendiri dan setiap kali cerita mesti ayat tu tunggang langgang.. at the end, mesej cerita tu tetap sama...

Lepas habis cerita 2-2 cerita wajib tu, terus borak-borak ngan mi-cah sebelum tido...

"mi-cah sayang mama-chu tak?"
sambil dia guling-guling, ke kiri dan kanan badan leper mekchu
"sayam" (sayang la tu.. dia kan tak bleh sebut perkataan yang ada huruf 'ang' kat belakang)
"sayang banyak ke sikit?"
dia guling-guling lagi.. kali ni dia park kepala dia elok2 je kat perot mekchu
"mmmm... banyak macam air"
mmg dia dah boleh hafal lepas tu soalan apa yg mama-chu dia nak tya... sbb tu dia terus jawab banyak mcm air.. hahaha...
"banyak macam air apa?"
bajet air sungai.. dah ajar dia jawab air laut.. tp dia tetap nak olah jawapan macam air sungai... air sungai banjir.. hahaha.. tak kecik hati sangat la.. kan air sungai banjir tu banyak...
"banyak macam air apa mi?" tanya dia sekali lagi...
"macam air ikan muntah"

HAHAHAHAHAHA... terkekek-kekek mekchu tergelak.... nak tgk air ikan muntah tu?
walau pun secara fizikalnya bermaksud jumlah air tu makin lama makin kurang... makin downgrade (air laut--> air sungai--> air kolam mandi)

harap-harap maksud dia air ikan muntah tu lebih banyak dari air laut.. lebih banyak dari air sungai banjir....

18 comments:

mummysyafie said...

hahahah..beriya2 nor baca taw. pastu part "macam air ikan muntah" tu nor blur kejap..scroll bawah sikit..hahaha...ada bukti apa itu air ikan muntah.

caya la mi-cah

marinahunny said...

kreatif tol najmi ni..hehehe

Shu Shinju said...

hehehe...comel !!

rozana said...

sbgi mama kpd 5 org ank,ini terjemahan org ya..
najmi x pernah tgk air sbnyk tu..jd pd dia didunia ni itulah air terrrbanyyaaakkk , terbesar dan terbaek..
jd sgt2 bertuahlah mekchu kerna najmi syg mekchu sbnyk tu..
dan tahniah..ank anda memiliki memori yg tinggi & dpt analisis dlm soalan yg ditanya mama..
he's thinking outside the box!!!

CaDLyNN said...

air ikan muntah??
hahaha..creative la mi-chah ni...

Nini D.. said...

adeh...mi-cah...mi-cah....

wildcutecat said...

comelnye sesi beborak dengan mi-cah tu. ^_^

~~@lyci@~~ said...

sesi borak dgn anak sblm tido tu 1 stimulasi utk merangsang otak anak.. bagus2.. slalu gak borak dgn adam sblm tido.. tp jwpan air muntah ikan tu xtahannnn haha...

bonda dadif aka akish said...

ahahahah...comey2....

mi-cah mmg kreatip!!!

Suliana said...

haha.. comel la.. budak2 mcm tu la jwpn nya.. saspen ok tgu jwpn diorg :-)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ahahahahaahaaahahaahah....mi-cah pinjam idea leh...untie nak cakap kat uncle..hahaahahha

lily lotus said...

hahaha! terlebih kretip sudah ni

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ said...

haha! sweet jer jawapan micah tu..
rase2 mekchu terharu @ terkasima??? :P

ratusiput said...

alalala comeinye dgr mi-cah ckp cenggitu...budak mmg telus kan...jujo..

Gieyana said...

kekekeke..mmg kelakar ngan ikan muntah tue..sabar jer kan kanak2..so cute!

Farra Dhelina said...

hahahaha...kelakarlahh...

Ila Ramli said...

ahaha..so cute lah mi-cah comel.. heee...

QasehnyaRania said...

amalan yg baik..sebelom tido borak2 dgn anak kan...akan djadikan panduan sekiranya diizinkan nanti ...;)

lucu j jwapan micah,kuat ingatan dia dekat ikan air muntah tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...