@churalliya

Friday, March 25, 2011

Tauhu Terbalik

Kat opis skang ni, petang petang dalam pukul 3.30 mcm tu mesti akan dengar ismydaniel atau cc chom jerit "kuih.... kuih"... bukan dorang yang buat part time jual kuih.. tp tolong sampaikan pesanan kepada 37 orang staf yang lain bahawa kuih dah sampai kat lobi luar.. sape yg kelaparan, sila lah terjah..

sekali jerit je, terus message kuih tu dah sampai kat orang paling hujung di pejabat... hahahaha...

sebab tu makin malas nak keluar lunch.. sebab tau petang nnti mesti akak kuih tu datang... tp bila akak kuih tu tak datang, sendiri mau ingat dia punya amukan kelaparan macam mana...

macam-macam kuih ada tau.. mee rebus, mee bandung pun kadang2 ada... yg menjadi feberet adalah pau blueberry.. tapi petang hari tu terpikat dengan kuih 'tauhu terbalik' ni.. terus beli 3 keping...

tak pernah dengar dan tak pernah rasa... rupa dia cantik, siap ada kelopak bunga :)
pernah tengok tak?
pernah rasa? rasa dia mcm mana erkk.... errmmm cane nak cakap ehhh... rasa dia sedap la... ahaksss...

dia sebenarnya tauhu terbalik.. hahaha.. memang la.. korang tau kan tauhu.. kan?.. kulit tauhu tu bahagian dalam ngan luar dia kan tak sama licin... isi tauhu tu sebenarnya dah dikeluarkan... pas tu kulit yang tinggal tu diterbalik kan dan digoreng.. sebab tu bahagian luar tu menggerutu macam tu.. itu sebenarnya bahagian dalam kulit tauhu.. bila terbalik & goreng, dia jadik la menggerutu macam tu...

yang belah dalam tu pulak isi tauhu yang dah keluarkan tadi.. campur lah ngan sayur, tepung sikit.. pas tu sumbat kan balik dalam kulit tauhu yang berkelopak tu..

amacam... agak terror jugak mekchu ni eksplen pasal kuih kan...

~ baru faham malam tadi sebab bibik yang bg tau.. hahahhaa...

bila makan tu, kena lah kaji.. jangan jadi macam 3 budak yg kelaparan ni... part makan mmg pantasssss... no komen langsung.. semua sedap...

@capogrande

@lana lang (tiba-tiba yang last tu nak perasan jadi awek superman)
mintak2 lah petang ni akak kuih tu datang dan bawak tauhu terbalik ni...

14 comments:

bujal X said...

rasa macam tergoda.slurrpp~~

Shu Shinju said...

1st time dengar...cam sedap je tgk...nak..nak....penang xde pon kuih ni...huhu..

shaza said...

first time dengar nama kuih tauhu terbalik.. nampak menyelerakan.. kat mane nak cari ek.. kat wisma negeri je kot ade jual.. hehehe

Seri said...

Ya ampun rasenye amat la sedap kak su.. mase amek katering kat skolah dulu, kami slaloo wat tauhu ni.. tp lupe lak ape namenye.. kena bukak balik buku harta karun nampaknye ni!!.. hehe..

Nini D.. said...

terliur den...

Capo Grande said...

lana lang hak tuih...huhuhu

littlehumblelynn said...

sedapnya tgk gambar :) x pernah jupe...

ratusiput said...

unik tu.mmg takde lg jumpa kt jb ni.mcm susah je nk buat tu.yela tahu kan lembik kalau silap tebalik mau hancur...camne dorang buat ek...kecur gak ni mekchu tgk lana lang makan...

~ Mama Adam Zikry ~ said...

asal ptg ajer mesti ada entry mkn.. asal ada entry mkn jer rasa lapor huhu...

Farra Dhelina said...

menariknya mkchuuuu!! mtk skit!

Xana Razak said...

akak..boleh buat sdr...
beli tauhu yang buat mi kari tu kan pastu gunting sikit belah atas tu..terbalikkan je tauhu tu...
nak buat inti dia....isi ayam cincang+daun bwg/daun sup+bawang cincang+telur+garam jgn lupa...gaul2 inti tu sumbat dalam tauhu yang dah diterbalikkan pastu goreng...huhu..lama dah tak buat lepas. tu resepi masa baru kawin ritu..hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

dah ropa wantan dah aku tengok tauhu terbalik nie...

Just Call Me Bitt said...

saya pernah makan tahu terbalik ni..mak saya yg buat..hehe sedap dan ragup gituw...cicah dgn sambal cili..layann woooo sedapkan mekchu

QasehnyaRania said...

pertama kali la dgq nama tauhu terbalik..minta izin nak try buat yer mekchu...

penerangan mekchu boleh jd panduan kot...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...