@churalliya

Thursday, April 21, 2011

Bukan senang nak ajar anak

Mi-cah baru nak pandai pegang pensel, eh berus... dari dulu omak ehh dah ajar, tp dia tak nak ikut.. malas nak paksa.. buat sentap diri sendiri je..

Baru-baru ni ok pulak mood budak kecik tu.. boleh dengar kata.. tp dalam masa yang sama mata tu tak lepas tgk mickey mouse kat tibi tu ha...dia masih tak boleh berikan perhatian pada satu-satu benda lagi..


kadang-kadang tu terlepas jugak pegang dgn cara lama.. mula-mula mmg susah sikit nak biasakan diri..


nak dekat sejam macam tu, sejammmm okehhhh baru lah dia makin boleh terima.. 
 

So sepanjang tempoh sejam tu kena sama-sama duduk kat kerusi kecik dia tu.. nasib baik mmg muat.. tak mengalami rasa kebas pon.. kalau bangun, dia pun akan bangun sekali.. lagi pun tangan yang kotor dah membawa ke muka.. takut ke dinding pulak nnti.. perhatian lebih amat diperlukan..


Bila ajar dia sebut sama-sama nombor satu sampai sepuluh memang dia TIDAK akan buat.. tp bila dia main sorang-sorang mmg boleh dengar dia sebut perfectly.. one two three sampai ten pun sama..

Malas nak paksa dia.. sbb perangai dia ni lain macam sikit.. kalo paksa, lagi dia protes.. baik biar kan aje.. tiba masa, dia akan jadi jugak.. cuma beza cepat ngan lambat je la... mmg tak boleh sama kan langsung ngan budak-budak lain.. lagi baca perkembangan anak orang lain, jadi bertambah stresss.. hahahaha.. ntah apa-apa, itu pun nak stress.. papa-jit dulu masuk darjah 1 pun belum kenal ABC..

tak pe.. tak pe.. bagi mi-cah enjoy dulu dengan dunia budak dia.. smpai masa nnti ko tau la mama ko ni akan jadi lebih garang dan cikgu disiplin dan lebih besar dari cikgu besar..

18 comments:

Suliana said...

style pegang pensil sama macam anak saya.. tak pe, perkembangan budak2 lain.. anyway mekchu pakai kaler water jenis apa? sy pun suka gak nak ajar aqil main2 kaler ni, tapi nak yg slmt tak jmpa lagi :-)

AKO @ retna said...

sonok tgk micah dah pandai mewarna dan menulis ek.. hhee..

ee x sabar lak nak tgu ABIN reti wat sumer tu...

mummy Darin said...

darin pun mcm tu, dia tu KURANG sabar, semua nak cepat.. masa kekecik baca numbers ikut tertib, dah besar ni laju je, nak cepat abis sampai nombor berpuluh - puluh..

Dee said...

semalam dgr kat tv..pakar cakap ibu bapa sekarang berebut-rebut nak pandaikan anak..tapi lupa akan kesihatan dan life mereka sebagai kanak2..asyik study2 je..huhu..

dee pun mcm mekchu..biar dorang develop sendiri dgn guidance kita..jgn paksa2..hehehe..itu lukisan micah tu..abstrak..orang mana tau..hihihi..

chekpid said...

itu belum dia pandai argue lagi...bila dah besor sikit ayat budak2 ni mmg boleh sentap....aku dulu pun takpenahnye sek tadika...terus darjah 1 baru jumpa abc..budak2 skang..5 thn dah boleh baca takpayah nak mengeja macam kita dulu...syahmi dah boleh baca sket2 sebab nak tau info kt astro ceria...lepas cerita ni..cerita apa..pastu apa...w/pun hantu kartun at least ada gak inisiatif dia membaca...(ayat penyedap rasa)

MAPPIAU said...

betul tu kak, memang budak baye2 mi-cah tak boleh di pakse sangat. juz biarlah jela ape orang nak kate haih. lain budak lain care. kite yang dah tue (eh tue ke?:p) ni pun tak same jugak kan care masing2

biarlah die membesar tanpa tekanan kan :)

mummy_ayu said...

ala tomeinya dia color2 sambil layan cartoon...
sama ngan Ayu, tak nak paksa sgt kids..biar diaorg have fun dgn dunia dia..plus masing2 ada keistimewaan masing2...kita sbg parents..guide je yg mana perlu..kan?

mummy_ayu said...

ala tomeinya dia color2 sambil layan cartoon...
sama ngan Ayu, tak nak paksa sgt kids..biar diaorg have fun dgn dunia dia..plus masing2 ada keistimewaan masing2...kita sbg parents..guide je yg mana perlu..kan?

eB ezrin said...

xper... bagi dorang enjoy dolo...
tringat ms eB skolah dolo... msk tadika baru blajar bacer kot... so ok la kan? ;p

ratusiput said...

mmg pun..sok dorang dah masuk darjah 3 baru start jd garang.skang ni bg can dulu...ehehe..

etiey.com© said...

bukan sesenang yang disangka pasalnya dorang always right. aduhai... memang tak menang kita

Nini D.. said...

yeayy!!..pandai mi-cah!

Aleyn said...

Lek lu...biar dia dengan dunianyer....proses pembelajaran gak tuh...

fiza said...

Tomeinya tgn mi-cah pegang berus tu ^_^

LyNn HaMzAh said...

memang kena amek masa pun...tp insyaallah dia akan okey nanti...good luck yer mek chu...

Nana said...

hehhe masa mula2 damia gitu gak
klw orang suh kira 1-10 mau nye dia nak kira..
cube klw org xsuruh & org xnampak dia tgk leka2 dok ngira...xyah suruh dia buat

rozana said...

let time decides...sbgai ibubapa, bimbing..:)

QasehnyaRania said...

micah cepat blaja kan :) anak mama chu dan papa jit la katakan....heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...