@churalliya

Monday, April 25, 2011

Dinding Megik Nenek Labu

Kat rumah tu, kaler pensel, cryon, pen, water color, what so everrr semua dah kena sorok.. separuh lagi dah campak dalam tong sampah..

Mula-mula mi-cah gunakan pensel kaler.. baek punya dia kasik conteng dinding kat merata tempat.. Mmg kena marah punya.. tapi marah dlm senyap sbb takut nenek labu dgr.. nnti dia pulak yg marah mama-chu... takottt... gigih lah 2 beranak tu sental dinding dengan kain basah smpai hilang kesan..

lukisan dinding yang pertama..

 mi-cah sental...

mama-chu pun sental.. (tanpa pengetahuan nenek)

dan contengan mi-cah itu hilang.. wahhhh... megik sungguh dinding nenek labu nih... lepas kesan conteng hilang, baru lah boleh bg tau nenek labu :)

 mi-cah suka... 

mama-chu pun suka.. (budak kecik tu yg suruh mama dia pose tunjuk 'good')

mungkin mi-cah ingat dinding nenek labu mmg memiliki kuasa megik... selang 2 hari selepas itu...

adoiiiiii, sikit lagi mama-chu ko ni nak pengsan.. kali ni dia melukis guna cryon okehhhh... ini tidak boleh dimaafkan.. suruh dia sental.. smpai menangis meraung mintak rayuan.. jgn pegi mana-mana selagi tak hilang!! geram sangat.. turun naik napas masa tu.. 

teknik guna kain basah mmg tak membantu.. sudahnya bibik 'basuh dinding' dengan breeze... nasib baik hilang.. legaaa....

dalam kepala nak carik cat kaler kuning je.. nak cat balik dinding tu.. dah la numpang rumah emak kan, tak kan biarkan macam tu aje.. tak patut weii.. emak mekchu ni jenis yang sayang gile dengan rumah dia tu... 

sebelum tido, asyik ulang2 cakap apa yg mi-cah buat tu salah.. tak baik.. tak bagus.. tak elok.. dia angguk sambil mintak maaf.. sambil peluk & cium mama-chu dia nih.. 

2-3 hari lepas tu, pada dinding yang sama jugak.. 

kali ni dia pakai pensel pulak.. nasib baik sikit je... cryon dah sorok dalam lemari.. 

dan penyelesaiannya... 
 

2 in 1 color drawing board.. beli kat jusco melaka lepas abis bengkel ISP hari tu.. harga RM39.90.. board dia besar dan ada magnetic drawing pen dan erased felt pens.. dah lamaaaaa sangat nak beli tapi tak beli2 sebab mahal.. dah jadi macam ni, mahal pun sanggup..

dah la mi-cah... tolong lah bg komitmen kat mama-chu ko nih.. jgn lah nakal2 sangat.. tak sanggup asyik kena bebel ngan nenek labu.. mama dari kecik dah kena bebel, dah masuk 30-an pun kena bebel lagi.. mi-cah sorang je yang kena bebel dah la.. jgn libatkan mama ok.. :)

21 comments:

mummy_ayu said...

alahai..bab conteng dinding nei memang tak leh tahan..tapi alhamdulillah..so far..ian & iris tak pernah lagi la..and harap tu..jangan la....

rozana said...

ada bakat jadi arkitek tu!

etiey.com© said...

hahahha bagus! good job nih.. sabo nya mama

therosputih said...

hakhakhak...mi-chah mi-chah...

dah...pasni jangan conteng dinding lagi tau...

agaknya kena tampah kertas mahjong kat dinding tu kot, senang, conteng pastu bukak...

InaAchik said...

hahhahaa... ops, cam x patut plak nak gelak... tarik blk lah!

lahai... seb baik mama-chu dah tak bertukar hijau! heheheee...

MaMa CyDa said...

ya ampun ... berseni sungguh anak mekchu nih hu3

kalo kat umah MIL, dorang pakai cat aper tuh yg kalis ngan conteng2 nih. lap jek ngan kain kompem ilang. so kalo anak2 mama dok menyonteng kat umah uwan dorang, takdelah atok ngan uwan dia marah. tapi mulut mama still bising2 lah. sbb kat umah kitorg takat nih elok jek takde plak dorg terpk nak conteng kat dinding. mesti dorang akan mintak kertas jugak hu3

Farra Dhelina said...

haha sama lah mekchu..kt pun selalu je tumpang rmh mak..hbs brg2 rmh mak.. na buat cmne..

mama_onie said...

Hahaha mi-cah, mi-cah jangan buat mama chu marah marah tau nanti mama chu cepat tua... (tu pun mami dah nampak garisan kedutan kat muka mam chu kui kui kui)

-oP_ida- said...

mi-cah kreatippp....
sib bek nenek labu tak FENGSAN tgk hasil tangan mi-cah kan......kalo dak jenuhh....

illafira said...

baru first time tgk pic mi-cah x senget bahu .. hehehe..

Nini D.. said...

kikiki...pecah perot baca entry nih

Faizaharis2 said...

hahaha sabo je laaa.....sib baik leh padam kan... kalo tak??...haru laaa mama-chu nak menadahh....

nuyulaisy said...

pndai btl mi cah ni... akak lain kli suruhlah mi cah lukis cantik dan xpyah padam..

nuyulaisy said...

pndai btl mi cah ni... akak lain kli suruhlah mi cah lukis cantik dan xpyah padam..

ratusiput said...

ehehehe...takpe mi-chah...ckp ngan mama...cat yg boleh lap byk jual kat luar tu.pekata mama bli kan nenek labu cat cenggitu...jd mi-chah leh trus conteng mengembangkan bakat terpendam.

.::WaNiE::. said...

kejap je tu kak, tak lama lagi dia lukis balik kat 'white board' dia hahaa


bagus la cat rumah tu kakk !! boleh ek ilang

littlehumblelynn said...

good boy !!sian mama yek..dulu mama pun notti jugak tuh!!hehehe..

MAPPIAU said...

wahh!! mi-cah yang dengan carayon tuh buat anty pun beristigfar okeh aduhaiiii anakk hahahahaha

sabar ye mama-cu :)

~~@lyci@~~ said...

adoiii michah.. cian mama kau kena bebel ngan nenek ari2 hehe... sib baik si budak adam masih blum kreatif tahap cam michah lagi..

♥MiZz-siHa♥ said...

hohoh..bab conteng2 dinding nie sabo je la...nsb baik amie blom tahap conteng dinding lg..tp,dah tahap conteng tangan n kaki sndr..

QasehnyaRania said...

alhamdulillah ...me kasih mama chu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...