@churalliya

Wednesday, June 1, 2011

Ini baru betul terbaeekk dari ladang

Bukan setakat kena siapkan dokumen untuk opis, tapi dapat rasa tetas (petik) buah tembikai dan terus ngappp kat situ jugak.. siap rasa panas-panas lagi... 

Memang pengalaman yang teramat manis dan akan di ingati sampai bila-bila.. nak nak pulak bila kawan baik sendiri yang telah plan segalanya dari saat dia dapat tau yang mekchu akan ke sana.. sehabis boleh dia akan pastikan mekchu sampai dan dapat rasa sendiri untuk memetik buah tembikai..

terima kasih kawan di atas layanan super duper best itu..

 dapat amek gmbr mcm ni pun dah rasa best... kalo dapat duduk atas jambatan sambil sepak2 air kat sungai mesti lagi best..

dah sampai ke ladang tembikai.. nak langkah titi kecik tu pun gigil lutut noks.. 

bukan main tinggi kaki melangkah.. hahaha.. mcm tgh berkawat kekdahnya..

  oiitt oittt jangan tengok vontot mekchu la... tau la suda berisi... suasana kampung macam ni mmg amat dirindui..

 penerangan pasal 'misai' tembikai.. kalo tembikai dah ada misai kaler cokelat, maknanya dia dah cukup masak..

macam nak cakap.. lihat lah doniaaaaa... aku nak petik buah tembikai... hahahaha... excited tu mmg tak boleh nak sorok..


 my 1st experience memetik buah tembikai..

 ini baru betul terbaeeekkk dari ladang... orang sana panggil timun cino.. bukan mentimun cino taw.. hahaha...


manissss sangat.. suka dapat makan yg fresh2 macam ni.. siap leleh2 air tembikai tu.. rasa dia pun panas2 lagi..


yana dan anak-anak..


ini baru suku dari aktiviti mekchu berbengkel kat 'newcastle'.. mesti korang nak tanya, 'pegi bengkel ke pegi bertani'? hahahaha... kira ni entry pemanas khas untuk papa-jit yang dirindui gitu... ehemmmmmm.

21 comments:

bonda dadif aka akish said...

fresh punyo..betoi2 terbaek dr ladang!

ratusiput said...

sambil mnyelam minum air ni tembikai ni mekchu...new experience utk mekchu kan.kalau tak bebetul mane dpt merasa tu :)

Ilhamny.com said...

ooo, begitu rupanya kedudukan pokok tembikai di tanah..mmg xpenah tau..makan jek tau..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

pernah gak petik dari ladang
mmg bes rasa panas suam2 je tembikai tu ehehe

sha a.s said...

bestnye..mmg terbaik dr ladang la!!!

InaAchik said...

teringat masa kat kg jugak...
bapak ina mmg ade kebun timun cino ni...

Nini D.. said...

wah....!!

mummy_ayu said...

ini memang betul2 terbaik dr ladang..best tu..fresh...

~~@lyci@~~ said...

wahh.. terbaik wokk.. kau ada bwk balik tak sikit..

♥MAMASYAZA♥ said...

wow, fresh ni, best

CaDLyNN said...

fuiyoooooooo.....nak jugak!
mesti manis gile kan mekchu..
a'a kat klate panggil timun cino..haha
dulu mase blaja kt kuantan blur2 je bile classmate kate harini makan timun cino..hahaha

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

mmg terbaeek dr ladang r..
hehehe, bestkan leh maman fresh²..
pernah gak sebey timun cina fresh2 gitu time lawatan kije pertanian projek diraja machang, kelate.. best!!!

~izan~ said...

betul2 fresh ni..timun cina ek nama lainnya..tembikai la tu kan hikhikhik..blur kejap hehe

fiza said...

Memang betul² terbaek lah...fresh.. ☺☺☺

etiey.com© said...

weh kat mana tu mekchu?

safina aishah said...

bestnyer..berbudi pada tanah dapatlah hasilnya

puan nina said...

terserlah keceriaan mekchu..mesti sedap hasil petikan sendiri kan

Just Call Me Bitt said...

syoknya masuk ladang tembikai...nak itutttt hehe

mummysyafie said...

ecehh...sunggu terbaik dari ladang. petik n makan kat situ je.

MAPPIAU said...

wooot wooooot memang nampak eksited muke mekchu makan tembikai tuh heeehehehe

Pepel BoNda AmaNi said...

suka tembikai kuning jugak...sedap sangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...