@churalliya

Thursday, October 20, 2011

Aktiviti cat-cat

Sekian lama tak menjamu mi-cah dengan alatan tulis sejak dia membuat onar pada dinding megik nenek labu dia.. Tak kuasa kalau mekchu kena sental lagi.. tambahan pulak kuasa megik dinding tu seakan dah hilang :(

Malam tadi dia mintak nak main cat-cat.. Sebut chart-chart.. bukan kucing-kucing..

Lama tau, last main cat-cat masa bibik ada lagik.. sebelum keluarkan peralatan cat-cat, macam-macam pesanan keluar.. jangan main kat kapet nanti kotor, main kat atas lantai je.. pegang berus elok-elok, nanti kena baju.. jangan tumpahkan air, bla bla bla....

Tengok-tengok...
wahhh... dah pandai kaler ikut bulatan.. masa tu dia belum campurkan kaler lagi..

suruh pakai kaler pensel tak nak.. nak yang mencabar aje.. ko tak tahu mama ko ni sangat mencabar nak mengemas?

pas tu mintak lukiskan rumah.. apa lagi bentuk rumah yang pandai nak lukis.. konpem rumah bentuk kotak tu kan... hahahaha... tp mi-cah kagum ok tgk rumah ada banyak tingkap.. walau pun mula-mula dia komplen kat pintu tak de tombol =))


atap terbakar katanya.. hahaha...

rambut dah memanjang semula.. kembali ber k-pop la nampaknya..

Pernah membincangkan isu umur yang sesuai untuk hantar anak ke taska/pre-school? mekchu bincang2 dengan geng bas sekolah mekchu.. borak punya borak dan dapat kata sepakat bahawa tunggu anak berumur 5 tahun nanti baru nak hantar anak ke taska.. lambat? kenapa?

Sebabnya hanya 5 tahun itu lah sahaja masa yang ada untuk anak bermain secara bebas tanpa sempadan.. ecehhh.. memang kat taska pun main je yang lebih kan.. atau dgn kata lain anak tanpa sebarang komitmen..

Start anak dah masuk 6 tahun nanti, haaaaaa belajar lah sampai 20-30 tahun akan datang.. masa tu dah tak bleh nak skip-skip lagik dah.. korang kecik2 dulu ada tak rasa nak protes macam ni "sape lah yang wujudkan sekolah niiii....... *^$%$t&(m*^!!" 

Sebab tu tak nak lah pressure anak.. biarlah dia membesar seiring dengan perkembangan dia.. bila dah sampai masa nanti dia akan dapat menerima semua itu dengan sendiri..

"Papa dulu darjah 1 baru kenal ABC". Tapi kita tak boleh nak samakan budak zaman dahulu dengan zaman angry bird sekarang kan..eh, mi-cah tak pandai ok nak main game kat phone/ipad nih sebab kami tak galakkan..

Pendapat korang macam mana pulak? Alamak, ter serius pulak topik petang ni..

11 comments:

marinahunny said...

setuju gak mekchu, tggu 5 thn baru hntr sekolah. semnetara nak 5 thn tu blh la ajar basic kat rumah kan, ajar manja2 je, x yah series sgt..

Mimy Hamid said...

kalau nak hntr gak cari yang school 4 tahun like tumble tots ke...bagi dia kenal kawan,...nanti 5 thn baru sekolah serius...

littlehumblelynn said...

5 thn just nice jerk :-P

eisyaawie said...

mmg 5 tahun tempoh yang sesuai....

kalau masa 4 tahun dah antar,...diaorang dok main jer kat kelas....

tp kalo 6 tahun baru nak antar....nanti nak pegang pencil pon tak pandai lagi....

anak saya sumenya 5 tahun masuk taska....

Nini D.. said...

Cik Mat taun depan nak g masuk PASTI..kununnye..
sebab??...ari2 dia dok sebut nak pi school..masalahnya popo pon tak abes training lagik..takkan nak anta pegi pasti dengan berbekalkan pampers?..fitam!

mummy_ayu said...

5 tahun la just nice..takut lama2 nanti,dia org pun boring...

Alycia said...

ntha la.. xde pengalaman kan.. xkan nk samekan pengalaman kt dulu dgn anak skrg.. dh plan nk antar adam ke tadika umur 4 tahun nnt.. biar jer lah dia blajar main2 dulu.. janji dia nk g skul..

CaDLyNN said...

eheh..takde anak lg tapi sibuk nk komen...adik2 lin...5 thn da start anta tp main2 je..selalu ponteng tadika..6 thn baru ayah tegas sikit tak kasi ponteng2 dah...

fiza said...

5 tahun dah bley hantar. Baru jer buat survey tadika. Bley tahan gak registration fees nya.

::NureeN:: said...

stuju.........
5thn rasa dah bleh diharapkan.. dah pandai nk jaga diri.. ;)

mama adaman said...

from my opinion, coz dah hantar adam since 4 thn kan... 5 thn adalah masa terbaek antar budak coz kalu antar awal2 nie dia cepat boring.. budak laki lagi laa kan... angah pun wani tahun depan4 thn wani tak antar lagi walaupun dia dah beria2 nk gi skull siap cakap " mama angah dh tak pakai pampers dah.. blh gi skull" tp skrg bg alasan, "angah tk pandai basuh yak lagi.. mn leh gi skull" hahhaha ajar kat umah jer dulu... 5 thn is a nice....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...