@churalliya

Friday, December 16, 2011

Anak dia sorang.. boleh lah beli semua yang mewah-mewah

Panas setiap kali dengar pernyataan macam tu.. terasa macam tidak berhati perut langsung.. Walau pun bukan ditujukan pada mekchu, tapi bila terdengar terus zasssssss panassss telinga ni..

Tajuk tu antara dialog seorang Hamba Allah yang tidak dikenali.. mungkin sedang hangat bergosip dengan teman semeja dia masa tu.. kebetulan lalu kat situ dan tercuri-curi dengar..

Kenapa erk? Perasaan cemburu dan iri hati itu perlu ada dalam diri? Tak boleh ke kalau kita cuba untuk memperbaiki diri daripada bercakap bukan-bukan pasal orang.. Rezeki masing-masing kan.. Rezeki tu semua kerja Tuhan kan.. Kenapa perlu dipertikaikan?

Issshhh tak faham lah.. anak satu pun salah, anak ramai pun salah.. Jadi berapa sebenarnya jumlah anak yang paling ideal? Boleh jawab?

sebenarnya gambar kenderaan mi-cah tidak ditujukan untuk entry ni.. tapi bila terdengar tadi, terus terasa di hati dan mungkin kah ini yang dimaksudkan oleh Hamba Allah itu?

Izinkan kami menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan terhadap anugerah kami ini dengan cara kami sendiri, kemampuan kami sendiri.. Iya benar, walau pun hanya seorang..

Dia lah racun, dia lah penawar.. 

Tak perlu lah sibuk mengenai hal orang lain.. Jaga diri dan keluarga kita masing-masing adalah lebih molek.. 

27 comments:

mikamusz said...

yelah, aku rasa, kalau aku tunjuk stroller Darin pun orang akan cakap.. "apa? anak sorang pun sampai 3 stroller???" ooppssss

Nini D.. said...

btol!..

kalo kita berkemampuan,apa salahnya.
kita juga tau macam mana nak mendidik anak..
tak semestinya dimanjakan dengan pelbagai mainan,maksudnya kita sengaja nak spoilkan anak kita.

buat ahkak yang bergosip tuh...MINDA ANDA HARUS TERBUKA SIKIT KAK..

sekian!

lydzar said...

komen pasal angka anak ni takpernah abes kot. kalau sorang ditanya bila nk tambah, kalo dh ramai dikutuk asek beranak aje. haaaa so abaikan sbb takkan abes punya.

cuma bab kemewahan ni mungin benar. bila anak sorang, kita mampu tumpahkan segalanya kt yg sorang tu ditambah lagi kita sgt excited dgn every gadjet/toys supaya anak kita dpt rasa. tp bila dh mula bertambah, 2-3 dan seterusnya kita akan lebih berhati-hati dan tau macam mana nk spend duit tu dengan sebaiknya supaya setiap anak dpt merasa atau tidak. cuba berlaku adil dengan setiap orang tu. hehe my 2cents :D

shaza said...

sape yang mulut takde insurans tu yer?? anak sorang atau ramai tetap di layan sama rata.. ikut kemampuanlah kan.. kalau mampu apa salahnya..

Nad @ MamaZakwan said...

saya pun terasa, huhu!
apa lagi mekchu
balas la dgn penuh toleransi di hari jumaat yg indah ini kat akak tu, huhu! ;)

R.R.Z said...

akak-if sy satu hari nanti pon akan jadi mcmtu.

anak sorg, standard la kak. kat sape lagi kite nk belikan nak-nak plak masa kecik2 dulu sy x merasa. Yes, ape yg sy nak dulu..pasti anak sy akan merasa. Insyaallah..kalau ade rezeki lebih.

:-)

*SiRibenMerah said...

anak sedara ai 4 org..
hehehe..
nak wat camne.. anak ai x dak lagi.. tumpang kasih anak org laaa..

hurmm, nape perlu cemburu kan??
x faham btul...

Mimy Hamid said...

soalan yang biasa kita dgr sana sini bila kelebihan pada anak sorang ni..rasa nya tak salah la mekchu..rezeki anak kita yang sorang tu apa salahnya..tak yah la duk pertikai...rezeki anak itu la kalau dia sorang macam macam dia dpt....jgn cemburu..tak baik

amirah said...

setuju!!

marinahunny said...

manusia ni mmg sntiasa x puas hati. even dgn diri sndiri pun x pernah rs puas, apatah lg kalu tgk org lain yg lebih dr diri dia..biarlah mekchu..kita doa semoga dia sedar dan terima kenyataan..

Bitt (double IS) said...

eeee mekchu kita pon tak suka tau kalu terdengar org yg suka cakap mcm tuhhh..orang mcm tu la patut kite jahui kalau kite kuat...kita rapatkan diri betulkan masalah dia...akekekkekeke dia tu ada masalah hati mekchu....saya suka jauhkan diri dari org yg ada masalah hati sebab tak mau berjangkit kat saya...akekkekekekke

littlehumblelynn said...

jangan layan org jeles :-))

Lady Rina said...

jeles la tu...penyakit hati memang susah nak ubat...yang penting kita happy with our family...kannn...:)

Alycia said...

btul2.. aku setuju.. bc tajuk jer pun aku dh terasa dah huhu.. biarlah kt membesar anak kt dgn cara kt, dgn kudrat kt, dgn kemampuan kt.. dulu kt kecik2 xmerasakan..

eB ezrin said...

singgah dlm ke'MC'an. bb lembab laks tuh hu3.
eB ms aerish srg dolo pn selalu dgr g2. sampaikan psl anak warded 1st klas pn nebor dok jadikkan topik mtg tingkat drg. mak aiiiii......
mmg angen... dh msk dua, len laks isunyer, anak rapat.... dh 2 org tuh jerk... kater anak manjer sbb tuh dpt mcm2. hai. smpai tua pn x abes kot? grrrrrrrrrrrrr.
biler kena kat btg idong depA. AWAT DIAM? AWAT SIMPAN?. geram kan?. hu3

Cho Zila said...

entahler payah nak cakap perangai orang tak sama kot.. lantakler jangan dikisahkan.. belipun bukannyer mintak kat orangpun.. janji kita puas hati anak kita suka ... jangan dipedulikan ...

syawalsimpsons said...

sabar la mekchu dengar ape yang dorang nak kata...dorang tak tau bagaimana kiter mendidik N menjaga anak kiter

wildcutecat said...

setuju sangat. duit kite, sukati la kan nak beli apa untuk anak sendiri. tak kisah la anak sorang atau ramai.

InaAchik said...

xder anak cakap... anak sorang cakap jugak... beranak tiap tahun pon bercakap jugak! kesimpulan:!~ nak kena skolah deme2 yg suka bercakap pasal Qada' & Qadar Allah ni!!!

Emy Omar said...

Tu la kan,manusia ni suka sgt dengki mendengki,rezeki masing2 bersyukurla dengan rezeki yang kita ada seadanya..jangan sibuk dengan rezeki(periuk nasi) orang lain

MaMa CyDa said...

ehmmm org tuh jeles kot sbb dia tak dpt nak penuhkan impian cam org lain. kita berkemampuan, ikut jeklah keperluan kita. mama anak dah 2 nih pon, lagiklah sumer barang kena beli double. setiap anak tuh kan ader rezeki masing2. tak perlulah kita nak cemburu dgn rezeki org lain ...

Em's Family said...

alaa biase lah tu, i lagi lah, anak sorang, dah umur 5 tahun dah.. memang dah rezeki anak i dapat ape yang dia nak. lagi pun ape gune kite keje kuat kalau bukan untuk anak kite kan.. susah nak puaskan hati semua.. ape kite buat pun tak kene.. so.. pedulikkkkkk hehehe

Softtouch [Hanim] said...

abaikan je org2 mcm tu...kita punya anak kita punya sukalah kan...sabar yer...

zie said...

Statemement yang penuh hasad dengki - apa salahnya kita beli banyak untuk anak? Dah kita mampu, takde salahnya.

Takkan kita beli untuk anak kita sendiri pun, dia nak jeles.

Tak paham manusia nie....ish..

Beli aje Mekchu, Mi-cah suka, kita pun suka tengok Mi0cah mainan banyak...

aLyNnZ said...

salam, mek chu alynn terpanggil utk memberikan komen..alynn setuju sgt dgn kenyataan rezeki masing-masing..anak sorang sama jugak cucu sorang..dilimpahi kemewahan yg tidak kita jangka..mmg x elok sebenarnyer memanjakan anak tapi itular kenyataannyer..

zaid said...

baru terbaca post yang nih. sangat bermusim dengan dilema aku laki bini sekarang.

susah sangat agaknya orang nak fikir yang orang lain mampu atau layak. tak perlu la dibisik2kan, dijeling2kan. let be as it be (sesuka aku aje buat ayat).

nak buat post gak pasal nih...

QasehnyaRania said...

mulut tempayan boleh tutup tapi mulut orang tak boleh nak tutup...
kalau tutp pon sekejap je...

macam su tak da ank ni lagi la ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...