@churalliya

Monday, December 19, 2011

A Famosa Animal World Safari - Safari Truck & Wild Wild West Show

Kalau 2-3 minggu lepas percutian singkat bersama keluarga mertua di Gambang, kali ni giliran bercuti bersama keluarga mekchu pulak di Melaka.. Planning yang agak terkejut-kejut.. 2 syarat yang ditetapkan, iaitu boleh bermalam 1 malam AJE dan yang dekat-dekat cukuplah... adoiiiii.. makna dia destinasi tak boleh yang jauh2 dan berusaha sedaya mungkin tak nak kat PD lagi..

Family kitorang tak ramai. Mekchu ada 3 beradik je.. Family abang tak dapat ikut pulak. So, bertambah senang lah nak buat plan. Yang susahnya part booking hotel.. Memanjang fully booked. Ntah cemana resort call kata ada orang cancel booking.. Alhamdulillah..

Teringin nak ke Melaka. Tapi bukan Melaka sebelah banda hilir sana.. itu konpem orang ramai.. tak nak lah bersesak-sesak lagi.. kali ni nak yang relek2 tanpa menyebabkan kepanjangan muncung siapa-siapa pon.. hahaha..

Mekchu ni perasan macam mi-cah tu dah besar sgt.. agaknya sebab dia dah bebas pampers kot.. beg susu dia ada je dalam keta tu.. tp tak bawak keluar bersama.. dengan pampers, susu, selipar dia semua pun tak bawak turun.. stroller pun tak ingat nak bawak. berlenggang mak enon aje..

Tak pe. Tawakal supaya anak baik-baik saje..

nampak jelingan mata mekchu tu? mi-cah, jangan macam-macam ok.. 

Masuk-masuk je korang memang akan dipaksa amek gambar dengan orang red-indian.. gambar nanti mekchu share.. tak semenggah sebab mi-cah menonggeng ketakutan..

Lepas tu nampak org beratur nak naik truck safari.. oooooooooo itu mmg hajat lama yang terpendam.. barisan panjang pun tetap tabah.. apa2, selamat kan emak dulu. suruh dia tunggu kat kerusi tepi. Lutut mak tu bukan kuat sangat nak kena berdiri lama.. Biarkan anak-menantu-cucu yang beraturkan..

berlapis-lapis.. tapi demi pengalaman..

tak pe.. selagi mood anak baik, maka semua pun baik-baik aje.. 

Kebetulan masa beratur tu ramai pulak driver truck yang tengah rest.. masa makan dorang kot.. apa lagi, bertambah lama lah menunggu..

Bila dah dapat naik truck, gembira bukan kepalang.. berbaloi nak dekat sejam beratur..

apa hal nampak gemok? tak pe, mekchu sukaaaaaaa.....

antara haiwan yang ada kat dalam safari tu.. ada banyak lagi, tapi malas pulak nak edit kat photoscape :)

tujuan pegi melaka ni pun sebab nak bawak emak berjalan.. misi tercapai bila emak happy!

Memang adventure ok naik truck ni.. feremfuan mengandung dan kalo ada sakit jantung tak bleh naik ok.. kitorang terbayang harimau tu nanti akan terkam ke arah kitorang.. sebab tu mekchu tak nak duduk tepi..

Akak mekchu pulak ingatkan nanti truck tu akan berhenti kat kawasan padang lapang dan nanti ada haiwan yang datang kat truck.. mana celah la nak carik padang lapang kat sana. pengaruh National Geographic terlebih uols!!!  truck tu berhenti sekejap2 je pon.. kiri nak pandang, kanan nak pandang.. tapi mekchu lebih pandang belakang. Takut ada yang mengikut :)

korang memang kena try naik truck safari ni.. pengalaman menggeletarkan bila anak mata harimau dan anak mata kita bertentangan dalam jarak yang amattttttt dekat.. terus jantung berdegup kencang dan rasa nak kencing pun ada!! seraaammmmmmmm....

Turun je truck ngam2 ada sikit masa nak berlari ke Wild Wild West Show.. hujan halus-halus pun turun.. tp kitorang feeling macam jalan dlm salji aje :)

Otw berkejar ke show, sempat lagi.....

maintain angkut pistol belon budak kecik tu.. buat spoil gambar aje..

3 kali toleh bila nampak papa-jit bersiap pagi tu.. ingatkan dia nak gi beli roti canai kat kedai depan rumah.. hahaha.. seluar katok dengan selipar aje.. pehlisssssss.... mi-cah pulak sangat baik.. semua gambar pun dia buat trade mark dia.. 

Di Wild Wild West Show.

ramai.. tp kali ni mekchu tak de masalah dengan orang ramai mcm ni.. tidak berhangin seperti biasa.. 

Duduk belakang sebab dah lambat.. tak pe.. pemandangan masih jelas.. Show ni best sebenarnya tau.. tp tak faham jalan cerita.. mmg tengok aksi koboi berlawan aje lah.. Efek memang terbaekkk.. berapa kali melatah sebab terperanjat dengar bunyik tembakan.. Kalau terbakar tu memang siap ada keluar api semua.. bom pun memang meletup habis..


Mi-cah happy tonton show. Siap tepuk-tepuk tangan sambil goyang2 montot dia bila koboi tu menari. Tapi nenek labu pulak yang 2-3 kali ajak keluar.. hahahaha...

gambar tak letak banyak.. sebab korang boleh bayangkan sendiri kot.. tembakan, lompatan, kejaran, letupan, kelucuan, kebakaran, etc etc..

last sekali, bila tangki air tu pecah maknanya show dah tamat.. 

Rasanya entry ni juga perlu ditamatkan sampai sini dulu.. Mata ni meronta-ronta mintak direhatkan.. Jap nak tukar tajuk jadi part by part.. entry cuti2 mmg susah nak dihabiskan dalam 1 entry.. kannn..

Harga tiket, masa show, do's and don'ts, penginapan, review baju harimau cantik OMG yang mekchu pakai, ehhhhh... dan macam2 lagi yang menarik di entry akan datang ok..

16 comments:

amirah said...

a famosa resort best gak kan mekchu?

Nad @ MamaZakwan said...

okeh no hal! :)
cepat2 tau update!
hehheheh

Mimy Hamid said...

oo ke a famosa family oren ni...hamboi micah kemain kepala teleng...auwwwwwww cumil

Lady Rina said...

seronoknya bercuti....:)

Alycia said...

review bj rimau tu sila buat cepat yer haha.. eh, yg sluar g USS dulu pun kau xcite kan huhu... majuk ..

mcm best jer tempat ni.. bole masuk dlm list cuti2 msia tahun depan.. antar proposel kt en ajip jap lg ;)

syawalsimpsons said...

SUE PON DAH g...BEST KAN...

Bitt (double IS) said...

2 tahun lepas rasanya pernah pergi...tapi tu la memang scary mary naik truck tu...ahhahahha sama la kite mekchu...asik dok usha belakang jek kejenya...akakakkakakkaa

eB ezrin said...

part maner nih sebnarnyer dear?

kazmyra afkar said...

tak pernah pergi, nak pergiiiiiiiiiiii

AKO @ retna said...

bagus bagus mekcu, baru plan nk g krismas nanti... cecepat ek siapkan entry ahhaa :p

aLyNnZ said...

xsabar nak tunggu entry selanjutnyer sebab mmg plan nak g a-famosa..nak tau harga tiket utk kesemua skali n penginapan..

mi-chah kiut larposing gitu suker tgk..

KhaiZa said...

wau.. syioknya..

amiey lee said...

besttt dulu pegi masa sarah umur 6 bulan... haha naik truck tu terhenjut..segala lumpur dia bedal... nasib la sarah ok je siap tido..ibu n ayah dia yang layan terlebih heee

Softtouch [Hanim] said...

best....mas apg ari tu xpegi pun safari tu...rase rugi plak xmaik pakej tu..xpe xpe nnti pg lagi..

seronoklah mak mekchu kan...dpt jln2..sy pun hepy kalu mak kita hepy..

amboi midah..teteap ngan telengnya tu..comel sgt! dicha pun kdg2 teleng mcm tu jgk mekchu bila kita snap pic dia..

Em's Family said...

waiting for next entry.. hehe .. kalau me tak kisah mane2 pun janji cuti !!

Eri-chan said...

yg penting semua org gembira & teruja! yeay!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...