@churalliya

Wednesday, December 14, 2011

Muka naik ruam

Muka dah naik ruam.. nampak tak bintik-bintik merah tu.. 2-3 hari ni baru perasan.

Gatal-gatal mula dari bahagian mata, pas tu kat pipi, hidung.. sekarang kat bahagian rahang tu.. Kat mata ni kan memang sepanjang masa pun gatal.. kalau sekali dapat menggaru, memang nikmat... sampai merah2 bijik mata.. kalau pegi klinik konpem dapat MC sakit mata..

Dan sekarang ni muka ni terasa mengenyammmmmm sangat.. tau ke apa mengenyam tu? dia gatal yang minta digaru... ohhh apakah semua ini?

Bila sentuh kulit memang akan rasa kasar semacam.. Petang ni opismate suruh minum air kelapa muda.. katanya nak kena campak.. dah lama tak demam ni.. tp kalo sekali demam memang teruk.. ohh tidak.. mengapa semua ini terjadi ketika suami tiada disisi? Tsk.. tsk..

Korang pernah tak kena gatal-gatal macam tu? Kenapa boleh jadi macam tu? Mekchu tak de resdung pon.. Boleh tolong suggest apa yang perlu mekchu buat untuk atasi masalah ni? Tak vougue lah ahkak ko kalo muka naik ruam dik non oiiiii...

18 comments:

ratusiput said...

dia soh mekchu rest tu kat rumah :) takpela mekchu kalau mmg nk demam jgn usik ruam tu.biar dia kuo sume.kalau bukan demam baru cari penyelesaian lain...

mama ADAMAN said...

KAU ADA PAKAI apa2x ker sehingga kuar ruam? .minum air kelapa kalu tul campak... tapi bahaya gaks takut nanti minum awal2x nie campak tak latah dia tak keluar kat luar kat dalam lak dia kuar..nanti yg tu lai sakit..samapi ke dalam leher.. better pi klinik lah

shaza said...

Su, ade tukar skincare atau makan ape2 yang alah ke?? Rasanya kalau demam campak tak gatal kat muka tapi gatal2 kat badan..

Mimy Hamid said...

cuba check pencuci muka, toner, krim, foundation, bedak ke mungkin dah expired tak sesuai...

Alycia said...

mekchu ada demam tak sblm ni.. kalau demam dulu, pastu br kuar bintik2 ni kompem campak.. minum air kelapa byk..

CaDLyNN said...

haritu lin jadi cmni..terus p klinik..die bg ubat sapu dan ok...risau sangat...naik merah2...takyah pakai blusher kat pipi..haha

QASEHNYA RANIA said...

npe ni mekchu? mekchu tersilap makan pa pe kot...myb alergic. jgn la garu2, cian kulit tuh.. ;p

InaAchik said...

lahai... kesian nok ops mok lah manja sket... kesian mok kesayangan aku neh... cer tuam air suam mok...

Nida said...

ada ekzema ke.. atau kulit kering. Kalau anak-anak Kak Nida time winter atau summer mesti selalu kena macam ni sebab kulit kering, kena letak pelembab selalu. Boleh didapati di farmasi, cuba mekchu tanya.

e.l.i.z.@ said...

haah kalau campak, dia demam dulu..hubi eli mcm tu la..heran jgk, dh tua² naik campak..rasa mcm masa zaman budak je campak² ni

MaMa CyDa said...

tengok cam agak parah jek tuh ... mekchu ader allergic ngan apa2 ker?

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

nape, mek chu ada makan ape² benda yg allergic ke?

kena gi clinic la, nnti melarat..
haah, x de vogue lg la dear.. ;-p

Pepel BoNda AmaNi said...

sama cam amani la...dia pun naik2 ruam cam tue..tapi kat badan jerk...maktok cakap..kena demam campak tue kot...aduihhhh la..

Bitt (double IS) said...

panas kot...muka jek ka???

Farasyaz said...

Nak taw mcm mana awak sembuhkan ruam kat muka ne? Saya pun tgh mgalami ruam mcm ne cuma x berapa gatal.

Anonymous said...

Sy pun ada kna start rya aji taun lpas...dh okey tp kerap jg jer tp bahagian dagu arie muka lar....dh g klinik doc ckp de pakai skincare ada sy ckp so doc suh stop..nk dkat sebulan lebih stop skincare..pstu jd blik...ada doc syorkn suppliment...ada yg spa taw????pleezzzz...

Anonymous said...

Sy pun kna cm ner nk hilangkn..kerap sgt naik...

Anonymous said...

Same la muka sye mcm tu ,pagi2 tu die tk keluar bila time panas tegahhari tu mula bintik keluar ,bnyk bahgian kelopak mata ngn pipi,gatal sebb apa ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...