@churalliya

Friday, October 5, 2012

Check-up @37 weeks : Antara tak sabar dan berdebar

Kalau mengikut kepercayaan orang-orang lama, tempoh perempuan mengandung adalah 9 bulan 10 hari kan.. maknanya kalau dalam kiraan minggu dan hari adalah bersamaan................. 37 minggu dan 3 hari.. Tatkala entry ini ditulis, pregnancy ticker telah menunjukkan 37 minggu 2 hari..

Korang cemas tak? mekchu cemas....

perut sangat maju ke hadapan kebelakangan ni.. 

Perkembangan kandungan di 37 minggu..
1. Berat mekchu tiba-tiba dari 60.5kg menjadi 62kg dalam tempoh seminggu.. gulp!!
2. Berat baby pun naik mendadak dari 2.25 kg kepada 2.8kg.. my oh my... ada jugak jejak 3kilo nih...
3. Air ketuban mencukupi...
4. Baby girl is coming soon..
5. Minggu depan amek darah untuk check HB lagi.. 
dannnnnn paling suspen..
6. Baby dah pusing ke bawah dan muka baby dah tak nampak.. sebab dia dah mula berpusing dan mengambil kedudukan yang sepatutnya.. macam on ur mark.. get set... dannnnn bila-bila saja akan GO!!!

Bila scan memang nampak belakang kepala dia aje lah.. tau kan kalo nak bersalin baby akan pusingkan muka dia menghadap ke dalam.. baby akan lahir dengan keadaan mukanya memandang ke bahagian dalam ye.. jangan pulak pikir keluar-keluar je dia dah pandang doktor.. doktor yang akan pusingkan baby nanti.. hahahaha info ni mekchu pun baru tau bila nak masuk anak 2..

Pesanan doktor,
Make sure u monitor ur baby movement at least 10 groups of movement in a day..

terus dapat chart ni dan kena promise dengan doktor.. huhuhuhu... 

Malangnya hari pertama dah lupa nak bawak.. tertinggal atas meja bilik.. syhhhh, jgn bg tau doktor ok..

Doktor siap nak bagi MC 2 hari lagi.. semalam dengan hari ni.. amek MC untuk hari ni aje.. tapi tak MC pun sebab ada miting yang perlu dihadiri.. tsk tsk tsk..

Dibelenggu perasaan antara berdebar dan tak sabar..

Berdebar : sebab tak tahu apa tanda yang akan keluar.. lendir kah? darah kah? pecah air ketuban kah? dan paling berdebar nak tunggu sakit contraction itu tiba..

Tak sabar : sebab dah tak larat membawa perut ni.. dan tak sabar nak cuti 3 bulan.. hohohoho seronoknyaaaaa...

16 comments:

Aini said...

wah berdebarnye... sy baru 12 minggu...huhu

fiza said...

Good luck mekchu. Smoga dipermudahkan olehNYA.

SURIA AMANDA said...

gud luck..what? cuti 3 bulan...nyesal x keja ngan kerajaan...

mama tisya said...

smoga smua dipermudahkan....bestnye micah nk dpt adik gegeurl

**dh bli ke promo photobook..td ada kita update lg promo..kalo nk tgk dtg blog kita ye

kayyana said...

kak, org kene minum air gula next week... =( air ketuban tinggi.. pls pray the best for me and baby kak... and all the best for you

amirah said...

kitew lak yg berdeborrr...semoga semuanya okey ye

JIVEBUMZ said...

jgn pk sangat mekchu.. buat rilex je insyaallah kalo baby dah duduk kat kedudukan yg sepatutnya mmg tak da masalah la.. saya dua2 anak ckup 39 minggu brapa hari ntah.. kira lagi 9 hari nak due la dua2 kluar.. hope mekchu ada lg 2 minggu hehehe

yana said...

Puan rasa baby Najwa 3.15kg..scan x tepat biasanya..dan chart tu puan lupa buat..kena marahlah kan..tp sbb kita sendiri dh pandai monitor..selagi baby gerak..fine..
InsyaAllah hb naik..berat dah naik tu..

syawalsimpsons said...

serronok org nak coti 3 bulan ni..mak tang ni baru 20 hari dah beku otak duduk umah...adoi...buhsan...mmmm...nak kasi tau doc la.."doc mekchu tak bawak jadual tu"..kakakakkak...

kemma said...

tumpang x sabar jugak..hehe..syoknya rse time tgk baby pas bersalin :)smoga selamat semuanya

nabila zaremi said...

Kak Sue..Uda pulak kurang semnggu je lagi dari due date...resah gelisah jugak nie...my 1st baby will born...

Chekpid said...

Gud luck beb...selawat n zikir lebih banyak,k!

Aleyn said...

Wah x lama dah ni...

therosputih said...

mekchu...berdebar nih...hope dipermudahkan segalanya....baby keluar time papa jit di sebelah...insyaallah, jika itu ketentuannya...

-cinta soFiaSafiya- said...

Moga ALLAH permudahkan proses kelahiran baby mekchu.....

teruja tgg baby mekchu keluaq nih..:))

QasehnyaRania said...

semoga dipermudahkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...