@churalliya

Thursday, October 11, 2012

Check-up @38 weeks ~ Baby belum nak keluar lagi

Check-up selang seminggu..

Perkembangan mummy & baby di 38 minggu..
1. Berat mummy naik lagi..... dari 62kg menjadi 63kg.. Doktor kata kalau berat masih naik, belum tanda nak bersalin lagi.. (ohhh begitu rupanya)
2. Berat baby pun naik lagi... dari 2.8kg dah menjadi 3.1kg.. Dah cecah 3kilo okehhh.. Doktor siap 'hoorey' sambil angkat 2-2 tangan masa scan..
3. Air ketuban as usual, cukup.. Kalau tak cukup, itu merbahaya..
4. Bacaan HB naik!! sukaaanyaaaaa... dari 9.2 menjadi 10.2.. So doktor soh continue makan Iberet Folic Acid tu dan kena kekalkan pada bacaan 10 ke atas..

Alhamdulillah, berkat ikut petua kawan-kawan yang berpengalaman jugak kan.. Ternyata berhasil..

Doktor pesan lagi, dia kata biarkan proses bersalin ni jadi dengan sendiri tanpa perlu induce.. kecuali kalau keadaan memaksa seperti baby kurang gerak atau kurang air ketuban.. Kalau tak de tanda nak beranak bila dah due date nanti, itu lain cerita.. Expected Due Date adalah masa Raya Haji nanti..

Tak mo lah bersalin cepat-cepat.. nanti cepat kena masuk opis.. hahahaha...


Bila scan tiba2 nampak semula muka baby.. hihihi.. kan ke minggu lepas dia dah berpusing menangkupkan muka ke dalam dan dah ambil kedudukan sepatutnya.. Sekali semalam dia tunjuk muka dia lagi kat mama & papa dia.. tapi still kepala di bawah..

Haishhhh.. lambat lagi la ni nak keluar..

Itu memang posing faveret baby masa dalam perut.. tido dengan tangan di muka.. kalo tak tangan, kaki di muka.. konpem tak suka berbedung nanti ni...


Sekurang-kurangnya lega jugak dalam sehari dua ni bila doktor kata lambat lagi nak bersalin.. Dia target mekchu akan bersalin dalam minggu depan..

Jadinya, saya masih di sini mengupdate blog.. kikikiki.. Hari ni dan esok dapat MC lor.. Doktor soh rehat kat rumah dan monitor baby movement.. Bila dok rumah bukannya monitor baby movement, tapi abg long mi-cah punya movement.. aduhhh, lasak sungguh dia sekarang...


14 comments:

Lynn Hamzah said...

next week dah nak bersalin ek mekchu...seronoknya dapat jumpa baby baru...

syawalsimpsons said...

yalo kalo berat still naik, lambat lg nak bersalin..sama la ngan sue dolu, riso berat tak naik, naik pon sikit je..mmmm...last2 beranak jugak..

pose BB sama ngan pose izz...izz dalam peyot tu suke pose tido gitoo, sampai la dah kuar pon, tido pon gitoo, dah bedung pon, tgn kuar sebelah, pastu tgn kat muka...mmm

yana said...

banyakkan baca doa nabi yunus tau..:)

amirah said...

dh dekat dah tu...sikit lagii..chaiyok chaiyok

littlehumblelynn said...

uwaaaa
jeles tgk mummy berseri2 muka nk tggu due tuh!
t.care mekchu!!

therosputih said...

alhamdulillah, ada entry terbaru mekchu...risau nih, takut tetibe mekchu senyap...hehehe

Nad @ MamaZN said...

Btul mekchu...kalu berat masih bertambh,blum nk bersalin lagi..saya dulu pun gitu jugak...
Minggu ni berat naik,minggu dpn berat sama,takde naik turun tgk2 dlm mggu tu la saya bersalin ;)

kemma said...

x sabarnya nak tengok adik micah..xcited jugak ni..hehe

CaDLyNN said...

baby tunjuk muka? baby tak sabar nak jumpe abg long die kot :p

Mimy Hamid said...

mekchu baby sedap lagi duk dalam tummy dia nak makan sedap..nanti keluar minum susu je..all the best beb

watyz said...

baby sayang nak tgglkan perut mummy dia tu... :)

Alycia said...

kalau raya aji bersalin, kompem kau xbole mkn rendang hehe..

Dee said...

comelnya mekchu..baby pun cute dgn tgn tutup muka gitu..

moga mekchu bersalin dengan mudah dan lancar ye..take care..

QasehnyaRania said...

minggu depan...saya pulak yg tak sabar nk tngk..
mudah2an selamat semuanya..amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...