@churalliya

Monday, November 12, 2012

Ragam Najmi bila ada Najwa

Bersyukur sangat sebenarnya sebab abg long mi-cah dapat terima adik dia.. Risau jugak kalau-kalau dia memberontak bila dapat adik.. Ye la kan, dah 4 tahun puas bermanja.. Bukan tempoh yang singkat tu..

Ada jugak kasi hadiah kat dia.. konon-konon hadiah tu daripada adik.. ini pun idea dari reader jugak.. walau pun hadiah sepasang baju otromen max..

"abg mi... adik najwa ada bagi sesuatu pada abg ni.."
"apa dia?"
"abg tutup mata dan tadah tangan.."
(sambil mata tertutup dan 2-2 tangan menadah)
"alaaaa... baju otromen aje? kan mi nak keta kebal"
"ye la.. adik kan tak keje lagi.. dia mana ada duit nak beli keta kebal.. 
"macam mana adik boleh bagi? dia kan kecik lagi.."
"masa dalam perut, adik ada bg tau mama.. dia kata dia sayangkan abang dan suruh mama belikan baju otromen ni.. abg mi kan suka otromen.." ~ part mengolah cerita mmg mama ngko terror..
"ooooo.... terima kasih adik" ~ terus pegi kiss kiss adik dia..

Lepas tu pantang kering baju otromen tu dah dipakainya semula..

Korang kalo pun boleh cuba tips di atas... dan ada lagi satu-dua hadiah yang kami dah standby tapi tak bagi kat abg mi lagi.. akan digunakan kalau keadaan mendesak nanti..



 Kalau adik eekkk-ekkk sikit abg mi akan datang untuk selamatkan adik dia..
"alaaa cayang-cayang abang.. abang ada.. abang ada ni...."
atau pun..
"kecipung-kecipung abang.. jangan la menangis..."

Part kecipung-kecipung tu memang comel sangat :)

Itu kalo dalam mood yang baik laa... sikit2 nak cium... sikit2 nak peluk.. tapi bila datang mood yang tak berapa baik, terus menjerit "mi tak nak jadi abang.. mi tak nak jadi abang"

"Baik, kalau mi tak nak jadi abang, mama panggil najwa tu kakak...." (tiba-tiba)





Gambar-gambar tu baru koleksi sepanjang 22 hari berpantang.. nanti dah banyak takut tak larat pulak nak upload..

Abg long paling rajin amek kan pampers ngan wet tissue kalo adik dia berak.. pas tu suka gelak2 tengok adik berak yang sangat banyak..


Berpantang dengan ada anak tengah melasak memang menduga sungguh.. sangat berbeza masa berpantang 4 tahun lepas..

Yang pasal rocker tu, memang mi-cah suka sangat.. boleh siap tido lena kat dalam tu.. kita risau takut kain rocker tu terkoyak.. Up to 18kg dan berat mi-cah adalah 18.5kg (^_^)


Malam tu letak kan najwa kat dalam rocker dan mi-cah main buldozer kat keliling rocker adik dia.. mekchu dan papa-jit kat dapur tengah makan. Sekali dengar najwa menangis kuat.. rupa-rupanya buldozer tu terjatuh kat kepala najwa.. yang bibik ada kat situ melopong tengok tv.. bukan dia nak jaga anak haku!!

Apa lagi, kena la dengan papa dia.. benjol sekejap dahi najwa.. kat mana ada adik dia, kat celah tu lah dia nak main buldozer dia.. geram sangat...

Keesokkan harinya pulak, tengah mekchu nak sendawakan najwa (kat bahu sebelah kiri) perasan abg mi kat sebelah cium2 adik dia.. tiba2 adik menjerit lagi.. tengok kat siku adik dah merah ada kesan gigi abang..

Sekali lagi abg mi kena dengan papa dia... Lepas tu menangis kat tepi mekchu sambil cakap "teruk sangat ke mi ni mama? teruk samgat ke?..." Nak tergelak pun ada, kesian pun ada.. Memang pengaruh hagemaru sungguh...

tu kesan gigi abang.. dah la adik tu putih, mmg nampak sangat lah kesan gigitan sayang abang dia tu.. 

Berdebar menanti hari-hari esok.. apa lah lagi kesakitan yang bakal diterima adik.. semoga najwa tabah mengharungi keperitan dan kesakitan sementara nak membesar dan balas dendam... kah kah kah...

26 comments:

SURIA AMANDA said...

ganasnyer abg michah tunjukkan kasih sayang kat adik najwa...auntie tgok gambar ni pun takut michah oiii....ala..ala...

etiey.com said...

Alahai abang sampai merah cenggitu adik. Hhehe eysraf setakat ni ok lg. Adik masih bebas dari kenakalan abang. Hhehe...

Rasa yg bg hadiah tu mmg tips menarik. Serius sgt membantu.

Siti Shuhadah said...

nak nangis pon ade..nak gelak pon ade bila shu baca entry ni..mi-cah ni clever sggh...kesian najwa..dia ckp dlm ati..sib baik aku xleh jln gi..kalau tak..siapla kau abang..hihihi...

Lynn Hamzah said...

huhuhuhu...sabar jer la...mama dgn papa kena banyak bersabar nie...jgn biarkan sangat kang takut kena gigit lagi adik najwa...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak sronok sgt tgk najwa tgh tdo, suka tersenyum so sweett...sejuk hati tgk

Chekpid said...

..dan bertabahlah makpak yang menengok anaknya buat perangai. jgn marah bila budak tu buat salah.lagi dia geram bila ada orang membacking adeknya. ko ketap gigi je. budak2 ni, lagi kita marah lagi dia nakal..tak caya cer try kekdah psikologi aku tu..

mamyharraz said...

aduhaii ganasnya abg mi ..
harap bertabahlah adik dgn peel abg mi yg comel tu hehe

Suliana said...

ala pandainya abang micah berlakon.. haha.. adik najwa sangat comel, macam anak patung.. sian adik kena gigit..

Xana Razak said...

samela kita kak su...
abgnya kalau geram dgn adik gegirl dia smp gigit2. pastu cakap ngn kite geram abg tgk adik tu...

amaniammar said...

ala..tomei yer..mg kasih ini kekal ke akhir hayat..
smg micha sentiasa menjadi penjaga kpd adik-adik kelak..

yg xthan semua brg najwa dia nk test..tp xpe kria qc dulu..
ye r..dlu micha main sesorunk xda spa nk layan
dah ad adk tu yg main keliling adk je tu..
jdila biar si adik tu tau tido..at least ad kawan peneman...
puting tu sj nak test kot bocor...hihihihi

ape je kerenah si abg long ni..nk jaga lps ni..
psl geram n tension..asl dia main adk tido..
(mcm ne x tido psl bb lagi..huhauhuhu..)

Ina Khairina said...

adoii la abg mi,sampai berbekas gigit adik najwa ye....time syg tu cium kemain lg,mai geram dia hbs adik kena gigitan cinta...hehe

Nad @ MamaZN said...

Alahai..tibe2 rase sedih tgk najmi..
Ksian kt die pun ada huhu!
Insya-Allah, pasni najmi akan lebih gud boy ye, hihi

RieNa said...

dah bg hadiah ehh?? yeay! harapnya dia lebih syg adik. tp itulah, dah dpt hadiah pun adik kena gigit jgk. acaner ni? hahahahaha!
-rienayusuf

@YUNID@TI said...

siannya baby kene gigit....

Mama Vogue said...

Alololo.. Sian Najwa kena geget dah..

Chekpid~saya mahu berguru dengan kamu..huu

NeenaAnuar said...

comel sungguh kisah dua beradik nie! and all pictures sweet sgt! hehee.. abg mi geramm ngan adik dia tuh.. dia geram sayang.. tu yg gigit! :D

Nini D.. said...

haduuuiii...camne pulaklah penerimaan CikMat bila adik dia lahir tahun depan..oh!

yana said...

X kira anak 2 ke 6 ke..sama jek cabaran dia..hehe..yg penting mama jgn stress..ibu lps bersalin tekanan darah sng naik..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

alahai najmi..
part sweet rasa tenang sket..
part najwa kena gigitan sayang.. adoii..
pantang tinggal si najwa nnti abes la kena gigitan lain plak.. heheh

Waney Zainuddin said...

Cian najwa kene gigit ngan abg mi. Dah bagi hadiah pun kene gigit lg. Nmpk nyer kene la bg hadiah lagi. Huhu...

MAPPIAU said...

tips bagi hadiah dari adik untuk abang tuh sangat2 eden nak torai. hehehehe.

gambar najmi peluk najwa yang najwa senyum sambil tutup mate tuh sangat comel okeh. sayang adik najwa kat abang die hihihi. senyuman bahagia terpancar kat muke najwa.

aLyNnZ said...

alolooo...ciannyer baby najwa..tp ini keadaan biasa biler dah ada adik..jealous..nmpknye kena beri lebey perhatian pada baby najwa..ciannyerr..tp abah tak salah..abg tetap sayang adik..

camni kot kalau danish anak alynn dpt adik suatu hr nanti..perbezaan umur yg jauh..

CaDLyNN said...

micah geram dengan adik najwa dia tu..huhuhu

QasehnyaRania said...

abg mi..abg mi..bikin wawa suspens je hari2 yer. .
done digi ;D

CuTeMiUt78 said...

aaduuuhhaaiii.. si abg geram kan kat adik ya.. smpi camtu skali..

therosputih said...

alololo...cean adik njawa...gegetan manja...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...