@churalliya

Friday, February 15, 2013

Susu Ibu untuk #habibinajwa

Belum pernah buat enrty pasal Expressing Breast Milk (EBM) kat sini.. Walhal itu adalah salah satu topik yang menjadi tumpuan bagi kaum-kaum ibu yang menyusukan anak.. Selain tambah ilmu, boleh tambah semangat jugak..

Mekchu ni bukan apa, sejak terbaca komen kat fb yang kata tak baik tayang gambar EBM ni terus rasa macam down.. macam ehh ehh apa hal ni derrrrr... semua pun nak jadi isu kan..

So, pernah tayang gambar kat instagram aje.. dan kali ni nak memorikan entry EBM kat blog pulak..

Bila susu dah penuh dalam peties, nenek labu pun bising lah sebab dia nak simpan lauk dah tak muat.. Itu pun nasib dapat sewa ruangan pintu.. Bila dah penuh, terus transfer EBM ke peties rumah seremban yang dah tentu2 kosong tu..

transfer guna bag longchamp pelesu ni aje.. letak bersama 3 kampit cooler packs ice kat dalam tu.. 

Drive terus ke rumah seremban. Jangan ngegades nak singgah mana2 sebab EBM ni kan sensitive.. masa transfer ni waktu pagi.. jadi tak de la EBM tu sempat nak cair..

Dan ini stok terkini yang ada kat rumah seremban tu..

rasanya tak de la banyak mana pon.. tapi tetap bersyukur sebab kali ni dapat buat stok.. 

Kat atas tu stok bulan Januari.. biasa la, entry berjanggut dok kat deraf je.. Kat bawah ni stok terkini selepas punggah EBM kali ke-2 dari rumah nenek labu ke rumah Seremban..


Masa najmi dulu memang fully BF, tapi stok tak banyak macam ni.. Bila EBM tu dah keras boleh tunggang terbalik kan susu tu macam gambar kat bawah.. Jimat ruang sangat kan....

Mekchu suka simpan EBM guna plastic storage dari Autumnz ni.. sebab pastik dia tebal dan double lock.. selain tu dia bersaiz 7oz.. So sesuai lah dengan kuantiti simpanan 4oz untuk baby wawa.. Ya, wawa tak padan kecik.. Sekali minum 4oz terus...

beli  plastic storage ni thru online. Beli sekali banyak sebab dapat murah.. dah guna 3 kotak dan ada lagi 3 kotak :D 

Carik kat kedai baby tak jumpa yang 7oz.. Semua saiz besar.. So dah jumpa jual online terus borong banyak-banyak.. Satu kotak tu ada dalam 50 keping.. 

ini lah pump station yang menjadi kegemaran mekchu.. 

Dah masuk anak 2 baru ada kesedaran nak beli rack ni semua.. nampak lebih organize.. kalo tak dulu letak semua botol kat dalam bakul yang buat tapak hamper tu aje (^_^)

Masih menggunakan avent manual ni sebab ianya ringkas walau pun banyak parts.. Dah 4 tahun pun masih elok..

bukan susu bewarna kuning.. tapi faktor botol PES memang nampak kuning cenggitu.. 

Alhamdulillah, susu banyak cuma malas nak pam. Selagi baju tak basah selagi tu lah malas nak pam.. Ehh bagus tau kalau kita rajin amalkan konsep 'mengosongkan' breast ni.. sebab kalo dah kosong, baru boleh supply lagi banyak.. dan banyak.. kan.....

Kepada yang bertanya, mekchu tak ambil apa2 suppliment.. Cuma malam2 minum susu anmum untuk BF tu aje.. Baby wawa kuat jugak menyusu.. elok2 dapat simpan 2 botol, satu dah kena paw kat dia..

Asyik dok mengepam sampai abang mi pun terikut nak mengepam..

"Mama ni asyik pamm.. pammm.. pammmmmmm... nanti mi panggil mama mama-pammmm baru tau.."
HAHAHAHA

dah lama dia nak cuba mengepam tapi asyik tak dapat.. sekali dapat peluang, bersungguh betul dia.. siap gigit baju.. hahaha ehhh mama ada buat macam tu ke?

Ini info bagus untuk ibu2 menyusu.. Cara penyimpanan susu ibu.. mekchu pun masih refer sampai sekarang..

very good illustration.. baru lah senang nak ingat kan.. 

Next nak cerita pasal proses pumping kat opis pulak..

Tak sabar nak tunggu baby wawa besar.. nak rasmikan baby bullet.. ngeeee :)


by mekchuN (^_^)

12 comments:

Siti Shuhadah said...

banyaknye susu wawa...:)

JIVEBUMZ said...

wow bestnya meriah stok susu najwa.. teringat dalam pantang ritu susu byk camni jugak bila naik keja try bg susu yg dh lama tu sara tak nak.. dia nk stok yg baru2 aje huhu. Last2 sedekah kat member dan skg tgk kumpul stok baru... tapi tulah bila dah keja nie susu kita merudum skit la cuma kene rajin pump sambil anak menyusu utk penuhkan balik stok ebm dia. Mekchu beli deep freezer ke nie? brand apa?

Fiza Rahman said...

Meriah susu. Tapi saya tak suka letak dlm plastik lah. Lebih suka letak dlm botol. Rasa mcm leceh plak nak trasfer balik dlm botol ☺☺

Hilda said...

Akak pun dlm proses nak buat stok ebm...harap2 berjaya...

syawalsimpsons said...

ye..kiter geng

Nad MamaZN said...

Moga tercapai impian bf kan habibi smpi 2 thn
Amennnn

mama_onie said...

Cantik pulak tgk susu tu tersusun cantik.. tak sempat pun merasa susu kan akeem masa baby :(

mikamusz said...

tgk stok EBM kengkawan banyak cegitu, aku rasa tak sabar sangat. Masa Darin dulu mmg gagal 100%, kalau boleh kali ni nak cuba sehabis baik. doakan aku nanti kay.

[sutera kasih] said...

info baru buat sy ni..rupanya boleh simpan byk2 camtu ehh..hehe

Anonymous said...

Terbaekkkk byk susu Kamoo..:)

amirah said...

stok ebm dah merudum...huk huk huk...tinggal skettt sngt untuk dik iecha. dulu penuh df dgn peties...

QasehnyaRania said...

alhamdulillah rezeki adik wawa..
amboi abam mi.. sibuk juga ye..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...