@churalliya

Friday, March 15, 2013

Susu Ibu di pejabat

Alhamdulillah, dah hampir sebulan mengepam di pejabat dan TIADA masalah langsung.. Kali ni lebih meriah berbanding zaman mengepam tahun 2008 dulu.. Meriah sebab ramai yang sama-sama mengepam kat surau dan lagi meriah bila opis ada peties baru... besarrrrr punyaaaa...

babies UPTM yang lahir pada tahun lepas.. ramai kannnnnn... semua pun baby dragon.. cuba carik baby wawa.. budak2 opis kata mama dia pakaikan dia foundation.. ekekeke..

Dalam pada 9 orang tu, 6 orang adalah staff perempuan.. walau pun ayu dah stop mengepam, tapi yana (baby luqman lahir penghujung 2011) masih mengepam.. so akan ada 6 orang yang akan mengepam sama-sama di pejabat.. yana, faridah, nor, za, noni & mekchu...phewwwwww  memang meriahhhhhh...

Lepas sorang2 keluar masuk surau.. tapi belum pernah lagi terserempak sekali 6 orang kat dalam surau.. macam tau2 aje kena pass baton..

Mekchu kan guna avent manual.. pam nya masih elok cuma beg je perlu ditukar.. klik klik online dah dapat beg baru atas riba.. Avent ni memang tahan lasak walau pun dah lebih 4 tahun usia beliau.. Mekchu tukar petal massager aje sebab dah kaler kuning2 sikit.. Nasib ada orang jual spare part kat fb..

Satu bagusnya Avent ni sebab senang nak carik spare part..

Masa mengepam tak menentu.. kalau sempat pam sebelum keluar pagi tu, pukul 2 petang baru pam kat pejabat.. kalau tak sempat pam pagi, pukul 11 kuih dah bengkak (^_^)

Sekali pam memang buat 8oz sebab senang nak simpan 2 botol terus.. Kalau rajin pam 2 kali.. First round 8oz dan 2nd round 4oz.. So dapat lah 3 botol.. Kena tinggalkan 4 botol untuk wawa.. 1 botol amek dari stok..

Selagi tak cukup 4oz/8oz kena cukupkan jugak.. kalau ada susu lebih, simpan aje dalam badan.. 

ini lah henbag baru yang perlu di kendong.. nasib comel je.. sebelah atas isi pam.. 

dan disebelah bawahnya isi cooler packs dan 3 bijik botol..

Kadang-kadang bertembung dengan kawan2 opis kat surau tu.. kadang-kadang solo je.. Dorang memang pam berjadual.. mekchu ni aje yang main hantam ikut suka..

Dan kira-kira selepas 10 hingga 15 minit maka terhasil lah...

8oz.. siap-siap asingkan 4oz bagi setiap botol.. 

gotcha!! dapat snap gambar ni pagi tadi.. lengkap kesemua 6 bag kat situ.. tiba2 terselit yang comel di kalangan yang besar.. 

Lepas tu terus simpan kat fridge opis yang besar lagi bersih lagi baru itu.. Simpan kat belah bawah.. Cooler packs je simpan kat atas kasi sejuk.. Cukup sekadar gunakan cooler packs avent 2 keping tu aje..

memang isi EBM semata kat dalam tu.. hihihihi.. insyaAllah EBM kami tidak akan tertukar.. 

Kalau agak-agak petang tu nak mengepam lagi, mekchu akan basuh pam kat toilet dan gantung alat2 kat dalam bekas lobang2 belakang pintu surau macam ni.. Alaaaa bukan basuh beria pun.. main lalu kan kat air aje.. Tiru idea Nina Iyiana :)

mekchu nya yang kuning.. hitam tu yana punya.. dia guna medela.. 

Kalau malas nak pam 2 kali, memang terus sumbat je pam tu kat dalam beg.. Itu yang makin lama stok makin kurang tu.. Korang jangan malas-malas macam mekchu ni okehhhh...

kalau pam 2 kali, ini lah hasilnya menjelang petang..

Akan meneruskan hanya yang terbaik untuk #habibinajwa.. InsyaAllah...


by mekchuN (^_^)

12 comments:

cik chinta said...

wahh....rminye, kat sek ni. xde sorg pon wat gtu. sme pki fm je. tu yg cam xde kesedaran. huhu

Nad MamaZN said...

Kagum dgn mak mak yg bekerja tp msih boleh mengepam
Truskan usaha!

syawalsimpsons said...

geng la kiter...sue kat sini ada 2 org je geng...6 org ramai la tu

amirah said...

mekchu sekali pam dpt bykkk...jelesnya..heheh..jeles secara sihat ni... kita masih konsisten pam 2 jam sekali kat opis. tgh berusaha nak buat stock balik

Bitt (double IS) said...

meriah...hope tak tertukar la kan..mana tau botol sama plak hehehe kena tag plak botol tu nanti hehehe

Suliana said...

samalah kak. kat opis ni pun ramai yg mengepam, tapi kita pam kat meja sendiri je.. staf laki pun dah faham :-p klu blh ikut time dan jgn skip pam, baru leh menten production, lagi pun baby wawa kan kecik lagi. masih panjang perjalannya :-) good luck!!

Amanda Suria said...

wah...product tenusu yang bagus..dalam peti ais kat opis ni pun penuh ngan susu ibu..jgn ada yang tersalah amik buat minum dah..

Mimy Hamid said...

entry susu ini telah membuatkan aku rindu keje ini satu ketika dulu...oh pumping

aLyNnZ said...

Wahhh meriah2..seronok ada geng..
sambil pump sambil borak2..kan..?

yana said...

kali ni plan sampai 2 tahun ke?

QasehnyaRania said...

teruskan mekchu :)

Nini D.. said...

teruskan usaha mengepam mekcun..jgn malas!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...