@churalliya

Tuesday, June 25, 2013

Dan sebenarnya harus bagaimana?

Yang ada filter tu side yang biru atau putih sebenarnya?

Bila pakai yang biru diluar ada yang komen...


[ @ ] bakishhhh @nrsyfdinx to use the mask bukan ikut biru or putih. Must know what the function. Biru itu adalah penapis. When haze u must were the blue side di luar supaya dpt menapis habuk mask ke penafasan kite. If u flu then u must weare the blue side inside. ;) utk mengelakkan virus flu kamu merebak ;) just sharing ;)

[ @ ] fairy_islands There are two sides of the surgical mask which are white and blue. The white side contains filter and if you have flu, it should be attached to your face so that the blue side faces out so as to prevent the germs from spreading outwards. If you are not ill, the white side ought to be facing out to protect micro-organism from the environment to come into contact with you

[ @ ] putrieatworld Kalau sakit baru the blue one on the outside la. For haze, the white on the outside. 

[ @ ] nanacool As what I know, blue should be in, white outside.. Coz e white side it's e filter... Only when u're sick then it's e opp side

Dan bila pakai yang putih diluar, komen2 ini pula yang didengar..


[ @ ] lynnda71 Sori  .. Sori sume... my friend said that yg color spatotnya di luar xkira haze or flu... she's a doctor graduated from Flinders University. She has her own poliklinik di Kuala Selangor.

[ @ ] bakishhhh mask ada 2 permukaan biru dan putih. Biru itu adalah penapis. So kalau jerebu warne biru dibahagian luar utk menghalang habuk masuk. If biru didalam utk menghalang virus flu kite berjangkit pada org lain ;) share knowledge

Hahahaha.. itu adalah komen2 dari follower @awalashaari kat Instagram.. bukan dari follower @churalliya ok.. mula2 faham yang biru tu as a filter.. bila baca semula komen, terus jadi peninnnnnn....

Hah korang... kalau kita sihat dan pakai topeng untuk elak jerebu, cara mana yang betul sebenarnya ni? ahkak keliruuuu.... memang lah janji kita pakai topeng.. tapi kalau dah alang2 pakai tu, biarlah cara yang betul kan..


by mekchuN (^_^)

9 comments:

anakomak said...

mekcu for the best mask is N95 ehehe yg bolat mcm bra tu hehee...!!

Mama Vogue said...

sayangku mekchu..
The blue supposed to be inside..
ecehh tetiba nak speaking..
Sudah2 jgn dgr ckp2 org lain lagi.
Cuba tanya kengkawan yg keja KKM kan senang..hihi

Aini & Chekpid tolong jawab!!

mama maman aka yana said...

OOO... ada gitu rupanya.. hahaha..

Emmy said...

Ok. Pendek cerita. yang saya dapat tau dr kawan2, white ada filter kan? Kalau kita ada flu, white kat dalam supaya kita x spread virus kpd org lain.
Kalu xde sakit, white kat luar, supaya udara tercemar di luar x dpt masuk.
Kalau dalam kilang makanan, menurut kwn2 yg selalu audit/inspect kilang lah ni, pakai white kat dalam supaya germs dari kita/pekerja kilang xterkena kepada makanan.

Jadi sekarang ni kalu xde flu n tgh jerebu pakai white di luar.

Kalau dah flu? Entah? pakai jugak la kot diluar sebab xmo tambah lagi germs?

Harap2 betul dan dpt membantu =D

mama_onie said...

Ahhhh aku keliruuuuuu

Muthalib said...

meh nak tambahkan pening u! haahahahaha cari mask N95 for jerebu! haahhahahhhahaha ramai betui doktor kat luar nih :)

Nini D.. said...

hahaha..nnti tanya incik azraai plak

watyz said...

komen ai.. ai x pakai pon... hehehe

Eliss Mie said...

psl ni agaknya hubby saya kata suh cari mask yng jenis mcm mangkuk tu lagi elok.

psl yg ni nanti sy tanya hubby balik kang:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...