@churalliya

Thursday, August 29, 2013

3 cara lilitan shawl yang simple dan menjadi kegemaran pegi keje

Mekchu setakat ni memang pakai shawl.. Sebelum mula bertudung lagi dah study cara lilit shawl kat utiub.. hari2 ku tengok.. sampai hafal baru puas hati..

Jadi, kalau nak pegi keje tu harus lah guna cara lilitan paling confiden.. jangan sesekali pagi tu ngko nak cuba cara lilitan baru.. memang terbelit lah jawabnyaaaa....

Cara pertama yang menjadi kegemaran adalah pin di belakang.. Cara ni memang nampak kemas.. Inner tak perlu yang muncung.. inner biasa..




Kalau pin kat belakang, memang depan tak boleh buat muncung.. memang dia akan melekap di dahi.. beruntung lah mekchu yang berdahi jendul dan luas ni.. bila melekap separuh dahi pun masih boleh nampak dahi lagi.. eehhh lebar nya dahi ngko... kahkahkah keturunan......

Yang tak suka bila pin belakang ni...

Anak2 rambut kat atas telinga mudah nak keluar.. mekchu kan rambut licin.. bila lepas cuci tu kan, ya ampun susahnya nak uruskan.. rasa macam nak cukur je anak2 rambut ni.. last2 gi amek gel rambut papajib, ku selak kan anak-anak rambut tu dengan gel tu ke atas... haaa kerassss lah ko di situ.. tak boleh keluar2 lagi..

Lagi satu yang tak best bila pin belakang ni.. nanti shawl kat belah bawah telinga senang nak terkelepet dan berkedut.. kalo tak nak bagi kedut, kena letak peniti.. haaaa tu yg jadi banyak peniti tu.. kalo ada wawa mekchu tak pakai gaya ini.. merbahaya....

Ada lagi yang tak best bila pin belakang ni... leher ko akan kelihatan seperti robot.. sebab nanti sebelah pendek atau panjang akan dibawa ke belakang leher.. jadinya agak mengganggu tolehan ke kiri dan kanan.. bila orang panggil, satu badan kena pusing.. dan agak mengganggu jugak nak bawak keta.. mudah mengalami sakit tengkuk jugak..

Haaaa.. banyak yang tak best dari best pulak ni.. tapi tetap suka cara ini..

Cara kedua : Pin di bawah dagu..

Kalau cara pin bawah dagu ni mekchu akan gunakan bersama inner magic.. Macam-macam kaler ada.. suka sebab bleh wat blocking.. berguna sekiranya tak de kaler shawl yang mecing dengan baju tetapi kaler inner adalah mecing.. hahaha..




Dah kenapa bergambar gaya katak bobok................

Cara pin bawah dagu ni memang selesa.. sebab tak mengganggu pergerakan leher.. paling pantas nak siap.. cuma mekchu tak suka ada pin bawah dagu sebab gatal2 nok...

Cara ketiga : Pin celah rahang.. 

Ok, baru tahu rahang tak de celah... hahaha..

Cara ni baru sekali try dan walaweiii.. paling mudah dan menepati citarasa.. bawah dagu tak gatal.. belakang leher pun tak terganggu..

gambar ni.. hahahaha.. pada mata kasar memang nampak ok ok belaka.. 

Sebaliknya ce tengok betul2.. lilitan kat belah atas tu dah jatuh.. tu nampak dah terkulai pada pin tu aje.. instagram memang akan menampak kan diri tu cun cun dan manis manis belaka..

Dah sampai kat meja baru perasan.. derrrrrr tudung dah terkulai.. lupa nak pin sebelah kiri kepala.. punya lah konfiden dalam lif tadi.. hahahaha..

Ok, sampai meja benda pertama yang dibuat adalah capai cermin.. kalo dulu sikat rambut.. sekarang betulkan shawl.. orang sebelah hari2 dok menjeling.. mihmihmihmih...


Lagi satu suka sebab bleh buat gaya hoodie yang terlebih kat bawah dagu tu tanpa perlu guna inner neck.. alaaa apa ntah nama gaya tu.. tak tahu..

Ramai yang minta mekchu buat tutorial.. honestly mekchu darah gemuruh nak buat tutorial lilit shawl.. ku tak pandai dan tak layak untuk otai2 semua... Cukup lah setakat tunjuk gambar apa beza hasil daripada cara lilitan shawl ok..

Mekchu memang belajar kat youtube semata.. tak de adik, kakak, sepupu, sepapat yang ajar pun.. from zero.. dan masih terkepit-kepit lagi.. belum terror pun lagi...

Kita sama-sama belajar ok..


by mekchuN (^_^)

17 comments:

PUANSTOBERI said...

celah rahang tak pernah try lagi. hihi.

kadang kan..kalo ada org jual shawl kat booth2 tu, suh je derang ajar. kite tu ari, blaja yg pin blkg tu suh tokey jual tudung tu yg ajar. Nah.. masa raya ku pakai itu, tp menjelang ptg..dah rimass... :P

Rina Supian said...

Org yg cantik, pakai apapun mmg cantik ^__^

Aini said...

mekchu beli mana shwal... lawoooo... share sket

Nad MamaZN said...

Mekchu, permintaan....
Nnt share beli shawl kt mana plak ek
Hehe
Tq!

watyz said...

selalu guna shawl wat lilit paling senang jer. malas nk pesyen2 sangat... hehehhe

syawalsimpsons said...

terbaik besan meh...jemah pon suke ngan craa tudung no.3.,..sekarang pon pakai gitoo

mama tisya said...

sesuai mekchu pki shawl...kita tk reti and mcm tk sesuai tp suka tgk org pki cantikkk

Anonymous said...

U look more sweet bila berhijab.....tahniah...

CaDLyNN said...

comenyeeeeeeeeeeeee :)

mama_onie said...

Senangkan pakai shwal dulu ingat susah pakai shawl.... cun lah mekchu macam mak iti...

Anonymous said...

Bg la link kt utube. Nk tau gak cemane cara2 nya..

yana said...

Suraya..emel kat org sorang jek video pakai tudung lilit2 tu..org blh buat..tp bila part belakang tu doa bergulung2..apsal suraya buat nmpk straight?

Mimy Hamid said...

aku jugak gagal dalam memakai shawal..huhu ko jugak dah terror...

QasehnyaRania said...

suka cara first :)

tipsshawl said...

artikelnya manfaat sekali senang bisa baca

carapakaijilbab56 said...

senang bisa baca tutorial di sini

Seri Nian said...

awat cun sgt ni...share la guna produk appa?

VIDEO MAK senyum ke telinga sebab anak selera makan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...