@churalliya

Tuesday, February 4, 2014

Najmi, sekolah baru dan dialog

Dah masuk bulan ke dua sekolah kan... (asyik la kena edit ayat yang first tu tiap kali bila sambung menaip) Nampak sangat dah berjaman entry ni tak siap-siap..

Memang saje kumpul cerita pasal pengalaman abang besar dengan sekolah baru dia ni.. Memang plan nak update sekali gus aje kat sini.. Walau pun cerita sejemput-jemput ada update kat ig (share kat fb kalau rajin), tapi tetap rasa tak shiok kalo tak update sini... Slow2 pun buleh...

Alhamdulillah, abang besar dapat terima sekolah baru dia.. Tak de drama air mata lagi macam tahun sebelum... Apa tidaknya, awal2 minggu hari tu asal hantar je masuk kelas cikgu dah siap pasang cerita katun kat depan.. Budak nak menangis masuk kelas pun tak jadi.. lepas tu balik je rumah ada je mainan/coklat/air kotak/belon yang cikgu bagi.. Seronok la dorang tu.. Psikologi yang sangat bagus..

Rutin bangun tido mekchu dah berubah secara drastik.. Rutin tido tetap sama jugak.. tu yang rasa manjang tak cukup tido tu walaupun dah bayar ganti rugi time weekend.. hihihi.. Memang terasa penat kali ni...

Pagi2 sampai je opis dah macam kerbau melepaskan lelah gamaknya.. ehh mekchu sama ke dengan kerbau? Pagi2 pukul 5.30 pagi dah bangun.. Bangun yang terus kerja, kerja dan kerja. Yang jalan laju, laju dan laju... kejadian berlaga bahu dengan papajib mcm org carik gaduh itu biasa... hahahaha... Pagi tadi paling best... sebijik macam dalam perlawanan galah panjang.. korang bayangkan mekchu sedang jaga papajib nak lepas dari garisan.. cuma beza tak keluarkan tangan aje.. hahahaha itu memang kelakar.. Dah tahu lambat esok tetap nak snooze alarm.. Entah apa penyakit ntah...

Ehhhh sambung tergelak lagi.. hahahaha.. ok ok... tarik napas dan sambung cerita pehlisss....

1st day abang besar najmi ke sekolah.. tak dapat baju sekolah lagi masa ni.. pakai komejo (dia yg panggil macam tu.. konon anak jati nismilan sangat letew) dengan seluar hitam fit pilihan papajib masa beli dulu..

Mekchu amek cuti 2 hari pertama persekolahan hari tu... Dah semorang kat opis cuti, mekchu pun cuti laa..

 hari pertama ke sekolah kitorang lambat.. masa orientasi dia dok depan, bila lambat sampai, tempat duduk depan semua dah penuh.. dah mula la nak cembeng2 tempat duduk masa orientasi kena amek.. 

 intai sekejap-sekejap.. asyik2 betul kan jambul.. kejap2 betulkan balik.. mentang2 dah berambut pacak kan... 

tiba masa nak perkenalkan diri.. time ni mekchu agak nebes jugak.. kan dia pernah cakap dia tak yakin nak perkenalkan diri.. hahaha macam2 tau abang mi ni.. dengar dari jauh aje.. suara terpekit-kepit nak bagi tahu nama.. 

 time nak sarapan pagi.. budak lain semua tak tanggalkan stokin masuk kelas.. abang mi tak suka.. kaki berpeluh ikut genetik orang pilah katanyaaa... kasut stokin semua tanggal.. "baru lah berangin kaki mi.." hahahaha #sukatilahnak

Dah la semua orang tunggu dia beratur nak pegi kantin.. tak cekap lagi pakai stokin masa ni.. mekchu kat tepi tu gerammm aje tengok.. rasa nak tolong aje..

 yang ini memang senang nak cam.. dia sorang je yang bawak bag bekal.. nak buat cam ne.. dah anak mekchu tu tak nak makan makanan kat sekolah... nasib lah dia nak angkut bag merah tali panjang tu ke hulu ke hilir.. tak pernah pulak komplen.. 

 sarapan mee hoon.. nampak abang mi dah keluarkan bekal nasi goreng.. 

Mekchu tak tunggu lama.. lepas sarapan terus blah buat facial :D

Dorang makan 3 kali sehari.. sampai petang kan.. masa ni tak pandai bajet lagi nak masak banyak mana untuk keperluan dia sampai petang..

Sebelum 4.30 petang pegi intai abang mi semula..

dah dapat baju sekolah.. candid ni.. ngko tengok la anak mekchu tu.. rebeh tangan dengan bag.. alahai kesian pulak.. 

 masa minum petang. sikit pun abang mi tak heran pasal makanan... dia lagi heran dengan menan yang cikgu bagi tu (tepi tiang hijau)

Macam mana dengan hari pertama abang kat sekolah?
Mi ok lah mama.... 
Bekal abang habis tak?
Habis... sedap lah mama masak... 
*thumbsup

 Ok, day 1 sucess..... chaiyok abang besar.... 

Hari ke-2...

Mama dan papa lambat lagi? (ayat yang biasa korang akan baca lepas-lepas ni)

bekal hari kedua.. hari2 pun lebih kurang jugak.. mekchu tak de amek gambar bento abang mi hari2 sebab mekchu kan tak pandai memasak.. malu la pulak nak tunjuk.. asyik2 menu yang sama aje pun.. 

Roti telur untuk sarapan pagi.
Nasi putih dan daging masak kicap untuk tengah hari.
Air kotak strawberry untuk petang...

Hahahaha tiba petang air kotak aje ngko bekalkan untuk anak?

Mekchu kan masih cuti lagi.. Papajib dah kerja.. pagi tu dia pegi Putrajaya kot.. Tak ingat.. Mekchu la kena hantar dan jemput abang mi. Plan nak ikut jalan lain sebab jalan biasa kami ikut hari2 tu jem teruk.. Bila mama yang drive memang ikut jalan hari2 pegi keje la jawabnya.. dalam kepala otak ni dah terbiasa ikut jalan tu kan.. tak biasa dengan jalan baru.. hermmmm apa lagi, terlepas simpang. Bukan 1 simpang, tapi 2!!

Abis... lambat lagi lah mi pagi ni?
Semua simpang dah terlepas...
Penat je mi bangun awal pagi tadi.. lambat jugak sudahnya... 

Amboi.... kemain dia komplen kan... Dalam hati mengekek tergelak dengan kesungguhan abang mi nak ke sekolah...

budak kaki komplen... ustaz sangat kan... ni amek gambar ni punya susah.. sibuk nak cepat masuk kelas nanti tempat duduk depan dah kena amek.. hahahaha... part tu memang abang bagus.. jangan ikut mama ngan papa tak suka pun duduk depan masa belajar.. 

Dia suka duduk depan sebab barisan depan yang akan bangun dulu beratur nak pegi kantin.. Jadi ada masa dia nak pakai stokin, pakai kasut...

suka la tu dapat duduk depan.. mama harap sampai bila2 pun abang suka duduk depan.. 

Balik tu dia komplen lagi...

Kenapa mama letak bawang sikit sangat kat roti tu? Mi kan suka bawang... 
Kenapa mama letak kuah kicap sikit? Mi dah la lapar.. Letak la kicap atas nasi..

Ok, fine... mama belajar melalui kesilapan... Kalau nak cerita pasal cerewetnya abang mi dan makanan memang panjang lebar... mekchu nak cerita kat entry lain.. Entry khas abang mi dan makanan.. hahaha..

Sabtu. Ahad. Cuti.

Isnin mekchu dah start keje... So hari ke-3 sekolah baru boleh gather2 dalam kereta... Boleh borak sama2.. Boleh pesan itu ini dalam kereta... dan yang paling penting boleh #selfie sama2..

 kali ni ada papajib.. dia yang bawak kereta so konpem tak terlepas simpang... 

hari pertama mekchu keje tahun 2014 ni.. sebab tu saje pilih kaler yang sama dengan uniform abang mi... bag bekal tu potong tang corner pulak.. tiba2 je merah kat situ kan.. mana nak carik bag bekal yang comel2 ehh?

Papajib outstation 3 hari.. Awal2 tahun dah outstaion.. kelam kabut jugak nak masak, hantar, jemput anak kat sekolah...

tiba petang, begini lah keadaan abang mi... dengan songkok senget, seluar pendek sebelah, tangan penuh dengan bag.. alahai, kesian pun ada... tapi demi ilmu tak pe kan abang... 

ini lepas mekchu tukarkan bag bekal kecik sikit.. tak de la nampak sarat sangat kot.. 

tiap2 petang kalau mekchu amek abang dari sekolah memang kena bawak masuk opis semula.. abang mi balik pukul 4.30 petang. Mekchu balik pukul 5.. 

Terkadang rasa serba salah jugak dengan kawan2 opis.. sebab abang mi ni jenis tak reti nak senyap.. memang mengganggu ketenteraman opis sangat... mekchu pulak tak de bilik.. dok partition aje.. memang ketara sangat la bising dia.. Anak orang lain pun ada jugak datang opis.. tak sedar langsung kehadiran dorang... Abang mi ni kat pintu masuk je dah boleh dengar tapak kasut dia... hadoiiiii...

Kadang2 suara abang mi tak bising, suara mama dia yang lebih JANGAN... JANGAN... JANGAN.. hahahaha... Mula2 dulu dilema jugak nak keluar amek anak sekejap... lepas tu bawak masuk opis pulak... tapi boss dah izinkan.. mekasih boss... Bukan selalu pun.. time papajib tak de aje baru terjadinya kes macam tu.. Bukan hari2 ye.. Bukan.

Dan hari-hari seterusnya...

dengan mama.. 

dengan papajib.. 

Dan baru2 ni masa nak amek masa balik, penik dekat 10 minit cari abang mi tak jumpa.. selalu bila sampai je kat pintu gate dia akan jerit nama mekchu dulu.. Ni dah jual muka 10 minit kat situ tapi tak de pulak dengar suara abang mi.. Carik2 keliling nampak semua samaaaaa aje pun... 

Rupanya dia gi main ngan kawan2.. dah tak nak balik gayanya... 

begitu lah comotnya abang mi menjelang petang... 

Masuk je kereta soalan pertama mekchu...

Bekal habis ke tak?

Hahahaha mana budak tu tak tension...

Walau macam mana pun, mekchu happy dengan rutin baru ini.. Alhamdulillah, Tuhan telah permudahkan seperkara.. Amin....


by mekchuN (^_^)

8 comments:

Anonymous said...

terbaek la abg besar najmi....thumb up utk supermak..sbb rajin masak hari2...moga abg mi membesar bgai kan juara....

Nad MamaZN said...

Alhamdulillah...
Happy tgk abg mi
Tahniah mekchu!

Azura Aziz said...

hehe.. sonok anty baca kisah abg besar ni.. ye kan, kadang2 mak2 yg risau lebih tp anak releks jer..

amirah said...

hahaha...tergelak baca dialog abang besar...happy dah pergi sekolah tu..legaaa

QasehnyaRania said...

dialog ke main ye abang besar. hi hi i.
ok la tu mekchu, abg besar suka makan hasil air tangan mekchu.. bukan snng skrg nk tgk anak anak bawa bekal. kn.
kebersihan comfirm terjamin :-)

JIVEBUMZ said...

hahah lawok la abg besar nie cerewet rupanya... lama dah tak singgah sini tapi still folo mekchu kt fb n instag

anis abdullah said...

Bab tang masak bekal tu thumbs up la..

Suliana said...

haha.. soalan yg sama sbb kita pun masakkan bekal utk aqil, selalu nasi grg jelah dia mnta dgn ayam grg drummet tu. klu tak habis, nanti balik dia habiskan, dah berebut dgn adik pulak :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...