@churalliya

Tuesday, June 3, 2014

BTN Besut : Part apabila talkin dibacakan

Takut tak baca tajuk tu... Selama ni entry santai2 gelak2 aje kan... haaaaa ko tunggu kejap lagi.... Tunggu...

Bersambung dari kisah sebagai kumpulan terakhir.. kalau nak paham cerita boleh baca kat sana dulu...

Maka kumpulan terakhir tapi paling bergaya ni pun sampai ke check point ke-2 tak lama lepas tu... kumpulan pertama tatau la dah sampai mana masa tu kan... gap dalam sejam jugak kot... masa tu nampak kumpulan 2nd last yang menang main oooosommmm tadi tengah sibuk ikat mengikat kain kanvas.. apa kes dorang tu sibuk sangat sampai kitorang lalu kat tepi sikit pun tak nak toleh... heyyyyy kemon geng... mentang2 lah kitorang grup paling lembab, semua pakat tak nak kawan... fine!

Dapat tugasan dari fasilitator di check point ke-2 bahawa ada sorang ahli kumpulan cedera parah di kepala, tangan dan kaki (kena pilih la siapa dia).. Maka kami dikehendaki mengangkat ahli parah tersebut hingga ke check point ke-3 di hujung laut sana... dia cedera parah.. tak boleh jalan.. so kena angkat guna kain kanvas yang dibekalkan dalam bag..

Kayu? ngko pandai2 la carik kat kawasan keliling.. memandangkan kumpulan last kan, maka kayu pun dah habissssss kena kebas dengan kumpulan lain...

Sambil tunggu yang lelaki mencari kayu, kitorang yang perempuan sempat selfie.. tapi malangnya gambar2 kat situ terDELETE.. memang denggg sangat lah kan.. gambar2 kenangan ngko pegi delete dah kenapa????? biasa lah, nak klik share tapi terklik delete...

So memandangkan zana yang paling ringan dalam kumpulan, maka beliau terpilih menjadi yang cedera parah tu.. berat zana 38kilo kot... memang layak sangat lah kena angkat atas kanvas tu.. syukur lah dapat ahli kumpulan yang ringan, sebab yang tukang angkat pun 3 orang aje kot... yang lagi 2 orang tu kan dah cedera lebih awal...

alaaaa... rugi nya terdelete gambar masa carik kayu semua tu.. yang ada ini je la sekeping.. tu pun gmbr montot.. hahahaha

Zana la kat dalam tu.. si cedera parah kena usung bawak sampai kat bukit hujung sana tu.. nampak? jauh weiiiii... memandangkan zana yang tersangat ringan, sampai melantun-lantun dia kat atas tu... hahaha... so 2 orang je cukup untuk angkat, tanpa berhenti dan tanpa tukar2 orang.. ali ngan fizi 2 orang je dah cukup... epul kat belakang tu pun saing2 kitorang gak tu.. kurussssss....

Masa ni semangat berjuang tu masih ada.. besar hasrat kalau boleh memotong kumpulan kat depan tu... hahaha..

Sampai-sampai je check-point ke-3 (check-point yang ditunggu2), kemain ramai yang datang serbu kitorang... tau la kumpulan last.. tak perlu celebrate pun tak pe kot.... hahaha.. mekchu tercari2 fasilitator tapi tak nampak..

"cepat.... kena mandikan jenazah.." 
"haahhhh? kenapa pulak ni?"
"dia dah mati....."
"haahhhh bila pulak dia mati..."
"cepat.... cepat turunkan dia dan mandikan kat laut"
"haahhhhhhhh apa benda semua niiii... ahkak tak mengerti"

Gila blur masa tu... ye la, korang kena la faham yang kitorang dah la kumpulan last.. penat main game tadi pun tak ilang tau.. sekali dapat arahan dari sumber2 yang dikhuatiri kebenaran.. nampak semua muka macam penjahat je masa tu.. hahahaha.. ini semua komplot nak jatuhkan kumpulan kitorang la ni.... mekchu memang pikir itu aje...

Yang kitorang dapat arahan kena lapor diri dalam keadaan basah dari lutut ke bawah.. itu aje.. arahan kawan yang cedera dah meninggal semua ni mana ada..

Beria mekchu pertahankan zana dari anasir yang cuba nak mandikan zana.. dorang bukak kain selimut zana, mekchu terus selimutkan balik.. zana bangun, mekchu marah zana suruh tido balik... kahkahkahkah.. kelakarrrrrrr pulak bila ingat balik.. sekali boss datang....

"cuba tengok kat belakang tu, banyak dah mayat yang saya mandikan......."

Sekali bila mekchu toleh...... terbujur beberapa jenazah yang dah selamat dikapankan.... Ya Allah, apa benda semua ni... apa cerita semua ni.. tak pahammmmmmmmmm....

Bila dah nampak kain kapan semua tu, baru lah mekchu percaya dan benarkan kawan2 yang lain mandikan zana kat laut.. kumpulan kitorang memang mampu pandang aje kawan2 yang lain tolong mandikan mayat masa tu.. tak mampu nak melawan lagi dah.. mengah pun tak ilang lagi...

Jadi benar lah arahan tadi kena mandikan jenazah semua tu.. sorry ye kawan2 sebab mekchu ni sangat degil orangnyaaa... kita kan tak boleh percaya berita dari sumber yang tak boleh dipercayai.. korang la tu... kikiki...

Rupanya dorang semua dah naik bosan tunggu kumpulan kitorang.. macam mekchu cakap tadi laaa... masa kitorang tengah main game tadi kumpulan pertama yang jalan dah siap kena mandi dan kapan... mana tak sejuk budak tu menunggu kitorang.. hahahaha.. sape suruh jadi kumpulan awal jalan dulu? Tadi kemain kerek melambai dapat jalan dulu kannnn... Haaaaa rasakan (balasan yang tidak disengajakan).. tak pe la, pengalaman semua tu kan...

Dan inilah ketujuh-tujuh jenazah yang telah selamat dikapankan...

pertama kali lihat suasana ini... 

bila semua dah siap, maka berkumpul lah kami beramai-ramai mengelilingi jenazah...

 dan talkin pun dibacakan... 

Mekchu yang kat tepi tu srooottt sreeeetttt srooottt sreeettt.... tekak dah perit... mata dah pedih... tak berani dah nak angkat muka... kejap lepas tu tik tik tik air mata menitik.. nasib ada tuala besar boleh lap..

Gile ngko tak menangis.. kena baca talkin kot... sepenuh perasaan fasilitator tu sampaikan.. memang terbayang emak je masa tu.. ishhhh nak taip ni pun nak menangis dah kenapa? mekchu yang kat tepi tu pun dah merah2 bijik mata, yang jadi mayat tu tatau la nak cakap cemana.. memang pengalaman paling berharga....

Alhamdulillah, semua mayat tu hidup kembali.. Memang mendalam aktiviti tengah hari tu.. Dah... tamat dah satu bab...

Ada banyak lagi bab lain kena hadap ni...

Baru nak gelak2 post mortem dengan kawan2 lain, dah dapat tugasan baru.. baru nak lepaskan lolah... berapa banyak tugasan daaaa.. kata nak mendaki bukit aje.. tapi macam2 pulak kena buat.. sape suruh datang BTN kan....

Kali ni setiap kumpulan kena dapatkan perkara seperti berikut :

  • sepasang cicak (sekor jantan, sekor betina)
  • 2 ekor nyamuk
  • haiwan berbahaya (markah tambahan)
  • hias seorang model menggunakan bahan terbuang
  • sediakan kasut model dari bahan terbuang
  • dapatkan ulam
Entah apa-apa lah barang nya tu kan.. dengar pun dah pening... buat aje la mana yang boleh.. macam2 gaya dorang menangkap cicak.. yang nak tangkap nyamuk tok sah cakap laaa.. setengah jam kat situ pun lom tentu nyamuk sudi nak hinggap.. hahahaha...  

jap.. jap.. nak posing dengan model kitorang jap.. kemain cantik ko zana... mula2 jadi perempuan besi main arm wresling, lepas tu jadi mayat tiba2 jadi model pulak... hahahaha serba boleh budak ni.. 

Kendian kena present..budak2 ni suruh mekchu yang present konon nanti dapat markah lebih.. choiiii sangat korang...

dalam cawan tu sekor cicak jantan, cawan satu lagi cicak betina.. sampai lentik2 jari.. hahahaha... 

"macam mana nak tahu mana yang jantan mana yang betina?"
"tadi masa tangkap sekor dok atas, sekor dok bawah.."

Hahahahaha... bukan mekchu yang jawab... budak2 ni yang tolong jawab... Gasak korang laaa...

 dapat jumpa mangga muda sebagai ulam... sekali kena makan mangga muda tu kat depan2 dorang... jahat weiii fasilitator kitorang.. asyik pekena kan orang aje.. terkemut2 la mekchu telan mangga muda tu... 

 yang ini tebuan tanah.. takut nak pegang.. konon semua senang hati la tu dapat extra mark.. kenapa mekchu cakap konon... haaaa tunggu nanti korang tau.. 

 ini pulak model yang terpilih... yang tengah tu stage manager :) 

 kena pulak buat cat walk kat situ.. hahahaha memang best tengok model masing2 berjalan.. 

mahkota kepala zana terjatuh pulak.. yang kepochi kat belakang tu sibuk amek video... 

Memang fun tak hingat... best la... bestttttt sangat... 

Lepas selesai, kitorang di beri makan nasi... nasi dengan lauk telur dadar dengan ikan masin.. 1 bungkus share 2 orang.. gulppppp!!! memang nak makan pun rasa serba salah.. nak mendaki memang tak boleh makan ayam goreng ehhhh?? punya la kelaparan masing2 masa tu.. telan aje laaa, kelak ko juga yang akan rugi.. 

Mesti korang terbayang twisties yang kena rampas pagi tadi kannn... hahahaha

Kendian, rehat kejap untuk solat.. 

Moh teruskan dengan tugasan seterusnya.. berapa banyak tugasan daaaa... nasib lah tubuh badan memberikan kerjasama yang baik masa kat sana.. risau je kalau sakit perut meyerang kan.. masalah besar tu... 

berkumpul untuk dengar amanat sebelum mendaki.. 

Hapeee? baru nak mendaki? masa ni dah pukul 2 lebih macam tu... tenaga dah paras lutut baru boleh mendaki.. boleh ke idok ni..... mampu ke idok si lembik ni nak mendaki... 

* bersambung lagi di Part Pendakian Bukit Keluang...


by mekchuN (^_^)

3 comments:

syawalsimpsons said...

adoiiii sayu rasa yg part baca talkin tu...mmg tersentuh tu

salwana nordin @ che'wa said...

banyak betul aktivitinya ye..

bab masa talkin dibaca tu mmg menginsafkn..

kalo saya pun sure menangis..ni tgh membaca apa yg mekchu tulis pun tahan sebak..

Nad MamaZN said...

dari awal asek dok gelak-gelak je baca entry ni. sampai part talkin trus senyap tetiba..insaf kejap huhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...