@churalliya

Friday, March 12, 2010

kami telah buat pilihan itu...

survey pya survey, last2 blank tatau nak pilih yg mana satu.. mesti korang pun selalu hadapi sitausi mcm ni kan.. lagi survey, lagi pening...

dah la org mcm 'ulat taik' kat pwtc td.. smpai sana kol 10.30 pg (ini semua kes nasi lemak power la ni.. kalo x mesti bleh smpai awal).. call member tya mana nak parking sbb kereta dah start parking tepi2 jln.. kejap lagi mesti tnggal 1 lane aje.. dia soh parking kat hentian bas putra.. sgt lah mudah, seberang jln yoo.. ada terowong bwh tanah, x kena cahaya matahari pon.. eceh, eksen la pulak..

nak masuk kena byr rm3/person & dpt beg + wrist band.. bila masuk, terus kena serbu.. terus feeling jd artis.. hahaha.. semua hulur brochure.. kiri kanan tgn sambut.. ada yg terus explain psl tour pakej dorang.. telinga ni masuk kiri, keluar kanan je la..

ini sape yg ngurat sape nih? lebar senyum!!

makin lama, makin byk brochure, makin pening kepala.. beg ni dah penuh, tp lom dpt final decision lg nak pegi mana.. dah lebih 1 jam, baru rs serius nak bertanya.. tetiba kepala blank tatau nak tya apa.. maklum lah 1st time.. terus tarik tgn lakiku mntk dia tlg tya kan bg pihak... hahaha.. mcm ayam ckp ngan itik..

susah bebeno nak buat pilihan.. sbb dah terlalu byk pilihan.. last2 comparekan travel agen mana yg ada sediakan muslim pakej.. sonang!! biarlah mahal sikit, tapi senang hati..


itu lah key kitowang.. jumpa dgn board ni.. dan terus menerus mengajukan soalan.. dan akhirnya pd booth inilah kami membuat keputusan ke sana..


kat sini sue nak bg tips kpd kawan2 yg mmg ada plan nak pegi bercuti dgn family.. apa yg korang perlu sediakan sblum memilih lokasi percutian.. ini kira nota tambahan drpd n3 sblm ni.. ini pengalaman diri sendiri.. belajar dr apa yg jd siang td..



1. pertama-tama-tama sekali, sila pastikan budget anda.. kalo ada budget lebih, br boleh dpt kan hotel yg best, pakej yg best, dan lain2 yg best

2. tooloong lah tetapkan destinasi anda.. jgn pilih lebih dr 3 destinasi pilihan, nnti sendiri jugak yg konpius.. nak pegi shopping? nak pegi tgk tmpt2 bersejarah? nak pegi tgk laut? atau nak pegi suka2 tanpa tujuan khusus..

3. tetapkan juga tarikh penerbangan.. kalo x dpt exact date, dptkan tentukan bulan pun tak pe..

4. tentukan jugak adakah kita nak bw anak2 sekali atau nak pegi berdua2 laki-minik.. kalo ada anak, kena fikirkan adakah tmpt itu sesuai utk anak kita? adakah nnti anak kita akan happy ke situ?

5. nak pilih full pakage atau free & easy.. 2-2 ada kelebihan dan kekurangan.. kalo korang ada contact, ada kenalan kat lokasi itu sue suggest amek la free easy sbb harganya jauh lebih murah.. kalo pegi sebatang kara mcm kitowang ni, elok lah amek full pakage yg siap ada full xtvt tu..

6. dan yg paling paling penting, tolong pikirkan tmpt makan dan minum exp kalo pegi obersi.. jgn terpengaruh dgn tawaran murah2.. tp nnti dihidangkan dgn sang b@b!.. sape nak jwb?? selalu pakej murah x include makan minum.. kalo lokasi tu byk makanan halal, x de hal..

dan pjg sgt membebel nih.. semoga segalanya dipermudahkan..

kagum.. sgt kagum bila jmpa booth tmpt tumpah darah ku kat sana..



mangsa yg tidak mahu identiti diperkenalkan.. mangsa telah mengeluarkan hampir kesemua cash yg ada dlm dompetnya pd hari kejadian.. hahahahaha..


najmi yg dah menterbalik kan harta karun yg ada dlm beg.. grrrrr.... pas tu senyum2 tgk gmbr org pkai bikini tepi laut..

6 comments:

Muhammad Adam Rayyan said...

mek sue...

abes dah wat keputusan ke? nak pegi mana tu? adam nak ikuttt!!

churalliya said...

adam nak ikut? tak yah la, auntie gi dekat2 aje.. gi ikut papa & mama.. dorang lagi dah puas berjalan

Masdiana Mat Nor said...

abis sue akan melancong kemano.......mcm artis yer....siap kono serbu yo..hahhahha...diorg nak ngabihkan duit artis2 yg masuk dalam tu...hahahahha....semalam cuti la yer...

churalliya said...

dekat2 yo kak.. around asian jugak.. feeling artis sesekali.. hiks ;p

rozana said...

waa...
bestnya jln2..
aritu thn lps ade trip nk pegi
bangkok & myanmar..
acong srg jek bole pg,
tp ngandung kn..dgr citer jeklah..
belum sampai masanyalah tu..:)

aa..aa..
bagus tul icdl tu,
skang ni org bukak mini cafe
sblh kedai org tu..
tukang masaknya Acong,
pastu ni kan cuti sklh,
ank2 x rush nk bgn pg2,
so org stay kt cafe teman acong
sampe kol 11..itu yg bole tulis blog...bukak2 website tu..

jap lg baru nk ltk kt fb..
org x retilah nk wat link cam
mc sue wat..
org pakai bubuh kt notes ajelah..

eda said...

wahh meksu sonok nyer jenjalan..g honey moon ekkk..bila nak p tu....rosai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...