@churalliya

Wednesday, June 23, 2010

Cloudy Computing


Plan asal kena pegi sesi wacana ilmu, Kelab PERJASA dgn boss.. tp last minit boss tak bleh pegi lak sbb ada mtg dgn dato'.. jadi terpaksa lah kak jemah yg tolong jadi teman sepanjang sesi tu.. mmg gabungan yg mantap...

opss.. sebelum tu PERJASA adalah untuk Persatuan JuruAnalisa Sistem Sektor Awam ok.. khas utk pegawai teknologi maklumat shj..

mmg dah lama dgr psl cloud computing ni.. tp masuk belah kiri, keluar belah kanan je.. bila ada peluang cam ni, awal2 lagi dah bg nama kat boss.. mekchu mmg suka, bleh sama2 tambah ilmu.. senang nnti kalo nak jawab soklan PTK.. hehehe..

alamak, nota semua kat opis.. kalo tak, bleh gak mekchu tlg wat summary psl cloud computing ni.. ceh, alasan terbaik.. betul wei, mekchu sungguh2 tau salin nota.. penuh 2 lai kertas A4..

korang tgk... tgk.. itu baru 1st speaker dah penuh 1 lai..

mmg niat murni sgt nak faham psl cloud computing ni.. tapi ku sangka panas hingga ke petang... kebetulan hari ni mmg hujan & topik lak ada kena mengena ngan "awan".. elok sgt la tu..

fokus, fokus, fokus... bila masuk 3rd topic (dia wat cam sesi conversation, ada 5 org yg kacak lg bergaya kat atas pentas tu...) tetiba blackout!! habis bergelap gulita.. masing2 muka pelik.. lama wooo.. ada la dlm 30-45 minit.. mcm x percaya... what? precint diplomatik, putrajaya blackout yg tiada apa2 power backup? mana genset? sape yg jaga genset dewan seri seroja ni?? ishhh.. x dpt banyangkan kalo boss yg ada masa tu.. kesian sbb kena duduk dlm gelap..

nak tak nak, kena teruskan jugak sesi ni.. terpaksa lah semua speaker yg dah hensem2 control macho kat atas pentas td turun ke bawah wat Q & A.. kitowang yg dok blkang ni haram sepatah apa tak faham sbb x dgr.. penat cuba tangkap bijik butir yg dia nak smpaikan tp x bleh..

tetiba nmpk semua tgh khusyuk tunduk kat meja smbil belek tipon masing2.. apa yg dorang wat tu erk?

sib baik masa pn.azlina aziz, vice president Perjasa pya turn dewan dah kembali ok.. tp awal2 tu jenuh jugak dia kena jerit.. kesian sgt.. hai macam2 kan..

bila tiba time lucky draw...... alamak, ni yg best nak story ni.. buat pertama kali dlm sejarah hidup mekchu... nama Suraya Mazni Sulaiman di panggil sebagai org bertuah yg pertama.. sempat gak cuba cubit pipi sbb ingatkan mekchu tgh berangan.. wah, nama ku disebut.. dah la dok paling belakang, dpn sikit je dari media..

cuba berjalan seayu mungkin.. control, control.. jgn gelojoh mekchu.. kalo tersungkur malu yg amat.. ramai ni org dlm dewan ni.. reporter pun kiri kanan.. cool mekchu, cool..

lama gak nk smpai dpn tu.. bila smpai, tgk hadiah kecik je.. sempat lagi tu.. tp x pe.. janji dpt.. klik klik klik.. wah, byk nya camera kat dpn tu.. front page esok ni.. hahahaha..

makin hujung hadiah makin besar dan grand price ialah netbook.. tp tak bleh compare dgn hadiah yg mekchu dpt..

rupanya, ramai yg sbnarnya kenal & konpius nak tegur bila nmpk mekchu.. bila dah dgr nama kena sebut td, baru lah yg lain2 konfiden yg minah bj kurung pink tu ialah mekchu.. hehehe..


suka lah dpt attend event mcm ni.. sbb bleh jmpa kawan2 lama.. td dpt jumpa k.mazila, zai, k.ady (mampu).. zam (arkib negara).. k.asra (dulu JPN).. ish, ramai lagi lah..


makan udang rasa durian, makan ayam rasa durian.. ishh tak bleh tahan tekak ni nak rasa bubur kacang durian yg jemah kata sedap tu..


otw blk.. sama lak fenk.. mekchu dah byk baju fenk sejak kawan ngan jemah..


mcm ni ke rupa mekchu bila drive? bersilang-silang tangan tu.. hahaha.. tgh amek selekoh tajam rasanya time ni


tadaa... walaupun kecik, tapi berisi.. tidak terkata bila dpt hadiah kunci kereta.. terharu sgt..


tu la kunci kereta dia.. nmpk tak? jap eee mekchu zooooom..


haa.. nmpk?

sape kena pegi event Open Source System (OSS) mggu dpn kat Berjaya Time Square? cepat bg tau mekchu..



5 comments:

Muhammad Adam Rayyan said...

ceh mati2 igt dpt keta free.
baru nak pinjam test drive haha

viruspadu said...

saya dah nak berdiri dah masa menang netbook tu hahahaha

Rafidah Shamsuddin said...

ooo perjasaaaaa

lupa la sue...

mekchu said...

adam : kalo betul dpt, mesti auntie dah bwk adam jenjalan kan..

jemah : black-out yang tidak sia-sia :)

pid : ngko mmg

Mohd Naim said...

wahh!! congrats2x.. thanks coz datang program wacana ilmu tu..

Nanti kalau Perjasa buat program lagi..datang lah yer... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...