@churalliya

Monday, June 28, 2010

Mari kenali mekchu : Bab 1 - Kerjayaku

peringatan :
kalo nak baca, baca je ok... jgn gelak.. ini mmg gmbr lama.. laaaaama sgt.. gmbr masa nak wat kad matrik, tahun 1998.. tembam kan.. kekonon nak cari gmbr masa mula2 start keje dulu.. baru lah ada kaitan dgn BAB 1 ni.. tp x jumpa.. cari punya cari, ini je yg jumpa..

Mari mengenali mekchu.. tetiba nak perkenalkan segmen ni kat blog oren lagi boombastik mekchu ni..
mmg tak de kopi pes atau cedok dari mana2.. idea tu datang secara tiba2 sejurus selepas mekchu blk dr pej.pos tadi.. mungkin adik yg jaga kaunter td telah memberi petunjuk kpd mekchu...

opsss... segmen ni
khas kpd mereka yg nak tahu psl mekchu dgn lebih mendalam, sedalam lautan hindia... kalo tak minat tu, klik je la butang pangkah tu ye..

ok, bab pertama ialah mengenai kerjaya mekchu.. Mekchu kerja sebagai apa? lowyer kah? majistreet kah? doktor kah? apa.. ahlil muzik? pantang nenek moyang aku.. ok ok.... mekchu mmg kerja dlm bidang IT.. tp IT tang mana tu??

sumber : http://perjasa.org.my/kerjaya-ptm

Pengurusan ICT? bukan.. jauh lagi perjalanan nak jadi Pengurus ICT.. ini level pengarah ni wei...

Pembangunan Sistem? no no no...

Kepakaran Sistem? hampir tepat.. tapi pakar dari segi apa tu? pakar bukan sebarang pakar.. ada beberapa bidang kepakaran utama kalo ckp psl ICT ni..


(a) Keselamatan ICT
  • Menjalankan kerja-kerja pemantauan keselamatan maklumat organisasi iaitu telekomunikasi dan rangkaian, pusat data, pangkalan data, aplikasi serta kawalan akses ke atas maklumat keselamatan ICT organisasi.
  • Menjalankan kerja-kerja analisis dan cadangan penyelesaian ke atas maklumat keselamatan ICT organisasi.
  • Menjalankan kerja-kerja pengurusan insiden.Menjalankan kerja-kerja pengurusan insiden.
  • Menjalankan kerja-kerja kesinambungan bisnes
  • Menjalankan kerja-kerja pengurusan audit keselamatan ICT.
  • Menggubal Dasar Keselamatan ICT organisasi.

(b) Pengurusan Pusat Data
  • Mereka bentuk Pusat Data.
  • Melaksanakan tugas berkaitan urusan perolehan perkakasan, perisian dan lain-lain keperluan ICT.
  • Menjalankan kerja-kerja operasi Pusat Data
  • Menjalankan kerja-kerja pengurusan kesinambungan bisnes termasuk Pemulihan Bencana (Disaster Recovery).
  • Menguruskan operasi Helpdesk.

(c) Pengurusan Rangkaian
  • Melaksanakan tugas-tugas mereka bentuk rangkaian dan telekomunikasi.
  • Membangun dan melaksana rangkaian dan telekomunikasi.
  • Menyelenggara serta mentadbir rangkaian dan telekomunikasi.
  • Memantau dan menganalisis keberkesanan penggunaan rangkaian dan telekomunikasi.

(d) Pentadbiran Pangkalan Data
  • Mereka bentuk pangkalan data.
  • Membangun dan melaksana pengurusan pangkalan data.
  • Mentadbir dan menyelenggara pangkalan data.
  • Membuat analisis keberkesanan pengurusan pangkalan data.

(e) Keselamatan Data Maklumat dan Pemulihan Bencana
  • Melaksanakan kerja-kerja operasi keselamatan maklumat organisasi yang meliputi telekomunikasi dan rangkaian, pusat data, pangkalan data, aplikasi dan kawalan akses ke atas maklumat keselamatan ICT organisasi.
  • Melaksanakan kerja-kerja analisis dan cadangan penyelesaian ke atas maklumat keselamatan ICT organisasi, kerja-kerja pengurusan insiden, pengurusan risiko, kesinambungan bisnes, pengurusan audit keselamatan ICT, menggubal dan memperaku dasar pengurusan keselamatan maklumat organisasi serta penggunaan teknologi pengurusan keselamatan maklumat organisasi

jadi, korang tekalah mekchu ni tergolong dlm kumpulan mana.. kah kah kah.. nak ckp pun malula.. bukan hebat sgt.. kalo superb tu bleh lah tayang kat sini.. tp ini sekadar nak bg tau korang jugak jenis2 kumpulan IT yg ada.. supaya jgn konpius..


ok lah, mekchu tu ha... kat tu ha.. kat golongan (b) tu.. tapi nak kata wat semua pun tak jugak.. ada jugak task yg tak tersenarai kat atas tu.. kalo dah nama dok kat operasi & rangkaian, semua kena lah tahu patutnya.. mekchu mmg byk belajar sejak pindah state ni.. byk sgt benda yg mekchu tatau masa mula2 jejakkan kaki kat sini.. getting to know 'them' slowly.. mmg slow sgt kot.. kalo org lain dah memecut laju dah..

nanti2 mekchu wat sesi mari kenali mekchu lagi ye.. harap2 korang suka.. fuuuhhh.. see you around and pleasant viewing.. daaaa...



19 comments:

wildcutecat said...

lainnye muka. berisi sket bebanding skang

mekchu said...

hahaha.. masa tu belum masuk alam pekerjaan lagi.. belum tau langit tinggi rendah..

shaza said...

huhuhu.. mekchu ni Oracle Database Administrator ke?? Same macam mr hubbyku.. Dia sekarang ade projek dekat Wisma Negeri, Seremban tu.. Opis mekchu kat mane??

mekchu said...

uishh.. x de la sehebat dia.. mekchu ni macai2 je.. projek apa tu shaza? ntah2 wat keje sama sbb su mmg kat wisma negeri pon.. ntah2 kenal..

NaNiE2428 said...

su..kenal aku x? kita x pernah bercakap. Aku igt ko sombong. Rupanya ceria juga, kelakar juga. Pandai menulis yer. Bagus. Dulu senyum2 jek. Aku suka baca kisah ko. Teruskan yer!

shaza said...

Opis mekchu kat tingkat 3 ke?? mr hubby handle projek e-Tanah untuk Pejabat Tanah dan Galian.. projek sistem SPEKS tu dia pun involved jugak sbb company dia yang buat..

mekchu said...

nanie : apa pulak tak kenal nya.. org yg x kenal aku ramai yg ckp cam tu.. tp kalo dah kenal, sendiri mau ingat.. hahaha..

shaza : oo.. sue tak terlibat kedua-dua projek tu secara langsung.. sipi2 je tu..

soclose2213 said...

kenal sue dulu dan kini memang baik hati, murah hati, hati-hati, cukup hati & senang hati..

~~@lyci@~~ said...

makkk suke entry ni.. nak jgk kenal mekchu lebih mendalam.. setakat kenal kat blog ajer hehe..

oh DBA lah mekchu ni... kira powerlah ni.. makk ni sejak start keje, tak pernah menyimpang kat lain.. dalam development ajer huhu..

Ya ALya said...

bagus...boleh la ya mengenali mek chu dengan lebib dekat lagi....

rozana said...

suraya..
wajah yg tembam tulah yg menjadi rebutan jejaka2 kt uum tu kan???

mekchu said...

ana : itu pujian setinggi gunung fujiyama tuh..

alycia : kalo suka tgk selalu tekan F5 tau.. x de lah DBA.. bukan bukan.. mekchu ni macai2 je.. percayalah..

ya alya : thanks

mokna : mintak2 bro.john baca statement berbisa itu.. hahaha..

AKO @ retna said...

dengan kata lain, mekcu ni keje kat opis mana ek? heheh ;) sowi kita xpasan sama ada mekcu ada tulih ke tak b4 nih ;)

mekchu said...

mmg tak de mention kat situ.. saje je kasik suspen.. hiks :)

piak said...

kasi2 la projek IT kat kawan2

hazry said...

kak su..mane button pangkah ni? aduhh

mekchu said...

hahaha.. selagi tak jumpa, selagi tu la kena baca..

QASEHNYA RANIA said...

hehehe..penerangan yang terang algi bersuluh.... :)

-oP_ida- said...

seriuss chOmeLLL laaa time ni akak heheheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...