@churalliya

Saturday, June 19, 2010

Najmi - 23 mnths


pejam celik, pejam celik dah nak wat birthday party balik..

bln depan genaplah najmi 2 thn.. awal2 dah masuk contest drypers tu.. x tau lah bleh menang ke tak.. kalo ada rezeki, makan KFC la kita thn ni.. kalo x dpt, kena lah pikir sesuatu wahai mekchu oiii..

ini lah najmi bila dah 23 bulan..

nak masuk 2 thn ni mcm2 perangai najmi skang ni.. seronok tgk anak membesar dpn mata.. tp on the same time penat melayan karenah anak yg mcm2.. belum masuk 2-3-4-5 dan seterusnya.. pusshhhh mekchu.. pushhhh... hahahaha..

wat numbering la ye.. kasik tersusun dan senang nak baca..

1. dah pandai ckp & kena cepat tangkap apa yg dia ckp.. kalo salah dia akan ulang2 smpai keluar urat leher.. semlm dia ckp "nak ayooo".. sue bg lah dia air.. terus dia ulang byk2 kali "nak ayooo.." last2 baru faham yg dia nak sayur..

2. penggemar sayur exp sayur kubis masak air.. uiii.. semangkuk pun bleh habis..

3. susah sgt nak makan nasi.. snggup tak makan seharian.. skang hya ngan bibik je dia nak makan.. itu pun bibik kena gendong pkai kain bwk tgk ayam itik nenek.. x perasan habis semangkuk..

4. dah tak tido buai.. syabas!! tapi kalo siang kol 6 ke atas la baru dia tido.. itu pun kejap je.. dlm sejam lepas tu bgn balik.. x sompek mama & papa nak manja2 dah bgn dah...

5. still minum susu dumex dugro.. moooooo... kuat minum susu.. & dah pndai mintak sendiri kalo nak susu..

6. berat? erm.. dah lama x timbang.. rasa dlm 12-13 kilo kot.. skang dah susut skit sbb kurang tido siang.. pipi pun dah x bam bam..

7. pagi2 dah jarang bangun masa mama & papa nak gi keje.. dia akan tido smpai kol 9 ke atas.. sbb tu kot susah nak tido siang..

8. mlm lak skang ni x mo masuk tido sama ngan mama dia dah.. skang layan tv dulu & akan lena dpn tv.. lepas tu br angkat masuk dlm.. nak pulak skang musim bola.. sekali tu dia tido dpn tv sama ngan papa dia.. kol 5 pagi br sue perasan 2-2 dah terbongkang dpn tv.. dgn kipas laju, tak berselimut.. kesian budak tu..

9. dah mula addicted ngan channel 613.. kalo nak soh dia diam, bukak je 613 tu.. akan terlopong lah mulut dia.. kalo ada upin & ipin lagik lah dia suka.. sib baik x pndai demand lagi..

10. dah pndai melompat dgn jayanya.. sikit2 nak lompat.. sikit2 nak lompat..

11. dah mula tunjuk minat nak mewarna.. kalo tak dulu semua nak masuk mulut.. terus simpan crayon dlm lemari.. skang nmpk gaya dah bleh latih dia.. anak member lain semua dah advanced bleh pegang pen, bleh kaler bagai..

12. dah pndai main lego sendiri.. sama gak, dulu suka masuk kan bendalah tu dlm mulut.. skang dah pndai cantum2 & buat tinggi2...

13. pandai wat bunyi haiwan.. bird, tiger, elephant, duck, monkey, frog, etc.. tapi kalo time dia malas kan, sama je bunyi semua nya.. hahaha.. dah malas nak layan la tu...

14. pemalas nak kemas barang menan.. dulu kemain rajin.. keluar satu, simpan satu.. skang habis 1 bakul diterbalik kan.. ingat bleh la kekalkan sifat kemuliaan dulu..

15. susah nak soh dia kiss atau peluk kita.. kalo ada bunyi aeroplane yg kuat kat luar tu barulah dia akan lari kat kita & peluk utk 3-4 saat.. jadi, sue mmg akan menikmati saat itu sepenuhnya..


16. ok, ini last... dia sgt suka tido menonggeng.. dari kecik smpai skang tonggeng gak.. ada yg tnggi, ada yg rendah.. dia tak suka sgt kalo kena peluk time tido.. pusing pusing pusing, last2 tonggeng jugak..

4 comments:

Ila Ramli said...

alalala....najmi yg sgt kiut...umm, mmg best melayan budak kecik (err, sebut budak kecik sbb sy lum ada anak sndirik..aha!!). Teringat adik kecikku yg skang nih dh pn besar...sgt best bila kiss kt pipi...mmmuahhh :D

~~@lyci@~~ said...

skjp je ms berlalu... alycia pun sm, rasa bangga dpt menikmati saat manis seorg ibu.. dan tgk anak mbesar dpn mata...

najmi sm lah dgn adam... suka tgk chanel 613... citer Mickey Mouse & Barney.. Upin Ipin pun ske jugakk hehe..

mekchu said...

ila : cpt2 ada anak sndiri.. boleh tunjuk skill :)

alycia : kalo tgh penat tu tension kan.. bila tgk dia tido, alahai....

Jue Azman said...

sue, irfan pun sama macam najmi - suka tido menonggeng. mcm meriam nak meletup jer..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...